Category Archives: Teknik Photoshop

Gambar selepas adjustment

Cara edit gambar landscape dengan flat contrast

Salam.. sometimes kita ambil gambar pun tak jadi juga. nampak flat je. Flat ni maksudnya, low contrast, exposure dan tonaliti semua lebih kurang sama je.

Jadi untuk improve gambar seperti itu, saya nak share teknik paling simple iaitu menggunakan slider contrast, clarity dan vibrance. Saya akan terangkan juga kenapa setiap satu dipertingkatkan.

Gambar sebelum adjustment

Gambar sebelum adjustment

 

Dalam gamba

Gambar selepas adjustment

Gambar selepas adjustment

 

Dalam gambar diatas, saya adjust 3 perkara, iaitu contrast, clarity dan vibrance. Bila kita belajar fotografi, kalau nak efficient, kita kena faham kenapa, dan bagaimana. Menarik slider tanpa tahu, sebenarny macam menembak rambang. Jadi sebaiknya kita tahu sedikit itu lebih baik.

Contrast

Contrast adalah perbezaan diantara sesuatu tonaliti. Maksudnya, kalau kita ada gambar pengantin lelaki gelap dan pengantin perempuan putih, jika contrast ditinggikan, yang hitam bertambah hitam, dan putih bertambah putih. Dengan meningkatkan perbezaan kecerahan ini, gambar akan semakin dramatik, tampak berbeza antara setiap tone dan akan menjadi lebih menarik.

Clarity

Clarity akan mengubah contrast di dalam midtone. Kebanyakan gambar, midtone mendominasi kebanyakan frame. Dengan meninggikan contrast dibahagian midtone, gambar akan kelihatan lebih dramatik dan sharp.

Vibrance

Vibrance akan meningkatkan warna dibahagian warna yang muted. Bahagian yang telah cukup saturation, vibrance tak akan ganggu.

 

 

 

 

 

10-22-2013 8-24-20 PM

Tips Photoshop – Papar gambar dalam dua window

Sometimes bila kita buat kerja dengan satu gambar tu, kita mungkin kena besarkan sampai melebihi skrin kita.. zoom in banyak sangat.. betul tak?

Esspecially bila buat retouching dan masking.

So… kalau korang ada dua monitor, sebenarnya korang boleh buat dua window pada satu gambar yang sama.
Caranya mudah je.. bila korang nak aktifkan satu lagi window, korang clik la pada menu WINDOW > Arrange > New Window for failname

Then satu lagi window terpapar, korang letak la kat mana mana. Contohnya dibawah ini adalah setup saya. Satu lagi windows (preview) saya letak di sebelah kiri, pada monitor lain.

 

10-22-2013 8-24-20 PM

caviar black top

Tips memilih harddisk untuk kerja editing fotografi dan videografi

 

caviar black top

Tips Untuk Jurufoto : Mempercepatkan kerja

Produktiviti sangat penting untuk jurufoto dan videographer. Sometimes bila kita access imej atau video kita dari harddisk, kita akan mendapati perisian yang kita gunakan lag seketika.

Antara penyebabnya adalah harddisk yang digunakan tidak mempunyai prestasi yang diperlukan.

Sekiranya anda memilih harddisk untuk komputer anda, pastikan anda memilih harddisk dari jenis yang direka khas untuk prestasi tinggi.

Sebagai contoh, pastikan harddisk anda bukan dari jenis “GREEN” atau energy saving. Ini kerana energy saving harddisk akan merehatkan spindle diwaktu idle dan menyebabkan lag bila mahu diakses semula.
Antara harddisk yang saya recommend adalah dari jenis Western digital Caviar Black atau Caviar blue (performance hampir sama) dan juga dari jenis seagate barracuda dengan 7200rpm dan dengan cache yang tinggi.

Untuk lebih tips tips fotografi dan IT, sila LIKE –> ADHADI MOHD

SNAG-0010

Adobe Photoshop CC Tips – Resize imej

Apabila menggunakan adobe photoshop cc, anda boleh menggunakan resize preset untuk mengecilkan gambar anda.

Seperti biasa, untuk mengakses kotak resize image, anda perlu klik pada menu IMAGE > Image Size

Setelah itu, anda boleh memilih saiz mana yang anda mahukan seperti dalam gambarajah ini

SNAG-0010

bengkel-phtooshop-s

Kursus Asas Photoshop 12 & 13 October 2013

 

bengkel-phtooshop-s

Kursus Asas Photoshop ini bertujuan untuk memberikan pengetahuan asas editing kepada peserta yang berminat untuk menjadi jurufoto ataupun photo editor.

