Assalamualaikum wbt.

Hari ni saya nak share sikit teknik macamana nak dapatkan great lighting dalam rumah. Sebenarnya light adalah satu resources yang sentiasa ada untuk kita.. esspecially bila siang. Hari ini, shoot malam pun tak jadi masalah dengan adanya teknologi canggih.

Cuma bila kita aware dengan kewujudan light disekeliling kita, kita boleh utilize resource yang ada. Salah satu cara yang paling mudah adalah dengan menggunakan window light.

Menggunakan window light dari sisi untuk create form and depth

Semua rumah ada tingkap dan pintu kan? takkan takde.. jadi sebenarnya pintu dan tingkap ni, cahaya dari luar akan masuk kedalam rumah.. dan kita boleh gunakan light tersebut, samada secara frontal lighting, side lighting, mahupun back lighting.

Menggunakan window light di sebelah atas sebagai sumber cahaya backlighting bagi menghasilkan hair light yang menarik. Hair light boleh hasilkan separation antara subjek dengan latar.

 

Sebenarnya banyak trick photography yang kita boleh gunakan untuk hasilkan gambar yang menarik dan sumber yang ada memang dan readily available. Tapi kalau kita tak pernah belajar teknik dan teorinya, memang susah nak discover secara trial and error. Selalunya, kita discover satuu trick tapi stuck dengan trick tu sebab kita tak paham konsepnya. Mempelajari fotografi secara berstruktur boleh membantu kita faham  dan mampu mengaplikasikan teknik tersebut dalam pelbagai keadaan.

Anda boleh mempelajari teknik teknik penggunaan lighting secara kreatif di dalam kursus ini : Kursus Penataan Cahaya.

Di dalam kursus ini anda bukan saja akan mempelajari teknik teknik lighting secara kreatif, tetapi anda akan juga mempelajarinya dengan menggunakan pelbagai sumber iaitu speedlite, available light, continuous lighting dan sebagainya.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *