3 teknik menggunakan speedlite yang wajib kita tahu

Menggunakan speedlite sebenarnya bukan sekadar on kan flash dan petik picu kamera. Speedlite adalah satu alatan fotografi yang sangat powerful dan jika digunakan bersama pengetahuan yang baik, ia boleh memberikan hasil yang sangat baik.

Bounce utk kualiti cahaya paling lembut

Apabila bercerita tentang merakam foto, kita perlu memahami dengan jelas apa yang kita rakam. Merakam portret akan memerlukan kita mempertimbangkan keperluan untuk menggunakan cahaya yang lembut.

Teknik bounce ke siling adalah teknik paling mudah untuk mendapatkan cahaya yang lembut. Cahaya lembut akan menjadikan tekstur kurang kelihatan dan kulit kelihatan lebih bersih, kurang berkedut dan lebih anjal.

Speedlite sangat berguna di waktu terik

Siang hari dah panas terik? kenapa nak pakai speedlite?Ha, tu la antara rahsia yang saya selalu share dalam bengkel fotografi lanjutan saya. Sebenarnya, bila kita shoot waktu siang, kita akan mengalami masalah background yang terlalu cerah. So…selalunya kita nak latar belakang yang lebih gelap, atau tak la jadi putih saja. Jadi disini speedlite diperlukan dimana, kita akan menggunakan ISO aperture shutter untuk menggelapkan latarbelakang, dan seterusnya menggunakan cahaya flash untuk mencerahkan subjek.

Dalam gambar dibawah saya menggunakan strobe Godox wistro ad600 dan menggunakan teknik HSS untuk memastikan saya boleh menggunakan shutter speed yang mencukupi untuk menggelapkan latarbelakang.

 

Kita boleh guna Speedlite untuk shoot produk

Ramai juga yang datang pada saya, minta advice apa studio lighting strobe nak beli, sedangkan mereka dah mempunyai tools yang cukup.

Sebenarnya guna speedlite pun boleh untuk shoot product, apatah lagi product yang kecil kecil macam baju budak ni. Kalau kita mempunyai unit speedlite yang mencukupi, kita boleh pastikan latar belakang juga cukup putih sampai tak perlu edit sikit pun (dari segi brightness)

Jadi kalau anda dah mempunyai flash, anda dah boleh je nak shoot indoor untuk produk, cuma maybe kena creative sikit. Insya Allah kalau anda perlukan khidmat nasihat saya dalam hal ni saya sedia membantu. Boleh arrange consultation session bagaimana anda boleh setup whitestudio sendiri tanpa kos yang terlalu banyak.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>