Flash murah yang sesuai untuk beginner

Godox TT600

Flash ni masa keluar cuma RM250 saja.. tapi lama lama dia naik harga sebab memang in demand dan juga faktor matawang kita yang semakin turun.

Flash ni bagus, banyak features dan support HSS. Anda boleh buat banyak creativiti dgn flash ni. Paling penting sistem trigger godox X1T, sangat bagus dan support nikon, canon dan sony.

Anda boleh dapatkan flash ni disini

Pos ini adalah pos recommendation dan pengenalan. Jika anda berminat untuk mempelajari teknik teknik flash secara tepat, anda boleh mendaftar Kursus Fotografi Lanjutan yang saya anjurkan.

 

5 website hosting terbaik pada tahun 2017

“*Jika anda busines owner dan nak buat website, nak focus pada business saja, bukan pada teknikaliti dalam membina website, do yourself a favor, scroll down, skip the reading, just contact me directly untuk consultation. “

Kena ingat, tanpa hosting berbayar, kandungan dalam website korang terdedah kepada risiko penghapusan. Ini berlaku pada banyak tempat macam wordpress.com, blogger dan banyak lagi. Banyak dah kes jadi. So dalam artikel ni kali ni saya nak senaraikan lima web hosting yang saya rasa, tahun 2017 ni adalah berbaloi dan selamat. Cuma saya akan pilih hosting yang level enterprise… tak nak suggest pakai hosting cap ayam.  Serik dah pakai diaorang.

Tapi sebelum tu, sebenarnnya hosting berbayar pun ada risiko juga. Saya pernah meletakkan website dalam hosting cap ayam dan beberapa tempat lain. Kualiti yang diberikan pada mulanya elok saja, tapi akhirnya performance menurun dan server selalu breakdown. Pernah sekali website saya mati selama 4 hari  macam tu je. Stress betul!

Jadi saya dah mencuba beberapa tempat, dan saya temui beberapa tempat yang saya rasa sesuai untuk saya recommend kepada anda semua sebagai webhosting yang bagus.

1. GOOGLE CLOUD PLATFORM (GCP)

Pada saya sekarang, google cloud platform adalah yang terbaik untuk hosting website anda atas beberapa sebab

  • Percuma USD 300 free trial atau sehingga 12 bulan.
  • Support virtual machine (compute engine), docker (google container) dan microservice (app engine). Anda mempunyai pilihan bagaimana nak host website anda.
  • Hanya bayar resources yang anda guna…. sangat sangat murah.
  • Install wordpress dalam GCP hanya perlu beberapa click saja. Boleh guna bitnami repository.
  • TIdak perlu coding hatta satu line pun.
  • Sangat scalable, maksudnya kalau server tu tak cukup power, anda boleh up kan power dia dengan tarik slider cpu dan memori saja.
  • Autoscaling dimana resource tambahan akan ditambah secara automatik bile diperlukan. anda akan dicharge ikut minit.
  • Bukan shared web hosting, definitely tiada bottleneck pada penggunaan ram dan resources sebab memang dia dah allocate awal awal khas untuk website anda.
  • adhadi.com ni juga di host dalam google cloud platform sekarang.
  • Selepas free trial, setahun kos hosting dalam RM250, tapi oleh kerana dia charge per minit, anda cuma akan dibil ikut berapa banyak resources anda pakai.

2. AMAZON WEB SERVICES (AWS)

Asasnya, AWS ni sama je dengan GCP di atas. Tapi price dia sedikit tinggi. Walaupun begitu, aws tetap ada kelebihan sendiri.

  • AWS ada free tier. Sebulan dia bagi 750hrs instance time. Patut cukuplah untuk small website.
  • Deploy wordpress dengan mudah (guna bitnami)
  • ada banyak servis lain, termasuk bulk email service, simple storage service, block store, VPC.
  • Support elastic load balancing.
  • server ada di seluruh dunia.

3. DIGITAL OCEAN

  • Guna SSD. Sangat laju.
  • Serendah RM25 sebulan untuk droplet paling murah
  • Ada automatic backup snapshot
  • mudah deploy app macam wordpress
  • banyak pilihan linux
  • charges secara monthly

4. LINODE

  • lebih kurang sama macam digital ocean, tapi  lebih murah, hampir half price
  • Juga guna SSD.

