Monitor untuk editing dengan resolusi tinggi

Salam Semua.  Berikut adalah sedikit panduan untuk anda apabila memilih monitor untuk foto editing.

Dell UltraSharp 27 U2717D 27”

Dell UltraSharp 27 U2717D 27”
Monitor 27-inci ini dikuasakan oleh resolusi WQHD. Peranti ini menawarkan bukan saja saiz yang besar, tetapi juga resolusi tinggi untuk menyunting dengan baik. Kebanyakan monitor hari ini masih ladi pada paparan standard iaitu 1920 X 1080 piksel.  Akan tetapi  dengan Dell UltraSharp, jurugambar profesional boleh mendapat resolusi yang lebih tinggi iaitu sekitar 2560 X 1440 piksel dengan kuasa WQHD.

Switching In-Plane atau IPS  aalah fungsi yang memberikan kita warna sebenar apabila menonton pada sudut tontonan yang besa. Paling penting juga monitor ini menawarkan 99% ruang warna sRGB dengan sekitar 16.7 juta warna. Monitor ini juga telah dikalibrasi dari kilang.

Monitor dell  ini datang dengan nisbah aspek 16: 9 bersama dengan pilihan sambungan digital. Dell UltraSharp menyokong USB dan juga port HDMI.

 Harga dari RM2450

BenQ SW2700PT 27”

Monitor BenQ SW2700PT menawarkan  teknologi IPS dan ruang warna Adobe RGB 99% yang luas. Ia memberi anda pelbagai warna dan paparan warna yang hebat.

Harga dari RM2800.00

SAMSUNG 28″ UE590 4K Ultra HD Monitor with AMD FreeSync – LU28E590DS/XM

Monitor Samsung UE590 UHD menawarkan imej luar biasa 8 juta piksel yang mengagumkan, pada resolusi 4x lebih besar daripada Full HD. Kandungan 4K memberikan paparan terperinci realistik. Paparan warna adalah pada 1 bilion warna dan liputan sRGB pada 97% manakala adobeRGB pada 66%.  Saya menasihatkan anda calibrate untuk mendapatkan warna yang lebih tepat.

Harga adalah pada RM1900.00

Antara lain juga yang boleh dipertimbangkan adalah

  • ASUS Designo MX27AQ 27”
  • EIZO ColorEdge CG318-4K 31.1”
  • HP Z27s 27”
  • Acer H257HU SMIDPX H7 25”

Semoga senarai ini boleh bantu anda mendapatkan monitor yang lebih baik untuk kerja anda.

Cara masukkan gambar ke instagram menggunakan pc

Assalamualaikum wbt. Topik ringkas kali ni saya nak share tentang cara upload gambar ke instagram, guna PC atau google chrome, menggunakan website instagram tu sendiri.
Kita semua sedia maklum yang instagram tak membenarkan upload menggunakan browser. AKan tetapi sebenarnya ada cara lain yang boleh digunakan, dan cara ini adalah sah 100% kerana menggunakan website instagram sendiri, tanpa gunakan sebarang app third party.

Untuk teknik ini, kita perlu menggunakan chrome browser. Caranya adalah mudah saja iaitu dengan menggunakan mode paparan tablet/phone/ipad yang memang terbina dalam chrome kita.

Cuba lihat screenshot yang saya sediakan dibawah.

Langkah pertama, right click dalam paparan instagram anda, dan click pada Inspect

Langkah Kedua : Click pada toogle display dan pilih mode paparan seperti ipad

 

Langkah ketiga : upload gambar seperti biasa. Cuma saya dapati kadangkala upload boleh jadi gagal. Cuba sekali lagi.

Jadi ini adalah cara untuk upload gambar kedalam instagram, secara legal. Tanpa perlu takut akaun dibekukan.

Layari instagram saya di sini : https://www.instagram.com/adhadi.mohd/ 

dan instagram Studio Adhadi Mohd disini https://www.instagram.com/adstudioshahalam/

Cara Clear Cache dari Google Chrome

Salam sejahtera semua. Semoga kita semua berada dibawah lindungan rahmatnya.

Hari ni saya nak share simple tips iaitu cara nak clearkan cache. Benda mudah je, tapi ramai juga yang google benda ni.

Kenapa nak clear cache?

Maybe sebab tanak wife tau kita ada melayari instagram mira filzah ke, neelofa ke.. atau website cari jodoh ke.. heheh.

So.. caranya mudah je, klik kat google chrome browser pancake menu, pastu klik history, bukak cache, clearkan… thats all..

hehe

tengok screenshot kat bawah la….

So.. good luck.. semoga berjaya ok.

Assalamualaikum.

 

5 website hosting terbaik pada tahun 2017

“*Jika anda busines owner dan nak buat website, nak focus pada business saja, bukan pada teknikaliti dalam membina website, do yourself a favor, scroll down, skip the reading, just contact me directly untuk consultation. “

Kena ingat, tanpa hosting berbayar, kandungan dalam website korang terdedah kepada risiko penghapusan. Ini berlaku pada banyak tempat macam wordpress.com, blogger dan banyak lagi. Banyak dah kes jadi. So dalam artikel ni kali ni saya nak senaraikan lima web hosting yang saya rasa, tahun 2017 ni adalah berbaloi dan selamat. Cuma saya akan pilih hosting yang level enterprise… tak nak suggest pakai hosting cap ayam.  Serik dah pakai diaorang.

Tapi sebelum tu, sebenarnnya hosting berbayar pun ada risiko juga. Saya pernah meletakkan website dalam hosting cap ayam dan beberapa tempat lain. Kualiti yang diberikan pada mulanya elok saja, tapi akhirnya performance menurun dan server selalu breakdown. Pernah sekali website saya mati selama 4 hari  macam tu je. Stress betul!

Jadi saya dah mencuba beberapa tempat, dan saya temui beberapa tempat yang saya rasa sesuai untuk saya recommend kepada anda semua sebagai webhosting yang bagus.

1. GOOGLE CLOUD PLATFORM (GCP)

Pada saya sekarang, google cloud platform adalah yang terbaik untuk hosting website anda atas beberapa sebab

  • Percuma USD 300 free trial atau sehingga 12 bulan.
  • Support virtual machine (compute engine), docker (google container) dan microservice (app engine). Anda mempunyai pilihan bagaimana nak host website anda.
  • Hanya bayar resources yang anda guna…. sangat sangat murah.
  • Install wordpress dalam GCP hanya perlu beberapa click saja. Boleh guna bitnami repository.
  • TIdak perlu coding hatta satu line pun.
  • Sangat scalable, maksudnya kalau server tu tak cukup power, anda boleh up kan power dia dengan tarik slider cpu dan memori saja.
  • Autoscaling dimana resource tambahan akan ditambah secara automatik bile diperlukan. anda akan dicharge ikut minit.
  • Bukan shared web hosting, definitely tiada bottleneck pada penggunaan ram dan resources sebab memang dia dah allocate awal awal khas untuk website anda.
  • adhadi.com ni juga di host dalam google cloud platform sekarang.
  • Selepas free trial, setahun kos hosting dalam RM250, tapi oleh kerana dia charge per minit, anda cuma akan dibil ikut berapa banyak resources anda pakai.

2. AMAZON WEB SERVICES (AWS)

Asasnya, AWS ni sama je dengan GCP di atas. Tapi price dia sedikit tinggi. Walaupun begitu, aws tetap ada kelebihan sendiri.

  • AWS ada free tier. Sebulan dia bagi 750hrs instance time. Patut cukuplah untuk small website.
  • Deploy wordpress dengan mudah (guna bitnami)
  • ada banyak servis lain, termasuk bulk email service, simple storage service, block store, VPC.
  • Support elastic load balancing.
  • server ada di seluruh dunia.

