Tip Photoshop – Meletakkan Teks pada path

Langkah 1 Ambil tool path seperti yang ditunjukkan dibawah   Langkah 2  Buat path anda.. Langkah 3 Ambil teks tool dan buat path     Langkah 4 Pilih jenis font dan size, dan warna dari option bar Langkah 5 Mulakan menulis teks anda, dengan klik teks tool di atas path….

Baca artikel ini secara penuh dengan meningkatkan keahlian anda kepada Ahli Premier (Level 2).

Log In Daftar

109 total views, no views today

Tip Photoshop – Membina action untuk mempercepatkan kerja

Satu cara kita nak mempercepatkan kerja dalam photoshop adalah dengan membina action… Sebagai contoh kalau kita nak resize dengan pantas, kita boleh tekan kunci yang kita assign pada action tersebut, dan secara automatik gambar kita akan diresize. kita juga boleh menghasilkan border, vignette, mengubah warna, tone dsb menggunakan action. Cara membina action 1. Buka Panel…

Baca artikel ini secara penuh dengan meningkatkan keahlian anda kepada Ahli Premier (Level 2).

Log In Daftar

120 total views, 2 views today

Tip Photoshop : Cara tukar warna dalam gambar

Salam. Hari ni saya akan share teknik tukar warna dalam mana mana bahagian dalam gambar. Sebenarnya photoshop ni mudah… tapi jgnlah belajar banyak banyak sekaligus. Boleh jadi gila nanti. Kita cuba satu satu. Ada orang datang beli dvd saya dan cakap mahu belajar semua tool dalam photoshop. Saya kata sabar.. belajar satu satu.. dia kata…

Baca artikel ini secara penuh dengan meningkatkan keahlian anda kepada Ahli Premier (Level 2).

Log In Daftar

459 total views, 3 views today

Cara edit gambar landscape dengan flat contrast

Salam.. sometimes kita ambil gambar pun tak jadi juga. nampak flat je. Flat ni maksudnya, low contrast, exposure dan tonaliti semua lebih kurang sama je. Jadi untuk improve gambar seperti itu, saya nak share teknik paling simple iaitu menggunakan slider contrast, clarity dan vibrance. Saya akan terangkan juga kenapa setiap satu dipertingkatkan.   Dalam gamba…

Baca artikel ini secara penuh dengan meningkatkan keahlian anda kepada Ahli Premier (Level 2).

Log In Daftar

232 total views, 2 views today

Tips Photoshop – Papar gambar dalam dua window

Sometimes bila kita buat kerja dengan satu gambar tu, kita mungkin kena besarkan sampai melebihi skrin kita.. zoom in banyak sangat.. betul tak? Esspecially bila buat retouching dan masking. So… kalau korang ada dua monitor, sebenarnya korang boleh buat dua window pada satu gambar yang sama. Caranya mudah je.. bila korang nak aktifkan satu lagi…

Baca artikel ini secara penuh dengan meningkatkan keahlian anda kepada Ahli Premier (Level 2).

Log In Daftar

152 total views, 3 views today

Tips memilih harddisk untuk kerja editing fotografi dan videografi

  Tips Untuk Jurufoto : Mempercepatkan kerja Produktiviti sangat penting untuk jurufoto dan videographer. Sometimes bila kita access imej atau video kita dari harddisk, kita akan mendapati perisian yang kita gunakan lag seketika. Antara penyebabnya adalah harddisk yang digunakan tidak mempunyai prestasi yang diperlukan. Sekiranya anda memilih harddisk untuk komputer anda, pastikan anda memilih harddisk…

Baca artikel ini secara penuh dengan meningkatkan keahlian anda kepada Ahli Premier (Level 2).

Log In Daftar

107 total views, 2 views today

Adobe Photoshop CC Tips – Resize imej

Apabila menggunakan adobe photoshop cc, anda boleh menggunakan resize preset untuk mengecilkan gambar anda. Seperti biasa, untuk mengakses kotak resize image, anda perlu klik pada menu IMAGE > Image Size Setelah itu, anda boleh memilih saiz mana yang anda mahukan seperti dalam gambarajah ini…

Baca artikel ini secara penuh dengan meningkatkan keahlian anda kepada Ahli Premier (Level 2).

Log In Daftar

118 total views, no views today

Teknik Smart Sharpening Untuk Portrait

Assalamualaikum dan salam sejahtera ibu ibu bapak bapak dan adik kakak yang dikasihi sekelian. hari ini saya ingin berkongsi teknik menggunakan Smart Sharpening dalam Adobe Photoshop supaya menjadi panduan apabila menggunakannya. Tujuan kita guna tool ini adalah untuk sharpen gambar kita, beri lebih tajam dan lebih impak. Sedikit sharpening pada gambar yang keluar dari digital…

Baca artikel ini secara penuh dengan meningkatkan keahlian anda kepada Ahli Premier (Level 2).

Log In Daftar

97 total views, 1 views today