Menu

Month: June 2018

Batteri Rechargeable yang murah dan tahan utk speedlite

Rechargeable batteri yang baik mempunyai harga yang agak mahal dipasaran. Eneloop pro 2450mah saja sudah berharga lebih dari RM69 untuk 4 biji bateri. Sekiranya kita memerlukan 4 pack batteri untuk second flash dan juga backup, pelaburan yang diperlukan saja sudah RM276.00 Awal awal dulu, saya akan membeli batteri rechargable murah di Jalan pasar. Ada macam […]

Lensa terbaik untuk fotografi perkahwinan

Assalamualaikum wbt. Ramai yang tertanya tanya tentang lensa yang sesuai untuk merakam gambar perkahwinan. Ye la, ramai yang bercita cita nak jadi jurugambar kahwin, walaupun tak pernah attend kelas dan takde idea pun apa ilmu yang penting yang perlu ada dalam dada sebelum menawarkan perkhidmatan kepada pelanggan, tapi sekurang kurangnya confident tu dah ada. Hehe.. […]

Cara cropping gambar dalam photoshop

Apabila ada banyak ruang terlebih dalam gambar anda, kita boleh crop gambar tersebut untuk membuang elemen yang tidak diperlukan. Tujuan cropping adalah untuk mengemaskan paparan gambar tersebut. Kadangkala cropping akan menyebabkan sesebuah gambar boleh nampak begitu baik kerana ruang yang mengganggu fokus telah dibuang. Menggunakan photoshop untuk crop gambar adalah amat mudah. Anda hanya perlu […]

Cara Mendekati Pelanggan

Ada banyak cara kita boleh mendapatkan perhatian prospek. Perkara pertama perlu ada lakukan adalah dengan memutuskan siapakah sasaran jualan anda. Satu kaedah yang berkesan adalah dengan memutuskan secara sangat spesifik tentang pelanggan ideal anda. Cuba bayangkan sekiranya anda menjalankan bisnes foto family, dan anda mensasarkan pelanggan anda adalah pasangan ibu bapa muda dengan pendapatan isi […]

8K tv kini berada dipasaran

33 juta piksel (7680 × 4320) – adalah empat kali ganda lebih besar  daripada 4K Ultra HD, dan 16 kali lebih banyak piksel dari Full HD. 8K TV kini telah pun berada dimana mana, terutamanya dalam organisasi penyiaran. Saya agak excited bila membaca berita tentang pengeluaran unit tv 8k ini sebab, sudah pasti 4k akan turun harga […]

Mengapa gambar dari kamera anda blur?

Assalamualaikum wbt. Sebenarnya terdapat banyak sebab gambar boleh menjadi blur dari kamera anda. Disini saya senaraikan sebab sebab tersebut dan cara mengatasinya Shutter speed yang dipilih terlalu perlahan Subjek bergerak Anda bergerak Focus pada tempat yang tidak tepat Depth of field terlalu nipis Masalah mekanisme lensa yang rosak Masalah refraction Masalah lensa berkualiti rendah   […]

Depth of field Preview Tool

Salah satu button yang ada pada kamera kita tetapi sangat jarang digunakan adalah DOF tool. Sebelum mengenal dof tool atau dof button, adalah penting untuk kita memahami apa itu depth of field. Tanpa memahami depth of field, kita takkan mampu mengawal kreativiti yang diperlukan apabila merakam foto. Tanpa pemahaman ini kita akan merakam secara sembarangan […]

Beza fail Photoshop PSD dengan JPEG

PSD adalah fail asal photoshop. Anda cuma boleh membuka fail psd dengan photoshop saja. Fail psd menyimpan maklumat digital imej dan maklumat maklumat yang khas untuk perisian photoshop Cth maklumat khas adalah Text layer, vector layer, mask, style dan pelbagai tool yang digunakan dalam document itu Fail psd juga boleh mengandungi fail fail JPEG tersimpan […]