Menu

Menaikkan warna dalam foto menggunakan lightroom

Kalau warna kita kurang menarik atau hambar, kita boleh gunakan sebarang perisian editing untuk menaikkan warnanya. Tool yang perlu kita adjust adalah Saturation atau Vibrance. Bila kita naikkan adjustment pada settin ini, kita akan mendapat warna yang lebih pekat. Saturation boleh dikatakan “kepekatan” warna, dalam bahasa mudahnya.  

Komentari gambar perkahwinan

Salam. Saya tak ingat siapa hantar gambar ni minta dikomen… tapi terjumpa balik dalam harddisk.. Saya rasa jika dikongsi ada juga manfaatnya.

Pendaftaran afiq ke mrsm bentong

Assalamualaikum wbt. Rasa tak pernah lagi saya buat personal entry dalam adhadi.com ni. Tapi since company dah ada adstudioshahalam.com dan saya pun dah mula nak memblog secara peribadi.. so kali ni saya nak buat entry yang personal lah. Lepas ni rasa nak rajin rajinkan diri isi blog dan vblog sekali… harap harap jadila. hehe. Insya […]

Teknik guna flash waktu siang

Kadang kadang tengok teman teman fotografi ni berbual kat facebook, kadang kadang nak tergelak pun ada. Tapi tengok diaorang ni konfiden je bila menulis. Ada yang menulis pasal buat apa nak guna flash, kamera dah power. Lens dah power… Anda takde idea apa anda missed… next time baca bacalah dulu buku fotografi sebelum berkongsi ilmu […]

Tip potret – hilangkan double chin

Apabila kita rakam potret subjek yang ada double chin… kita boleh kurangkan sikit double chin tu.. dengan pelbagai teknik. Disini saya share 3 teknik corrective posing Bawa kepala ke depan sedikit untuk memanjangkan leher. Kemudian tundukkan sikit dahi ke depan. Dengan cara ini leher memanjang dan dagu akan menutup double chin. Shoot dari angle atas […]

Gambar blur, tak focus dan tak jelas, apa masalahnya?

Salah satu tanggungjawab jurufoto, samada freelance ataupun bertugas untuk jabatan tertentu, adalah untuk mendokumentasi apa saja event yang dirasakan penting untuk client mereka. Sebagai contoh, event tersebut event majlis rasmi, mungkin hari sukan, mungkin penyampaian hadiah, atau mungkin sesi group foto beramai ramai. Apabila jurufoto diberi tugas merakam gambar, selalunya gambar gambar ini diperlukan oleh […]

Plugin photoshop yang membantu edit dan retouch foto potret

Sebagai jurufoto, anda sedikit sebanyak memerlukan ilmu editing untuk memastikan gambar yang dihasilkan menepati keperluan visual masyarakat hari ini. Sebagai contoh, adalah amat penting dalam dunia fotografi hari ini, kita menghasilkan foto potret dengan kulit yang bersih, kemas tanpa jerawat atau parut yang terlalu banyak. Ini kerana kebanyakan jerawat ini adalah tidak kekal, ianya akan […]

latest photoshop update – select subject tool

Dalam sehari ni, adobe keluarkan update terbaru untuk photoshop cc 2018. Tool yang sangat menarik dan boleh membantu kita mempercepatkan kerja adalah Select Subject tool. Untuk akses tool ni, anda boleh dapatkan dari magic wand tool. Disitu ada button select subject dari option bar.. just click di situ dan photoshop akan select subject anda automatically!

Galeri gambar kursus fotografi

Gambar gambar sepanjang kursus asas fotografi

Membetulkan masalah distortion dalam ps

Assalamualaikum wbt. Hari ni saya nak share tentang teknik membetulkan masalah geometric distortion dalam photography, menggunakan ps. Apakah geometric distortion? Basically gambar tak level… dan garis lurus nampak membengkok kerana masalah lensa kita. tapi jgn risau, ianya amat mudah dibetulkan. Anda hanya perlu akses filter > Lense correction didalam ps. Berikut adalah bagaimana cara membaiki […]