Menu

Month: August 2017

Teknik merakam potret berpasangan menggunakan wireless flash

Antara masalah jurufoto adalah apabila berhadapan dengan ceiling atau dinding berwarna. Maka disini saya kongsikan antara asas penggunaan flash yang wajib di fahami oleh jurufoto. ‘    

Portrait outing di shah alam

Portrait fotografi outing dishah alam. Peserta dapat praktis dengan teknik teknik fotografi yang lebih advance seperti hss dan sebagainya. Subscribe jika berminat untuk mengikuti outing dimasa akan datang.

Canon tambah penstabil gegaran (IS) pada 85mm 1.4 baru

Buat pertama kalinya, canon telah mengeluarkan lensa 85mm dengan image stabilizer yang terbaru.  Walaupun cuma pada aperture 1.4, tidak selaju 85mm 1.2L version, tetapi lens ini memberikan pengurangan gegaran pada 4 stops, menjadikan ia satu lens yang amat amat berguna apabila merakam waktu gelap. Tak semestinya apabila mempunyai lensa 1.4, kita akan shoot pada 1.4 […]

Asas fotografi – Apa nak buat bila latar terlalu terang?

Salam. Antara masalah utama pengguna kamera baru adalah masalah asas exposure, iaitu sukar mendapatkan exposure yang tepat pada subjek bila latar belakang terlalu terang. Sebagai contoh dalam gambar ni, diambil dalam jam 10 pagi. Apabila latar belakang terang,subjek kelihatan gelap. Dan kalau kita shoot guna spot metering, meter pada muka, subjek pula terang dan latar […]

Putihkan background dengan Adjustment brush dalam lightroom

Sometimes.. kita nak edit gambar dengan cepat. Not worth masuk photoshop semata mata nak putihkan latar. Kali ni kita gunakan gambar Mell sakura band… dah check out fb page beliau? ada product sangat special iaitu Mell Glam Doll yang anda boleh dapatkan dari beliau Ok, kembali kepada tip ni… Sebenarnya dengan lightroom kita pun boleh […]

Print Gambar passport guna lightroom

Ada banyak cara print gambar passport. Paling mudah adalah dengan guna lightroom. Untuk saya, saya hanya perlu pilih gambar yang hendak di cetak, dan click pada preset 4R passport yang saya buat, dan kemudian klik cetak. Mudah kan? Disini saya share setting yang anda perlu setkan pada ligthroom module Print. Anda hanya perlu setkan cell […]

Gambar fotografi product Proleptops dari ezyherbs

Lama tak pos apa apa. So hari ni just nak share aktiviti semalam. Tiada editing major, sekadar sharpness, contrast dan saturation. Jika anda memerlukan product photoshoot, bolehlah dapatkan khidmat nasihat percuma dahulu melalui whatsapp, dan insya allah kami akan beri panduan untuk mendapatkan hasil yang lebih menarik dan berkesan. Untuk yang berminat menjadi agent juga […]