5. Microsoft Azure

  • hampir sama macam amazon web service dan google cloud.
  • Banyak service disediakan.
  • Ada free tier (shared hosting)
  • Sekarang ada promo USD900 free credit.
  • Pay as you go.
  • Very very expensive Virtual machine

Kesimpulan

Walaupun membina website sebenarnya sangat mudah hari ni, tapi bila kita buat betul betul nanti, kita akan dapati kita perlukan banyak benda tambahan dan mostly sangat sukar kita nak perolehi. Malah nak jumpa plugin yang baik pun kena  setup, configure, test, pastu tengok apa jadi. Lama lama kita akan realize yang takde satu pun setup out of the box boleh memenuhi kehendak kita. Ada banyak cabaran dan knowledge yang diperlukan untuk membina website, terutamanya website ecommerce.

Hubungi Saya

Sebaiknya, jika anda baru nak berniaga, elakkan dari membina website sendiri, tapi dapatkanlah khidmat nasihat dari consultant untuk membina website. Seriously ada banyak benda kena discover. Saya dalam bidang ni dah hampir 20 tahun, dan sehingga kehari ni banyak betul benda baru yang perlu dipelajari dan kena tahu apa kurang lebih dia. Technology terlalu pantas utk dikejar. Lebih baik anda fokus dalam bisnes anda saja. Teknologi part, tinggalkan pada orang I.T utk handle. Kalau anda cuba buat semua, takut tak terkejar nanti.

Plus, saya juga berpengalaman sebagai jurufoto, jadi anda akan mendapat penjimatan dari segi all in one pakej dengan Online Business Starter kit. Anda akan mendapat :

  • ecommerce website, siap dengan card credit payment gateway.
  • optimized cloud hosting, linux server dalam google infrastructure (bukan msian hosting)
  • full product photography service
  • data entry
  • seo marketing optimization

Call sekarang untuk free consultations
013 3173128

 

 

 

 

Outing Creative Portrait – 23 April 2017

Assalamualaikum wbt.

Pada hari ahad ni (23hb April 2017) saya akan menganjurkan satu sesi outing fotografi yang bertujuan untuk berkongsi kemahiran dalam fotografi, khusus kepada penghasilan portrait.

Maklumat lengkap outing

Lokasi : Taman tasik shah alam
Masa : 9am – 1pm
Yuran : RM35 saja

Bengkel fotografi sekitar 2013

Saya akan berkongsi teknik teknik utk menghasilkan foto seperti ini

   

Senarai Peserta

  1. Ammin

 

Domain name ini terjual untuk hampir RM400 juta!

Domain name boleh dirujuk sebagai lambang professionalisme dan juga brand. Ramai orang menyimpan dan melelong domain name untuk keuntungan. Nama domain lasvegas.com telah dijual untuk USD90 juta.  Nama domain seperti insurance.com, vacationrentals.com, berjaya dijual dengan harga $35 million setiap satu pada tahun 2010 dan 2007, itu lebih dari RM100 juta tau. Internet.com pula berjaya dijual dengan harga USD18 juta dan fund.com dengan harga 10 juta pound sterling.

Lasvegas.com dijual dengan harga 90 juta dolar

Untunglah sapa dapat jual domain mahal mahal ni.

Kena tangkap sebab palsukan pemilikan domain name

Pada tahun 2010, SEX.com dijual untuk harga 13 juta dolar.  Yang menariknya sex.com ni pernah dilibatkan dalam jenayah. Pada tahun 1996 stephen m cohen menggunakan document palsu untuk transfer domain ni kepada beliau. Akibatnya beliau didenda usd65 juta untuk kesalahan ini, dan kemudian dijel selama 4 tahun.

Apakah Domain name?

Domain name sebenarnya adalah alamat sesebuah, atau sekumpulan rangkaian komputer.

Macam adhadi.com adalah sebuah website dan bolehlah dianggap sebuah sebuah komputer yang melayan pengguna yang memerlukan maklumat maklumat tentang fotografi. Saya meletakkan adhadi.com ni di atas platform Google cloud yang murah, mudah dan sangatlah reliable.

Domain seperti google.com, microsoft.com, yahoo.com atau flickr.com merupakan alamat rangkaian komputer yang sungguh besar.

