Category Archives: Teknik Photoshop

Vignette menggunakan Photoshop Adobe Camera Raw filter

Dalam kebanyakan gambar yang kita edit, mungkin kita memerlukan vignetting untuk memastikan daya fokus yang kuat pada subjek.

Cara ini merupakan cara termudah menghasilkan vignetting pada gambar setakat ini… sekiranya anda guna photoshop lah.

kalau guna lightroom pun cara begini juga. Lebih kurang.

01

 

2

Kursus Asas Photoshop

 

bengkel-phtooshop-s

Kursus Asas Photoshop ini bertujuan untuk memberikan pengetahuan asas editing kepada peserta yang berminat untuk menjadi jurufoto ataupun photo editor.

————————————-
Isi Kandungan
————————————-

Modul 1 : Pengenalan kepada adobe photoshop
Dalam modul ini kita akan memahami apakah kegunaan photoshop, kelebihan dan kekurangannya berbanding perisian lain. Kita juga akan mempelajari cara setup photoshop dan beberapa tips dalam meningkatkan kepantasan dan keupayaan sistem kita dalam mengendalikan photoshop

Modul 2 : Pengendalian fail imej dalam photoshop
Dalam module ini kita akan mempelajari jenis jenis fail imej digital untuk digunakan dalam photoshop. Kita akan mempelajari apa itu JPEG, raster imej, vector, PSD, PSB, PNG dan lain lain.
Dalam pada itu kita akan diberikan pemahaman tentang imej resolution, kepentingannya untuk cetakan, paparan di web, media tablet dan phone.

Dalam modul ini juga kita akan mempelajari tentang color profile, image bit dan beberapa pengetahuan tentang kualiti imej yang penting.

Modul 3 : Asas Pembetulan Gambar
Modul ini akan memberikan panduan secara terperinci, cara untuk membetulkan gambar, antara teknik cropping, teknik pembetulan exposure, warna, ketajaman secara global.
Modul ini merupakan pengetahuan paling asas yang perlu difahami oleh setiap pengguna photoshop. Didalam modul ini kita akan didedahkan kepada semua tools yang penting seperti Level, Curve, Contrast, Saturation, Smart Sharpen dan sebagainya.

Modul 4 : Layer
Modul 5 : Teknik superimpose
Modul 6 : Basic Portrait Retouching
Modul 7 : Text dan typography
Modul 8 : Basic Painting
Modul 9 : Dodge & Burn
Modul 10 : Adobe Bridge
Modul 11 : Adobe Camera Raw

————————————
Maklumat Kursus
————————————
Tarikh : 31 Jan  & 1 Feb 2015
Masa : 9am – 5pm
Lokasi : Adhadi Mohd Training Center USJ 18/3, USJ 18 Subang Jaya, Selangor
Contact Person :
– Adhadi Mohd : 012 3076857

Yuran :
(Personal) : RM500
(Pesanan Kerajaan) : RM800

Makanan pagi, makan tengahhari dan minum petang disediakan
Sijil Disertakan
DVD Video Tutorial Photoshop Disertakan

————————————
Perkara yang perlu anda disediakan
————————————
Buku nota dan pen

————————————
Cara Pendaftaran
————————————
1. Pm Adhadi Mohd? untuk mengetahui kekosongan tempat, atau refer posting dalam event ini

2. Buat pembayaran Deposit RM100 kepada akaun yang berikut
Maybank – 562366116404 (adhadi mohd resources)

3. Email kepada “adhadi@gmail.com” dengan
Subjek : pendaftaran kursus asas photoshop [tarikh]

(i) Nama Penuh
(ii) No telefon
(iii) Email
(iiii) salinan deposit

————————————
Profile Pengajar
————————————

Adhadi Mohd merupakan photography dan IT tutor sejak tahun 2006 dan berpengalaman mengajar fotografi dan photoshop dalam kursus kursus yang dianjurkan oleh pihak kerajaan dan swasta. Beliau pernah mengajar di Jabatan Laut Malaysia, Kementerian Kerja Raya, University of Malaya, Centre for Continuing Education (UMCCed), Kulim Hitech, Cybersecurity, Yayasan Mara dan banyak lagi.