————————————-
Isi Kandungan
————————————-

Modul 1 : Pengenalan kepada adobe photoshop
Dalam modul ini kita akan memahami apakah kegunaan photoshop, kelebihan dan kekurangannya berbanding perisian lain. Kita juga akan mempelajari cara setup photoshop dan beberapa tips dalam meningkatkan kepantasan dan keupayaan sistem kita dalam mengendalikan photoshop

Modul 2 : Pengendalian fail imej dalam photoshop
Dalam module ini kita akan mempelajari jenis jenis fail imej digital untuk digunakan dalam photoshop. Kita akan mempelajari apa itu JPEG, raster imej, vector, PSD, PSB, PNG dan lain lain.
Dalam pada itu kita akan diberikan pemahaman tentang imej resolution, kepentingannya untuk cetakan, paparan di web, media tablet dan phone.

Dalam modul ini juga kita akan mempelajari tentang color profile, image bit dan beberapa pengetahuan tentang kualiti imej yang penting.

Modul 3 : Asas Pembetulan Gambar
Modul ini akan memberikan panduan secara terperinci, cara untuk membetulkan gambar, antara teknik cropping, teknik pembetulan exposure, warna, ketajaman secara global.
Modul ini merupakan pengetahuan paling asas yang perlu difahami oleh setiap pengguna photoshop. Didalam modul ini kita akan didedahkan kepada semua tools yang penting seperti Level, Curve, Contrast, Saturation, Smart Sharpen dan sebagainya.

Modul 4 : Layer
Modul 5 : Teknik superimpose
Modul 6 : Basic Portrait Retouching
Modul 7 : Text dan typography
Modul 8 : Basic Painting
Modul 9 : Dodge & Burn
Modul 10 : Adobe Bridge
Modul 11 : Adobe Camera Raw

————————————
Maklumat Kursus
————————————
Tarikh : 12 & 13 October
Masa : 9am – 5pm
Lokasi : Adhadi Mohd Training Center USJ 18/3, USJ 18 Subang Jaya, Selangor
Contact Person :
- Adhadi Mohd : 012 3076857
- Bob : 018 3808563
Yuran :
(Personal) : RM500
(Pesanan Kerajaan) : RM1000

Makanan pagi, makan tengahhari dan minum petang disediakan
Sijil Disertakan
DVD Video Tutorial & Ebook Photoshop Disertakan

————————————
Perkara yang perlu anda disediakan
————————————
Pendrive 16GB
Buku nota dan pen
*Komputer telah disediakan oleh pihak kami

————————————
Cara Pendaftaran
————————————
1. Pm Adhadi Mohd? untuk mengetahui kekosongan tempat, atau refer posting dalam event ini

2. Buat pembayaran Deposit RM100 kepada akaun yang berikut
Maybank – 562366116404 (adhadi mohd resources)

3. Email kepada “training@adhadi.com” dengan
Subjek : pendaftaran kursus asas photoshop 12 & 13 october 2013

(i) Nama Penuh
(ii) No telefon
(iii) Email
(iiii) salinan deposit

————————————
Profile Pengajar
————————————

Adhadi Mohd merupakan photography dan IT tutor sejak tahun 2006 dan berpengalaman mengajar fotografi dan photoshop dalam kursus kursus yang dianjurkan oleh pihak kerajaan dan swasta. Beliau pernah mengajar di Jabatan Laut Malaysia, Kementerian Kerja Raya, University of Malaya, Centre for Continuing Education (UMCCed), Kulim Hitech, Cybersecurity, Yayasan Mara dan banyak lagi.

Beliau juga menghasilkan video tutorial fotografi, photoshop dan lightroom yang membantu jurufoto meningkatkan kemahiran dan pendapatan, dan telah terjual ribuan unit diserata malaysia.

blog : http://www.adhadi.com

IMG_5052

Teknik Smart Sharpening Untuk Portrait

Assalamualaikum dan salam sejahtera ibu ibu bapak bapak dan adik kakak yang dikasihi sekelian. hari ini saya ingin berkongsi teknik menggunakan Smart Sharpening dalam Adobe Photoshop supaya menjadi panduan apabila menggunakannya.

Tujuan kita guna tool ini adalah untuk sharpen gambar kita, beri lebih tajam dan lebih impak. Sedikit sharpening pada gambar yang keluar dari digital kamera boleh memberikan beza yang besar apabila dicetak atau dipapar.

Kita guna tool smart sharpen kerana ia paling smart antara kesemuanya. Yang lain pun ada kelebihan sendiri. Cuma tutorial ini khas kepada smart sharpening.

ok. Langkah satu

6-13-2013 8-55-14 AM

Pilih tool sharpening dari Filter > Sharpen > Smart Sharpening-

Langkah kedua… mudah saja..

