Noise dan proses noise reduction

Noise dan proses noise reduction

Noise adalah bintik bintik kecil yang kelihatan didalam gambar, akibat penggunaan nilai iso yang tinggi. Noise boleh mengurangkan maklumat dalam gambar, seperti texture pada permukaan kulit, texture pada kain dsb. Noise mungkin tidak kelihatan begitu jelas jika kita...
Tip dengan memori kad

Tip dengan memori kad

Jika ragu dah salin atau belum, berhenti gunakan memori kad tersebut Dapatkan banyak memori kad yang lebih murah sebagai spare, simpan dalam kereta, di bahagian poket bag yang jarang dibuka atau mana mana saja. Sebab sometimes kita akan terlupa bawa memori kad, rosak,...
Tutorial Adobe Indesign CC 2018

Tutorial Adobe Indesign CC 2018

Apakah Adobe Indesign? Adobe indesign adalah perisian desktop publishing. Ia memudahkan pereka buku, majalah dan poster untuk membina rekaan mukasurat dengan mudah dan pantas.   Adobe indesign boleh digunakan untuk membina document seperti achitecture presentation...
Baiki thumbdrive tak boleh dibuka

Baiki thumbdrive tak boleh dibuka

Kadang kadang kita akan menghadapi masalah thumbdrive yang tak boleh dibuka atau detect oleh komputer. Cuba kat komputer lain pun sama. Masih tak boleh detect. Hari ni saya nak kongsi cara nak mengatasi masalah ni. Tapi ni adalah salah satu kaedah saja. Penyebab...