Beliau juga menghasilkan video tutorial fotografi, photoshop dan lightroom yang membantu jurufoto meningkatkan kemahiran dan pendapatan, dan telah terjual ribuan unit diserata malaysia.

blog : http://www.adhadi.com

Tip Photoshop – Meletakkan Teks pada path

Langkah 1

Ambil tool path seperti yang ditunjukkan dibawah

01

 

Langkah 2 

Buat path anda..

02 buat path

Langkah 3

Ambil teks tool dan buat path

03 ambil tool teks

 

 

Langkah 4

Pilih jenis font dan size, dan warna dari option bar

4.pilih jenis teks

Langkah 5

Mulakan menulis teks anda, dengan klik teks tool di atas path.

5. klik atas path dan mula menulis

Tip Photoshop – Membina action untuk mempercepatkan kerja

Satu cara kita nak mempercepatkan kerja dalam photoshop adalah dengan membina action…

1

Sebagai contoh kalau kita nak resize dengan pantas, kita boleh tekan kunci yang kita assign pada action tersebut, dan secara automatik gambar kita akan diresize.

kita juga boleh menghasilkan border, vignette, mengubah warna, tone dsb menggunakan action.

Cara membina action

1. Buka Panel Action
2. Klik pada Butang New Action , dan tekan butang record
3. Buat operasi sebenar, cthnya resize gambar
4. Tekan Stop

Sekiranya anda tidak memahami langkah diatas, sebagai contoh tidak tahu kaedah resize gambar, itu maknanya ada belum ada basic photoshop lagi. Anda boleh rujuk tutorial saya tentang resize gambar disini

 

Tip Photoshop : Cara tukar warna dalam gambar

Salam. Hari ni saya akan share teknik tukar warna dalam mana mana bahagian dalam gambar.

Sebenarnya photoshop ni mudah… tapi jgnlah belajar banyak banyak sekaligus. Boleh jadi gila nanti. Kita cuba satu satu. Ada orang datang beli dvd saya dan cakap mahu belajar semua tool dalam photoshop. Saya kata sabar.. belajar satu satu.. dia kata nak jadi pandai cepat.

Ni cara orang cakap bermasalah. Mana mungkin kita mahir semuanya dalam masa yang singkat. Dan tak ada orang belajar semuanya dalam satu masa pun. Kita belajar sikit sikit sampai jadi mahir. Kita cuma belajar benda yang kita perlukan. Dan mungkin masa depan kita perlukan… tapi bukan belajar semua benda yang ada dalam photoshop.

Hajat kita adalah untuk tukar warna latar tu.. dapat tukar sedikit jadi pekat pun jadilah
Hajat kita adalah untuk tukar warna latar tu.. dapat tukar sedikit jadi pekat pun jadilah
Klik pada Image > Adjustment dan klik pada Replace color
Klik pada Image > Adjustment dan klik pada Replace color
Klik pada warna yang kita nak ubahsuai
Klik pada warna yang kita nak ubahsuai
Dan kemudian ubahsuai hue... atau saturation. Kalau nak cepat tekan je color picker kat sebelah tu dan pilih la warna.
Dan kemudian ubahsuai hue… atau saturation. Kalau nak cepat tekan je color picker kat sebelah tu dan pilih la warna.

 

Jadi.. ini salah satu tool yang paling banyak digunakan photographer, esspecially wedding photographer. Anda bolehlah experimen dengan pelbagai jenis gambar bagi mendapatkan pemahaman yang betul betul mantap.

Sekiranya anda berminat untuk menguasai Photoshop, saya telah compile 4 jam video tutorial berbahasa melayu yang saya hasilkan sendiri.. untuk anda pelajari sendiri dari rumah. Insya Allah isi kandungan dvd ini boleh membantu… tapi kena dicuba lah.. kalau disimpan di rak saja mana mungkin boleh jadi mahir dalam photoshop. Anda boleh dapatkan DVD ini dari sini ==> DVD KUrsus Asas photoshop CS5

Kalau tak faham bolehlah tanya insya allah saya akan bantu, samada email atau whatsapp, ataupun call.  (0123076857, adhadi@gmail.com)

Cara edit gambar landscape dengan flat contrast

Salam.. sometimes kita ambil gambar pun tak jadi juga. nampak flat je. Flat ni maksudnya, low contrast, exposure dan tonaliti semua lebih kurang sama je.

