Putihkan background dengan Adjustment brush dalam lightroom

Sometimes.. kita nak edit gambar dengan cepat. Not worth masuk photoshop semata mata nak putihkan latar. Kali ni kita gunakan gambar Mell sakura band… dah check out fb page beliau? ada product sangat special iaitu Mell Glam Doll yang anda boleh dapatkan dari beliau

Ok, kembali kepada tip ni… Sebenarnya dengan lightroom kita pun boleh buat benda yang sama. Hanya dengan adjustment brush, kita boleh bersihkan latar dengan cepat dan berkesan. Hanya drag dengan berhati hati, dan kemudian adjust kekuatan highlight, shadow atau white dan black.

Kita juga boleh melihat mask overlay untuk melihat kawasan mana yang telah kita sapu dengan adjustment brush

Ini memudahkan kita mengenalpasti mana kawasan belum kemas lagi. Sedikit adjustment dan kesabaran dalam beberapa minit…. berikut adalah hasil akhir.. neat right?

tak payahlah masuk ps.  Dan kenapa cara ini sometimes better? sebab teknik ini boleh diundur balik pada sebarang masa. Setiap perubahan yang dibuat tu dia maintain dalam katalog lightroom ni. Kita boleh ubah balik bila bila masa.

So thanks again pada mell dari sakura band kerana sudi shoot dengan kami di AD STUDIO.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>