Menu

Month: July 2018

Studio fotografi & kedai gambar untuk disewa

Bisnes adalah satu perkara yang memerlukan perhatian sepanjang masa. Jadi saya perlulah mempromosikan apa yang saya usahakan supaya lebih ramai orang mengetahui maklumatnya. Mungkin ramai yang masih tak tau, saya sebenarnya juga mengusahakan studio fotografi untuk disewa. Bolehlah dipanggil sebagai kedai gambar juga. Studio gambar saya ni sesuai untuk: jurufoto yang memerlukan studio untuk tugasan fotografi […]

Cara download lagu atau movie video dari youtube

Cara mudah nak download video dari youtube, terutamanya dari playlist. Saya menggunakan software bigasoft video downloader pro. Software ni mudah digunakan. Saya dah gunakan lebih kurang 5-6 tahun, dah banyak dah download. Esspecially untuk anak anak. Tapi anak ni letakla banyak mana download, akhirnya dia boring dan cari video baru gak. ahaha. so last last bagi je la […]

Photomirage hasilkan gambar bergerak dari foto pegun

Video sentiasa memberikan impak yang lebih besar berbanding foto pegun. Bagaimanapun, perisian terbaru dari Corel ini mampu mengubah segalanya dengan teknologi terkini yang memudahkan pengguna untuk menghasilkan video hanya dari sumber foto pegun. Corel photomirage adalah perisian terbaru dari corel yang boleh memberikan nafas baru pada gambar pegun anda. Photomirage berfungsi dengan  meletakkan titik animasi […]

Bengkel Fotografi (DSLR/Mirrorless) Percuma Adhadi.com

Kursus Fotografi Percuma Assalamualaikum wbt. Disni saya ingin menjemput mana mana pemilik kamera baru, samada dslr mahupun mirrorless, untuk mempelajari cara cara mengoptimumkan penggunaan kamera anda dengan teknik yang betul. Bengkel ini adalah percuma. Saya dah menganjurkan aktiviti bengkel seperti ini dari 2006 lagi. Setahun dua ni agak bz sket, dan kekurangan resources. Insya Allah […]

Bagaimana canon speedlite 470 ex ai berfungsi

Assalamualaikum wbt. Baru-baru ini canon telah melancarkan product flash terbaru iaitu canon speedlite 470 ex ai. Speedlite ini berfungsi sama macam speedlite speedlite canon yang lain, dengan semua ciri biasa yang disertakan. Akan tetapi saya agak excited kerana flash ini mempunyai ciri terbaru tambahan iaitu automatic intelligence bounce. Maksudnya, flash tersebut akan memusingkan sendiri flash […]

Beza F stop dan T Stop

Ada sahabat bertanya tentang lens yang beliau ingin beli, dan beliau ternampak pelbagai pilihan lensa dengan tanda T1.5 seperti ini Jadi dalam artikel ini saya akan membantu menerangkan apa beza lens seperti ini dengan lens yang biasa kita lihat seperti 50mm f1.8 Dalam dunia fotografi, kita ada satu lagi dunia yang lebih advance iaitu sinematografi […]