Jadi untuk improve gambar seperti itu, saya nak share teknik paling simple iaitu menggunakan slider contrast, clarity dan vibrance. Saya akan terangkan juga kenapa setiap satu dipertingkatkan.

Gambar sebelum adjustment
Gambar sebelum adjustment

 

Dalam gamba

Gambar selepas adjustment
Gambar selepas adjustment

 

Dalam gambar diatas, saya adjust 3 perkara, iaitu contrast, clarity dan vibrance. Bila kita belajar fotografi, kalau nak efficient, kita kena faham kenapa, dan bagaimana. Menarik slider tanpa tahu, sebenarny macam menembak rambang. Jadi sebaiknya kita tahu sedikit itu lebih baik.

Contrast

Contrast adalah perbezaan diantara sesuatu tonaliti. Maksudnya, kalau kita ada gambar pengantin lelaki gelap dan pengantin perempuan putih, jika contrast ditinggikan, yang hitam bertambah hitam, dan putih bertambah putih. Dengan meningkatkan perbezaan kecerahan ini, gambar akan semakin dramatik, tampak berbeza antara setiap tone dan akan menjadi lebih menarik.

Clarity

Clarity akan mengubah contrast di dalam midtone. Kebanyakan gambar, midtone mendominasi kebanyakan frame. Dengan meninggikan contrast dibahagian midtone, gambar akan kelihatan lebih dramatik dan sharp.

Vibrance

Vibrance akan meningkatkan warna dibahagian warna yang muted. Bahagian yang telah cukup saturation, vibrance tak akan ganggu.

 

 

 

 

 

Tips Photoshop – Papar gambar dalam dua window

Sometimes bila kita buat kerja dengan satu gambar tu, kita mungkin kena besarkan sampai melebihi skrin kita.. zoom in banyak sangat.. betul tak?

Esspecially bila buat retouching dan masking.

So… kalau korang ada dua monitor, sebenarnya korang boleh buat dua window pada satu gambar yang sama.
Caranya mudah je.. bila korang nak aktifkan satu lagi window, korang clik la pada menu WINDOW > Arrange > New Window for failname

Then satu lagi window terpapar, korang letak la kat mana mana. Contohnya dibawah ini adalah setup saya. Satu lagi windows (preview) saya letak di sebelah kiri, pada monitor lain.

 

10-22-2013 8-24-20 PM

Tips memilih harddisk untuk kerja editing fotografi dan videografi

 

caviar black top

Tips Untuk Jurufoto : Mempercepatkan kerja

Produktiviti sangat penting untuk jurufoto dan videographer. Sometimes bila kita access imej atau video kita dari harddisk, kita akan mendapati perisian yang kita gunakan lag seketika.

Antara penyebabnya adalah harddisk yang digunakan tidak mempunyai prestasi yang diperlukan.

Sekiranya anda memilih harddisk untuk komputer anda, pastikan anda memilih harddisk dari jenis yang direka khas untuk prestasi tinggi.

Sebagai contoh, pastikan harddisk anda bukan dari jenis “GREEN” atau energy saving. Ini kerana energy saving harddisk akan merehatkan spindle diwaktu idle dan menyebabkan lag bila mahu diakses semula.
Antara harddisk yang saya recommend adalah dari jenis Western digital Caviar Black atau Caviar blue (performance hampir sama) dan juga dari jenis seagate barracuda dengan 7200rpm dan dengan cache yang tinggi.

Untuk lebih tips tips fotografi dan IT, sila LIKE –> ADHADI MOHD

Adobe Photoshop CC Tips – Resize imej

Apabila menggunakan adobe photoshop cc, anda boleh menggunakan resize preset untuk mengecilkan gambar anda.

Seperti biasa, untuk mengakses kotak resize image, anda perlu klik pada menu IMAGE > Image Size

Setelah itu, anda boleh memilih saiz mana yang anda mahukan seperti dalam gambarajah ini

SNAG-0010