Archive | Teknik Photoshop RSS feed for this section

Tip Photoshop : Cara tukar warna dalam gambar

Salam. Hari ni saya akan share teknik tukar warna dalam mana mana bahagian dalam gambar. Sebenarnya photoshop ni mudah… tapi jgnlah belajar banyak banyak sekaligus. Boleh jadi gila nanti. Kita cuba satu satu. Ada orang datang beli dvd saya dan cakap mahu belajar semua tool dalam photoshop. Saya kata sabar.. belajar satu satu.. dia kata […]

Read full story Comments { 1 }

Tip guna text dalam adobe photoshop

Related posts: Teknik menggunakan Shape dalam Adobe Photoshop CS6 Tips Adobe – Guna Adobe Bridge utk Browse Sumber design Shortcut dalam photoshop Tips Photoshop – Papar gambar dalam dua window

Read full story Comments { 0 }

Cara edit gambar landscape dengan flat contrast

Salam.. sometimes kita ambil gambar pun tak jadi juga. nampak flat je. Flat ni maksudnya, low contrast, exposure dan tonaliti semua lebih kurang sama je. Jadi untuk improve gambar seperti itu, saya nak share teknik paling simple iaitu menggunakan slider contrast, clarity dan vibrance. Saya akan terangkan juga kenapa setiap satu dipertingkatkan.   Dalam gamba […]

Read full story Comments { 0 }

Tips Photoshop – Papar gambar dalam dua window

Sometimes bila kita buat kerja dengan satu gambar tu, kita mungkin kena besarkan sampai melebihi skrin kita.. zoom in banyak sangat.. betul tak? Esspecially bila buat retouching dan masking. So… kalau korang ada dua monitor, sebenarnya korang boleh buat dua window pada satu gambar yang sama. Caranya mudah je.. bila korang nak aktifkan satu lagi […]

Read full story Comments { 0 }

Tips memilih harddisk untuk kerja editing fotografi dan videografi

  Tips Untuk Jurufoto : Mempercepatkan kerja Produktiviti sangat penting untuk jurufoto dan videographer. Sometimes bila kita access imej atau video kita dari harddisk, kita akan mendapati perisian yang kita gunakan lag seketika. Antara penyebabnya adalah harddisk yang digunakan tidak mempunyai prestasi yang diperlukan. Sekiranya anda memilih harddisk untuk komputer anda, pastikan anda memilih harddisk […]

Read full story Comments { 0 }

Adobe Photoshop CC Tips – Resize imej

Apabila menggunakan adobe photoshop cc, anda boleh menggunakan resize preset untuk mengecilkan gambar anda. Seperti biasa, untuk mengakses kotak resize image, anda perlu klik pada menu IMAGE > Image Size Setelah itu, anda boleh memilih saiz mana yang anda mahukan seperti dalam gambarajah ini Related posts: Tiga tips adobe indesign cs6 5 Tips Adobe Indesign […]

Read full story Comments { 0 }

Kursus Asas Photoshop 12 & 13 October 2013

  Kursus Asas Photoshop ini bertujuan untuk memberikan pengetahuan asas editing kepada peserta yang berminat untuk menjadi jurufoto ataupun photo editor. ————————————- Isi Kandungan ————————————- Modul 1 : Pengenalan kepada adobe photoshop Dalam modul ini kita akan memahami apakah kegunaan photoshop, kelebihan dan kekurangannya berbanding perisian lain. Kita juga akan mempelajari cara setup photoshop dan […]

Read full story Comments { 0 }

Teknik Smart Sharpening Untuk Portrait

Assalamualaikum dan salam sejahtera ibu ibu bapak bapak dan adik kakak yang dikasihi sekelian. hari ini saya ingin berkongsi teknik menggunakan Smart Sharpening dalam Adobe Photoshop supaya menjadi panduan apabila menggunakannya. Tujuan kita guna tool ini adalah untuk sharpen gambar kita, beri lebih tajam dan lebih impak. Sedikit sharpening pada gambar yang keluar dari digital […]

Read full story Comments { 0 }

Kesan Layer Blending

Sebagai rujukan yang mungkin akan berguna untuk kita…. Related posts: Masalah layer tak boleh gerak Retouching, penting atau tidak?

Read full story Comments { 0 }

Alternative kepada lightroom : RawTherapee

Assalamualaikum wbt. Soalan hari ini dari en noordin. Tq. “Ada tak alternative kepada lightroom… lightroom mahal lah” Jawapan : Ada banyak sebenarnya alternative kepada lightroom. contohnya picasa. Tapi mungkin ramai yang tak nak gunakan picasa ni sebab susah nak dikawal secara detail. Disini saya ingin memperkenalkan satu perisian yang agak baik juga, dan lengkap, boleh […]

Read full story Comments { 0 }