Tidak dinafikan kamera phone hari ini sudah semakin baik dan mampu menghasilkan gambar yang semakin jelas dan baik. Ramai hari ini menggunakan kamera smartphone untuk merakam gambar untuk tujuan kerja. Oleh itu disini saya akan berkongsikan 12 teknik-teknik fotografi smartphone yang anda boleh gunakan untuk perbaiki gambar anda.

  1. Gunakan sumber cahaya yang mencukupi
  2. Elakkan situasi backlit
  3. Focus dengan tepat
  4. Close up
  5. Jaga latar belakang
  6. Jaga framing
  7. Bersihkan lens anda
  8. Jangan gunakan digital zoom
  9. Pastikan kamera anda steady
  10. Gunakan rule of thirds
  11. Gunakan leading lines
  12. Shoot pelbagai sudut

Gunakan sumber cahaya yang mencukupi

Merakam foto bermakna anda menggunakan cahaya untuk menghasilkan gambar. Jadi jumlah cahaya yang jatuh pada subjek anda itu amatlah penting. Apabila cahaya terlalu sedikit, lensa dan kamera anda perlu berkerja lebih kuat dengan meningkatkan sensitiviti dan hal ini boleh mengurangkan kualiti imej yang dihasilkan. Malah jika kita menggunakan DSLR atau mirrorless sekalipun, jumlah cahaya itu satu faktor yang penting. Bukannya tak boleh rakam dalam cahaya malap, tapi kalau nak tingkatkan kualiti, kena la pastikan cahayanya cukup.

So guys, pastikan subjek korang disinari cahaya yang cukup. Kalau nak cantik sikit, gunakan flash dari smartphone lain untuk tingkatkan kecerahan subjek. Teknik fotografi mudah ni saja boleh meningkatkan kualiti gambar anda.

12 Teknik Fotografi Smartphone yang perlu anda tahu 5
Gunalah sumber cahaya tambahan kalau tak cukup cahaya.. macam ring light ni. Gambar google

Elakkan situasi backlit

Backlit, atau cahaya dibelakang boleh merosakkan gambar, atau mencantikkan gambar! Tapi dalam situasi biasa, elakkanlah supaya anda tidak kehilangan detail pada subjek.

Backlit boleh menghasilkan flare atau silauan yang tidak dikehendaki. Sensor smartphone tidaklah begitu berupaya untuk mengendalikan situasi high dynamic range yang terlalu tinggi. Sedang dslr dan mirrorless pun banyak yang struggle bila berhadapan dengan situasi backlit apatah lagi bila light source berada dalam frame.

Jadi, korang jaga jagalah dengan backlit ni.. tapi kalau mahir dengan backlit, gambar boleh juga jadi menarik. bagaimana pun teknik fotografi dengan cahaya backlit ni perlu dipelajari sebelum dipraktikkan.

12 Teknik Fotografi Smartphone yang perlu anda tahu 6
Bila kita shoot dengan latarbelakang terang, muka pun jadi gelap.
12 Teknik Fotografi Smartphone yang perlu anda tahu 7
Masalah situasi backlit.. detail pada wajah dah diseliputi oleh silauan.. detail tiada.

12 Teknik Fotografi Smartphone yang perlu anda tahu 8
Tapi, Kalau pandai shoot backlit boleh jadi seni halus yang indah (fine art)

Teknik Focus dengan tepat

Gambar dari smartphone.. bila tengok dari screen telefon memang cantik.. tapi banyak yang out of focus. Boleh cek masalah ni gunakan laptop atau screen komputer desktop anda. Terutama bila rakaman dalam situasi gelap… Tak kiralah anda pakai huawei p20 pro sekalipun.. focus kalau out, gambar tetap out.

Teknik fotografi Close up

Dalam apa apa genre fotografi sekalipun, ruang adalah satu perkara yang sangat dititikberatkan dalam penghasilan visual. Close up boleh meminimumkan negative space dan mengurangkan kekosongan dalam gambar, serta meningkatkan visibility dan fokus kepada subjek utama.

Jaga Latar Belakang

Apabila merakam gambar sesuatu subjek, pasti sedikit sebanyak kita perlu memasukkan latar belakang lain dalam gambar. Pastikan latar belakang anda kemas. Sebenarnya mudah je.. tips dia ialah cuba dapatkan background as plain as possible.. kosong.. makin simple makin bagus. Sebagai cth, background macam dinding adalah background yang simple. Anda juga boleh gunakan background berpattern, atau background yang lebih gelap sedikit. Bokeh juga boleh membuatkan latar belakang lebih kemas.

Placement dan Framing

Kadang kala kita letak subjek ditengah, kadang kadang off center..
Lokasi subjek dalam ruang gambar adalah sesuatu yang wajib difikirkan dengan teliti. Setiap satu akan menyampaikan cerita yang berbeza.

Juga jika ada peluang, gunakan framing. Teknik fotografi framing menuntut daya kreativiti anda.

12 Teknik Fotografi Smartphone yang perlu anda tahu 9

Bersihkan Lensa Anda.

Cermin lensa yang kotor akan menyebabkan kualiti gambar yang kurang baik. Sentiasa bersihkan cermin lensa kamera pada smartphone anda. Jadikan habit untuk bersihkan sebelum shoot. Sedikit peluh saja boleh merosakkan gambar anda.

Jangan gunakan digital zoom

Satu cara mudah untuk merosakkan kualiti foto anda adalah dengan menggunakan digital zoom. Just say no kepada digital zoom.. lupakan fungsi ini.

Pastikan kamera anda steady

Gambar yang blur tak boleh digunakan. Terutamanya untuk jualan. Pastikan telefon anda steady.. gunakan tripod dan holder jika perlu.

12 Teknik Fotografi Smartphone yang perlu anda tahu 10

Gunakan rule of thirds

Rule of thirds ni bukan rule pun, tapi panduan saja dalam fotografi. Dalam banyak keadaan, gambar lebih menarik bila subjek diletak secara of center. Anda boleh tgk gambar gambar orang lain yang mahir dalam fotografi, dan perhatikan cara mereka letakkan subjek dalam frame. Pasti banyak menggunakan rule of thirds atau singkatannya, RO3.

12 Teknik Fotografi Smartphone yang perlu anda tahu 11
Rule of thirds

Gunakan leading lines

Leading lines boleh menjadikan gambar anda lebih menarik. Ia akan membawa mata viewer, dari satu arah, kepada point of interest atau poi. Nampak macam kompleks? sebenarnya mudah je. Anda cuma perlu bina kemahiran melihat line line disekeliling anda. Dan line ni semua ada bermacam jenis, ada yang vertical, horizontal, diagonal, s curve, zig zag dan macam macam lagi. Kombinasi perpective dan vertical line akan hasilkan diagonal line.. Penggunaan tilt angle juga boleh menghasilkan diagonal line. Dua diagonal line yang mengarah ke satu vanishing point akan hasilkan perspective… neat kan? hahahah

Saya tahu anda tak faham.. so ttengok je gambar dibawah.

12 Teknik Fotografi Smartphone yang perlu anda tahu 12
Contoh leading lines
12 Teknik Fotografi Smartphone yang perlu anda tahu 13
Contoh leading lines

Shoot pelbagai sudut

maksudnya, dapatkan variasi dari pelbagai sudut yang boleh membuatkan subjek nampak lebih jelas. Disini asas fotografi tu penting. Memahami gambar adalah satu medium untuk menyampaikan maklumat itu satu asas yang perlu difahami betul betul.

Share with your friends:
  • 493
    Shares