Category: Tip Editing

Tip lightroom – export gambar kepada web atau socmed

Tip lightroom – export gambar kepada web atau socmed

Assalamualaikum wbt. Hari ni saya nak share setting yang tepat untuk mengekspot gambar dari lightroom utk tujuan paparan di web atau social media. Perhatian papan dibawah Anda perlu menetapkan kualiti dari 60-80%. Ini kerana, kualiti 100% akan memberikan saiz fail yang lebih besar dan kualiti dari 60% dah tak nampak jauh beza sangat dengan yang…

Read More Read More

Menaikkan warna dalam foto menggunakan lightroom

Menaikkan warna dalam foto menggunakan lightroom

Kalau warna kita kurang menarik atau hambar, kita boleh gunakan sebarang perisian editing untuk menaikkan warnanya. Tool yang perlu kita adjust adalah Saturation atau Vibrance. Bila kita naikkan adjustment pada settin ini, kita akan mendapat warna yang lebih pekat. Saturation boleh dikatakan “kepekatan” warna, dalam bahasa mudahnya.  

Plugin photoshop yang membantu edit dan retouch foto potret

Plugin photoshop yang membantu edit dan retouch foto potret

Sebagai jurufoto, anda sedikit sebanyak memerlukan ilmu editing untuk memastikan gambar yang dihasilkan menepati keperluan visual masyarakat hari ini. Sebagai contoh, adalah amat penting dalam dunia fotografi hari ini, kita menghasilkan foto potret dengan kulit yang bersih, kemas tanpa jerawat atau parut yang terlalu banyak. Ini kerana kebanyakan jerawat ini adalah tidak kekal, ianya akan…

Read More Read More

latest photoshop update – select subject tool

latest photoshop update – select subject tool

Dalam sehari ni, adobe keluarkan update terbaru untuk photoshop cc 2018. Tool yang sangat menarik dan boleh membantu kita mempercepatkan kerja adalah Select Subject tool. Untuk akses tool ni, anda boleh dapatkan dari magic wand tool. Disitu ada button select subject dari option bar.. just click di situ dan photoshop akan select subject anda automatically!

Membetulkan masalah distortion dalam ps

Membetulkan masalah distortion dalam ps

Assalamualaikum wbt. Hari ni saya nak share tentang teknik membetulkan masalah geometric distortion dalam photography, menggunakan ps. Apakah geometric distortion? Basically gambar tak level… dan garis lurus nampak membengkok kerana masalah lensa kita. tapi jgn risau, ianya amat mudah dibetulkan. Anda hanya perlu akses filter > Lense correction didalam ps. Berikut adalah bagaimana cara membaiki…

Read More Read More

Menggunakan TV LED untuk editing?

Menggunakan TV LED untuk editing?

Antara soalan yang selalu dikemukakan oleh peserta kursus adalah pakah monitor yang sesuai untuk editing. Selalunya apabila saya mengesyorkan monitor tertentu untuk dipertimbangkan, mesti ada yang bertanya tentang penggunaan TV sebagai monitor. Saya percaya pembaca juga pasti ada yang tertanya-tanya tentang perkara ini. Berikut saya senaraikan beberapa perkara yang harus dipertimbangkan apabila kita memilih monitor…

Read More Read More

Teknik edit gambar studio denngan photoshop

Teknik edit gambar studio denngan photoshop

So pagi ni saya kena edit gambar studio sikit. Sempat juga nak buat tutorial video cara edit gambar studio dengan photoshop. Saya harap teknik ni boleh membantu andhttps://youtu.be/5HrHGd_yIYka mempercepatkan kerja editing anda. Basically benda ni boleh juga dibuat dalam lightroom, tapi memang sebagai photographer, kita perlu tau semua teknik yang boleh mempercepatkan cara kerja kita,…

Read More Read More

Putihkan background dengan Adjustment brush dalam lightroom

Putihkan background dengan Adjustment brush dalam lightroom

Sometimes.. kita nak edit gambar dengan cepat. Not worth masuk photoshop semata mata nak putihkan latar. Kali ni kita gunakan gambar Mell sakura band… dah check out fb page beliau? ada product sangat special iaitu Mell Glam Doll yang anda boleh dapatkan dari beliau Ok, kembali kepada tip ni… Sebenarnya dengan lightroom kita pun boleh…

Read More Read More

Print Gambar passport guna lightroom

Print Gambar passport guna lightroom

Ada banyak cara print gambar passport. Paling mudah adalah dengan guna lightroom. Untuk saya, saya hanya perlu pilih gambar yang hendak di cetak, dan click pada preset 4R passport yang saya buat, dan kemudian klik cetak. Mudah kan? Disini saya share setting yang anda perlu setkan pada ligthroom module Print. Anda hanya perlu setkan cell…

Read More Read More