Kursus Asas Photoshop

Posted by & filed under Album Design, Custom Album, Teknik Photoshop.

bengkel-phtooshop-s

  Kursus Asas Photoshop ini bertujuan untuk memberikan pengetahuan asas editing kepada peserta yang berminat untuk menjadi jurufoto ataupun photo editor. ————————————- Isi Kandungan ————————————- Modul 1 : Pengenalan kepada adobe photoshop Dalam modul ini kita akan memahami apakah kegunaan photoshop, kelebihan dan kekurangannya berbanding perisian lain. Kita juga akan mempelajari cara setup photoshop dan… Read more »

Tip Photoshop – Membina action untuk mempercepatkan kerja

Posted by & filed under Teknik Photoshop.

ps-action

Satu cara kita nak mempercepatkan kerja dalam photoshop adalah dengan membina action… Sebagai contoh kalau kita nak resize dengan pantas, kita boleh tekan kunci yang kita assign pada action tersebut, dan secara automatik gambar kita akan diresize. kita juga boleh menghasilkan border, vignette, mengubah warna, tone dsb menggunakan action. Cara membina action 1. Buka Panel… Read more »

Tip Photoshop : Cara tukar warna dalam gambar

Posted by & filed under Teknik Photoshop.

Hajat kita adalah untuk tukar warna latar tu.. dapat tukar sedikit jadi pekat pun jadilah

Salam. Hari ni saya akan share teknik tukar warna dalam mana mana bahagian dalam gambar. Sebenarnya photoshop ni mudah… tapi jgnlah belajar banyak banyak sekaligus. Boleh jadi gila nanti. Kita cuba satu satu. Ada orang datang beli dvd saya dan cakap mahu belajar semua tool dalam photoshop. Saya kata sabar.. belajar satu satu.. dia kata… Read more »

Cara edit gambar landscape dengan flat contrast

Posted by & filed under Teknik Lightroom, Teknik Photoshop.

Gambar selepas adjustment

Salam.. sometimes kita ambil gambar pun tak jadi juga. nampak flat je. Flat ni maksudnya, low contrast, exposure dan tonaliti semua lebih kurang sama je. Jadi untuk improve gambar seperti itu, saya nak share teknik paling simple iaitu menggunakan slider contrast, clarity dan vibrance. Saya akan terangkan juga kenapa setiap satu dipertingkatkan.   Dalam gamba… Read more »

Tips Photoshop – Papar gambar dalam dua window

Posted by & filed under Teknik Photoshop.

10-22-2013 8-24-20 PM

Sometimes bila kita buat kerja dengan satu gambar tu, kita mungkin kena besarkan sampai melebihi skrin kita.. zoom in banyak sangat.. betul tak? Esspecially bila buat retouching dan masking. So… kalau korang ada dua monitor, sebenarnya korang boleh buat dua window pada satu gambar yang sama. Caranya mudah je.. bila korang nak aktifkan satu lagi… Read more »

Tips memilih harddisk untuk kerja editing fotografi dan videografi

Posted by & filed under Computer Skills, Teknik Lightroom, Teknik Photoshop.

caviar black top

  Tips Untuk Jurufoto : Mempercepatkan kerja Produktiviti sangat penting untuk jurufoto dan videographer. Sometimes bila kita access imej atau video kita dari harddisk, kita akan mendapati perisian yang kita gunakan lag seketika. Antara penyebabnya adalah harddisk yang digunakan tidak mempunyai prestasi yang diperlukan. Sekiranya anda memilih harddisk untuk komputer anda, pastikan anda memilih harddisk… Read more »

Adobe Photoshop CC Tips – Resize imej

Posted by & filed under Teknik Photoshop.

SNAG-0010

Apabila menggunakan adobe photoshop cc, anda boleh menggunakan resize preset untuk mengecilkan gambar anda. Seperti biasa, untuk mengakses kotak resize image, anda perlu klik pada menu IMAGE > Image Size Setelah itu, anda boleh memilih saiz mana yang anda mahukan seperti dalam gambarajah ini Tiga tips adobe indesign cs6 5 Tips Adobe Indesign CS6 Untuk… Read more »

Teknik Smart Sharpening Untuk Portrait

Posted by & filed under Teknik Photoshop.

IMG_5052

Assalamualaikum dan salam sejahtera ibu ibu bapak bapak dan adik kakak yang dikasihi sekelian. hari ini saya ingin berkongsi teknik menggunakan Smart Sharpening dalam Adobe Photoshop supaya menjadi panduan apabila menggunakannya. Tujuan kita guna tool ini adalah untuk sharpen gambar kita, beri lebih tajam dan lebih impak. Sedikit sharpening pada gambar yang keluar dari digital… Read more »