Menu

Tag: belajar fotografi

Tip potret – hilangkan double chin

Apabila kita rakam potret subjek yang ada double chin… kita boleh kurangkan sikit double chin tu.. dengan pelbagai teknik. Disini saya share 3 teknik corrective posing Bawa kepala ke depan sedikit untuk memanjangkan leher. Kemudian tundukkan sikit dahi ke depan. Dengan cara ini leher memanjang dan dagu akan menutup double chin. Shoot dari angle atas […]

Gambar blur, tak focus dan tak jelas, apa masalahnya?

Salah satu tanggungjawab jurufoto, samada freelance ataupun bertugas untuk jabatan tertentu, adalah untuk mendokumentasi apa saja event yang dirasakan penting untuk client mereka. Sebagai contoh, event tersebut event majlis rasmi, mungkin hari sukan, mungkin penyampaian hadiah, atau mungkin sesi group foto beramai ramai. Apabila jurufoto diberi tugas merakam gambar, selalunya gambar gambar ini diperlukan oleh […]

Tutorial Exposure Compensation

Jika anda mahu menghasilkan gambar terbaik, pertamanya gambar anda perlulah mempunyai exposure yang tepat. Sekiranya anda kurang pasti adakah exposure itu cukup terang, anda boleh mengubahsuai kecerahannya dengan menggunakan exposure compensation. Pada camera nikon, selalunya butang ev atau exposure value compensation ni berada di bahagian hadapan. Rupa butang itu adalah seperti ini, iaitu tanda + […]

Bengkel fotografi amal kuantan, 8 october 2017

Jika tak ada aral, insya allah saya akan mengadakan bengkel dslr amal secara percuma di kuantan pada 8hb october ni. Semua dijemput hadir, terutamanya yang baru baru pegang kamera. Untuk yang dah mahir pun boleh hadir untuk kongsi ilmu dengan yang baru nak belajar ni. Kita akan belajar basic basic setting dalam workshop ni. Cara […]

Crash Course dalam Fotografi Perkahwinan secara percuma!

Ok. since aktiviti ini adalah aktiviti yang paling penting bulan ini., jadi saya kenalah update dalam blog. Syukurlah blog dah online balik. Terima kasih google bagi free server untuk setahun dan x perlu maintain lagi dah. Nak setup server is fun.. maintaining are always not. So, hereby.. adalah info tentang bengkel atau crash course ni. […]