Assalamualaikum wbt dan selamat berpuasa.
Hari ni saya nak share serba sedikit tentang lampu studio godox dp 600 II.

Lampu ini dibeli dari kedai gstrapinuse. Kami beli satu pakej yang mengandungi 2 lampu sekaligus. Harganya cuma RM1899 dan ia didatangkan sekali dengan 2 softbox dan 2 tiang lampu.

Product description

Specifications

  • *1/2000-1/800s flash duration
  • *Optional wireless power control and flash triggering system
  • *Godox DP Series is a durable and reliable studio strobe to support photographers’ daily work in studio or photo workshop. An optional FT-16 remote control can wirelessly adjust the flash power and trigger the flash. Suitable for wedding, portrait, product shooting, and home photography.

Main Features:

  • * 1/2000-1/800s flash duration
  • * Optional wireless power control and flash triggering system
  • * Optic slave S1/S2 triggering modes with 150W modeling lamp
  • * Power adjusts from 5.0-7.0 in 0.1 increments (1/16-1/1)
  • * Bowens mount adds almost any studio flash accessories
  • * Color temperature at 5600¡À200K

Specifications:

  • Model : DP600
  • Max. Power : 600WS
  • Guide No. (m ISO 100) : 80
  • Color Temperature : 5600¡À200K
  • Operating Voltage : AC100~120V/60Hz
  • Power Output Control : 5.0~7.0 (1/16~1/1)
  • Modeling Lamp : 150WS
  • Triggering Mode : Sync cord, slave triggering, test button, wireless control port
  • Flash Duration : 1/2000~1/800s
  • Recycle Time : 0.3~1.5s
  • Fuse : 8A

Packaging Includes:

  • 1 * Studio flash head
  • 1 * Power cord
  • 1 * Modeling lamp
  • 1 * Standard reflector
  • 1 * Lamp cover

Pendapat Saya

Setelah menggunakan produk ini selama hampir 3 bulan.. saya mendapati lampu ini adalah satu produk yang baik dan reliable. Output yang keluar adalah konsisten.

Apa yang saya suka tentang lampu ni adalah kemampuannya untuk mengeluarkan cahaya pada 1/1 secara konsisten tanpa delay yang terlalu jauh. Saya boleh shoot menggunakan 1/1 dengan kadar 2 sec tanpa gagal. Kira ok lah sebab lampu ni harganya lebih kurang 1k sebiji. Jadi kenala muhasabah diri.

Satu lagi perkara yang menarik tentang lampu ni adalah, kita boleh control power dia dari X1 transmitter. Since saya meletakkan lampu ni diatas crane, senang la nak ubah ubah power. Tak payah panjat panjat lagi.

Hasil Gambar

Last shot saya dengan lampu ni saja. Saya gunakan single light. Maka kemampuan light ni dapat diuji dengan model professional ni. Kadar click memang laju. So kalau nampak yang blank tu.. mean shot yang gagal la. No complaint dari saya sebab saya boleh je elakkan benda ni berlaku kalau saya gunakan power yang lebih rendah. Tapi dalam masa sama perlu naikkan iso atau besarkan aperture. Tapi takpe.. itulah tujuan stress test kan.

Apa yang saya dapati adalah… jika kita bukak modelling light, lampu ni akan lebih cepat panas. So saya tak perlukan modelling light sepanjang masa, jadi offkan saja.

Perbezaan Dengan Lampu Lain

Sebelum ni saya ada menggunakan Digicolor V600. Untuk entry level light, memang jauh beza macam langit dengan bumi. Menggunakan dp 600 II ni memang smooth dan wireless system ni sgt sgtlah berguna. Digicolor takde wireless system macam godox x1.

Satu lagi yang saya tak suka dengan digicolor unit adalah, bulb replacement takde. Kami ada hantar satu unit v600 ni pada digicolor balik untuk bulb repair tapi dah 6 bulan masih belum ada berita. Dikhabarkan ada sahabat yang dah hantar lebih 1 tahun tapi masih belum dapat direpair. So, saya akan elakkan lampu dari digicolor sebab masalah support diaorang ni.

Lampu Alternative

Sekiranya korang perlukan lampu dengan budget yang lebih rendah, tapi masih bagus macam dp 600 II ni, korang boleh cuba dapatkan model SK 400 II. Spec lebih kurang sama tapi takla setinggi DP 600 II.

Dan jika korang perlukan Lampu dengan spec yang lebih tinggi, boleh dapatkan model QT 600 II dari godox juga. Seller kata dia tak bawak masuk. Tapi kalau korang tanya tanya juga, mungkin dia akan bawa masuk sebab ada demand.

Untuk kami, ok lah lampu ni sebab sewa studio kami pun tak mahal sangat. Kalau guna barang mahal, kena la sewakan dengan harga lebih tinggi.. nanti naik pulak kos kat customer. So far kami nak maintain market entry level so lampu ni dah perfect dah untuk kegunaan studio.

 

 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *