Posted on Leave a comment

Mengendalikan masalah HDR dalam event photography

Assalamualaikum wbt.

Hari ni saya nak share sikit masalah yang agak menakutkan ramai photographer dalam event photography, iaitu high dynamic range.

Kalau sesekali terkena masalah ni, utk jurugambar yang baru baru, malah yang lama lama pun, boleh buat mereka termenung juga.

Utk memberikan contoh, ini adalah gambar utk client saya baru baru ini. Kalau kita perhatikan, sign di belakang tu amatlah terang dan kawasan ini, teramatlah gelap. Dalam situasi ini, kita selalu memilih samada kita nak expose utk highlight (logo) ataupun pada shadow (subject) dan sekeliling logo tersebut.

Mengendalikan masalah HDR dalam event photography 1

Jika kita meningkatkan exposure, logo akan menjadi over expose dan subject akan kelihatan terang sedikit.

Mengendalikan masalah HDR dalam event photography 2

Jadi untuk menyelesaikan masalah ini, kita perlu menggunakan speedlite untuk menerangkan subjek. Disini saya gunakan flash godox v860 secara on camera, dan bounce kepada ceiling. Hasilnya adalah seperti dibawah. Saya jarang gunakan mode ttl jadi kekuatan cahaya flash sentiasa dikawal secara manual.

Mengendalikan masalah HDR dalam event photography 3

Akan tetapi, perlu diingat, kita juga perlu memilih shutter speed yang sesuai kerana highlight pada logo adalah teramat terang. Jadi cara penyelesaiannya adalah dengan menggunakan shutter speed yang lebih tinggi.
Setting yang saya gunakan dalam gambar ini adalah 1/250s, f1.8 dan iso 125.

Satu lagi contoh gambar yang saya boleh kongsikan adalah seperti berikut.

Mengendalikan masalah HDR dalam event photography 4

Atau, cara yang lebih mudah… elakkan saja background seperti diatas kerana ia menyusahkan kerja anda. Kalau ada background alternatif, pakai saja background lain yang lebih mudah exposurenya kerana dalam event macam ni, kalau boleh kita nak dapatkan gambar kemas dan mudah. Tapi kalau client minta juga, kita kenalah tau cara nak selesaikan.

Mengendalikan masalah HDR dalam event photography 5

Posted on Leave a comment

Menggunakan tone terang dan gelap

Menggunakan tone terang dan gelap 6

Terma tone merujuk kepada kawasan dalam gambar yang boleh kita kenali sebagai kawasan terang dan gelap. Pada situasi yang paling extreme, sesebuah gambar mungkin cuma mempunyai tone terang dan gelap tanpa perubahan yang beransur antara kedua kawasan tersebut.

Sebagai contoh gambar di bawah menunjukkan tone terang dan gelap dengan mudah. Walaupun kebanyakan orang melihat cuma dua tone, tetapi orang yang berkerja dengan warna dan foto dapat melihat yang pada dalam kawasan putih, terdapat banyak tone terang dan light gray.

Menggunakan tone terang dan gelap 7

Dalam gambar dibawah pula menunjukkan gambar yang kaya dengan tone, ada tone terang dan gelap, dan perubahan atau transition dari terang dan gelap dibahagian reflection. Gambar ini boleh dikategorikan dalam high contrast image.

Menggunakan tone terang dan gelap 8
Gambar dengan tone yang kebanyakan gelap dan sedikit kawasan terang yang menampakkan latar kawasan ini. Gambar ini saya rakamkan di pulau maiga, semporna sabah.

Dalam gambar dibawah, kebanyakan kawasan adalah mempunyai tone terang. Hanya sedikit mempunyai tone gelap seperti rambut. Gambar ini juga dikenali sebagai High key image dimana kebanyakan kawasan mempunyai kecerahan yang tinggi.

Menggunakan tone terang dan gelap 9
Gambar dengan tone terang seperti ini dikenali sebagai gambar dengan tonality High Key.

Gambar dibawah pula menunjukkan low key image. Dimana kebanyakan tone adalah gelap.

Menggunakan tone terang dan gelap 10
Tengku azri memberi ceramah dalam bengkel anjuran mwwpm ini. Saya dijemput utk beri ceramah tentang produk fotografi dalam bengkel ini. Sempat juga snap beberapa keping gambar.

Untuk merakam seperti ini, kamera meter selalu kurang dapat memberikan gambar yang tepat dari segi exposure. Adalah lebih mudah menggunakan manual mode kerana ia memberikan exposure yang konsisten walaupun framing kita berubah. Saya pernah melihat seorang self claim pakar yang mengatakan mode aperture priority boleh menghasilkan gambar yang baik.

