Teknik Marketing untuk jurujual – Tip bina profile media sosial yang tip top

Sekiranya anda terlibat dalam dunia jualan, atau pendek kata perlu melakukan marketing untuk meningkatkan jualan syarikat atau perkhidmatan anda, anda perlu bekerja keras dalam pelbagai aspek. Selain melakukan proses jualan itu sendiri, anda juga perlu menitikberatkan kewujudan media social anda. Media social seperti facebook, instagram, twitter, youtube, pinterest, tumblr dan linkedin sangat penting hari ini […]

FIRST IMPRESSION SANGAT PENTING UNTUK JURUJUAL!!!!!

Rasanya tak perlu dijelaskan lagi apa kepentingannya imej yang kemas dan sharp untuk seorang jurujual. Samada anda wakil jualan insuran, unit trust, property agent malah agent mesin air sekalipun, imej yang meyakinkan adalah sangat diperlukan. Hari ini, kita sangat bergantung pada media social untuk mendapatkan prospek. GAMBAR PROFIL ANDA ADALAH YANG PERTAMA SEKALI AKAN DILIHAT […]

Lensa terbaik untuk fotografi perkahwinan

Assalamualaikum wbt. Ramai yang tertanya tanya tentang lensa yang sesuai untuk merakam gambar perkahwinan. Ye la, ramai yang bercita cita nak jadi jurugambar kahwin, walaupun tak pernah attend kelas dan takde idea pun apa ilmu yang penting yang perlu ada dalam dada sebelum menawarkan perkhidmatan kepada pelanggan, tapi sekurang kurangnya confident tu dah ada. Hehe.. […]

Tip-tip bila menggunakan tethering dengan camera

Assalamualaikum wbt. Hari ni saya nak share sikit tip bila buat tethering. Tethering ni maksudnya shoot direct dari laptop atau smartphone. Ada banyak software yang membenarkan tethering hari ni, contohnya Adobe lightroom, Capture One Pro, canon eos utility, camranger , smart shooter, dslr dashboard, breeze system, astrodslr, camerarc, darkroom core, darktable, entangle, dna software, kuuvik […]

Definisi SIAP dalam software development

Untuk pelanggan, yang tak pernah terlbat dalam pembangunan perisian, sebenarnya mereka tak faham apa yang programmer ni buat. Mereka sangka kerja programmer ni sekadar cuma tulis aturcara macam tulis sajak, dan kemudian siap. Diaorang tak ada idea langsung apa sebenarnya langkah langkah yang perlu diambil dalam proses menyiapkan perisian ini. Adalah penting setiap team project […]

Headshot photography

Terasa nak menulis sikit tentang headshot. Ini bukanlah tentang movie atau filem headshot yang iko uwais berlakon tu. Tapi pandangan saya tentang headshot dalam context ilmu fotografi dan juga kepentingannya pada dalam hidup dizaman ini. Head shot adalah satu jenis potret yang spesifik iaitu gambar yang menampakkan personaliti orang yang diambil gambarnya. Head shot yang baik […]

3 perisian memory card recovery untuk jurufoto

Ada banyak perisian recovery yang terdapat dipasaran. Disini saya listkan perisian recovery yang efektif khas untuk photo yang mungkin anda boleh cuba sekiranya menghadapi situasi kehilangan data. Penting juga diingatkan bahawa, kesilapan dalam pengendalian media storage selepas kehilangan data, BOLEH MENYEBABKAN KEHILANGAN DATA SECARA TOTAL dimana kita tak boleh nak restore lagi selepas tu. Jadi […]

Memahami Agile model

Sebelum kita menemukan Agile, kita banyak bergantung kepada waterfall model. Sayangnya waterfall adalah satu modell yang sangat tidak flexible dan sukar untuk berhadapan dengan perubahan. Apabila kita menggunakan waterfall, kita membahagikan tugasan kita kepada fasa design, build dan test. Pemindahan antara fasa itu, dilakukan dengan melakukan serahan dari team analisis kepada team development dan kemudian […]

Top