Menggunakan TV LED untuk editing?

Antara soalan yang selalu dikemukakan oleh peserta kursus adalah pakah monitor yang sesuai untuk editing. Selalunya apabila saya mengesyorkan monitor tertentu untuk dipertimbangkan, mesti ada yang bertanya tentang penggunaan TV sebagai monitor. Saya percaya pembaca juga pasti ada yang tertanya-tanya tentang perkara ini. Berikut saya senaraikan beberapa perkara yang harus dipertimbangkan apabila kita memilih monitor […]

Tutorial Exposure Compensation

Jika anda mahu menghasilkan gambar terbaik, pertamanya gambar anda perlulah mempunyai exposure yang tepat. Sekiranya anda kurang pasti adakah exposure itu cukup terang, anda boleh mengubahsuai kecerahannya dengan menggunakan exposure compensation. Pada camera nikon, selalunya butang ev atau exposure value compensation ni berada di bahagian hadapan. Rupa butang itu adalah seperti ini, iaitu tanda + […]

Teknik edit gambar studio denngan photoshop

So pagi ni saya kena edit gambar studio sikit. Sempat juga nak buat tutorial video cara edit gambar studio dengan photoshop. Saya harap teknik ni boleh membantu andhttps://youtu.be/5HrHGd_yIYka mempercepatkan kerja editing anda. Basically benda ni boleh juga dibuat dalam lightroom, tapi memang sebagai photographer, kita perlu tau semua teknik yang boleh mempercepatkan cara kerja kita, […]

Kegunaan Filter CPL atau Circular polarizer

Assalamualaikum wbt. Hari ni saya nak kongsi teknik dan kegunaan filter circular polarizer. Circular polarizer adalah sejenis filter yang boleh diputarkan gelasnya untuk mencapai sesuatu kesan yang kita perlukan. Tugas utama circular polarizer adalah untuk menghilangkan kesan pantulan pada permukaan kaca, gelas, metal, atau apa apa yang membalikkan cahaya. Circular polarizer juga digunakan untuk memekatkan […]

5 Sebab kenapa pelanggan tidak mendapatkan perkhidmatan fotografi dari anda

Setiap bisnes wujud untuk menjual sesuatu. Dan tanpa jualan, bisnes tersebut pasti akan mati sendiri. Oleh kerana itu, sangat penting untuk kita mengenal pasti kenapa pelanggan tidak membeli produk atau perkhidmatan dari kita. Apa saja yang anda jual, cara untuk berjaya dalam bisnes adalah untuk mencari pelanggan yang sudi memberikan kita wang mereka, sebagai tukaran […]

Teknik Marketing untuk jurujual – Tip bina profile media sosial yang tip top

Sekiranya anda terlibat dalam dunia jualan, atau pendek kata perlu melakukan marketing untuk meningkatkan jualan syarikat atau perkhidmatan anda, anda perlu bekerja keras dalam pelbagai aspek. Selain melakukan proses jualan itu sendiri, anda juga perlu menitikberatkan kewujudan media social anda. Media social seperti facebook, instagram, twitter, youtube, pinterest, tumblr dan linkedin sangat penting hari ini […]

FIRST IMPRESSION SANGAT PENTING UNTUK JURUJUAL!!!!!

Rasanya tak perlu dijelaskan lagi apa kepentingannya imej yang kemas dan sharp untuk seorang jurujual. Samada anda wakil jualan insuran, unit trust, property agent malah agent mesin air sekalipun, imej yang meyakinkan adalah sangat diperlukan. Hari ini, kita sangat bergantung pada media social untuk mendapatkan prospek. GAMBAR PROFIL ANDA ADALAH YANG PERTAMA SEKALI AKAN DILIHAT […]

Lensa terbaik untuk fotografi perkahwinan

Assalamualaikum wbt. Ramai yang tertanya tanya tentang lensa yang sesuai untuk merakam gambar perkahwinan. Ye la, ramai yang bercita cita nak jadi jurugambar kahwin, walaupun tak pernah attend kelas dan takde idea pun apa ilmu yang penting yang perlu ada dalam dada sebelum menawarkan perkhidmatan kepada pelanggan, tapi sekurang kurangnya confident tu dah ada. Hehe.. […]

Top