Pada saya, menggunakan mode yang bergantung kepada pengiraan metering sebenarnya menyusahkan kita. Setiap kali kita menukar framing, pengiraan metering akan memberikan hasil yang berlainan dan kita perlu compensate menggunakan Exposure value compensation.

Lebih mudah jika mampu menilai exposure dengan baik, set kepada manual dan dapat hasil yang konsisten walau framing bertukar. Terutamanya apabila kita merakam dark and bright tone dalam satu frame, metering selalu berikan hasil yang salah kerana dia tak tau kita nak expose utk shadow atau highlight.

Yes kita boleh set setting highlight tone priority tapi still, manual takkan ubah sebarang setting kita. Hanya kita yang tahu apa kita nak rakam.

Jadi, belajarlah setting manual kerana ia tidaklah sesukar mana. Ramai yang menghadiri kelas saya dapat menguasainya dalam setengah hari saja. Balik dah boleh guna manual dan decide sendiri apa exposure yang tepat setiap kali, berdasarkan ilmu fotografi yang tepat.

Insya allah soon saya akan upload pula tutorial setting manual yang mudah difahami. S

Posted on Leave a comment

Pro Tip – Tethering dengan Camera

Pro Tip - Tethering dengan Camera 11

Assalamualaikum wbt. Hari ni saya nak share sikit tip bila buat tethering. Tethering ni maksudnya shoot direct dari laptop atau smartphone. Ada banyak software yang membenarkan tethering hari ni, contohnya Adobe lightroom, Capture One Pro, canon eos utility, camranger , smart shooter, dslr dashboard, breeze system, astrodslr, camerarc, darkroom core, darktable, entangle, dna software, kuuvik , nikon camera control pro 2, phocus dan banyak lagi.  wow.. banyak kan.

Shoot secara tether akan memudahkan kita menyemak FOCUS, KUALITI, SHARPNES DAN EXPOSURE dari monitor yang lebih besar. Selalu kita missed satu dua masalah kalau semak guna dslr screen saja. Untuk commercial, shooting tether adalah sangat sangat penting dan membantu.

Tapi nak tether pun sebenarnya kenalah faham 1-2 perkara. Nanti anda akan frust bila tether x menjadi. So.. disini saya senaraikan perkara yang berkaitan dengan tethering

  1. Memory camera boleh rosak secara tiba tiba.
  2. Camera screen adalah kecil dan memenatkan mata. Pasang monitor sebesar boleh….
  3. Software yang datang dengan kotak kamera anda adalah yang terbaik, sehinggalah anda jumpa perisian commercial yang lain.. lepas tu anda akan rasa software tu gila crappy.
  4. Most problem datang disebabkan cable anda bermasalah.
  5. Jika supported, sentiasa shoot small JPEG + RAW.
  6. Sentiasalah save dalam card dan disk.
  7. USB2.0 data transfer adalah slow. Kebanyakan tidak dapat power yang cukup untuk sustain data transfer menyebabkan delay dan disconnection. Cable yang terlalu panjang juga senang memberikan masalah.
  8. Kamera yang menggunakan USB 3 adalah lebih laju. Pastikan juga anda gunakan cable yang betul dan berkualiti. Port yang digunakan pada komputer juga perlu dipastikan menyokong format 3.0.
  9. Apabila menggunakan USB masuk ke port pada DSLR, locking adalah amat lemah, mudah tercabut dan boleh menyebabkan kerosakan.
  10. Wireless tethering? menggunakan wifi network? Data Transfer adalah amat perlahan. Sebaiknya guna camranger.
  11. Ok so ianya takdelah 1-2 perkara tapi sebenarnya banyakkkkk lagi. Apapun kena cuba, trial and error dengan apa yang anda mampu.
  12. Jika anda merakam gambar distudio, tethering adalah amat berguna kepada client. Malah ia akan membantu anda mempercepatkan kerja, membuat keputusan dan boleh meningkatkan sales.

Berikut adalah peralatan/software yang stakat ni saya boleh kongsi.

DIRECT TETHER DARI PHONE ADALAH MUDAH

Pro Tip - Tethering dengan Camera 12

Tethering direct dari android phone adalah mudah. Bagaimanapun software mostly tak free hari ni. Antara yang saya gunakan adalah qdslrdashboard(rm37) atau sony imaging (free).  utk memasang menggunakan usb, anda perlukan OTG cable.

Kebanyakan pengeluar kamera ada perisian mobile untuk wireless tethering. Ada banyak tutorial video cara setup di youtube. Anda boleh search dengan mudah dengan gunakan keyword seperti “nikon tethering smartphone” atau seperti “sony mobile tethering”.

