Korang pernah kira harga yang patut dikenakan kepada client tak untuk sustain dalam bidang fotografi ni?

Untuk sustain kehidupan dengan selesa, dan boleh jalankan bisnes dengan baik, saya kena caj client dengan harga RM3400++ per wedding, which very unlikely most client akan bayar. Maybe 20% tu boleh la dapat. Tu pun dengan rate 50 wedding per year.

Bukan nak menakutkan tapi setiap bidang apa pun kita masuk, memang kena ada pengiraannya. Ni pun tak masuk tax lagi. Hehe.

Sapa yang berminat nak jadikan kaedah pengiraan ni sebagai basis, bolehlah download fail excel ni dari https://drive.google.com/…/fo…/0B_WP2lVE-axXNFd0SHBldG02TkU…

Semoga perkongsian ini bawa manfaat kepada semua pejuang pejuang perkhidmatan fotografi. Silalah ubahsuai ikut keperluan anda. Orang yang ada anak 1 tak sama dengan orang yang ada anak 8.

*tuntutlah ilmu setiap masa, dimana mana jua

#fotografiworkshop
#bengkelfotografi
#advancephotographyworkshop
#teknikposing
#lightingworkshop

Share with your friends: