Day: May 10, 2017

Cara sync tarikh dan masa gambar dari banyak kamera

Cara sync tarikh dan masa gambar dari banyak kamera

Pernah tak korang shoot secara beregu, dan bila balik korang dapati date and time tak sync… horror tak? walaupun sekarang masalah ni sangatlah jarang terjadi sebab kita sync guna NTP… tapi kekadang ada jugak  yang…. hahah.. geram je.. nak citer pun malas. Ok takpe… itu benda yang dah jadi… so.. kalau dah jadi? camne nak…

Read More Read More

Camera Raw Plugin Terbaru – Mana nak dapat?

Camera Raw Plugin Terbaru – Mana nak dapat?

Salah satu isu yang membelenggu ramai jurufoto yang kurang mahir sikit dalam i.t adalah masalah camera raw. Selalunya masalah ni datang bila dia nak bukak RAW file kat ps dan tetiba takleh bukak pulak. So do not fret… saya ada solution untuk anda. (BTW, semua masalah ni tak timbul jika anda pakai full licensed version.…

Read More Read More