RIGHT ANGLE USB MUDAH DIKENDALIKAN

Saya dapati yang right angle USB cable adalah lebih mudah digunakan berbanding yang direct masuk tu. Kat lowyat ada jual.

Pro Tip - Tethering dengan Camera 13

IKAT USB CABLE PADA TEPI KAMERA SUPAYA TAK MUDAH TANGGAL

Pro Tip - Tethering dengan Camera 14

Idea ni saya dapat dari tengok alat yang dijual dibawah. Tapi since saya x tau mana nak beli, saya improvise, ikat je pakai cable tie. Bila kita gerak banyak, memang cable pun akan bergerak. Just pakai cable tie supaya menggenggam cable tu, dan ikat cable tie tu pada camera.

Posted on Leave a comment

TIP FOTOGRAFI PERKAHWINAN – GAMBAR-GAMBAR PENTING

TIP FOTOGRAFI PERKAHWINAN – GAMBAR-GAMBAR PENTING 15

Assalamualaikum wbt. Berikut adalah tips fotografi perkahwinan yang menyenaraikan jenis jenis gambar yang sangat penting untuk kita rakam semasa sesi fotografi perkahwinan. Maksudnya, gambar ini adalah gambar wajib yang biasanya perlu dirakam, dan dijangka ada oleh pengantin.

Sebagai seorang jurugambar perkahwinan, sangat penting untuk kita merakam gambar gambar ini. Akan tetapi senarai ini bukanlah senarai mutlak, anda boleh menambah dan mengurangkan jika perlu, bergantung kepada kreativiti anda.

TIP FOTOGRAFI PERKAHWINAN – GAMBAR-GAMBAR PENTING 16

GAMBAR WAJIB PERNIKAHAN

  1. Gambar rumah pengantin
  2. Close up dekorasi didalam rumah (yang berkaitan dengan perkahwinan)
  3. Pengantin bersolek
  4. Rakan & family pengantin perempuan sewaktu bersolek
  5. Ketibaan Rombongan Keluarga pengantin lelaki
  6. Gambar pengantin lelaki sedang menunggu
  7. Gambar aksi candid ahli keluarga kedua dua belah pengantin semasa menunggu akad
  8.  Gambar tok kadi dan saksi saksi
  9. Gambar portrait close up ahli keluarga dan tetamu
  10. Gambar close up pengantin semasa akad nikah. Wajah dan juga tangan
  11. Close up sewaktu membaca taklik
  12. Gambar close up semasa membaca doa
  13. Gambar close up barangan hantaran
  14. Gambar close up cincin / gelang / rantai
  15. Gambar adat istiadat seperti sarung cincin
  16. Gambar istiadat batal air sembahyang
  17. Gambar bersalaman dan berpelukan dengan ahli keluarga
  18. Gambar group foto formal keluarga pengantin, lelaki dan perempuan atau bersama.
  19. Gambar group foto bersahaja
  20. Gambar portrait pengantin baru
  21. Gambar group photo Ibu bapa pengantin bersama
  22. Gambar-gambar tetamu dan saudara mara bersama pengantin

GAMBAR WAJIB SEWAKTU MAJLIS PERSANDINGAN/SAMBUT MENANTU

  1. Pengantin bersolek dan bersiap
  2. Gambar candid pengantin dan rakan rakan, saudara mara sewaktu bersolek
  3. Gambar close up pengantin selepas siap bersolek
  4. Gambar rumah pengantin/dewan/ballroom, luar dan dalam
  5. Gambar dekorasi rumah pengantin yang berkaitan dengan majlis
  6. Gambar close up cake, bunga bunga, ikatan kerusi dan sebagainya
  7. Gambar Pelamin
  8. Gambar Tetamu yang datang menghadiri majlis
  9. Gambar ahli keluarga yang sedang melayan ketibaan tetamu
  10. Gambar candid parent bila menyambut tetamu penting
  11. Gambar ketibaan Pengantin Lelaki
  12. Gambar Pengantin perempuan bersalaman dengan pengantin lelaki sewaktu ketibaannya. Jika dalam hotel selalunya tiada salam.. terus berjalan saja
  13. Gambar flower girls jika ada
  14. Gambar Pencak silat jika ada
  15. Gambar Pemain kompang, zapin dsb jika ada
  16. Gambar berarak ke pelamin
  17. Gambar di atas pelamin
  18. Gambar merenjis dan menepung tawar jika ada
  19. Gambar memotong kek
  20. Gambar Semasa membaca doa
  21. Gambar makan beradap
  22. Gambar ucapan jika ada
  23. Gambar Group Foto Keluarga Secara Formal
  24. Gambar Group Foto Keluarga tidak formal
  25. Gambar pengantin dan rakan rakan.
  26. gambar pengantin/rakan rakan menyanyi/menari jika ada
  27. Portrait Pengantin
  28. Portrait pengantin dengan Ibubapa
  29. Portrait Pengantin dengan kawan kawan
  30. Portrait pengantin dengan saudara mara
  31. Creative Portrait
TIP FOTOGRAFI PERKAHWINAN – GAMBAR-GAMBAR PENTING 29

Posted on Leave a comment

Teknik Lightroom – Carian Ikut Nama Fail

Teknik Lightroom - Carian Ikut Nama Fail 30

Assalamualaikum wbt.