Pilih setting Amount tak lebih 100%, dan tradius tak lebih dari 1.0. Unless anda perlukannya.  Selalunya gambar yang ok tak lebih setting 100 dan 1.  kalau perlu lebih, makna gambar anda blur amat lah tu.

Pilih setting Amount tak lebih 100%, dan tradius tak lebih dari 1.0. Unless anda perlukannya.
Selalunya gambar yang ok tak lebih setting 100 dan 1.
kalau perlu lebih, makna gambar anda blur amat lah tu.

 

Sebagai panduan…. saya sertakan juga apa akibatnya jika kita OVERSHARPENING. PERLU DIELAKKAN

Teksture naik sangat. Tak elok.. nampak macam kulit buaya

Teksture naik sangat. Tak elok.. nampak macam kulit buaya

Halo problem.. ada lingkaran putih glowing disetiap bucu foto

Halo problem.. ada lingkaran putih glowing disetiap bucu foto

 

Gitu sajalah tips ini. Sekiranya berguna untuk anda, harap jgn kedekut kedekut untuk share dan like artikel ini ye… terima kasih…

 

rawtherapee-screen-sample

Alternative kepada lightroom : RawTherapee

Assalamualaikum wbt.

Soalan hari ini dari en noordin. Tq.

“Ada tak alternative kepada lightroom… lightroom mahal lah”

Jawapan :

Ada banyak sebenarnya alternative kepada lightroom. contohnya picasa. Tapi mungkin ramai yang tak nak gunakan picasa ni sebab susah nak dikawal secara detail. Disini saya ingin memperkenalkan satu perisian yang agak baik juga, dan lengkap, boleh digunakan secara professional.. dengan harga….. kosong! ye.. free.. percuma.. kita suka benda percuma kan.

Nama perisian ini adalah rawtherapee, perisian ini telah matang dan available secara free.. malah anda boleh download source code nya juga.

anda boleh download rawtherapee dari http://rawtherapee.com

Mungkin ada yang cakap, susah nak guna benda baru.. leceh dan sebagainya. Saya setuju memang kalau kita nak berhijrah ni.. memerlukan effort yang lebih. Terpulanglah kepada kita masing masing, sekiranya nak yang percuma dan bagus, saya telah beri info, nak belajar lightroom pun, saya telah beri info.

5-20-2013 12-27-59 PM

Menukar White Balance dalam rawtherapee adalah seperti menggunakan DSLR, malah lebih baik lagi

 

file browsing juga lengkap dan kemas. Actually better dari DPP atau Nikon Capture, pada sayalah

file browsing juga lengkap dan kemas. Actually better dari DPP atau Nikon Capture, pada sayalah. Tapi tak boleh lawan lightroom lagi

 

impressive option.. tapi banyak yang saya tak tahu apa gunanya.. hehe

impressive option.. tapi banyak yang saya tak tahu apa gunanya.. hehe

Storage harddisk hibrid yang besar dan pantas

Salam. Tak lama dulu saya menyarankan anda upgrade storage kepada SSD kerana kepantasannya yang sangat membantu apabila membuat editing.

Akan tetapi masalah SSD ni adalah ruang storan yang kecil, dan mahal. Kalau pada desktop, kita boleh install SSD sebagai cakera simpanan sistem operasi manakala untuk penyimpanan data, kita boleh gunakan storan raid. Tetapi untuk notebook, kita out of option.. SSD sangat mahal, HDD slow, tapi besar.

hari ini saya nak memperkenalkan anda kepada sistem hibrid yang membawa kelebihan SSD yang pantas, dan juga Storan yang besar seperti HDD. Dengan cara meletakkan nand flash didalam harddisk, seagate berjaya mempercepatkan kelajuan harddisk sehingga 5 kali ganda berbanding harddisk biasa. Harganya pun tak mahal sangat.

Untuk storan 1terabyte sistem hybrid ini, dijual sekitar rm450. ini jauh lebih baik dari harga SSD yang memberikan storan cuma 120 pada harga tersebut. Saiznya juga adalah pada saiz 2.5 inci jadi storan ini sangat baik untuk laptop upgrade.

Anda boleh mendapatkan harddisk jenis ini dari lowyat, atau lelong.com.my, atau kedai kedai komputer berhampiran anda.

seagate momentus xt 1tb

seagate momentus xt 1tb

 

Contoh penjual harddisk ini –> http://www.lelong.com.my/seagate-nb-momentus-xt-sshd-sata-iii-1tb-7200rpm-64mb-st1000lm014-coolbzit-I1372834-2007-01-Sale-I.htm

Saya sarankan anda beli di kedai. Sebab harddisk hibrid ni ada cakera macam harddisk biasa. Kalau di pos laju ni nanti dicampak campak, rosak pulak nanti. Susah kita.