Category Archives: Teknik Photoshop

Teknik Smart Sharpening Untuk Portrait

Assalamualaikum dan salam sejahtera ibu ibu bapak bapak dan adik kakak yang dikasihi sekelian. hari ini saya ingin berkongsi teknik menggunakan Smart Sharpening dalam Adobe Photoshop supaya menjadi panduan apabila menggunakannya.

Tujuan kita guna tool ini adalah untuk sharpen gambar kita, beri lebih tajam dan lebih impak. Sedikit sharpening pada gambar yang keluar dari digital kamera boleh memberikan beza yang besar apabila dicetak atau dipapar.

Kita guna tool smart sharpen kerana ia paling smart antara kesemuanya. Yang lain pun ada kelebihan sendiri. Cuma tutorial ini khas kepada smart sharpening.

ok. Langkah satu

6-13-2013 8-55-14 AM
Pilih tool sharpening dari Filter > Sharpen > Smart Sharpening-

Langkah kedua… mudah saja..

Pilih setting Amount tak lebih 100%, dan tradius tak lebih dari 1.0. Unless anda perlukannya.  Selalunya gambar yang ok tak lebih setting 100 dan 1.  kalau perlu lebih, makna gambar anda blur amat lah tu.
Pilih setting Amount tak lebih 100%, dan tradius tak lebih dari 1.0. Unless anda perlukannya.
Selalunya gambar yang ok tak lebih setting 100 dan 1.
kalau perlu lebih, makna gambar anda blur amat lah tu.

 

Sebagai panduan…. saya sertakan juga apa akibatnya jika kita OVERSHARPENING. PERLU DIELAKKAN

Teksture naik sangat. Tak elok.. nampak macam kulit buaya
Teksture naik sangat. Tak elok.. nampak macam kulit buaya
Halo problem.. ada lingkaran putih glowing disetiap bucu foto
Halo problem.. ada lingkaran putih glowing disetiap bucu foto

 

Gitu sajalah tips ini. Sekiranya berguna untuk anda, harap jgn kedekut kedekut untuk share dan like artikel ini ye… terima kasih…

 

Alternative kepada lightroom : RawTherapee

Assalamualaikum wbt.

Soalan hari ini dari en noordin. Tq.

“Ada tak alternative kepada lightroom… lightroom mahal lah”

Jawapan :

Ada banyak sebenarnya alternative kepada lightroom. contohnya picasa. Tapi mungkin ramai yang tak nak gunakan picasa ni sebab susah nak dikawal secara detail. Disini saya ingin memperkenalkan satu perisian yang agak baik juga, dan lengkap, boleh digunakan secara professional.. dengan harga….. kosong! ye.. free.. percuma.. kita suka benda percuma kan.

Nama perisian ini adalah rawtherapee, perisian ini telah matang dan available secara free.. malah anda boleh download source code nya juga.

anda boleh download rawtherapee dari http://rawtherapee.com

Mungkin ada yang cakap, susah nak guna benda baru.. leceh dan sebagainya. Saya setuju memang kalau kita nak berhijrah ni.. memerlukan effort yang lebih. Terpulanglah kepada kita masing masing, sekiranya nak yang percuma dan bagus, saya telah beri info, nak belajar lightroom pun, saya telah beri info.

5-20-2013 12-27-59 PM
Menukar White Balance dalam rawtherapee adalah seperti menggunakan DSLR, malah lebih baik lagi

 

file browsing juga lengkap dan kemas. Actually better dari DPP atau Nikon Capture, pada sayalah
file browsing juga lengkap dan kemas. Actually better dari DPP atau Nikon Capture, pada sayalah. Tapi tak boleh lawan lightroom lagi

 

impressive option.. tapi banyak yang saya tak tahu apa gunanya.. hehe
impressive option.. tapi banyak yang saya tak tahu apa gunanya.. hehe

Storage harddisk hibrid yang besar dan pantas

Salam. Tak lama dulu saya menyarankan anda upgrade storage kepada SSD kerana kepantasannya yang sangat membantu apabila membuat editing.

Akan tetapi masalah SSD ni adalah ruang storan yang kecil, dan mahal. Kalau pada desktop, kita boleh install SSD sebagai cakera simpanan sistem operasi manakala untuk penyimpanan data, kita boleh gunakan storan raid. Tetapi untuk notebook, kita out of option.. SSD sangat mahal, HDD slow, tapi besar.

hari ini saya nak memperkenalkan anda kepada sistem hibrid yang membawa kelebihan SSD yang pantas, dan juga Storan yang besar seperti HDD. Dengan cara meletakkan nand flash didalam harddisk, seagate berjaya mempercepatkan kelajuan harddisk sehingga 5 kali ganda berbanding harddisk biasa. Harganya pun tak mahal sangat.

Untuk storan 1terabyte sistem hybrid ini, dijual sekitar rm450. ini jauh lebih baik dari harga SSD yang memberikan storan cuma 120 pada harga tersebut. Saiznya juga adalah pada saiz 2.5 inci jadi storan ini sangat baik untuk laptop upgrade.

Anda boleh mendapatkan harddisk jenis ini dari lowyat, atau lelong.com.my, atau kedai kedai komputer berhampiran anda.

seagate momentus xt 1tb
seagate momentus xt 1tb

 

Contoh penjual harddisk ini –> http://www.lelong.com.my/seagate-nb-momentus-xt-sshd-sata-iii-1tb-7200rpm-64mb-st1000lm014-coolbzit-I1372834-2007-01-Sale-I.htm

Saya sarankan anda beli di kedai. Sebab harddisk hibrid ni ada cakera macam harddisk biasa. Kalau di pos laju ni nanti dicampak campak, rosak pulak nanti. Susah kita.

Promosi Template Custom Album 2013

 

Jimatkan masa anda dengan menggunakan Adobe Indesign CS6 untuk membina album perkahwinan. Dengan template ini, anda hanya perlu drag and drop gambar anda ke dalam layout yang sudah tersedia.

Lebih 150 templates tersedia untuk digunakan. 

Harga : RM150

Video tutorial cara menggunakan ada disediakan dalam format MP4 video…
Tempahan & Pembayaran 

sila gunakan langkah yang berikut:

Langkah 1:
Sila buat bayaran seperti jumlah di atas kepada salah satu akaun ini
Maybank, 562366116404 (adhadimohd resources)
CIMB : 12200000598200 (Nurhaiza zain)

Langkah 2
Sila email kepada pay@adhadi.com dengan butiran berikut

Subjek : Tempahan CUSTOM ALBUM
1. Nama Penuh
2. No Telefon
3. Sila attach salinan resit deposit bank sebagai bukti pembayaran

 TESTIMONIAL CUSTOMER

fadzly

 

Optimumkan penggunaan Adobe Bridge

1-23-2013 10-33-26 AMWalaupun saya banyak menggunakan perisian untuk browse imej, tetapi cuma ada satu perisian yang sangat lengkap berbanding yang lain. Iaitu Adobe Bridge.

Dalam software adobe bridge, anda bukan saja boleh melihat thumbnail fail JPG, akan tetapi fail DNG, PSD, EPF, AI, Indesign, PDF, Premiere dan begitu banyak lagi.

Sebab itu ia dinamakan bridge, ia merupakan jambatan untuk begitu banyak applikasi dalam Suite Adobe untuk berkerjasama.

Untuk kerja indesign dan illustrator, anda boleh browse stock illustration yang anda download dengan mudah menggunakan adobe bridge.

Anda boleh install bridge sekiranya anda install adobe creative suite.

 

 

Photoshop Terlalu Perlahan

Salam. Ada yang minta tips macamana nak bagi laju editing dalam photoshop. Saya faham bila edit gambar custom album, pastilah loading dan processing sangat lambat. Berikut adalah teknik yang saya recommend.

1. Pastikan RAM paling kurang 2GB

2. Harddisk ada ruang kosng paling tidak 10GB

3. Gunakan harddisk SSD kalau boleh, ini akan meninggkatkan kelajuan berkali ganda berbanding disk biasa

4. Gunakan ramdisk. Anda boleh download free, google dataram ramdisk. Syaratnya RAM mesti besar, dalam 8gb macam itu. tapi berbaloi. Saya sendiri menggunakan ramdisk dengan allocation dua gb untuk dapatkan performance yang lebih baik.

Bisnes is open

Assalamualaikum,

Untuk pembelian DVD saya se:cara bundle dan COD, berserta installation percuma Photoshop dan lightroom bolehlah terus datang ke Training center saya di putra heights subang jaya.

Service lain yang mungkin anda boleh dapatkan daripada kami :
+ Khidmat baik pulih komputer
+ Software + Hardware upgrade.
+ Tempahan LR4 dan Photoshop CS6 Original
+ One to One Computer lesson.
+ Tempahan Camera / Khidmat nasihat

Sila terus berhubungan dengan Bob Hyppo di training center ya.
call 0173683604, 01115206549, 0351033034

Address
Adhadi Mohd Training Center
18-1 Jalan Putra Mahkota 7/8e
Putra Heights Subang Jaya
47650 Selangor