Posted on Leave a comment

Merakam graduasi tadika

Graduasi tadika pra sekolah

Assalamualaikum wbt

Hari ni saya just nak share sikit tips apabila merakam graduasi tadika. Mungkin ramai yang fikir kerja ni senang je. Sebenarnya memang la tak la sukar mana tapi masih ada cabaran yang perlu dihadapi. Berikut adalah sedikit guide yang saya igin kongsi jika anda mahu merakam gambar tadika.

  1. Sediakan peralatan yang cukup. Gunakan lampu studio yang baik. Sekurang-kurangnya dua unit. Menggunakan speedlite memang boleh tetapi recycle times adalah lambat dan ini boleh menyusahkan anda.
  2. Gunakan Softbox atau modifier yang melembutkan cahaya seperti payung. Jangan gunakan payung yang terlalu kecik. Dan jangan sekali kali menggunakan flash tanpa diffuser!
  3. Sentiasa gunakan manual mode. Jangan gunakan mode automatic kerana setiap kali framing berubah, reading exposure juga berubah dan anda akan menyebabkan inconsistencies dalam exposure.
  4. Bawa assistant untuk lihat baju, posing dan wajah kanak kanak tersebut. Ini tidak bermakna anda tak perlu check sendiri, tapi dengan adanya orang lain turut menyemak sama, kerja anda lebih cepat dan mudah
  5. Dapatkan list ikut turutan. Jika tiada, tulis nama mereka on the spot. Percayalah ini akan memudahkan kerja anda nanti.
  6. Gunakan backdrop yang cukup lebar. Elak guna backdrop yang kecik… ini memudahkan group photo.
  7. Gunakan telefoto lens seperti 70-200. Elak gunakan kit lens seperti 18-105mm. Kenapa? Perspective pada lensa 70-200 adalah lebih tajam dan menumpu pada lens telefoto berbanding pada kit standard 18-105mm, walaupun anda gunakan 70mm saja. Ini memudahkan anda untuk memuatkan semua pelajar utk muat muat dalam backdrop anda.
  8. Gunakan f8, f11 atau lebih kecil. Anda mahukan depth of field yang luas. Jangan gunakan aperture besar lagi. Jgn cari masalah.
  9. Bersabar dengan kanak kanak. Jika anda tidak boleh bersabar dengan karenah kanak kanak, anda buat kerja yang salah! Shoot la product atau makanan kalau tak boleh handle kids!
  10. Sesetengah tadika ada kelas khas, iaitu kanak kanak istimewa. Ada kalanya shoot 100 frame utk satu kanak kanak pun tak akan menjadi. Disini kehebatan anda sebagai jurufoto dan sebagai manusia akan diuji. Jika anda tidak sabar, dan menunjukkan rasa tidak sabar, anda tidak akan dipanggil lagi. Jika anda ada sifat simpati, senang bertolak ansur, tidak mudah annoyed dan tidak menunjukkan wajah kurang senang, anda akan dikagumi dan dihormati oleh guru guru tersebut.
Graduasi tadika
Graduasi tadika. Backdrop dengan penggunakan lensa 70-200 pada 70mm.
Graduasi tadika
Apabila anda gunakan lens 18-105 atau standard zoom, anda akan dapati backdrop sentiasa mengecil.
graduasi tadika
Graduasi Tadika

Graduasi Tadika lebih mudah dengan indesign

Apabila anda perlu meletak nama dalam frame template, gunakanlah Adobe indesign sebagai template dan gunakan senarai CSV. Proses ini dipanggil data merge dalam indesign. Cari je tutorial data merge ni dalam youtube… memang banyak. Anda boleh hasilkan data merge dengan cepat dan jimatkan masa. tak perlu masukkan satu satu dalam photoshop.

Posted on Leave a comment

12 Teknik Merakam Gambar Dengan Smartphone

Tidak dinafikan kamera phone hari ini sudah semakin baik dan mampu menghasilkan gambar yang semakin jelas dan baik. Ramai hari ini menggunakan kamera smartphone untuk merakam gambar untuk tujuan kerja. Oleh itu disini saya akan berkongsikan 12 teknik-teknik merakam gambar dengan smartphone yang anda boleh gunakan untuk perbaiki gambar anda.