Kadang kadang kita nak mencari gambar mengikut nama fail, macam saya dalam studio kadang-kadang pelanggan akan berikan ikut nama fail yang saya berikan dalam google photos.

Jadi satu kerja juga nak mencari kalau guna explorer. Oleh kerana workflow saya banyak menggunakan lightroom utk pengurusan gambar, maka cara terbaik adalah dengan mencari gambar tersebut melalui lightroom juga.

Disini saya kongsikan cara untuk membuat carian secara mudah. Anda hanya perlu mengaktifkan filter carian dari dalam module Library.

Tip mencari fail dengan mudah dalam lightroom

Cara ini sebenarnya sangat menjimatkan masa. Tetapi sebelum itu, anda perlukan meletakkan gambar gambar tersebut ke dalam sebuah collection. Langkah ini seharusnya dijalankan semasa anda membuat proses import dari memori kad.

Menjadi jurugambar professional, iaitu jurugambar yang menjalankan perniagaan, memerlukan anda mempunyai kemahiran dalam penggunaan perisian yang sesuai, dan mahir dalam serba serbi penggunaan perisian itu.

Teknik yang perlu dikuasai bukan saja teknik editing tetapi juga teknik pengurusan gambar kerana apabila anda menghasilkan gambar setiap hari, amat mudah untuk anda hilang fokus dan meletakkan gambar secara bersepah sepah didalam harddisk. Kemahiran yang baik di dalam lightroom boleh membantu memudahkan anda menyimpan dan mencari gambar gambar asal, yang telah diedit, dan telah dihantar kepada pelanggan.

Posted on Leave a comment

MEMILIH MEMORI KAD UNTUK KAMERA

MEMILIH MEMORI KAD UNTUK KAMERA 31

Assalamualaikum wbt. Hari ni saya nak share sedikit tip untuk memilih memori kad.

  1. Apabila memilih kad, sila beli dari kedai yang sah. Jangan beli dari kedai kedai mainan ditepi jalan. Pastikan kedai tersebut adalah kedai permanent yang mempunyai sijil perniagaan sah. Contoh contoh kedai adalah kedai komputer di shopping mall atau digital mall.
  2. Semak kotak memori kad tersebut dan pastikan tertera label syarikat distributor. Anda juga boleh menyemak status distributor dari website pengeluar kad. Sebagai contoh kad sandisk boleh disemak di web ini. https://www.sandisk.com/about/where-to-buy. 
  3. Membeli memori kad dari kedai komputer adalah jauh lebih murah dari membeli kad di kedai kamera. Harga dikedai kamera selalunya 200% atau paling kurang 150% lebih mahal dari kedai komputer.

KUALITI FIZIKAL SD CARD

  1. Kebanyakan memori kad SD mempunyai ketahanan fizikal yang lebih kurang sama. Memori kad High end dan memori kad murah kebanyakannya mempunyai sama build kualiti. Bagaimanapun sesetengah brand membina dengan build kualiti yang lebih baik berbanding jenama jenama lain.
  2. PRO version memori kad, mempunyai ketahanan yang sama dengan Normal version memori kad. Mereka dibuat dari cip dan plastic case.Nak test pi la bakar kedua dua jenis kad, tengok sapa yang bertahan lebih lama.

MEMAHAMI MAKLUMAT DI PADA LABEL MEMORI KAD

MEMILIH MEMORI KAD UNTUK KAMERA 32

MEMORI KAD KAPASITI

Adalah amat penting untuk kita memilih saiz memori kad yang mencukupi untuk keperluan kita. Pada saya, utk kebanyakan tugasan, memori kad 64GB adalah sudah memadai kerana saya menggunakan 24mp-30mp saja. Ini akan memberikan lebih kurang 4000 keping fail jpeg. Bagaimanapun saya mungkin akan merakam dengan RAW, jadi jumlah gambar yang akan diterima adalah berkurangan lagi… mungkin dalam 1500-2000 keping gambar saja.

