Tip fotografi, bagaimana nak mencantikkan gambar

Ada banyak cara kita boleh cantikkan gambar. Kita boleh gunakan ketepatan exposure, kita boleh gunakan teknik composition yang baik, dan kita boleh gunakan kreativiti dalam menggunakan cahaya. Semuanya ini boleh dipelajari dalam bengkel fotografi yang saya anjurkan.

Dalam artikel ini saya ingin berkongsi satu tip ringkas yang sentiasa saya ajar dalam bengkel saya. Selalunya tip macam ini memang kena tunjuk depan peserta dan minta diaorang terus praktikal supaya mereka faham dan paling penting, mudah diingat.

Cuba perhatikan gambar dibawah ini.

Dalam gambar ini ada beberapa kesilapan yang selalu tidak disedari jurugambar baru.

  1. Ada comot pada background. Objek merah di belakang ini sangatlah mengganggu kekemasan gambar. Saya selalu pesan pada peserta, sentiasa fikir kenapa setiap satu objek kecil dalam frame gambar itu anda letakkan dalam gambar… Adakah ia mencantikkan gambar? menambahkan kekuatan cerita? Jika tidak, keluarkan dari frame.  Sama juga tiang melintang di atas kepala. Cantikke macam tu? Lagi masalah.. apa cerita itu simen? lawa ke dalam gambar portrait ada elemen simen…
    Masalahnya.. jika benda itu dah memang ada dalam frame, macamana nak keluarkan? Ok teruskan baca tip no 2 dibawah.
  2. Ok sekarang kita belajar pulak cara paling mudah nak elakkan kotoran dalam gambar.  Saya menggunakan 2 teknik utama untuk memperbaiki mutu gambar.Yang pertama, cari sudut pandangan, dimana subjek utama dapat menutup objek yang mengganggu. Ini langkah paling mudah dan tidak menuntut sebarang upgrade pada peralatan.  Dalam gambar ini saya ambil dari lower angle dan saya kekanan sedikit. Jadi dapatlah saya menutup objek comot tadi.

    Yang kedua, gunakan aperture lebih besar supaya anda mendapat Depth of field yang lebih kecil, jadi kawasan out of fokus menjadi lebih blur.  Sesetengah orang memanggil ini sebagai bokeh. Ok, kita boleh guna term bokeh tu. Tapi tahukah anda apa sebab sebenar bokeh boleh membantu menjadi gambar lebih cantik?.
    Dengan menggunakan aperture seperti f/1.4, latar menjadi lebih kabur dan keseluruhan gambar menjadi lebih menarik. Akan tetapi kita perlu sangat berhati hati apabila menggunakan aperture f1.4 kerana ia boleh menyebabkan kawasan dof terlalu nipis sehingga kawasan muka pun banyak yang blur, ada cara kita boleh mengelakkan masalah muka blur ini apabila menggunakan fastlens. Antaranya dengan meletak wajah dalam plane yang sekata dengan sensor.

Jadi begitulah tips ringkas saya. Walaupun sebenarnya execution bagi proses ini memerlukan banyak lagi pemahaman kepada beberapa perkara, tapi untuk pastikan tutorial ini ringkas dan mudah difahami, saya skip dululah. Insya Allah satu hari nanti saya akan sambung huraikan.

 

Free download tutorial illustrator

Assalamualaikum wbt. Khas untuk yang ingin belajar illlustrator, disini ada sedikit nota yang anda boleh print sendiri sebagai rujukan. Cukup untuk siapkan satu project commercial.

Anda boleh download dari sini ya

Nota rujukan illustrator

Cara sync tarikh dan masa gambar dari banyak kamera

Pernah tak korang shoot secara beregu, dan bila balik korang dapati date and time tak sync… horror tak?

walaupun sekarang masalah ni sangatlah jarang terjadi sebab kita sync guna NTP… tapi kekadang ada jugak  yang…. hahah.. geram je.. nak citer pun malas.

Ok takpe… itu benda yang dah jadi… so.. kalau dah jadi? camne nak repair?

