Menu

Month: September 2017

Bengkel fotografi amal kuantan, 8 october 2017

Jika tak ada aral, insya allah saya akan mengadakan bengkel dslr amal secara percuma di kuantan pada 8hb october ni. Semua dijemput hadir, terutamanya yang baru baru pegang kamera. Untuk yang dah mahir pun boleh hadir untuk kongsi ilmu dengan yang baru nak belajar ni. Kita akan belajar basic basic setting dalam workshop ni. Cara […]

Teknik Marketing untuk jurujual – Tip bina profile media sosial yang tip top

Sekiranya anda terlibat dalam dunia jualan, atau pendek kata perlu melakukan marketing untuk meningkatkan jualan syarikat atau perkhidmatan anda, anda perlu bekerja keras dalam pelbagai aspek. Selain melakukan proses jualan itu sendiri, anda juga perlu menitikberatkan kewujudan media social anda. Media social seperti facebook, instagram, twitter, youtube, pinterest, tumblr dan linkedin sangat penting hari ini […]

FIRST IMPRESSION SANGAT PENTING UNTUK JURUJUAL!!!!!

Rasanya tak perlu dijelaskan lagi apa kepentingannya imej yang kemas dan sharp untuk seorang jurujual. Samada anda wakil jualan insuran, unit trust, property agent malah agent mesin air sekalipun, imej yang meyakinkan adalah sangat diperlukan. Hari ini, kita sangat bergantung pada media social untuk mendapatkan prospek. GAMBAR PROFIL ANDA ADALAH YANG PERTAMA SEKALI AKAN DILIHAT […]

Tip-tip bila menggunakan tethering dengan camera

Assalamualaikum wbt. Hari ni saya nak share sikit tip bila buat tethering. Tethering ni maksudnya shoot direct dari laptop atau smartphone. Ada banyak software yang membenarkan tethering hari ni, contohnya Adobe lightroom, Capture One Pro, canon eos utility, camranger , smart shooter, dslr dashboard, breeze system, astrodslr, camerarc, darkroom core, darktable, entangle, dna software, kuuvik […]

Definisi SIAP dalam software development

Untuk pelanggan, yang tak pernah terlbat dalam pembangunan perisian, sebenarnya mereka tak faham apa yang programmer ni buat. Mereka sangka kerja programmer ni sekadar cuma tulis aturcara macam tulis sajak, dan kemudian siap. Diaorang tak ada idea langsung apa sebenarnya langkah langkah yang perlu diambil dalam proses menyiapkan perisian ini. Adalah penting setiap team project […]

Cerita Nabil, dari gaji 600 ke 50000

Sesekali, kita dengar cerita orang.. insya Allah rezeki itu ada.. yang penting kita sentiasa usaha, bersabar, sedekah dan dan tawakkal. Antara intipati perkongsian nabil, Sentiasa pasangkan hasrat untuk ke mekah Sentiasa bersedekah walaupun cukup cukup makan Jgn abaikan ibu bapa. Saya percaya pembaca pun mempunyai cerita hidup tersendiri… apakah pula cerita anda?

Headshot photography

Terasa nak menulis sikit tentang headshot. Ini bukanlah tentang movie atau filem headshot yang iko uwais berlakon tu. Tapi pandangan saya tentang headshot dalam context ilmu fotografi dan juga kepentingannya pada dalam hidup dizaman ini. Head shot adalah satu jenis potret yang spesifik iaitu gambar yang menampakkan personaliti orang yang diambil gambarnya. Head shot yang baik […]

3 perisian memory card recovery untuk jurufoto

Ada banyak perisian recovery yang terdapat dipasaran. Disini saya listkan perisian recovery yang efektif khas untuk photo yang mungkin anda boleh cuba sekiranya menghadapi situasi kehilangan data. Penting juga diingatkan bahawa, kesilapan dalam pengendalian media storage selepas kehilangan data, BOLEH MENYEBABKAN KEHILANGAN DATA SECARA TOTAL dimana kita tak boleh nak restore lagi selepas tu. Jadi […]

Memahami Agile model

Sebelum kita menemukan Agile, kita banyak bergantung kepada waterfall model. Sayangnya waterfall adalah satu modell yang sangat tidak flexible dan sukar untuk berhadapan dengan perubahan. Apabila kita menggunakan waterfall, kita membahagikan tugasan kita kepada fasa design, build dan test. Pemindahan antara fasa itu, dilakukan dengan melakukan serahan dari team analisis kepada team development dan kemudian […]