Category: Teknik Photoshop

ramdisk

Tingkatkan prestasi photoshop anda dengan ramdisk

Satu cara untuk meningkatkan prestasi komputer kita tanpa berbelanja lebih adalah dengan menggunakan RAM sebagai storage sementara bagi tugasan yang memerlukan ruang simpanan yang tinggi.

Apabila kita menggunakan photoshop, atau aftereffect, kita memerlukan scratch disk. Scratch disk adalah storan data sementara untuk fail yang kita sedang kerjakan.

Apabila berkerja dengan satu fail yang besar, komputer akan sering menulis dan membaca fail itu. Jadi, penggunaan memori RAM sebagai storage sementara boleh meningkatkan kelajuan kita berkerja dengan fail itu sehingga berpuluh kali ganda laju, berbanding menggunakan storan sementara pada harddisk.

APA YANG ANDA PERLUKAN

  1. RAM sekurang-kurangnya 2GB.
  2. Perisian Dataram RAMDISK . Anda boleh download yang percuma

CARA SETTING

  1. Install perisian ramdisk itu.
  2. Pilih saiz storan yang sesuai. Sebaiknya tidak lebih 25% dari total memory yang ada.
  3. Klik butang start

ramdisk 2

SETTING PADA PHOTOSHOP

Setelah anda Start ramdisk, dan melihat ada drive baru dalam computer anda, anda dah boleh menggunakan disk ini.

Klik pada menu Edit -> Preference -> Performance.

Tick pada ram disk dan letakkan ia sebagai top scratch disk.

2015-05-09_20-54-53

 

header

Teknik membetulkan color cast pada gambar

Sebelum membuat color correction, kita perlu belajar beberapa perkara penting tentang warna.

WARNA NEUTRAL

  1. Campuran warna membentuk warna yang kita lihat.
  2. Merah campur cyan dalam kuantiti yang sama menghasilkan grey.
  3. Bila terlalu banyak merah dalam gambar, kita tambahkan grey, atau kurangkan merah.
  4. Bila keduanya dicampur dalam kuantiti yang sama, ia menghasilkan warna neutral atau grey.

2015-02-03_13-27-42

LANGKAH MEMBETULKAN COLOR CAST

Sebelum anda membetulkan color cast, anda perlu tahu apa color cast yang ada pada gambar anda.

Untuk menampakkan color cast dengan lebih jelas, anda hanya perlu menaikkan saturation.

2015-02-03_13-30-13
Dengan menaikkan saturation, anda boleh melihat color apa yang terlalu kuat.

 

MENGGUNAKAN COLOR BALANCE TOOL

Tool yang akan kita gunakan adalah Color Balance tool dalam photoshop.

2015-02-03_13-33-09
Sekiranya color terlalu merah, tambahkan lebih cyan.

 

spyder

 

banner

Vignette menggunakan Photoshop Adobe Camera Raw filter

Dalam kebanyakan gambar yang kita edit, mungkin kita memerlukan vignetting untuk memastikan daya fokus yang kuat pada subjek.

Cara ini merupakan cara termudah menghasilkan vignetting pada gambar setakat ini… sekiranya anda guna photoshop lah.

kalau guna lightroom pun cara begini juga. Lebih kurang.

01

 

2

rotate-text

Tip Photoshop – Meletakkan Teks pada path

Langkah 1

Ambil tool path seperti yang ditunjukkan dibawah

01

 

Langkah 2 

Buat path anda..

02 buat path

Langkah 3

Ambil teks tool dan buat path

03 ambil tool teks

 

 

Langkah 4

Pilih jenis font dan size, dan warna dari option bar

4.pilih jenis teks

Langkah 5

Mulakan menulis teks anda, dengan klik teks tool di atas path.

5. klik atas path dan mula menulis

ps-action

Tip Photoshop – Membina action untuk mempercepatkan kerja

Satu cara kita nak mempercepatkan kerja dalam photoshop adalah dengan membina action…

1

Sebagai contoh kalau kita nak resize dengan pantas, kita boleh tekan kunci yang kita assign pada action tersebut, dan secara automatik gambar kita akan diresize.

kita juga boleh menghasilkan border, vignette, mengubah warna, tone dsb menggunakan action.

Cara membina action

1. Buka Panel Action
2. Klik pada Butang New Action , dan tekan butang record
3. Buat operasi sebenar, cthnya resize gambar
4. Tekan Stop

Sekiranya anda tidak memahami langkah diatas, sebagai contoh tidak tahu kaedah resize gambar, itu maknanya ada belum ada basic photoshop lagi. Anda boleh rujuk tutorial saya tentang resize gambar disini

 

Hajat kita adalah untuk tukar warna latar tu.. dapat tukar sedikit jadi pekat pun jadilah

Tip Photoshop : Cara tukar warna dalam gambar

Salam. Hari ni saya akan share teknik tukar warna dalam mana mana bahagian dalam gambar.

Sebenarnya photoshop ni mudah… tapi jgnlah belajar banyak banyak sekaligus. Boleh jadi gila nanti. Kita cuba satu satu. Ada orang datang beli dvd saya dan cakap mahu belajar semua tool dalam photoshop. Saya kata sabar.. belajar satu satu.. dia kata nak jadi pandai cepat.

Ni cara orang cakap bermasalah. Mana mungkin kita mahir semuanya dalam masa yang singkat. Dan tak ada orang belajar semuanya dalam satu masa pun. Kita belajar sikit sikit sampai jadi mahir. Kita cuma belajar benda yang kita perlukan. Dan mungkin masa depan kita perlukan… tapi bukan belajar semua benda yang ada dalam photoshop.

