Category: Tip Editing

Cara crop format instagram guna photoshop

Cara crop format instagram guna photoshop

Assalamualaikum wbt. Hari ni saya akan share tip ringkas ini, iaitu cara crop format 1:1 (square) menggunakan photoshop. Anda boleh tengok figura dibawah untuk memahami caranya. Shortcut key untuk crop tool adalah huruf “C”. Menggunakan shortcut key akan membantu anda mempercepatkan sebarang tugasan dalam photoshop.

Free download tutorial illustrator

Free download tutorial illustrator

Assalamualaikum wbt. Khas untuk yang ingin belajar illlustrator, disini ada sedikit nota yang anda boleh print sendiri sebagai rujukan. Cukup untuk siapkan satu project commercial. Anda boleh download dari sini ya

Cara sync tarikh dan masa gambar dari banyak kamera

Cara sync tarikh dan masa gambar dari banyak kamera

Pernah tak korang shoot secara beregu, dan bila balik korang dapati date and time tak sync… horror tak? walaupun sekarang masalah ni sangatlah jarang terjadi sebab kita sync guna NTP… tapi kekadang ada jugak  yang…. hahah.. geram je.. nak citer pun malas. Ok takpe… itu benda yang dah jadi… so.. kalau dah jadi? camne nak…

Read More Read More

Camera Raw Plugin Terbaru – Mana nak dapat?

Camera Raw Plugin Terbaru – Mana nak dapat?

Salah satu isu yang membelenggu ramai jurufoto yang kurang mahir sikit dalam i.t adalah masalah camera raw. Selalunya masalah ni datang bila dia nak bukak RAW file kat ps dan tetiba takleh bukak pulak. So do not fret… saya ada solution untuk anda. (BTW, semua masalah ni tak timbul jika anda pakai full licensed version.…

Read More Read More

Cara mudah meletak watermark dalam gambar

Cara mudah meletak watermark dalam gambar

Sebenarnya meletak watermark sangat mudah. Guna photoshop lambat kalau nak buat watermark ni. Even kalau guna image processor pun lambat. Better guna LR. mudah, simple, boleh manage. Ni Panduan Secara Visual yang saya telah sediakan khas untuk anda. So lepas ni bolehlah hasilkan watermark yang menarik dengan mudah ye.

Lightroom atau Photoshop? Mana satu lebih penting?

Lightroom atau Photoshop? Mana satu lebih penting?

Antara soalan yang paling banyak ditanya, nak pakai lightroom atau photoshop? Mana satu lebih penting? Soalan ni umpama menanyakan, nak pakai sudu ke garfu? Walaupun keduanya untuk makan, tapi fungsinya adalah sedikit berbeza. Pada saya, saya sangat memerlukan keduanya.  Dan tak boleh survive kalau takde satu. Mean, kerja mungkin tak siap dan tak lengkap. Lightroom Lightroom…

Read More Read More