Untuk membina website, kita perlukan domain name untuk memudahkan pengguna menemui website kita. Agak sukar untuk mengingat atau menulis address ip seperti http://30.102.92.65 tetapi adalah lebih mudah untuk mengingat http://www.dolsaat.com.

Cuba lihat website dibawah ni, yang juga merupakan Portal akademi fotografi saya, saya masih menggunakan ip address, belum lagi daftarkan domain name. Sangat sukar nak bagi orang tengok website ni selagi takde domain name.

Adhadi Mohd Online Academy, masih tiada domain name, soon insya allah

Untuk website dibawah ni, saya gunakan sebagai mockup untuk tarik mereka yang berminat nak bina website ecommerce. Saya siapkan A-Z, sampai customer boleh click checkout bayar guna card credit atau debit card. Tapi website macam ni, takdelah saya nak letakkan domain name. Kegunaan internal je. Untuk mereka yang nak tengok cara ecommerce website ni berfungsi, selalu saya terangkan face to face.. tapi sekarang ni kita skype atau google guna remote desktop je la.

Shopping cart untuk Peniaga Online

Domain name kena rembat

6 ke 7 tahun dulu, saya pernah terfikir nak buat tshirt fotografi. So saya announce la kat facebook, nak guna nama iluvfotografi.com. Tak sampai dua jam saya tulis, bila saya nak daftar domain tu… tup tup dah ada orang register. Bengang betul saya. Tapi masa tu saya x dapat tau lagi sapa. Lepas 6 bulan, saya buat whois sikit, bukak domain tu.. dia refer kepada satu blog mamat ni. Cek punya cek memang mamat ni dalam friendlist saya.

Sekadar nak tau, saya mesej la dia, tanya kenapa dia register nama tu. Dia cakap kat saya, sapa cepat dia dapat. Dalam argument tu, terkena jugaklah dibodohkan beliau. Emm… betullah kan. Tapi tak sangka orang macam ni pun ada dalam friendlist saya. Tapi takpe. Pengalaman mengajar yang jgn mudah percaya pada semua orang. Esspecially di facebook. Kawan kawan yang klik butang “friend” dengan kita, bukan kawan lagi. Persahabatan tidaklah semurah itu. Dan hidup ni pun ada turun naik. Hari ni kita buat orang, esok belum tentu lagi kita masih kat atas.

Ini sekadar sharing cerita je la. Realitinya, saya sekadar nak cukupkan 400 words yang SEO recommendation ni suruh. hehehe. Apa pun… moral dari story ni adalah… domain name tu penting, boleh jadi mahal.. dan boleh jadi rebutan.  Dan domain name idea sepatutnya kena simpan sebagai rahsia trade anda ok!

 

Lightroom atau Photoshop? Mana satu lebih penting?

Antara soalan yang paling banyak ditanya, nak pakai lightroom atau photoshop? Mana satu lebih penting?

Soalan ni umpama menanyakan, nak pakai sudu ke garfu? Walaupun keduanya untuk makan, tapi fungsinya adalah sedikit berbeza.

Pada saya, saya sangat memerlukan keduanya.  Dan tak boleh survive kalau takde satu. Mean, kerja mungkin tak siap dan tak lengkap.

Lightroom

Lightroom sebenarnya bukan pendatang baru.  Saya menggunakan lightroom sejak tahun 2007 iaitu version 1 lagi. Pada masa itu memanglah photoshop sangat popular. Tetapi dengan ledakan fotografi digital, terdapat keperluan untuk sebuah perisian yang boleh membantu para peminat fotografi, mengedit dan mencantikkan gambar dengan lebih mudah. Disini didatangkan lightroom.

Lightroom mempunyai fungsi yang membantu pengguna, memilih dan mengurus gambar gambar dengan mudah dan cepat. Terdapat proses katalog dimana kita boleh menyusun dengan kemas struktur foto foto yang telah dirakam. Kita juga boleh sort dan label gambar gambar kita untuk memudahkan proses carian.

White balance & Color Correction

Mengubahsuai white balance adalah amat mudah dalam lightroom. Sebelum ini proses editing perlu menggunakan color balance untuk pengubahsuaian warna. Tapi dengan lightroom, kita cuma perlu menarik satu slider dan wb akan diubah seperti proses yang kita buat dalam kamera, iaitu preset wb yang sedia ada.

