Teknik membetulkan color cast pada gambar

header

Sebelum membuat color correction, kita perlu belajar beberapa perkara penting tentang warna. WARNA NEUTRAL Campuran warna membentuk warna yang kita lihat. Merah campur cyan dalam kuantiti yang sama menghasilkan grey. Bila terlalu banyak merah dalam gambar, kita tambahkan grey, atau kurangkan merah. Bila keduanya dicampur dalam kuantiti yang sama, ia menghasilkan warna neutral atau grey. […]

Continue reading


Vignette menggunakan Photoshop Adobe Camera Raw filter

banner

Dalam kebanyakan gambar yang kita edit, mungkin kita memerlukan vignetting untuk memastikan daya fokus yang kuat pada subjek. Cara ini merupakan cara termudah menghasilkan vignetting pada gambar setakat ini… sekiranya anda guna photoshop lah. kalau guna lightroom pun cara begini juga. Lebih kurang.   Belajar Adobe Photoshop CC 2014 – Camera raw filter Teknik menggunakan […]

Continue reading


Tip Photoshop – Membina action untuk mempercepatkan kerja

ps-action

Satu cara kita nak mempercepatkan kerja dalam photoshop adalah dengan membina action… Sebagai contoh kalau kita nak resize dengan pantas, kita boleh tekan kunci yang kita assign pada action tersebut, dan secara automatik gambar kita akan diresize. kita juga boleh menghasilkan border, vignette, mengubah warna, tone dsb menggunakan action. Cara membina action 1. Buka Panel […]

Continue reading


Cara edit gambar landscape dengan flat contrast

Gambar selepas adjustment

Salam.. sometimes kita ambil gambar pun tak jadi juga. nampak flat je. Flat ni maksudnya, low contrast, exposure dan tonaliti semua lebih kurang sama je. Jadi untuk improve gambar seperti itu, saya nak share teknik paling simple iaitu menggunakan slider contrast, clarity dan vibrance. Saya akan terangkan juga kenapa setiap satu dipertingkatkan.   Dalam gamba […]

Continue reading


Tips memilih harddisk untuk kerja editing fotografi dan videografi

caviar black top

  Tips Untuk Jurufoto : Mempercepatkan kerja Produktiviti sangat penting untuk jurufoto dan videographer. Sometimes bila kita access imej atau video kita dari harddisk, kita akan mendapati perisian yang kita gunakan lag seketika. Antara penyebabnya adalah harddisk yang digunakan tidak mempunyai prestasi yang diperlukan. Sekiranya anda memilih harddisk untuk komputer anda, pastikan anda memilih harddisk […]

Continue reading