Category: Tip Fotografi

Perkhidmatan Repair Smartphone

Perkhidmatan Repair Smartphone

Repair handphone including Hardcore problem spt IC, tukar screen, batteri, repair camera, parts replacement dan lain lain Lokasi: Surau Nurul Hidayah Batu 3 , Shah Alam. Hubungi : Encik Harith Tel: 011-39397089 email: agtech47@gmail.com   Nota : saudara ini baru pulih selepas kemalangan, ini tinggal di surau ini. Beliau punyai kelulusan Engineering Programmable Logic Control…

Read More Read More

Menggunakan TV LED untuk editing?

Menggunakan TV LED untuk editing?

Antara soalan yang selalu dikemukakan oleh peserta kursus adalah pakah monitor yang sesuai untuk editing. Selalunya apabila saya mengesyorkan monitor tertentu untuk dipertimbangkan, mesti ada yang bertanya tentang penggunaan TV sebagai monitor. Saya percaya pembaca juga pasti ada yang tertanya-tanya tentang perkara ini. Berikut saya senaraikan beberapa perkara yang harus dipertimbangkan apabila kita memilih monitor…

Read More Read More

Tutorial Exposure Compensation

Tutorial Exposure Compensation

Jika anda mahu menghasilkan gambar terbaik, pertamanya gambar anda perlulah mempunyai exposure yang tepat. Sekiranya anda kurang pasti adakah exposure itu cukup terang, anda boleh mengubahsuai kecerahannya dengan menggunakan exposure compensation. Pada camera nikon, selalunya butang ev atau exposure value compensation ni berada di bahagian hadapan. Rupa butang itu adalah seperti ini, iaitu tanda +…

Read More Read More

Kegunaan Filter CPL atau Circular polarizer

Kegunaan Filter CPL atau Circular polarizer

Assalamualaikum wbt. Hari ni saya nak kongsi teknik dan kegunaan filter circular polarizer. Circular polarizer adalah sejenis filter yang boleh diputarkan gelasnya untuk mencapai sesuatu kesan yang kita perlukan. Tugas utama circular polarizer adalah untuk menghilangkan kesan pantulan pada permukaan kaca, gelas, metal, atau apa apa yang membalikkan cahaya. Circular polarizer juga digunakan untuk memekatkan…

Read More Read More

Lensa terbaik untuk fotografi perkahwinan

Lensa terbaik untuk fotografi perkahwinan

Assalamualaikum wbt. Ramai yang tertanya tanya tentang lensa yang sesuai untuk merakam gambar perkahwinan. Ye la, ramai yang bercita cita nak jadi jurugambar kahwin, walaupun tak pernah attend kelas dan takde idea pun apa ilmu yang penting yang perlu ada dalam dada sebelum menawarkan perkhidmatan kepada pelanggan, tapi sekurang kurangnya confident tu dah ada. Hehe..…

Read More Read More

Tip-tip bila menggunakan tethering dengan camera

Tip-tip bila menggunakan tethering dengan camera

Assalamualaikum wbt. Hari ni saya nak share sikit tip bila buat tethering. Tethering ni maksudnya shoot direct dari laptop atau smartphone. Ada banyak software yang membenarkan tethering hari ni, contohnya Adobe lightroom, Capture One Pro, canon eos utility, camranger , smart shooter, dslr dashboard, breeze system, astrodslr, camerarc, darkroom core, darktable, entangle, dna software, kuuvik…

Read More Read More

Canon tambah penstabil gegaran (IS) pada 85mm 1.4 baru

Canon tambah penstabil gegaran (IS) pada 85mm 1.4 baru

Buat pertama kalinya, canon telah mengeluarkan lensa 85mm dengan image stabilizer yang terbaru.  Walaupun cuma pada aperture 1.4, tidak selaju 85mm 1.2L version, tetapi lens ini memberikan pengurangan gegaran pada 4 stops, menjadikan ia satu lens yang amat amat berguna apabila merakam waktu gelap. Tak semestinya apabila mempunyai lensa 1.4, kita akan shoot pada 1.4…

Read More Read More

Asas fotografi – Apa nak buat bila latar terlalu terang?

Asas fotografi – Apa nak buat bila latar terlalu terang?

Salam. Antara masalah utama pengguna kamera baru adalah masalah asas exposure, iaitu sukar mendapatkan exposure yang tepat pada subjek bila latar belakang terlalu terang. Sebagai contoh dalam gambar ni, diambil dalam jam 10 pagi. Apabila latar belakang terang,subjek kelihatan gelap. Dan kalau kita shoot guna spot metering, meter pada muka, subjek pula terang dan latar…

Read More Read More

Mengenal DOF kecil dan DOF luas – Depth Of field

Mengenal DOF kecil dan DOF luas – Depth Of field

Assalamualaikum wbt dan selamat hari raya. Maaf zahir dan batin atas segala kesilapan yang telah saya lakukan sepanjang anda melayari blog saya. Dalam tutorial ni saya nak kongsikan perbezaan antara Depth of field kecil dan depth of field luas. Ramai yang masih keliru dan kurang faham apa maksudnya. Depth of Field Kecil Gambar cookies di…

Read More Read More