3. DIGITAL OCEAN

  • Guna SSD. Sangat laju.
  • Serendah RM25 sebulan untuk droplet paling murah
  • Ada automatic backup snapshot
  • mudah deploy app macam wordpress
  • banyak pilihan linux
  • charges secara monthly

4. LINODE

  • lebih kurang sama macam digital ocean, tapi  lebih murah, hampir half price
  • Juga guna SSD.

5. Microsoft Azure

  • hampir sama macam amazon web service dan google cloud.
  • Banyak service disediakan.
  • Ada free tier (shared hosting)
  • Sekarang ada promo USD900 free credit.
  • Pay as you go.
  • Very very expensive Virtual machine

Kesimpulan

Walaupun membina website sebenarnya sangat mudah hari ni, tapi bila kita buat betul betul nanti, kita akan dapati kita perlukan banyak benda tambahan dan mostly sangat sukar kita nak perolehi. Malah nak jumpa plugin yang baik pun kena  setup, configure, test, pastu tengok apa jadi. Lama lama kita akan realize yang takde satu pun setup out of the box boleh memenuhi kehendak kita. Ada banyak cabaran dan knowledge yang diperlukan untuk membina website, terutamanya website ecommerce.

Hubungi Saya

Sebaiknya, jika anda baru nak berniaga, elakkan dari membina website sendiri, tapi dapatkanlah khidmat nasihat dari consultant untuk membina website. Seriously ada banyak benda kena discover. Saya dalam bidang ni dah hampir 20 tahun, dan sehingga kehari ni banyak betul benda baru yang perlu dipelajari dan kena tahu apa kurang lebih dia. Technology terlalu pantas utk dikejar. Lebih baik anda fokus dalam bisnes anda saja. Teknologi part, tinggalkan pada orang I.T utk handle. Kalau anda cuba buat semua, takut tak terkejar nanti.

Plus, saya juga berpengalaman sebagai jurufoto, jadi anda akan mendapat penjimatan dari segi all in one pakej dengan Online Business Starter kit. Anda akan mendapat :

  • ecommerce website, siap dengan card credit payment gateway.
  • optimized cloud hosting, linux server dalam google infrastructure (bukan msian hosting)
  • full product photography service
  • data entry
  • seo marketing optimization

Call sekarang untuk free consultations
013 3173128

 

 

 

 

Domain name ini terjual untuk hampir RM400 juta!

Domain name boleh dirujuk sebagai lambang professionalisme dan juga brand. Ramai orang menyimpan dan melelong domain name untuk keuntungan. Nama domain lasvegas.com telah dijual untuk USD90 juta.  Nama domain seperti insurance.com, vacationrentals.com, berjaya dijual dengan harga $35 million setiap satu pada tahun 2010 dan 2007, itu lebih dari RM100 juta tau. Internet.com pula berjaya dijual dengan harga USD18 juta dan fund.com dengan harga 10 juta pound sterling.

Lasvegas.com dijual dengan harga 90 juta dolar

Untunglah sapa dapat jual domain mahal mahal ni.

Kena tangkap sebab palsukan pemilikan domain name

Pada tahun 2010, SEX.com dijual untuk harga 13 juta dolar.  Yang menariknya sex.com ni pernah dilibatkan dalam jenayah. Pada tahun 1996 stephen m cohen menggunakan document palsu untuk transfer domain ni kepada beliau. Akibatnya beliau didenda usd65 juta untuk kesalahan ini, dan kemudian dijel selama 4 tahun.

Apakah Domain name?

Domain name sebenarnya adalah alamat sesebuah, atau sekumpulan rangkaian komputer.

Macam adhadi.com adalah sebuah website dan bolehlah dianggap sebuah sebuah komputer yang melayan pengguna yang memerlukan maklumat maklumat tentang fotografi. Saya meletakkan adhadi.com ni di atas platform Google cloud yang murah, mudah dan sangatlah reliable.

Domain seperti google.com, microsoft.com, yahoo.com atau flickr.com merupakan alamat rangkaian komputer yang sungguh besar.

