Teknik guna flash waktu siang

Teknik guna flash waktu siang

Kadang kadang tengok teman teman fotografi ni berbual kat facebook, kadang kadang nak tergelak pun ada. Tapi tengok diaorang ni konfiden je bila menulis. Ada yang menulis pasal buat apa nak guna flash, kamera dah power. Lens dah power… Anda takde idea apa anda missed… next time baca bacalah dulu buku fotografi sebelum berkongsi ilmu…

Read More Read More

Tip potret – hilangkan double chin

Tip potret – hilangkan double chin

Apabila kita rakam potret subjek yang ada double chin… kita boleh kurangkan sikit double chin tu.. dengan pelbagai teknik. Disini saya share 3 teknik corrective posing Bawa kepala ke depan sedikit untuk memanjangkan leher. Kemudian tundukkan sikit dahi ke depan. Dengan cara ini leher memanjang dan dagu akan menutup double chin. Shoot dari angle atas…

Read More Read More

Gambar blur, tak focus dan tak jelas, apa masalahnya?

Gambar blur, tak focus dan tak jelas, apa masalahnya?

Salah satu tanggungjawab jurufoto, samada freelance ataupun bertugas untuk jabatan tertentu, adalah untuk mendokumentasi apa saja event yang dirasakan penting untuk client mereka. Sebagai contoh, event tersebut event majlis rasmi, mungkin hari sukan, mungkin penyampaian hadiah, atau mungkin sesi group foto beramai ramai. Apabila jurufoto diberi tugas merakam gambar, selalunya gambar gambar ini diperlukan oleh…

Read More Read More

Plugin photoshop yang membantu edit dan retouch foto potret

Plugin photoshop yang membantu edit dan retouch foto potret

Sebagai jurufoto, anda sedikit sebanyak memerlukan ilmu editing untuk memastikan gambar yang dihasilkan menepati keperluan visual masyarakat hari ini. Sebagai contoh, adalah amat penting dalam dunia fotografi hari ini, kita menghasilkan foto potret dengan kulit yang bersih, kemas tanpa jerawat atau parut yang terlalu banyak. Ini kerana kebanyakan jerawat ini adalah tidak kekal, ianya akan…

Read More Read More

latest photoshop update – select subject tool

latest photoshop update – select subject tool

Dalam sehari ni, adobe keluarkan update terbaru untuk photoshop cc 2018. Tool yang sangat menarik dan boleh membantu kita mempercepatkan kerja adalah Select Subject tool. Untuk akses tool ni, anda boleh dapatkan dari magic wand tool. Disitu ada button select subject dari option bar.. just click di situ dan photoshop akan select subject anda automatically!

Membetulkan masalah distortion dalam ps

Membetulkan masalah distortion dalam ps

Assalamualaikum wbt. Hari ni saya nak share tentang teknik membetulkan masalah geometric distortion dalam photography, menggunakan ps. Apakah geometric distortion? Basically gambar tak level… dan garis lurus nampak membengkok kerana masalah lensa kita. tapi jgn risau, ianya amat mudah dibetulkan. Anda hanya perlu akses filter > Lense correction didalam ps. Berikut adalah bagaimana cara membaiki…

Read More Read More

Cara menghilangkan bunyi berdengung (hum) dalam recording

Cara menghilangkan bunyi berdengung (hum) dalam recording

Assalamualaikum wbt. Dalam tip ni saya nak share ilmu cara hilangkan bunyi berdengung. Apabila kita record bunyi atau audio dalam studio atau bilik, dinding dan ceiling akan menyebabkan audio wave terpantul dan ianya akan menyebabkan dengung. Cara untuk selesai masalah ni, anda boleh tebat bilik anda dengan penebat bunyi, mengunakan acoustic foam atau blanket. Tetapi…

Read More Read More

Videografi – Pergerakan (Movement)

Videografi – Pergerakan (Movement)

Motion media footage yang baik perlukan pergerakan. Pergerakan itu boleh berlaku di hadapan kamera, atau kamera itu sendiri yang bergerak, ataupun gambar itu sendiri. Terdapat 3 jenis pergerakan dalam videografi Primary movement (movement of the subject) Secondary movement (movement of the camera) Tertiary movement (movement produced by successive shots ffrom different cameras) Primary Movement Pergerakan…

Read More Read More

Menggunakan Cage untuk Filmmaking

Menggunakan Cage untuk Filmmaking

Assalamualaikum wbt. Hari ni saya nak share tentang cage dan kepentingannya dalam videography.   Cage akan membantu mengurangkan “wear & tear” pada badan kamera.  Ini kerana apabila bekerja dengan kamera, kita akan memasang peralatan lain seperti shotgun, mini display dan macam macam lagi. Memasang cage akan melindungi kamera dari beban akibat menanggung kesemua peralatan tambahan…

Read More Read More