Soft color enhancement seperti ini sangat mudah dijalankan melalui lightroom. Penggunaan preset seperti Colorpack mempercepatkan lagi proses mendapatkan warna yang cantik dengan begitu pantas.

Keseluruhan proses color correction juga menjadi lebih mudah, dimana kita boleh memperbaiki sebarang kecacatan dengan hanya menarik slider warna, dan exposure.

Proses editing dalam lightroom adalah sangat pantas. Kita boleh membetulkan warna, dan menjalankan proses pewarnaan kreatif dengan cepat. Saya pernah membuat color correction pada 1000 gambar dalam masa beberapa jam saja. Proses yang streamlined, user interface yang mudah difahami menjadikan perisian lightroom sangatlah diperlukan dalam workflow saya. Saya juga telah mencuba perisian lain seperti capture one, dxo optic, acdsee, rawtherapee dan macam macam lagi, tapi pada saya, Lightroom adalah yang terbaik sekali.

Photoshop

Photoshop adalah sebuah perisian raksasa yang telah wujud sejak era awal komputer. Saya telah menggunakan photoshop sejak version 3 dan menggunakan perisian ini secara extensif sehingga kehari ini, maksudnya daily used.  Sangat susah nak jumpa hari dalam hidup saya tak bukak photoshop.

Saya menggunakan photoshop untuk design grafik, photo enhancement, photo retouching dan kadang kadang, manipulasi photo. Saya banyak mempelajari benda baru dalam photoshop kira kira 20 tahun lepas, masa saya saja saja je praktis buat wallpaper siti nurhaliza. Kalau di google masih la jumpa lagi sikit. Masa tu la saya kenal lasso, clone stamp, layers dan banyak lagi.

 

20 tahun lepas, takde youtube. Tutorial takde la sebanyak hari ni. Kalau hari ni anda tanya saya, saya akan advice anda belajar Adobe After Effects dan visual effects. Zaman sekarang zaman video. Walaupun static image masih digunakan, tapi kemahiran video dan vfx mempunyai lebih banyak demand dan kurang  jumlah expert.

Dengan photoshop, anda boleh buat banyak magik. Anda boleh jadikan orang yang tak lawa fizikalnya, menjadi seperti seorang supermodel. Anda boleh distort reality. Mata kecil boleh dibesarkan, apa yang xde boleh diadakan, dan apa yang mengganggu foto boleh dibuang.

Editing penukaran latar dengan photoshop. Gambar diambil dalam studio dengan latar putih

Mempelajari photoshop, adalah jauh lebih sukar dari mempelajari lightroom. Dan anda perlu ada spesifik target dalam otak kita. Sedangkan lightroom kita boleh tarik slider secara mindlessly dan stop pada setting yang kita suka. Photoshop tidak begitu. Photoshop perlukan kemahiran yang jitu.

Sebagai contoh, untuk mengubah exposure, anda perlu memahami teknik menggunakan curve dan level dengan baik. Photoshop juga adalah layer based software, dimana kita boleh membuat perubahan pada beberapa tempat dengan precise. Kita boleh menggunakan layer mask atau teknik selection supaya boleh target perubahan pada tempat tertentu. Pada lightroom, walau kita ada adjustment brush, tetapi proses ini lebih sukar nak dibuat berbanding dibuat dalam photoshop.

Gambar landscape dengan pelbagai tonal range, memerlukan photoshop untuk membuat layer blending prose

Photoshop boleh buat banyak benda. Tapi kelajuan dan kepantasan workflow bukan satu daripadanya. Jika kita seorang jurufoto cari makan, kena ada dua dua skill, lightroom dan juga photoshop. Dan saya sangat menyarankan anda belajar lightroom dahulu. Dan sedikit demi sedikit pickup photoshop skill.

 

 

FTMC – Pengganti KODI Jarvis pada box unifi anda

Beberapa hari lepas, tetiba kodi jarvis yang korang install pada box unifi tu dah tak jalan kan? keluar error sokmo bila nak bukak exodus kan? lepas tu dia suruh install kodi 17 tapi… tetiba box unifi kita tak support pulak…. alaaaa. Takkan nak beli box baru… rasa nak buang je kan box tu.

Box hypptv yang slow, outdated dan macam gampang

Tapi jgn risau, sebenarnya ada je solution. Korang masih boleh tengok movie kat box tu. Kat sini korang boleh download kodi fork iaitu FTMC. Di gerenti boleh jalan kat box hypptv tu.

Tapi sebelum korang install FTMC, wajib uninstall kodi dulu. Lepas tu korang add la balik addons exodus tu.

Download FTMC for Android

FTMC Build 25

FTMC Build 25 for Rockchip Devices

Build ftmc theme ni ada lain sikit dari kodi sebelum ni. Saya tak berapa suka, tapi bolehlah, janji tak payah beli box baru.  Cuma, difahamkan ini bukanlah permanent solution. Member dari tvaddons (ceh macam kenal je) cakap lama lama kena upgrade hardware baru juga. So kalau beli box.. belilah yang terbaru kay, anything yang support android 7 ke.

 

Crash Course dalam Fotografi Perkahwinan secara percuma!

Ok. since aktiviti ini adalah aktiviti yang paling penting bulan ini., jadi saya kenalah update dalam blog. Syukurlah blog dah online balik. Terima kasih google bagi free server untuk setahun dan x perlu maintain lagi dah. Nak setup server is fun.. maintaining are always not.

So, hereby.. adalah info tentang bengkel atau crash course ni. Tarikh adalah pada 29 april 2017 di masjid tunku mizan putrajaya.

Crash course ni saya buat khas untuk support program jom nikah yang dianjurkan oleh MCCF bersama jawi, perbadanan putrajaya, dan banyak lagi. TV3, media, utusan dan segala segala rakan media akan membuat liputan dalam program ni.

Since program ni bertujuan untuk membantu golongan muda yang kurang berkemampuan untuk mendirikan rumah tangga, why not kita photographer membantu sekali sekala. Tapi saya sebenarnya target student saya yang lepas lepas je. Tapi tak cukup la pulak… yang available… jadi saya open la semua.

Jadi utk menarik minat, saya kan menjalankan integrasi sedikit dengan format bengkel. Jadi anda berpeluang, shoot gambar pengantin secara live, dan seterusnya mendapatkan sedikit sebanyak panduan juga secara live, dari photographer yang lebih berpengalaman.

Tetapi.. in return.. anda juga dikehendaki memberikan khidmat secara sukarela dalam program ini. Dari pukul 8 pagi sehinggalah jam 6 petang.  Jadi sapa berminat nak belajar, dan dalam masa sama buat amal sikit… bolehlah join kami. Setakat ni kami dah ada 30 orang.. nak tambah lagi sikit.

Pengantin so far dah ada 26 orang. Datuk asraf wajdi juga akan hadir dalam program ni kerana yayasan MCCF ni diperbadankan oleh badan hal ehwal undang undang Jabatan Perdana Menteri..

Untuk menyertai program ini, anda bolehlah whatsapp saya di 013 3173128 atau guna link ni utk telegram : http://t.me/adhadi

Kena tapis dulu baru boleh join.

terima kasih.
Adhadi Mohd

 

Adhadi Mohd Photography Blog

Hi.. Assalamualaikum. Salam hormat dari saya, adhadi mohd.

Kini Adhadi.com dah berpindah ke platform baru iaitu Google Cloud Platform. Free setahun tak payah bayar… tu yang paling best nak dengar tu.

Sebelum ni, webhosting adhadi.com adalah di digitalocean.com. Walaupun pada mulanya seronok juga bina blog sendiri guna wordpress, from scratch. Setup box linux sendiri, configure semua sendiri… tapi akhirnya saya dibebani dengan beban yang unnecessary, sekadar untuk memuaskan kehendak explorasi saya. Lama lama saya decide kena jugak cari satu platform yang lebih mudah dan lebih scalable… dan akhirnya saya temui GCP ni.

Mula mula agak overwhelming, tapi senang je rupanya.

Saya decide untuk tidak migrate semua content yang ada sebelum ni… tapi tulis semula dalam bentuk yang lebih refine, tersusun dan menarik. Yer la… fotografi pun dah banyak update hari ni.

Ada banyak program yang saya dah rancang, dan harap-harap la Allah bagi kekuatan untuk saya meneruskannya. Saya juga berharap sokongan daripada kalian pembaca semua.

Sekian..

Terima Kasih

Adhadi Mohd