Menu

Month: July 2017

Monitor untuk editing dengan resolusi tinggi

Salam Semua.  Berikut adalah sedikit panduan untuk anda apabila memilih monitor untuk foto editing. Dell UltraSharp 27 U2717D 27” Monitor 27-inci ini dikuasakan oleh resolusi WQHD. Peranti ini menawarkan bukan saja saiz yang besar, tetapi juga resolusi tinggi untuk menyunting dengan baik. Kebanyakan monitor hari ini masih ladi pada paparan standard iaitu 1920 X 1080 piksel.  Akan […]

Cara crop format instagram guna photoshop

Assalamualaikum wbt. Hari ni saya akan share tip ringkas ini, iaitu cara crop format 1:1 (square) menggunakan photoshop. Anda boleh tengok figura dibawah untuk memahami caranya. Shortcut key untuk crop tool adalah huruf “C”. Menggunakan shortcut key akan membantu anda mempercepatkan sebarang tugasan dalam photoshop.

Cara masukkan gambar ke instagram menggunakan pc

Assalamualaikum wbt. Topik ringkas kali ni saya nak share tentang cara upload gambar ke instagram, guna PC atau google chrome, menggunakan website instagram tu sendiri. Kita semua sedia maklum yang instagram tak membenarkan upload menggunakan browser. AKan tetapi sebenarnya ada cara lain yang boleh digunakan, dan cara ini adalah sah 100% kerana menggunakan website instagram […]

Panduan memilih Water filter (berdasarkan pengalaman memiliki coway petit selama 5 tahun)

Assalamualaikum wbt. Hari ni baru ada kesempatan nak share tentang memilih water filter ni. Panduan ni boleh digunakan untuk sapa sapa pun sama ada anda adalah orang yang berkemampuan ataupun tidak. Sebelum coway saya menggunakan filter bacfree dan berhenti menggunakannya dalam 7 tahun lepas. Dalam 6 tahun lepas, saya telah memilih sebuah mesin coway petite […]

Memindahkan WordPress (Export dan Import) & Backup

Memindahkan isi kandungan blog wordpress dulunya sangat sukar untuk dibuat. Kita perlu membuat banyak proses yang rumit dan perlu juga menyemak banyak perkara secara manual. Akan tetapi sekarang adalah tidak lagi dengan plugin yang saya kongsikan ini. Untuk membuat proses ini, anda perlu install plugin All-in-one WP Migration. Berikut adalah cara menggunakan All in one […]

Pro Video Editing Software yang percuma

Assalamualaikum wbt. Sedikit info sebelum memulakan tutorial hari ni. Bengkel fotografi seterusnya akan diadakan pada 8 dan 9 julai 2017 di studio kami di seksyen 22 shah alam. Pendaftaran bersama akan diberikan diskaun sebanyak RM100.  Boleh click pada menu link kursus fotografi untuk maklumat lanjut ya. Kursus Asas Fotografi 8 Julai 2017 Kursus Fotografi Lanjutan […]

Mengenal DOF kecil dan DOF luas – Depth Of field

Assalamualaikum wbt dan selamat hari raya. Maaf zahir dan batin atas segala kesilapan yang telah saya lakukan sepanjang anda melayari blog saya. Dalam tutorial ni saya nak kongsikan perbezaan antara Depth of field kecil dan depth of field luas. Ramai yang masih keliru dan kurang faham apa maksudnya. Depth of Field Kecil Gambar cookies di […]

Studio Lighting – Teknik mendapatkan background putih

Bagaimana mendapatkan latar belakang putih dalam studio? Ok disini saya kongsikan beberapa tip agar anda boleh dapatkan gambar white studio tanpa perlu editing dalam photoshop.   Anda memerlukan latar yang putih untuk dapatkan warna putih. Kalau warna lain, boleh juga, tapi light sikit la. Tapi bila warna lain, leceh sedikit sebab kita kena overexposekan latar […]