IMG_9482ss

Client sangat suka jika kulit muka mereka dihaluskan dan dicantikkan. Bagi orang perempuan, tak ada yang lebih bermakna dari gambar dengan kulit yang bersih dan berseri seri tanpa sebarang kejelekan. Akan tetapi manual portret retouching sangat mengambil masa dan sukar dilakukan. Disini saya kongsikan plugin yang selalu digunakan wedding photographer untuk mempercepatkan kerja dan memberikan hasil yang menarik dengan amat mudah, iaitu hanya dengan click-click saja, tanpa perlu skill yang tinggi.

Baca artikel ini secara penuh dengan meningkatkan keahlian anda kepada Ahli Pembaca (Level 1) and Ahli Premier (Level 2).

Log In Daftar

IMG_3368

  Tak puas dengan bokeh yang dihasilkan oleh kit lens anda? tak mampu nak guna lensa mahal dengan bokeh yang power? Jangan risau, photoshop ada penyelesaiannya. Di dalam photoshop cs6 ada modul filter yang boleh memberikan anda efex bokeh yang seakan real. Kalau pandai main masking, lagi cantik hasilnya. Tapi kalau takde masking pun, yang…

Baca artikel ini secara penuh dengan meningkatkan keahlian anda kepada Ahli Pembaca (Level 1) and Ahli Premier (Level 2).

Log In Daftar

header

Sebelum membuat color correction, kita perlu belajar beberapa perkara penting tentang warna. WARNA NEUTRAL Campuran warna membentuk warna yang kita lihat. Merah campur cyan dalam kuantiti yang sama menghasilkan grey. Bila terlalu banyak merah dalam gambar, kita tambahkan grey, atau kurangkan merah. Bila keduanya dicampur dalam kuantiti yang sama, ia menghasilkan warna neutral atau grey….

Baca artikel ini secara penuh dengan meningkatkan keahlian anda kepada Ahli Pembaca (Level 1) and Ahli Premier (Level 2).

Log In Daftar

banner

Dalam kebanyakan gambar yang kita edit, mungkin kita memerlukan vignetting untuk memastikan daya fokus yang kuat pada subjek. Cara ini merupakan cara termudah menghasilkan vignetting pada gambar setakat ini… sekiranya anda guna photoshop lah. kalau guna lightroom pun cara begini juga. Lebih kurang.  …

Baca artikel ini secara penuh dengan meningkatkan keahlian anda kepada Ahli Pembaca (Level 1) and Ahli Premier (Level 2).

Log In Daftar

rotate-text

Langkah 1 Ambil tool path seperti yang ditunjukkan dibawah   Langkah 2  Buat path anda.. Langkah 3 Ambil teks tool dan buat path     Langkah 4 Pilih jenis font dan size, dan warna dari option bar Langkah 5 Mulakan menulis teks anda, dengan klik teks tool di atas path….

Baca artikel ini secara penuh dengan meningkatkan keahlian anda kepada Ahli Pembaca (Level 1) and Ahli Premier (Level 2).

Log In Daftar

ps-action

Satu cara kita nak mempercepatkan kerja dalam photoshop adalah dengan membina action… Sebagai contoh kalau kita nak resize dengan pantas, kita boleh tekan kunci yang kita assign pada action tersebut, dan secara automatik gambar kita akan diresize. kita juga boleh menghasilkan border, vignette, mengubah warna, tone dsb menggunakan action. Cara membina action 1. Buka Panel…

Baca artikel ini secara penuh dengan meningkatkan keahlian anda kepada Ahli Pembaca (Level 1) and Ahli Premier (Level 2).

Log In Daftar

Hajat kita adalah untuk tukar warna latar tu.. dapat tukar sedikit jadi pekat pun jadilah

Salam. Hari ni saya akan share teknik tukar warna dalam mana mana bahagian dalam gambar. Sebenarnya photoshop ni mudah… tapi jgnlah belajar banyak banyak sekaligus. Boleh jadi gila nanti. Kita cuba satu satu. Ada orang datang beli dvd saya dan cakap mahu belajar semua tool dalam photoshop. Saya kata sabar.. belajar satu satu.. dia kata…

Baca artikel ini secara penuh dengan meningkatkan keahlian anda kepada Ahli Pembaca (Level 1) and Ahli Premier (Level 2).

Log In Daftar

Gambar selepas adjustment

Salam.. sometimes kita ambil gambar pun tak jadi juga. nampak flat je. Flat ni maksudnya, low contrast, exposure dan tonaliti semua lebih kurang sama je. Jadi untuk improve gambar seperti itu, saya nak share teknik paling simple iaitu menggunakan slider contrast, clarity dan vibrance. Saya akan terangkan juga kenapa setiap satu dipertingkatkan.   Dalam gamba…

Baca artikel ini secara penuh dengan meningkatkan keahlian anda kepada Ahli Pembaca (Level 1) and Ahli Premier (Level 2).

Log In Daftar