Canon ke nikon yang lebih baik? Edisi 2015

nikon-d7000-vs-canon-60d

 

Soalan nikon vs canon mana lebih baik bukanlah satu soalan tentang photography. Tetapi soalan untuk membandingkan dua buah syarikat gergasi pembuat barangan yang meliputi camera, cermin mata, teropong, printer, calculator dan banyak lagi.

Soalan yang betul, untuk seorang photographer mampu menjawab soalan ini, anda perlu spesifik kepada model. Sekiranya tidak, ianya seakan menanyakan soalan kereta manakah yang bagus, toyota atau honda? Kita nak jawab apa?

Jadi… kena betulkan soalan, contohnya, Nikon D90 dengan Canon 1DX mana yang lebih baik?
atau, Canon D1100 dengan Nikon D4 mana yang lebih sesuai untuk newbie?

Sekiranya anda tidak ada idea model apa yang nak dibandingkan, ini langkah dia

Langkah 1. Check budget anda.

berikut adalah table kamera yang anda perlu check mengikut bajet.

UNTUK DSLR

 

Tahap/Bajet

Canon

Nikon

RM2000 (Body dan kit lens)
Tahap beginner. Sangat kecil, ringan dan comel. Sesuai untuk ambil gambar family, family travel, gambar raya, business trip, pantai, stock photography. Selalunya digunakan oleh adik-adik comel yang kebanyakannya tak paham butang EV pun. Confirmed tak pernah baca manual.
Ditangan pro, body ni menjadi satu lambang kemasteran mereka dalam photography bila berhadapan depan newbie, dengan falsafah, “kamera entry level pun boleh”, sambil dilihat oleh newbie dengan mata kekaguman dan penuh inspirasi. Cuma yang mereka tak sedar yang si abg pro dah tukar sekejap kit lens tu dengan lens 2.8 atau 1.4 mereka, menghasilkan gambar penuh kebokehan. Dalam real life, bagi pro buat kerja dengan body ni dan mereka akan start bising kamera takde kelvin white balance, screen color tak betul, ringan sangat tak match dengan lens 70-200 dan banyak lagi complaint, walaupun mereka boleh produce result yang baik dengan kamera ni. Ditangan newbie yang tak ada ilmu, tak ada bezanya body  entry level mahupun body semi pro. Hasil akan keluar sama seperti gambar dari handphone mereka. 
1200D D3300
RM3000 (body dan kit lens)
Tahap beginner. Kecil dan ringan. Lebih banyak fungsi tambahan. Ada flip screen. Sesuai untuk family, travel, gambar raya, stock photo,  stock photography, product photography. Boleh juga buat job dengan kamera ini tapi tidak digalakkan. Tambah lens 50mm 1.8, must have untuk gambar portrait yang cantik cantik. 
760D D5500
RM4000 (Body dan kit lens)
Enthusiast. Badan kamera yang ringan dengan sedikit pro features, Kebanyakan jurugambar kahwin melayu menggunakan kamera tahap ini. Digalakkan bermula dengan kamera peringkat ini bila budget. Tambah extra lens macam 85mm dan ultra wide untuk melengkapkan keperluan creativity. 
70D D7200
RM6000 (Body saja)
Advanced amateur. Sedikit berat tapi banyak pro features. Selalunya kamera tahap ni memberikan tahap kepuasan yang tinggi untuk amateur. Sesetengah ada technology fokus yang advanced, ada yang offer frame persecond lebih banyak , ada pula yang offer double memory card slot. Kamera ini sangat bagus untuk wedding photography atau kebanyakan job job event, sport photography (kecuali 6D). Bersedialah untuk keluar duit yang sangat banyak untuk beli lens. Cth lens 24-70mm f2.8 yang berharga 2k-5k dan 70-200 f2.8 yang berharga rm5000 ke atas. Kebanyakan jurugambar kahwin yang pakar menggunakan kamera dan lens ini. 
7D Mark II / 6D D750
RM9000 (Body saja)
Semi pro body. Digunakan oleh pro untuk backup. Banyak jurufoto pakar dan professional menggunakan body ini sebagai main body untuk buat job. Selalunya bila photographer ada body ni, anda boleh bet diaorang ada 2 atau lebih pro lens dalam beg. Body frame diperbuat dari magnesium alloy yang kukuh dan tahan lasak. 
Body ni takde mode preset macam Auto atau Macro. Semua kena handle. Iso kena pilih, wajib tahu aperture dan shutter speed  Di tangan pengguna baru kamera, kamera ni sukar dikendalikan.
5D Mark 3 D800

Langkah 2 . Bandingkan mengikut model di Snapsort.com

http://snapsort.com/compare

Anda mungkin  mahu semak kamera mana beri fps terbanyak, Auto fokus terbanyak, ISO tertinggi, noise terendah, dan sebagainya. Anda perlu memahami technical disini. Sebagai contoh, kamera yang memberikan Auto focus terbanyak mungkin kelihatan seperti bagus untuk fokusing, akan tetapi, jenis technology apa yang digunakan? ianya amat tricky. Sebab ada focus sensor yang lebih baik dan sensitif berbanding focus sensor yang lain. Disini anda perlu membuat perbandingan di youtube dengan mendengar pendapat orang tentang sesuatu badan kamera itu.

Kalau susah, just ambil point paling tinggi dalam snapsort, ambil yang itu. Actually point yang dia beri agak reliable pada pandangan saya.

Langkah 3 . SEMAK BEBERAPA KEDAI KAMERA, PAKEJ YANG DIBERIKAN DALAM LINGKUNGAN HARGA TERSEBUT

Cleaner free, filter free, lens free, bag free, tripod free,

LANGKAH 4 . Bandingkan harga tersebut di beberapa kedai kamera. 

Bagaimanapun bila membandingkan harga, bandingkan lah dengan adil. Setiap kedai mempunyai kos tersendiri. Janganlah pergi di kedai dalam shopping kompleks tetapi minta harga online. Mereka ada kos sewa yang perlu dibayar. Juga kedai kecil selalunya kos mereka lebih tinggi berbanding kedai besar yang boleh mengambil banyak set sekaligus secara pukal. Kena fair la ye. Kadang kadang mentaliti orang melayu nak murah sangat, mereka lupa kedai sahabat mereka tu terpaksa menanggung kos yang besar. Jadilah pembeli yang bertimbangrasa,

AMARAN 

ELAKKAN MEMBELI AP SET (TIADA WARANTY DARI NIKON MALAYSIA atau CANON sendiri, sebaliknya waranty dari DISTRIBUTOR LAIN). kecuali anda terpaksa.. takde alternatif.

ELAKKAN MEMBELI FILTER DENGAN HARGA YANG MAHAL. Semak harga filter di lelong.com.my. Harga filter UV premium jenama B+W dan hoya HD adalah dalam RM300 . Harga non premium- multi coating dalam RM150. Yang lain hanya RM30-60 macam itu.

ELAKKAN MEMBELI TRIPOD DAN BEG dengan harga yang mahal. Tanya kawan kawan di KELAB FOTOGRAFI FACEBOOK MALAYSIA.  Kadang kala kedai akan suruh anda beli tripod harga RM100 sedang tripod tersebut mudah patah dan kos sebenar cuma RM18.00

HARGA DI SINGAPURA TIDAK TERLALU BEZA DARI MALAYSIA. Anda akan ada masalah waranty kerana syarikat distributor di malaysia bukan pembawa barangan tersebut ke malaysia.

ELAKKAN MEMBELI ULTRA WIDE CONVERTER DAN CLOSE UP ADAPTER sewaktu pertama kali membeli kamera. Sebenarnya harga yang mereka letak buat pertama kali, adalah jauh lebih mahal dari anda datang pada kali kelima, keenam dan kesepuluh. Kedai kamera pasti akan cuba upsale dengan dua benda ini buat pertama kali. Problem dia bukan tak boleh beli, tapi mereka tahu firsttimer takkan check harga dua benda ni, so selalu terjadi rip off. Beli barang ini selepas anda benar benar perlu.

BEG SANDANG NIKON DAN CANON Selalunya free. Beli time lain, harganya dalam rm50-100 ikut kedai. Make sure anda dapat bag masa beli first time. kalau tak guna pun boleh simpan nanti.. untuk isi accessory macam filter dan sebagainya.

JGN BELI SEMUA LENSA yang seller recommend waktu pertama kali.. unless anda dah check semua harga dulu. Anda tak tahupun guna lens tu buat pertama kali. Confirm anda akan kena rip off kalau anda datang tanpa pengetahuan.

 

1,027 total views, 21 views today

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Author: Adhadi Mohd

Photography & IT Trainer

25 thoughts on “Canon ke nikon yang lebih baik? Edisi 2015”

    1. Manfrotto is the best coz it's cheap and very good quality.. Check the manfrotto 190 CX Pro.. Very sturdy too.. Gitzo is the best brand for tripod, but very very expensive.. So not woth it..

  1. saya ade masalah dgn nikon dan canon ni ,. sekg ni dah keluar D7100 mpx 24.0 besar tu dah mcm D7 dah .. kepada yang pro main video ape yang best ? dari segi tone colur canon menang la cerita dia . tapi nikon pown ade jugak . mcm D5100 full HD kalau tak silap .. so mcm ye sifu2 semua ?

  2. Akceli antara nikon dan canon…kualiti kamera mana yang lebih baik dan berteknologi ye? saya xdela pandai sangat tp skrg sedang survey utk beli canon ixus or nikon coolpix…

  3. Actually bergantung dengan pengguna yg mana satu jadi pilihan dan bukan kerana brand. Kedua2 Nikon dan Canon ada kelebihan yang tersendiri. Kalau tripod, pilih Manfrotto Magnesium Alloy 4-Section. Sturdy, ringan dan senang dibawa ke mana2…

Leave a Reply