MEMORY CARD SPEED CLASS (SD CARD)

MEMILIH MEMORI KAD UNTUK KAMERA 33
MEMILIH MEMORI KAD UNTUK KAMERA 34

Kelas kelajuan memori kad dibahagikan kepada beberapa kategori. Berikut adalah standard kategori.

  • Class 4: Minimum 4 MB/s Write
  • Class 6: Minimum 6 MB/s Write
  • Class 10: Minimum 10 MB/s Write
  • U1: Minimum 10 MB/s Write – best suited for full HD (1920×1080) video recording
  • U3: Minimum 30 MB/s Write – best suited for 4K recording.

Apabila kad memori itu ditauliahkan sebagai kelas U3, maksudnya ia mesti mempunyai kelajuan minimum 30MB/s setiap masa supaya tiada drop of frame ketika rakaman. Bagaimanapun, kelas diatas adalah untuk memastikan rakaman video boleh dijalankan dengan lancar.

MEMILIH MEMORI KAD UNTUK KAMERA 35

Memori kad dengan U1 certification. Hanya sesuai untuk full hd recording.

Jadi bila membeli memori kad untuk video, anda kena check guna kamera yang anda pakai… jika kamera anda cuma boleh shoot full hd, takde point beli memori kad extreme dengan U3 sebab speed rekod full hd tak perlu sampai 30MB/s. Bagaimanapun, kad extreme ada kegunaan lain iaitu kemampuan rekod burst mode dengan pantas, dan itu saya terangkan dalam parenggan seterusnya.

MEMILIH MEMORI KAD UNTUK KAMERA 36

U3 Logo certification. U3 akan memastikan anda boleh merakam 4k tanpa drop of frame

Jika anda memilih kad dengan U1 certification, write speed minimum adalah 10MB/s. Kad jenis ini hanya sesuai jika anda cuma merakam video pada saiz Full HD atau 1080 saja.

MEMORI KAD UNTUK SPORT SHOOTER

Sport atau action shooter selalunya merakam banyak gambar secara burst mode. Menyebabkan wujud keperluan untuk memori kad dengan write speed yang sangat laju. Memori kad seperti Extreme pro memberikan kelajuan maximum dengan kemampuan untuk mencapai write speed yang sangat tinggi. Bagaimanapun… write speed ini tidak boleh dipertahankan untuk jangka masa yang panjang. Still, ianya sangat membantu. Lebih laju lebih baik.

MEMILIH MEMORI KAD UNTUK KAMERA 37

Kad SDHC type II. Mempunyai kelajuan write speed up to 260MB/s dan read speed maximum 300MB/s

Write speed maximum 260MB/s memang sangat diperlukan bila kita shoot sport supaya setiap gambar yang dirakam boleh dipindah masuk dari buffer kepada memori kad dengan lebih pantas. Bagaimanapun jika kita membeli kad untuk tujuan rekod video saja, membeli sebarang kad dengan certification U3 sudah memadai.

Posted on Leave a comment

MENGAPA GAMBAR BLUR?

tip fotografi shutter speed

Assalamualaikum wbt. Sebenarnya terdapat banyak sebab gambar boleh menjadi blur dari kamera anda. Disini saya senaraikan sebab sebab tersebut dan cara mengatasinya

  1. Shutter speed yang dipilih terlalu perlahan
  2. Subjek bergerak
  3. Anda bergerak
  4. Focus pada tempat yang tidak tepat
  5. Depth of field terlalu nipis
  6. Masalah mekanisme lensa yang rosak
  7. Masalah refraction
  8. Masalah lensa berkualiti rendah

SHUTTER SPEED YANG DIPILIH TERLALU PERLAHAN

Shutter speed adalah element yang mengawal tempoh bukaan yang membenarkan cahaya masuk ke atas sensor.  Shutter speed diwakili dalam julat masa seperti 1 saat, 1/60 saat, atau 1/1000 saat. Dalam kamera kita, selalunya kita mengawal tempoh bukaan dari 30 saat sehingga 1/8000 saat.

MENGAPA GAMBAR BLUR? 38

Sebenarnya, terma Laju, sederhana dan perlahan ni adalah sangat subjektif dan sukar untuk dimengertikan. Macam ni, jika anda merakam gambar group photo, kebanyakan orang duduk statik tanpa banyak pergerakan. Jadi shutter speed seperti 1/250 sebenarnya adalah sudah cukup laju untuk group photo, dimana, jika kita rakam group photo itu dengan gunakan 1/250s, insya allah semua orang akan nampak sharp. Kecuali ada seorang yang gatal pusing kepala laju laju atau melambai lambai masa shoot tu.

Tetapi, jika kita gunakan 1/250s untuk merakam gambar helang yang sedang menyambar ikan di permukaan laut… kita akan dapat gambar yang sangat blur… kerana helang itu cukup laju dan shutter speed itu tak cukup untuk freeze the moment.