Untuk membina website, kita perlukan domain name untuk memudahkan pengguna menemui website kita. Agak sukar untuk mengingat atau menulis address ip seperti http://30.102.92.65 tetapi adalah lebih mudah untuk mengingat http://www.dolsaat.com.

Cuba lihat website dibawah ni, yang juga merupakan Portal akademi fotografi saya, saya masih menggunakan ip address, belum lagi daftarkan domain name. Sangat sukar nak bagi orang tengok website ni selagi takde domain name.

Adhadi Mohd Online Academy, masih tiada domain name, soon insya allah

Untuk website dibawah ni, saya gunakan sebagai mockup untuk tarik mereka yang berminat nak bina website ecommerce. Saya siapkan A-Z, sampai customer boleh click checkout bayar guna card credit atau debit card. Tapi website macam ni, takdelah saya nak letakkan domain name. Kegunaan internal je. Untuk mereka yang nak tengok cara ecommerce website ni berfungsi, selalu saya terangkan face to face.. tapi sekarang ni kita skype atau google guna remote desktop je la.

Shopping cart untuk Peniaga Online

Domain name kena rembat

6 ke 7 tahun dulu, saya pernah terfikir nak buat tshirt fotografi. So saya announce la kat facebook, nak guna nama iluvfotografi.com. Tak sampai dua jam saya tulis, bila saya nak daftar domain tu… tup tup dah ada orang register. Bengang betul saya. Tapi masa tu saya x dapat tau lagi sapa. Lepas 6 bulan, saya buat whois sikit, bukak domain tu.. dia refer kepada satu blog mamat ni. Cek punya cek memang mamat ni dalam friendlist saya.

Sekadar nak tau, saya mesej la dia, tanya kenapa dia register nama tu. Dia cakap kat saya, sapa cepat dia dapat. Dalam argument tu, terkena jugaklah dibodohkan beliau. Emm… betullah kan. Tapi tak sangka orang macam ni pun ada dalam friendlist saya. Tapi takpe. Pengalaman mengajar yang jgn mudah percaya pada semua orang. Esspecially di facebook. Kawan kawan yang klik butang “friend” dengan kita, bukan kawan lagi. Persahabatan tidaklah semurah itu. Dan hidup ni pun ada turun naik. Hari ni kita buat orang, esok belum tentu lagi kita masih kat atas.

Ini sekadar sharing cerita je la. Realitinya, saya sekadar nak cukupkan 400 words yang SEO recommendation ni suruh. hehehe. Apa pun… moral dari story ni adalah… domain name tu penting, boleh jadi mahal.. dan boleh jadi rebutan.  Dan domain name idea sepatutnya kena simpan sebagai rahsia trade anda ok!

 

FTMC – Pengganti KODI Jarvis pada box unifi anda

Beberapa hari lepas, tetiba kodi jarvis yang korang install pada box unifi tu dah tak jalan kan? keluar error sokmo bila nak bukak exodus kan? lepas tu dia suruh install kodi 17 tapi… tetiba box unifi kita tak support pulak…. alaaaa. Takkan nak beli box baru… rasa nak buang je kan box tu.

Box hypptv yang slow, outdated dan macam gampang

Tapi jgn risau, sebenarnya ada je solution. Korang masih boleh tengok movie kat box tu. Kat sini korang boleh download kodi fork iaitu FTMC. Di gerenti boleh jalan kat box hypptv tu.

Tapi sebelum korang install FTMC, wajib uninstall kodi dulu. Lepas tu korang add la balik addons exodus tu.

Download FTMC for Android

FTMC Build 25

FTMC Build 25 for Rockchip Devices

Build ftmc theme ni ada lain sikit dari kodi sebelum ni. Saya tak berapa suka, tapi bolehlah, janji tak payah beli box baru.  Cuma, difahamkan ini bukanlah permanent solution. Member dari tvaddons (ceh macam kenal je) cakap lama lama kena upgrade hardware baru juga. So kalau beli box.. belilah yang terbaru kay, anything yang support android 7 ke.