10-22-2013 8-24-20 PM

Sometimes bila kita buat kerja dengan satu gambar tu, kita mungkin kena besarkan sampai melebihi skrin kita.. zoom in banyak sangat.. betul tak? Esspecially bila buat retouching dan masking. So… kalau korang ada dua monitor, sebenarnya korang boleh buat dua window pada satu gambar yang sama. Caranya mudah je.. bila korang nak aktifkan satu lagi…

Baca artikel ini secara penuh dengan meningkatkan keahlian anda kepada Ahli Pembaca (Level 1) and Ahli Premier (Level 2).

Log In Daftar

caviar black top

  Tips Untuk Jurufoto : Mempercepatkan kerja Produktiviti sangat penting untuk jurufoto dan videographer. Sometimes bila kita access imej atau video kita dari harddisk, kita akan mendapati perisian yang kita gunakan lag seketika. Antara penyebabnya adalah harddisk yang digunakan tidak mempunyai prestasi yang diperlukan. Sekiranya anda memilih harddisk untuk komputer anda, pastikan anda memilih harddisk…

Baca artikel ini secara penuh dengan meningkatkan keahlian anda kepada Ahli Pembaca (Level 1) and Ahli Premier (Level 2).

Log In Daftar

SNAG-0010

Apabila menggunakan adobe photoshop cc, anda boleh menggunakan resize preset untuk mengecilkan gambar anda. Seperti biasa, untuk mengakses kotak resize image, anda perlu klik pada menu IMAGE > Image Size Setelah itu, anda boleh memilih saiz mana yang anda mahukan seperti dalam gambarajah ini…

Baca artikel ini secara penuh dengan meningkatkan keahlian anda kepada Ahli Pembaca (Level 1) and Ahli Premier (Level 2).

Log In Daftar

IMG_5052

Assalamualaikum dan salam sejahtera ibu ibu bapak bapak dan adik kakak yang dikasihi sekelian. hari ini saya ingin berkongsi teknik menggunakan Smart Sharpening dalam Adobe Photoshop supaya menjadi panduan apabila menggunakannya. Tujuan kita guna tool ini adalah untuk sharpen gambar kita, beri lebih tajam dan lebih impak. Sedikit sharpening pada gambar yang keluar dari digital…

Baca artikel ini secara penuh dengan meningkatkan keahlian anda kepada Ahli Pembaca (Level 1) and Ahli Premier (Level 2).

Log In Daftar

rawtherapee-screen-sample

Assalamualaikum wbt. Soalan hari ini dari en noordin. Tq. “Ada tak alternative kepada lightroom… lightroom mahal lah” Jawapan : Ada banyak sebenarnya alternative kepada lightroom. contohnya picasa. Tapi mungkin ramai yang tak nak gunakan picasa ni sebab susah nak dikawal secara detail. Disini saya ingin memperkenalkan satu perisian yang agak baik juga, dan lengkap, boleh…

Baca artikel ini secara penuh dengan meningkatkan keahlian anda kepada Ahli Pembaca (Level 1) and Ahli Premier (Level 2).

Log In Daftar

Salam. Tak lama dulu saya menyarankan anda upgrade storage kepada SSD kerana kepantasannya yang sangat membantu apabila membuat editing. Akan tetapi masalah SSD ni adalah ruang storan yang kecil, dan mahal. Kalau pada desktop, kita boleh install SSD sebagai cakera simpanan sistem operasi manakala untuk penyimpanan data, kita boleh gunakan storan raid. Tetapi untuk notebook,…

Baca artikel ini secara penuh dengan meningkatkan keahlian anda kepada Ahli Pembaca (Level 1) and Ahli Premier (Level 2).

Log In Daftar

indesign promo web small

  Jimatkan masa anda dengan menggunakan Adobe Indesign CS6 untuk membina album perkahwinan. Dengan template ini, anda hanya perlu drag and drop gambar anda ke dalam layout yang sudah tersedia. Lebih 150 templates tersedia untuk digunakan.¬† Harga : RM150 Video tutorial cara menggunakan ada disediakan dalam format MP4 video… Tempahan & Pembayaran¬† sila gunakan langkah…

Baca artikel ini secara penuh dengan meningkatkan keahlian anda kepada Ahli Pembaca (Level 1) and Ahli Premier (Level 2).

Log In Daftar