Jgn takut… lightroom boleh je repair. Follow je ikut video penerangan saya ni. Insya allah hidup akan lebih bahagia dan tenang.

 

Camera Raw Plugin Terbaru – Mana nak dapat?

Salah satu isu yang membelenggu ramai jurufoto yang kurang mahir sikit dalam i.t adalah masalah camera raw. Selalunya masalah ni datang bila dia nak bukak RAW file kat ps dan tetiba takleh bukak pulak.

So do not fret… saya ada solution untuk anda. (BTW, semua masalah ni tak timbul jika anda pakai full licensed version. My license on off.. hehe, bila ada job baru bayar. Takde job, saya run trial atau alternative mode). 😛

  1. So anda ada problem ni?

2. Bukak google…taipkan apa yang anda cari. Try first hit… selalunya ia akan menjadi

3. Sekarang saya rasa kita ditempat yang betul… YESS!!!

4.  Scroll down kebawah sikit. Perhatikan link download dibawah. Klik satu yang berkenan dihati (dan ikut spec komputer anda)

 

5. Sekarang kita akan dibawa product page untuk DNG converter 9.10. Bolehlah download dan install.

Cara mudah meletak watermark dalam gambar

Sebenarnya meletak watermark sangat mudah. Guna photoshop lambat kalau nak buat watermark ni. Even kalau guna image processor pun lambat. Better guna LR. mudah, simple, boleh manage.

Ni Panduan Secara Visual yang saya telah sediakan khas untuk anda.
So lepas ni bolehlah hasilkan watermark yang menarik dengan mudah ye.

3 teknik menggunakan speedlite yang wajib kita tahu

Menggunakan speedlite sebenarnya bukan sekadar on kan flash dan petik picu kamera. Speedlite adalah satu alatan fotografi yang sangat powerful dan jika digunakan bersama pengetahuan yang baik, ia boleh memberikan hasil yang sangat baik.

Bounce utk kualiti cahaya paling lembut

Apabila bercerita tentang merakam foto, kita perlu memahami dengan jelas apa yang kita rakam. Merakam portret akan memerlukan kita mempertimbangkan keperluan untuk menggunakan cahaya yang lembut.

Teknik bounce ke siling adalah teknik paling mudah untuk mendapatkan cahaya yang lembut. Cahaya lembut akan menjadikan tekstur kurang kelihatan dan kulit kelihatan lebih bersih, kurang berkedut dan lebih anjal.

Speedlite sangat berguna di waktu terik

Siang hari dah panas terik? kenapa nak pakai speedlite?Ha, tu la antara rahsia yang saya selalu share dalam bengkel fotografi lanjutan saya. Sebenarnya, bila kita shoot waktu siang, kita akan mengalami masalah background yang terlalu cerah. So…selalunya kita nak latar belakang yang lebih gelap, atau tak la jadi putih saja. Jadi disini speedlite diperlukan dimana, kita akan menggunakan ISO aperture shutter untuk menggelapkan latarbelakang, dan seterusnya menggunakan cahaya flash untuk mencerahkan subjek.

Dalam gambar dibawah saya menggunakan strobe Godox wistro ad600 dan menggunakan teknik HSS untuk memastikan saya boleh menggunakan shutter speed yang mencukupi untuk menggelapkan latarbelakang.

 

Kita boleh guna Speedlite untuk shoot produk

Ramai juga yang datang pada saya, minta advice apa studio lighting strobe nak beli, sedangkan mereka dah mempunyai tools yang cukup.

Sebenarnya guna speedlite pun boleh untuk shoot product, apatah lagi product yang kecil kecil macam baju budak ni. Kalau kita mempunyai unit speedlite yang mencukupi, kita boleh pastikan latar belakang juga cukup putih sampai tak perlu edit sikit pun (dari segi brightness)

Jadi kalau anda dah mempunyai flash, anda dah boleh je nak shoot indoor untuk produk, cuma maybe kena creative sikit. Insya Allah kalau anda perlukan khidmat nasihat saya dalam hal ni saya sedia membantu. Boleh arrange consultation session bagaimana anda boleh setup whitestudio sendiri tanpa kos yang terlalu banyak.

