Category: Tip Fotografi

Menggunakan Cage untuk Filmmaking

Menggunakan Cage untuk Filmmaking

Assalamualaikum wbt. Hari ni saya nak share tentang cage dan kepentingannya dalam videography.   Cage akan membantu mengurangkan “wear & tear” pada badan kamera.  Ini kerana apabila bekerja dengan kamera, kita akan memasang peralatan lain seperti shotgun, mini display dan macam macam lagi. Memasang cage akan melindungi kamera dari beban akibat menanggung kesemua peralatan tambahan…

Read More Read More

Tip fotografi – Shooting Outdoor waktu terik..

Tip fotografi – Shooting Outdoor waktu terik..

Tip fotografi – Shooting Outdoor waktu terik.. Shoot group waktu terik adalah tricky. Sebab kalau kita letak subjek bawah tempat redup, background yang terang tu akan terlalu terang dan jadi putih saja jika kita expose properly pada subjek. Dan shoot group photo memerlukan dof yang agak luas utk dapatkan sharpnes dari bucu kebucu, depan ke…

Read More Read More

Buku Panduan Fotografi Percuma oleh Adhadi Mohd

Buku Panduan Fotografi Percuma oleh Adhadi Mohd

Assalamualaikum wbt. Sejak 10 tahun lepas saya telahpun berkongsi ebook fotografi percuma berbahasa melayu. Kini, saya akan kongsikan pula salah satu nota yang saya gunakan sebagai panduan rujukan tambahan dalam kursus fotografi saya. Saya harap nota ini boleh membantu anda menguasai teknik fotografi serba sedikit. Untuk mendapatkan ebook terbaru ini, sila masukkan email anda dibawah.…

Read More Read More

Mitakon Speedmaster 135mm f/1.4 dilancar

Mitakon Speedmaster 135mm f/1.4 dilancar

Mitakon telah melancarkan semula lens mitakon Speedmaster 135mm F1.4 , dan kini menawarkannya dalam 7 pilihan: Sony A, Sony E, Canon EF, Nikon F, Fujifilm G, Pentax K, dan Leica L (dalam senarai mengatakan Leica T). | Lensa Mitakon ini mempunyai bukaan F1.4 hingga F16 bersama cincin fokus manual tanpa klik, jarak fokus minimum 1.6 meter, 11 elemen…

Read More Read More

Model Photoshoot Session

Model Photoshoot Session

Ada banyak perkara perlu difikirkan dan dirancang sebelum anda menjalankan proses fotografi bersama model. Paling penting, kita harus tahu apakah yang perlu dicapai dari sesi photoshoot tersebut. Sebagai contoh, product owner perlu mempunyai KPI untuk menilai keberkesanan gambar yang akan dihasilkan dalam membantu menjayakan kempen iklan yang akan dijalankan. Antara perkara yang paling penting adalah…

Read More Read More

Perkhidmatan Repair Smartphone

Perkhidmatan Repair Smartphone

Repair handphone including Hardcore problem spt IC, tukar screen, batteri, repair camera, parts replacement dan lain lain Lokasi: Surau Nurul Hidayah Batu 3 , Shah Alam. Hubungi : Encik Harith Tel: 011-39397089 email: agtech47@gmail.com   Nota : saudara ini baru pulih selepas kemalangan, ini tinggal di surau ini. Beliau punyai kelulusan Engineering Programmable Logic Control…

Read More Read More

Menggunakan TV LED untuk editing?

Menggunakan TV LED untuk editing?

Antara soalan yang selalu dikemukakan oleh peserta kursus adalah pakah monitor yang sesuai untuk editing. Selalunya apabila saya mengesyorkan monitor tertentu untuk dipertimbangkan, mesti ada yang bertanya tentang penggunaan TV sebagai monitor. Saya percaya pembaca juga pasti ada yang tertanya-tanya tentang perkara ini. Berikut saya senaraikan beberapa perkara yang harus dipertimbangkan apabila kita memilih monitor…

Read More Read More

Tutorial Exposure Compensation

Tutorial Exposure Compensation

Jika anda mahu menghasilkan gambar terbaik, pertamanya gambar anda perlulah mempunyai exposure yang tepat. Sekiranya anda kurang pasti adakah exposure itu cukup terang, anda boleh mengubahsuai kecerahannya dengan menggunakan exposure compensation. Pada camera nikon, selalunya butang ev atau exposure value compensation ni berada di bahagian hadapan. Rupa butang itu adalah seperti ini, iaitu tanda +…

Read More Read More

Kegunaan Filter CPL atau Circular polarizer

Kegunaan Filter CPL atau Circular polarizer

Assalamualaikum wbt. Hari ni saya nak kongsi teknik dan kegunaan filter circular polarizer. Circular polarizer adalah sejenis filter yang boleh diputarkan gelasnya untuk mencapai sesuatu kesan yang kita perlukan. Tugas utama circular polarizer adalah untuk menghilangkan kesan pantulan pada permukaan kaca, gelas, metal, atau apa apa yang membalikkan cahaya. Circular polarizer juga digunakan untuk memekatkan…

Read More Read More

Lensa terbaik untuk fotografi perkahwinan

Lensa terbaik untuk fotografi perkahwinan

Assalamualaikum wbt. Ramai yang tertanya tanya tentang lensa yang sesuai untuk merakam gambar perkahwinan. Ye la, ramai yang bercita cita nak jadi jurugambar kahwin, walaupun tak pernah attend kelas dan takde idea pun apa ilmu yang penting yang perlu ada dalam dada sebelum menawarkan perkhidmatan kepada pelanggan, tapi sekurang kurangnya confident tu dah ada. Hehe..…

Read More Read More