Gambar helang menyambar ikan perlukan shutter speed lebih dari 1/1000s
Gambar helang menyambar ikan perlukan shutter speed lebih dari 1/1000s

Faham tak?

Kalau x faham bacalah berulang kali sampai faham.

So.. depend pada kelajuan subjek kita, shutter speed yang mencukupi adalah shutter speed yang boleh freeze the moment. Dalam masa sama memberikan sharpness pada bentuk objek yang nak dirakam.

Oleh itu sangat penting kita praktis dan mencuba dengan objek yang kita suka nak rakam. Kalau kita nak dapat gambar racing yang sharp.. kita boleh mula praktis dengan merakam objek objek bergerak laju macam orang bermain sepak takraw atau bole sepak. Pilihlah pelbagai shutter speed sehingga kita dapat shutter speed yang cukup sharp.

SUBJEK BERGERAK

Ya, sometimes kita dah set cantik cantik, masa petik tu ada seorang yang gatal nak bergerak gerak. Selalunya dalam group photo. Atau event. Sentiasalah anticipate akan ada orang yang akan bergerak semasa rakaman. Cuba rakam beberapa kali dan jgn lupa untuk semak gambar. Dalam gambar yang sangat penting seperti official group photo, sedikit pergerakan pun sudah menjadi satu kesalahan.

Dalam gambar event, selalunya sedikit pergerakan boleh dimaafkan, tapi itu bergantung jugak kepada hasil akhir. Jika terlalu blurry atau ghosting, gambar adalah gagal. Jika anda memakai flash, anda boleh compensate masalah ini dengan menggunakan teknik rear curtain flash.

ANDA BERGERAK

Ya, ini pun mungkin juga. Jika anda mempunyai tangan yang terlalu kuat menggeletar atau postur badan yang tidak kukuh, gambar mungkin agak blur kerana camera shake.

MENGAPA GAMBAR BLUR? 39

Jika anda mempunyai tangan yang kurang stabil.. belajarlah teknik bracing. Ia boleh membantu mengukuhkan pegangan kamera dan memberikan gambar yang lebih sharp.

FOKUS DI TEMPAT YANG TIDAK TEPAT

Anda perlu menetapkan titik fokus yang betul. Jika anda tersalah meletak titik fokus, elemen utama akan berada diluar medan jelas atau depth of field.

Posted on Leave a comment

Merakam graduasi tadika

Graduasi tadika pra sekolah

Assalamualaikum wbt

Hari ni saya just nak share sikit tips apabila merakam graduasi tadika. Mungkin ramai yang fikir kerja ni senang je. Sebenarnya memang la tak la sukar mana tapi masih ada cabaran yang perlu dihadapi. Berikut adalah sedikit guide yang saya igin kongsi jika anda mahu merakam gambar tadika.

  1. Sediakan peralatan yang cukup. Gunakan lampu studio yang baik. Sekurang-kurangnya dua unit. Menggunakan speedlite memang boleh tetapi recycle times adalah lambat dan ini boleh menyusahkan anda.
  2. Gunakan Softbox atau modifier yang melembutkan cahaya seperti payung. Jangan gunakan payung yang terlalu kecik. Dan jangan sekali kali menggunakan flash tanpa diffuser!
  3. Sentiasa gunakan manual mode. Jangan gunakan mode automatic kerana setiap kali framing berubah, reading exposure juga berubah dan anda akan menyebabkan inconsistencies dalam exposure.
  4. Bawa assistant untuk lihat baju, posing dan wajah kanak kanak tersebut. Ini tidak bermakna anda tak perlu check sendiri, tapi dengan adanya orang lain turut menyemak sama, kerja anda lebih cepat dan mudah
  5. Dapatkan list ikut turutan. Jika tiada, tulis nama mereka on the spot. Percayalah ini akan memudahkan kerja anda nanti.
  6. Gunakan backdrop yang cukup lebar. Elak guna backdrop yang kecik… ini memudahkan group photo.
  7. Gunakan telefoto lens seperti 70-200. Elak gunakan kit lens seperti 18-105mm. Kenapa? Perspective pada lensa 70-200 adalah lebih tajam dan menumpu pada lens telefoto berbanding pada kit standard 18-105mm, walaupun anda gunakan 70mm saja. Ini memudahkan anda untuk memuatkan semua pelajar utk muat muat dalam backdrop anda.
  8. Gunakan f8, f11 atau lebih kecil. Anda mahukan depth of field yang luas. Jangan gunakan aperture besar lagi. Jgn cari masalah.
  9. Bersabar dengan kanak kanak. Jika anda tidak boleh bersabar dengan karenah kanak kanak, anda buat kerja yang salah! Shoot la product atau makanan kalau tak boleh handle kids!
  10. Sesetengah tadika ada kelas khas, iaitu kanak kanak istimewa. Ada kalanya shoot 100 frame utk satu kanak kanak pun tak akan menjadi. Disini kehebatan anda sebagai jurufoto dan sebagai manusia akan diuji. Jika anda tidak sabar, dan menunjukkan rasa tidak sabar, anda tidak akan dipanggil lagi. Jika anda ada sifat simpati, senang bertolak ansur, tidak mudah annoyed dan tidak menunjukkan wajah kurang senang, anda akan dikagumi dan dihormati oleh guru guru tersebut.
Graduasi tadika
Graduasi tadika. Backdrop dengan penggunakan lensa 70-200 pada 70mm.
Graduasi tadika
Apabila anda gunakan lens 18-105 atau standard zoom, anda akan dapati backdrop sentiasa mengecil.
graduasi tadika
Graduasi Tadika

