Headshot photography

Headshot photography

Terasa nak menulis sikit tentang headshot. Ini bukanlah tentang movie atau filem headshot yang iko uwais berlakon tu. Tapi pandangan saya tentang headshot dalam context ilmu fotografi dan juga kepentingannya pada dalam hidup dizaman ini. Head shot adalah satu jenis potret yang spesifik iaitu gambar yang menampakkan personaliti orang yang diambil gambarnya. Head shot yang baik…

Read More Read More

3 perisian memory card recovery untuk jurufoto

3 perisian memory card recovery untuk jurufoto

Ada banyak perisian recovery yang terdapat dipasaran. Disini saya listkan perisian recovery yang efektif khas untuk photo yang mungkin anda boleh cuba sekiranya menghadapi situasi kehilangan data. Penting juga diingatkan bahawa, kesilapan dalam pengendalian media storage selepas kehilangan data, BOLEH MENYEBABKAN KEHILANGAN DATA SECARA TOTAL dimana kita tak boleh nak restore lagi selepas tu. Jadi…

Read More Read More

Memahami Agile model

Memahami Agile model

Sebelum kita menemukan Agile, kita banyak bergantung kepada waterfall model. Sayangnya waterfall adalah satu modell yang sangat tidak flexible dan sukar untuk berhadapan dengan perubahan. Apabila kita menggunakan waterfall, kita membahagikan tugasan kita kepada fasa design, build dan test. Pemindahan antara fasa itu, dilakukan dengan melakukan serahan dari team analisis kepada team development dan kemudian…

Read More Read More

Portrait outing di shah alam

Portrait outing di shah alam

Portrait fotografi outing dishah alam. Peserta dapat praktis dengan teknik teknik fotografi yang lebih advance seperti hss dan sebagainya. Subscribe jika berminat untuk mengikuti outing dimasa akan datang.

Canon tambah penstabil gegaran (IS) pada 85mm 1.4 baru

Canon tambah penstabil gegaran (IS) pada 85mm 1.4 baru

Buat pertama kalinya, canon telah mengeluarkan lensa 85mm dengan image stabilizer yang terbaru.  Walaupun cuma pada aperture 1.4, tidak selaju 85mm 1.2L version, tetapi lens ini memberikan pengurangan gegaran pada 4 stops, menjadikan ia satu lens yang amat amat berguna apabila merakam waktu gelap. Tak semestinya apabila mempunyai lensa 1.4, kita akan shoot pada 1.4…

Read More Read More

Asas fotografi – Apa nak buat bila latar terlalu terang?

Asas fotografi – Apa nak buat bila latar terlalu terang?

Salam. Antara masalah utama pengguna kamera baru adalah masalah asas exposure, iaitu sukar mendapatkan exposure yang tepat pada subjek bila latar belakang terlalu terang. Sebagai contoh dalam gambar ni, diambil dalam jam 10 pagi. Apabila latar belakang terang,subjek kelihatan gelap. Dan kalau kita shoot guna spot metering, meter pada muka, subjek pula terang dan latar…

Read More Read More

Putihkan background dengan Adjustment brush dalam lightroom

Putihkan background dengan Adjustment brush dalam lightroom

Sometimes.. kita nak edit gambar dengan cepat. Not worth masuk photoshop semata mata nak putihkan latar. Kali ni kita gunakan gambar Mell sakura band… dah check out fb page beliau? ada product sangat special iaitu Mell Glam Doll yang anda boleh dapatkan dari beliau Ok, kembali kepada tip ni… Sebenarnya dengan lightroom kita pun boleh…

Read More Read More

Print Gambar passport guna lightroom

Print Gambar passport guna lightroom

Ada banyak cara print gambar passport. Paling mudah adalah dengan guna lightroom. Untuk saya, saya hanya perlu pilih gambar yang hendak di cetak, dan click pada preset 4R passport yang saya buat, dan kemudian klik cetak. Mudah kan? Disini saya share setting yang anda perlu setkan pada ligthroom module Print. Anda hanya perlu setkan cell…

Read More Read More