 

Sekitar Aktiviti Coverage Fotografi JomNikah Putrajaya 2017

Assalamualaikum wbt

Alhamdullilah aktiviti jomnikah ni berjaya juga dilaksanakan. 25 pengantin telah diijabkabulkan sebagai pasangan suami isteri yang sah pada hari tersebut.

Aktiviti ini telah dijayakan oleh Yayasan Kebajikan Malaysia atau MCCF yang diperbadankan dibawah badan hal undang undang Jabatan Perdana Menteri.

Program ini mendapat tajaan dari pelbagai syarikat.

Dari segi photo coverage pula saya sebagai jurulatih fotografi sekadar menggalak dan mengumpulkan jurufoto jurufoto yang berminat untuk menjadi sukarelawan pada program tersebut. Alhamdullilah ianya mendapat sambutan memberangsangkan dan sebanyak 24 orang jurufoto telah hadir menyumbang tenaga dalam program ini.

Kami telah mengkoordinasikan tugas kami melalui group whatsapp saja. Dan semua yang hadir ini adalah 100% sukarelawan tanpa mengenakan sebarang bayaran sedikit pun.

Antara Gelagat Jurufoto yang terlibat

Cara Clear Cache dari Google Chrome

Salam sejahtera semua. Semoga kita semua berada dibawah lindungan rahmatnya.

Hari ni saya nak share simple tips iaitu cara nak clearkan cache. Benda mudah je, tapi ramai juga yang google benda ni.

Kenapa nak clear cache?

Maybe sebab tanak wife tau kita ada melayari instagram mira filzah ke, neelofa ke.. atau website cari jodoh ke.. heheh.

So.. caranya mudah je, klik kat google chrome browser pancake menu, pastu klik history, bukak cache, clearkan… thats all..

hehe

tengok screenshot kat bawah la….

So.. good luck.. semoga berjaya ok.

Assalamualaikum.

 

Flash murah yang sesuai untuk beginner

Godox TT600

Flash ni masa keluar cuma RM250 saja.. tapi lama lama dia naik harga sebab memang in demand dan juga faktor matawang kita yang semakin turun.

Flash ni bagus, banyak features dan support HSS. Anda boleh buat banyak creativiti dgn flash ni. Paling penting sistem trigger godox X1T, sangat bagus dan support nikon, canon dan sony.

Anda boleh dapatkan flash ni disini

Pos ini adalah pos recommendation dan pengenalan. Jika anda berminat untuk mempelajari teknik teknik flash secara tepat, anda boleh mendaftar Kursus Fotografi Lanjutan yang saya anjurkan.

 

5 website hosting terbaik pada tahun 2017

“*Jika anda busines owner dan nak buat website, nak focus pada business saja, bukan pada teknikaliti dalam membina website, do yourself a favor, scroll down, skip the reading, just contact me directly untuk consultation. “

Kena ingat, tanpa hosting berbayar, kandungan dalam website korang terdedah kepada risiko penghapusan. Ini berlaku pada banyak tempat macam wordpress.com, blogger dan banyak lagi. Banyak dah kes jadi. So dalam artikel ni kali ni saya nak senaraikan lima web hosting yang saya rasa, tahun 2017 ni adalah berbaloi dan selamat. Cuma saya akan pilih hosting yang level enterprise… tak nak suggest pakai hosting cap ayam.  Serik dah pakai diaorang.

Tapi sebelum tu, sebenarnnya hosting berbayar pun ada risiko juga. Saya pernah meletakkan website dalam hosting cap ayam dan beberapa tempat lain. Kualiti yang diberikan pada mulanya elok saja, tapi akhirnya performance menurun dan server selalu breakdown. Pernah sekali website saya mati selama 4 hari  macam tu je. Stress betul!

Jadi saya dah mencuba beberapa tempat, dan saya temui beberapa tempat yang saya rasa sesuai untuk saya recommend kepada anda semua sebagai webhosting yang bagus.