Graduasi Tadika lebih mudah dengan indesign

Apabila anda perlu meletak nama dalam frame template, gunakanlah Adobe indesign sebagai template dan gunakan senarai CSV. Proses ini dipanggil data merge dalam indesign. Cari je tutorial data merge ni dalam youtube… memang banyak. Anda boleh hasilkan data merge dengan cepat dan jimatkan masa. tak perlu masukkan satu satu dalam photoshop.

Posted on Leave a comment

12 Teknik Merakam Gambar Dengan Smartphone

12 Teknik Merakam Gambar Dengan Smartphone 41

Tidak dinafikan kamera phone hari ini sudah semakin baik dan mampu menghasilkan gambar yang semakin jelas dan baik. Ramai hari ini menggunakan kamera smartphone untuk merakam gambar untuk tujuan kerja. Oleh itu disini saya akan berkongsikan 12 teknik-teknik merakam gambar dengan smartphone yang anda boleh gunakan untuk perbaiki gambar anda.

  1. Gunakan sumber cahaya yang mencukupi
  2. Elakkan situasi backlit
  3. Focus dengan tepat
  4. Close up
  5. Jaga latar belakang
  6. Jaga framing
  7. Bersihkan lens anda
  8. Jangan gunakan digital zoom
  9. Pastikan kamera anda steady
  10. Gunakan rule of thirds
  11. Gunakan leading lines
  12. Shoot pelbagai sudut

Gunakan sumber cahaya yang mencukupi

Merakam foto bermakna anda menggunakan cahaya untuk menghasilkan gambar. Jadi jumlah cahaya yang jatuh pada subjek anda itu amatlah penting. Apabila cahaya terlalu sedikit, lensa dan kamera anda perlu berkerja lebih kuat dengan meningkatkan sensitiviti dan hal ini boleh mengurangkan kualiti imej yang dihasilkan. Malah jika kita menggunakan DSLR atau mirrorless sekalipun, jumlah cahaya itu satu faktor yang penting. Bukannya tak boleh rakam dalam cahaya malap, tapi kalau nak tingkatkan kualiti, kena la pastikan cahayanya cukup.

So guys, pastikan subjek korang disinari cahaya yang cukup. Kalau nak cantik sikit, gunakan flash dari smartphone lain untuk tingkatkan kecerahan subjek. Teknik fotografi mudah ni saja boleh meningkatkan kualiti gambar anda.

12 Teknik Merakam Gambar Dengan Smartphone 42

Gunalah sumber cahaya tambahan kalau tak cukup cahaya.. macam ring light ni. Gambar google

Elakkan situasi backlit

Backlit, atau cahaya dibelakang boleh merosakkan gambar, atau mencantikkan gambar! Tapi dalam situasi biasa, elakkanlah supaya anda tidak kehilangan detail pada subjek.

Backlit boleh menghasilkan flare atau silauan yang tidak dikehendaki. Sensor smartphone tidaklah begitu berupaya untuk mengendalikan situasi high dynamic range yang terlalu tinggi. Sedang dslr dan mirrorless pun banyak yang struggle bila berhadapan dengan situasi backlit apatah lagi bila light source berada dalam frame.

Jadi, korang jaga jagalah dengan backlit ni.. tapi kalau mahir dengan backlit, gambar boleh juga jadi menarik. bagaimana pun teknik fotografi dengan cahaya backlit ni perlu dipelajari sebelum dipraktikkan.

Bila kita shoot dengan latarbelakang terang, muka pun jadi gelap. 

Masalah situasi backlit.. detail pada wajah dah diseliputi oleh silauan.. detail tiada. 

