Free download – image resizer guna right click je

Rasa macam leceh je nak bukak photoshop untuk resize gambar? kan senang kalau boleh right click kat gambar pastu terus pilih size? Jangan risau, guna tool percuma ni anda boleh terus resize gambar dari context menu. Dengan cara ni anda boleh jimatkan masa anda dengan cuma right click dan terus kecilkan gambar tersebut. Untuk download…

Baca artikel ini secara penuh dengan meningkatkan keahlian anda kepada Ahli Premier (Level 2).

Log In Daftar

204 total views, 3 views today

Teknik Hard Proofing dalam proses cetakan

Dalam blog ni saya dah beberapa kali tulis tentang soft proofing. Proses proofing ni memang penting agar kita boleh dapatkan hasil dengan warna dan kualiti yang tepat, terutamanya untuk cetakan. Kali ini saya nak share tentang hard proofing, kebetulan pulak job saya hari ni memerlukan saya buat proses hard proofing untuk menentukan kualiti cetakan yang…

Baca artikel ini secara penuh dengan meningkatkan keahlian anda kepada Ahli Premier (Level 2).

Log In Daftar

1,208 total views, no views today

Tip Edit gambar raw – pre sharpen guna free Nik plugin

Assalamualaikum wbt. Just nak share satu workflow yang disarankan oleh ramai photographer bila shoot raw. Gunakan Nik Presharpener plugin untuk sharpen image kita, sebaik saja kita load dalam lightroom. Kenapa? sebab Nik Raw presharpener adalah satu satunya plugin sharpener yang dibina untuk handle file raw sebaik saja keluar dari kamera. Algorithm yang dihasilkan bertujuan untuk…

Baca artikel ini secara penuh dengan meningkatkan keahlian anda kepada Ahli Premier (Level 2).

Log In Daftar

855 total views, no views today

Tip Photoshop – Teknik Guna Pen tool

Pen tool antara salah satu tool untuk membuat pemilihan objek dalam photoshop. Pen tool sangat mudah digunakan dan mudah diubahsuai. Sifatnya yang bebentuk vector boleh digunakan untuk membina shape dan juga logo. Pen tool amat tepat dan jitu tetapi sangat linear. Anda boleh merujuk video ini untuk teknik menggunakan pen tool dalam photoshop https://www.youtube.com/watch?v=6WJj6iNr6K0  …

Baca artikel ini secara penuh dengan meningkatkan keahlian anda kepada Ahli Premier (Level 2).

Log In Daftar

118 total views, no views today

Nik color efex pro 4 tutorial

Assalamualaikum wbt. Hari ni saya nak kongsi teknik mencantikkan gambar menggunakan plugin photoshop iaitu NIK Color efex pro 4 Walaupun software seperti lightroom pun dah boleh buat efek macam ini, tapi sebenarnya ada banyak lagi features dan keistimewaan sendiri dalam plugin ini. Tapi kena rajin la explore. Disini saya cuma nak memperkenalkan sedikit saja tentang…

Baca artikel ini secara penuh dengan meningkatkan keahlian anda kepada Ahli Premier (Level 2).

Log In Daftar

120 total views, no views today

Cara cepat mencantikkan potret menggunakan photoshop plugin

Client sangat suka jika kulit muka mereka dihaluskan dan dicantikkan. Bagi orang perempuan, tak ada yang lebih bermakna dari gambar dengan kulit yang bersih dan berseri seri tanpa sebarang kejelekan. Akan tetapi manual portret retouching sangat mengambil masa dan sukar dilakukan. Disini saya kongsikan plugin yang selalu digunakan wedding photographer untuk mempercepatkan kerja dan memberikan hasil yang menarik dengan amat mudah, iaitu hanya dengan click-click saja, tanpa perlu skill yang tinggi.

Baca artikel ini secara penuh dengan meningkatkan keahlian anda kepada Ahli Premier (Level 2).

Log In Daftar

Client sangat suka jika kulit muka mereka dihaluskan dan dicantikkan. Bagi orang perempuan, tak ada yang lebih bermakna dari gambar dengan kulit yang bersih dan berseri seri tanpa sebarang kejelekan. Akan tetapi manual portret retouching sangat mengambil masa dan sukar dilakukan. Disini saya kongsikan plugin yang selalu digunakan wedding photographer untuk mempercepatkan kerja dan memberikan hasil yang menarik dengan amat mudah, iaitu hanya dengan click-click saja, tanpa perlu skill yang tinggi.

Baca artikel ini secara penuh dengan meningkatkan keahlian anda kepada Ahli Premier (Level 2).

Log In Daftar

159 total views, no views today

Kit lens tak bokeh? jgn risau.. photoshop kan ada

  Tak puas dengan bokeh yang dihasilkan oleh kit lens anda? tak mampu nak guna lensa mahal dengan bokeh yang power? Jangan risau, photoshop ada penyelesaiannya. Di dalam photoshop cs6 ada modul filter yang boleh memberikan anda efex bokeh yang seakan real. Kalau pandai main masking, lagi cantik hasilnya. Tapi kalau takde masking pun, yang…

Baca artikel ini secara penuh dengan meningkatkan keahlian anda kepada Ahli Premier (Level 2).

Log In Daftar

109 total views, 1 views today

Teknik membetulkan color cast pada gambar

Sebelum membuat color correction, kita perlu belajar beberapa perkara penting tentang warna. WARNA NEUTRAL Campuran warna membentuk warna yang kita lihat. Merah campur cyan dalam kuantiti yang sama menghasilkan grey. Bila terlalu banyak merah dalam gambar, kita tambahkan grey, atau kurangkan merah. Bila keduanya dicampur dalam kuantiti yang sama, ia menghasilkan warna neutral atau grey….

Baca artikel ini secara penuh dengan meningkatkan keahlian anda kepada Ahli Premier (Level 2).

Log In Daftar

102 total views, 1 views today

Vignette menggunakan Photoshop Adobe Camera Raw filter

Dalam kebanyakan gambar yang kita edit, mungkin kita memerlukan vignetting untuk memastikan daya fokus yang kuat pada subjek. Cara ini merupakan cara termudah menghasilkan vignetting pada gambar setakat ini… sekiranya anda guna photoshop lah. kalau guna lightroom pun cara begini juga. Lebih kurang.  …

Baca artikel ini secara penuh dengan meningkatkan keahlian anda kepada Ahli Premier (Level 2).

Log In Daftar

89 total views, no views today

Tip Photoshop – Meletakkan Teks pada path

Langkah 1 Ambil tool path seperti yang ditunjukkan dibawah   Langkah 2  Buat path anda.. Langkah 3 Ambil teks tool dan buat path     Langkah 4 Pilih jenis font dan size, dan warna dari option bar Langkah 5 Mulakan menulis teks anda, dengan klik teks tool di atas path….

Baca artikel ini secara penuh dengan meningkatkan keahlian anda kepada Ahli Premier (Level 2).

Log In Daftar

76 total views, no views today