Hajat kita adalah untuk tukar warna latar tu.. dapat tukar sedikit jadi pekat pun jadilah
Hajat kita adalah untuk tukar warna latar tu.. dapat tukar sedikit jadi pekat pun jadilah
Klik pada Image > Adjustment dan klik pada Replace color
Klik pada Image > Adjustment dan klik pada Replace color
Klik pada warna yang kita nak ubahsuai
Klik pada warna yang kita nak ubahsuai
Dan kemudian ubahsuai hue... atau saturation. Kalau nak cepat tekan je color picker kat sebelah tu dan pilih la warna.
Dan kemudian ubahsuai hue… atau saturation. Kalau nak cepat tekan je color picker kat sebelah tu dan pilih la warna.

 

Jadi.. ini salah satu tool yang paling banyak digunakan photographer, esspecially wedding photographer. Anda bolehlah experimen dengan pelbagai jenis gambar bagi mendapatkan pemahaman yang betul betul mantap.

Sekiranya anda berminat untuk menguasai Photoshop, saya telah compile 4 jam video tutorial berbahasa melayu yang saya hasilkan sendiri.. untuk anda pelajari sendiri dari rumah. Insya Allah isi kandungan dvd ini boleh membantu… tapi kena dicuba lah.. kalau disimpan di rak saja mana mungkin boleh jadi mahir dalam photoshop. Anda boleh dapatkan DVD ini dari sini ==> DVD KUrsus Asas photoshop CS5

Kalau tak faham bolehlah tanya insya allah saya akan bantu, samada email atau whatsapp, ataupun call.  (0123076857, adhadi@gmail.com)

Gambar selepas adjustment

Cara edit gambar landscape dengan flat contrast

Salam.. sometimes kita ambil gambar pun tak jadi juga. nampak flat je. Flat ni maksudnya, low contrast, exposure dan tonaliti semua lebih kurang sama je.

Jadi untuk improve gambar seperti itu, saya nak share teknik paling simple iaitu menggunakan slider contrast, clarity dan vibrance. Saya akan terangkan juga kenapa setiap satu dipertingkatkan.

Gambar sebelum adjustment
Gambar sebelum adjustment

 

Dalam gamba

Gambar selepas adjustment
Gambar selepas adjustment

 

Dalam gambar diatas, saya adjust 3 perkara, iaitu contrast, clarity dan vibrance. Bila kita belajar fotografi, kalau nak efficient, kita kena faham kenapa, dan bagaimana. Menarik slider tanpa tahu, sebenarny macam menembak rambang. Jadi sebaiknya kita tahu sedikit itu lebih baik.

Contrast

Contrast adalah perbezaan diantara sesuatu tonaliti. Maksudnya, kalau kita ada gambar pengantin lelaki gelap dan pengantin perempuan putih, jika contrast ditinggikan, yang hitam bertambah hitam, dan putih bertambah putih. Dengan meningkatkan perbezaan kecerahan ini, gambar akan semakin dramatik, tampak berbeza antara setiap tone dan akan menjadi lebih menarik.

Clarity

Clarity akan mengubah contrast di dalam midtone. Kebanyakan gambar, midtone mendominasi kebanyakan frame. Dengan meninggikan contrast dibahagian midtone, gambar akan kelihatan lebih dramatik dan sharp.

Vibrance

Vibrance akan meningkatkan warna dibahagian warna yang muted. Bahagian yang telah cukup saturation, vibrance tak akan ganggu.

 

 

 

 

 

10-22-2013 8-24-20 PM

Tips Photoshop – Papar gambar dalam dua window

Sometimes bila kita buat kerja dengan satu gambar tu, kita mungkin kena besarkan sampai melebihi skrin kita.. zoom in banyak sangat.. betul tak?

Esspecially bila buat retouching dan masking.

So… kalau korang ada dua monitor, sebenarnya korang boleh buat dua window pada satu gambar yang sama.
Caranya mudah je.. bila korang nak aktifkan satu lagi window, korang clik la pada menu WINDOW > Arrange > New Window for failname

Then satu lagi window terpapar, korang letak la kat mana mana. Contohnya dibawah ini adalah setup saya. Satu lagi windows (preview) saya letak di sebelah kiri, pada monitor lain.

 

10-22-2013 8-24-20 PM

caviar black top

Tips memilih harddisk untuk kerja editing fotografi dan videografi

 

caviar black top

Tips Untuk Jurufoto : Mempercepatkan kerja

Produktiviti sangat penting untuk jurufoto dan videographer. Sometimes bila kita access imej atau video kita dari harddisk, kita akan mendapati perisian yang kita gunakan lag seketika.

Antara penyebabnya adalah harddisk yang digunakan tidak mempunyai prestasi yang diperlukan.

Sekiranya anda memilih harddisk untuk komputer anda, pastikan anda memilih harddisk dari jenis yang direka khas untuk prestasi tinggi.

Sebagai contoh, pastikan harddisk anda bukan dari jenis “GREEN” atau energy saving. Ini kerana energy saving harddisk akan merehatkan spindle diwaktu idle dan menyebabkan lag bila mahu diakses semula.
Antara harddisk yang saya recommend adalah dari jenis Western digital Caviar Black atau Caviar blue (performance hampir sama) dan juga dari jenis seagate barracuda dengan 7200rpm dan dengan cache yang tinggi.

Untuk lebih tips tips fotografi dan IT, sila LIKE –> ADHADI MOHD