Tapi, Kalau pandai shoot backlit boleh jadi seni halus yang indah (fine art). Tgk gambar dibawah. Bila objek translucent macam air kena flare, dia akan glowing dan meningkatkan bentuk serta warta.

12 Teknik Merakam Gambar Dengan Smartphone 43

Dan kalau kita mahir kawal exposure, kita boleh gunakan backlit untuk hasilkan silhoutte yang indah.

12 Teknik Merakam Gambar Dengan Smartphone 44

Teknik Focus dengan tepat

Gambar dari smartphone.. bila tengok dari screen telefon memang cantik.. tapi banyak yang out of focus. Boleh cek masalah ni gunakan laptop atau screen komputer desktop anda. Terutama bila rakaman dalam situasi gelap… Tak kiralah anda pakai huawei p20 pro sekalipun.. focus kalau out, gambar tetap out.

Teknik fotografi Close up

Dalam apa apa genre fotografi sekalipun, ruang adalah satu perkara yang sangat dititikberatkan dalam penghasilan visual. Close up boleh meminimumkan negative space dan mengurangkan kekosongan dalam gambar, serta meningkatkan visibility dan fokus kepada subjek utama.

Jaga Latar Belakang

Apabila merakam gambar sesuatu subjek, pasti sedikit sebanyak kita perlu memasukkan latar belakang lain dalam gambar. Pastikan latar belakang anda kemas. Sebenarnya mudah je.. tips dia ialah cuba dapatkan background as plain as possible.. kosong.. makin simple makin bagus. Sebagai cth, background macam dinding adalah background yang simple. Anda juga boleh gunakan background berpattern, atau background yang lebih gelap sedikit. Bokeh juga boleh membuatkan latar belakang lebih kemas.

Placement dan Framing

Kadang kala kita letak subjek ditengah, kadang kadang off center..
Lokasi subjek dalam ruang gambar adalah sesuatu yang wajib difikirkan dengan teliti. Setiap satu akan menyampaikan cerita yang berbeza.

Juga jika ada peluang, gunakan framing. Teknik fotografi framing menuntut daya kreativiti anda.

12 Teknik Merakam Gambar Dengan Smartphone 45
Sedikit foreground framing digunakan dalam gambar ini. Gambar ni guna kamera mirrorless. Guna phone pun boleh.

Bersihkan Lensa Anda.

Cermin lensa yang kotor akan menyebabkan kualiti gambar yang kurang baik. Sentiasa bersihkan cermin lensa kamera pada smartphone anda. Jadikan habit untuk bersihkan sebelum shoot. Sedikit peluh saja boleh merosakkan gambar anda.

Jangan gunakan digital zoom

Satu cara mudah untuk merosakkan kualiti foto anda adalah dengan menggunakan digital zoom. Just say no kepada digital zoom.. lupakan fungsi ini.

Pastikan kamera anda steady

Gambar yang blur tak boleh digunakan. Terutamanya untuk jualan. Pastikan telefon anda steady.. gunakan tripod dan holder jika perlu.

Gunakan rule of thirds

Rule of thirds ni bukan rule pun, tapi panduan saja dalam fotografi. Dalam banyak keadaan, gambar lebih menarik bila subjek diletak secara of center. Anda boleh tgk gambar gambar orang lain yang mahir dalam fotografi, dan perhatikan cara mereka letakkan subjek dalam frame. Pasti banyak menggunakan rule of thirds atau singkatannya, RO3.

Rule of thirds

Gunakan leading lines

Leading lines boleh menjadikan gambar anda lebih menarik. Ia akan membawa mata viewer, dari satu arah, kepada point of interest atau poi. Nampak macam kompleks? sebenarnya mudah je. Anda cuma perlu bina kemahiran melihat line line disekeliling anda. Dan line ni semua ada bermacam jenis, ada yang vertical, horizontal, diagonal, s curve, zig zag dan macam macam lagi. Kombinasi perpective dan vertical line akan hasilkan diagonal line.. Penggunaan tilt angle juga boleh menghasilkan diagonal line. Dua diagonal line yang mengarah ke satu vanishing point akan hasilkan perspective… neat kan? hahahah

Saya tahu anda tak faham.. so ttengok je gambar dibawah.

12 Teknik Merakam Gambar Dengan Smartphone 46

Contoh leading lines

12 Teknik Merakam Gambar Dengan Smartphone 47

Shoot pelbagai sudut

maksudnya, dapatkan variasi dari pelbagai sudut yang boleh membuatkan subjek nampak lebih jelas. Disini asas fotografi tu penting. Memahami gambar adalah satu medium untuk menyampaikan maklumat itu satu asas yang perlu difahami betul betul.