1. GOOGLE CLOUD PLATFORM (GCP)

Pada saya sekarang, google cloud platform adalah yang terbaik untuk hosting website anda atas beberapa sebab

  • Percuma USD 300 free trial atau sehingga 12 bulan.
  • Support virtual machine (compute engine), docker (google container) dan microservice (app engine). Anda mempunyai pilihan bagaimana nak host website anda.
  • Hanya bayar resources yang anda guna…. sangat sangat murah.
  • Install wordpress dalam GCP hanya perlu beberapa click saja. Boleh guna bitnami repository.
  • TIdak perlu coding hatta satu line pun.
  • Sangat scalable, maksudnya kalau server tu tak cukup power, anda boleh up kan power dia dengan tarik slider cpu dan memori saja.
  • Autoscaling dimana resource tambahan akan ditambah secara automatik bile diperlukan. anda akan dicharge ikut minit.
  • Bukan shared web hosting, definitely tiada bottleneck pada penggunaan ram dan resources sebab memang dia dah allocate awal awal khas untuk website anda.
  • adhadi.com ni juga di host dalam google cloud platform sekarang.
  • Selepas free trial, setahun kos hosting dalam RM250, tapi oleh kerana dia charge per minit, anda cuma akan dibil ikut berapa banyak resources anda pakai.

2. AMAZON WEB SERVICES (AWS)

Asasnya, AWS ni sama je dengan GCP di atas. Tapi price dia sedikit tinggi. Walaupun begitu, aws tetap ada kelebihan sendiri.

  • AWS ada free tier. Sebulan dia bagi 750hrs instance time. Patut cukuplah untuk small website.
  • Deploy wordpress dengan mudah (guna bitnami)
  • ada banyak servis lain, termasuk bulk email service, simple storage service, block store, VPC.
  • Support elastic load balancing.
  • server ada di seluruh dunia.

3. DIGITAL OCEAN

  • Guna SSD. Sangat laju.
  • Serendah RM25 sebulan untuk droplet paling murah
  • Ada automatic backup snapshot
  • mudah deploy app macam wordpress
  • banyak pilihan linux
  • charges secara monthly

4. LINODE

  • lebih kurang sama macam digital ocean, tapi  lebih murah, hampir half price
  • Juga guna SSD.

5. Microsoft Azure

  • hampir sama macam amazon web service dan google cloud.
  • Banyak service disediakan.
  • Ada free tier (shared hosting)
  • Sekarang ada promo USD900 free credit.
  • Pay as you go.
  • Very very expensive Virtual machine

Kesimpulan

Walaupun membina website sebenarnya sangat mudah hari ni, tapi bila kita buat betul betul nanti, kita akan dapati kita perlukan banyak benda tambahan dan mostly sangat sukar kita nak perolehi. Malah nak jumpa plugin yang baik pun kena  setup, configure, test, pastu tengok apa jadi. Lama lama kita akan realize yang takde satu pun setup out of the box boleh memenuhi kehendak kita. Ada banyak cabaran dan knowledge yang diperlukan untuk membina website, terutamanya website ecommerce.

Hubungi Saya

Sebaiknya, jika anda baru nak berniaga, elakkan dari membina website sendiri, tapi dapatkanlah khidmat nasihat dari consultant untuk membina website. Seriously ada banyak benda kena discover. Saya dalam bidang ni dah hampir 20 tahun, dan sehingga kehari ni banyak betul benda baru yang perlu dipelajari dan kena tahu apa kurang lebih dia. Technology terlalu pantas utk dikejar. Lebih baik anda fokus dalam bisnes anda saja. Teknologi part, tinggalkan pada orang I.T utk handle. Kalau anda cuba buat semua, takut tak terkejar nanti.

Plus, saya juga berpengalaman sebagai jurufoto, jadi anda akan mendapat penjimatan dari segi all in one pakej dengan Online Business Starter kit. Anda akan mendapat :

  • ecommerce website, siap dengan card credit payment gateway.
  • optimized cloud hosting, linux server dalam google infrastructure (bukan msian hosting)
  • full product photography service
  • data entry
  • seo marketing optimization

Call sekarang untuk free consultations
013 3173128