  1. Gunakan sumber cahaya yang mencukupi
  2. Elakkan situasi backlit
  3. Focus dengan tepat
  4. Close up
  5. Jaga latar belakang
  6. Jaga framing
  7. Bersihkan lens anda
  8. Jangan gunakan digital zoom
  9. Pastikan kamera anda steady
  10. Gunakan rule of thirds
  11. Gunakan leading lines
  12. Shoot pelbagai sudut

Gunakan sumber cahaya yang mencukupi

Merakam foto bermakna anda menggunakan cahaya untuk menghasilkan gambar. Jadi jumlah cahaya yang jatuh pada subjek anda itu amatlah penting. Apabila cahaya terlalu sedikit, lensa dan kamera anda perlu berkerja lebih kuat dengan meningkatkan sensitiviti dan hal ini boleh mengurangkan kualiti imej yang dihasilkan. Malah jika kita menggunakan DSLR atau mirrorless sekalipun, jumlah cahaya itu satu faktor yang penting. Bukannya tak boleh rakam dalam cahaya malap, tapi kalau nak tingkatkan kualiti, kena la pastikan cahayanya cukup.

So guys, pastikan subjek korang disinari cahaya yang cukup. Kalau nak cantik sikit, gunakan flash dari smartphone lain untuk tingkatkan kecerahan subjek. Teknik fotografi mudah ni saja boleh meningkatkan kualiti gambar anda.

Gunalah sumber cahaya tambahan kalau tak cukup cahaya.. macam ring light ni. Gambar google

Elakkan situasi backlit

Backlit, atau cahaya dibelakang boleh merosakkan gambar, atau mencantikkan gambar! Tapi dalam situasi biasa, elakkanlah supaya anda tidak kehilangan detail pada subjek.

Backlit boleh menghasilkan flare atau silauan yang tidak dikehendaki. Sensor smartphone tidaklah begitu berupaya untuk mengendalikan situasi high dynamic range yang terlalu tinggi. Sedang dslr dan mirrorless pun banyak yang struggle bila berhadapan dengan situasi backlit apatah lagi bila light source berada dalam frame.

Jadi, korang jaga jagalah dengan backlit ni.. tapi kalau mahir dengan backlit, gambar boleh juga jadi menarik. bagaimana pun teknik fotografi dengan cahaya backlit ni perlu dipelajari sebelum dipraktikkan.

Bila kita shoot dengan latarbelakang terang, muka pun jadi gelap. 

Masalah situasi backlit.. detail pada wajah dah diseliputi oleh silauan.. detail tiada. 

Tapi, Kalau pandai shoot backlit boleh jadi seni halus yang indah (fine art). Tgk gambar dibawah. Bila objek translucent macam air kena flare, dia akan glowing dan meningkatkan bentuk serta warta.

Dan kalau kita mahir kawal exposure, kita boleh gunakan backlit untuk hasilkan silhoutte yang indah.

Teknik Focus dengan tepat

Gambar dari smartphone.. bila tengok dari screen telefon memang cantik.. tapi banyak yang out of focus. Boleh cek masalah ni gunakan laptop atau screen komputer desktop anda. Terutama bila rakaman dalam situasi gelap… Tak kiralah anda pakai huawei p20 pro sekalipun.. focus kalau out, gambar tetap out.

Teknik fotografi Close up

Dalam apa apa genre fotografi sekalipun, ruang adalah satu perkara yang sangat dititikberatkan dalam penghasilan visual. Close up boleh meminimumkan negative space dan mengurangkan kekosongan dalam gambar, serta meningkatkan visibility dan fokus kepada subjek utama.

Jaga Latar Belakang

Apabila merakam gambar sesuatu subjek, pasti sedikit sebanyak kita perlu memasukkan latar belakang lain dalam gambar. Pastikan latar belakang anda kemas. Sebenarnya mudah je.. tips dia ialah cuba dapatkan background as plain as possible.. kosong.. makin simple makin bagus. Sebagai cth, background macam dinding adalah background yang simple. Anda juga boleh gunakan background berpattern, atau background yang lebih gelap sedikit. Bokeh juga boleh membuatkan latar belakang lebih kemas.

Placement dan Framing

Kadang kala kita letak subjek ditengah, kadang kadang off center..
Lokasi subjek dalam ruang gambar adalah sesuatu yang wajib difikirkan dengan teliti. Setiap satu akan menyampaikan cerita yang berbeza.

Juga jika ada peluang, gunakan framing. Teknik fotografi framing menuntut daya kreativiti anda.

Sedikit foreground framing digunakan dalam gambar ini. Gambar ni guna kamera mirrorless. Guna phone pun boleh.

Bersihkan Lensa Anda.

Cermin lensa yang kotor akan menyebabkan kualiti gambar yang kurang baik. Sentiasa bersihkan cermin lensa kamera pada smartphone anda. Jadikan habit untuk bersihkan sebelum shoot. Sedikit peluh saja boleh merosakkan gambar anda.

Jangan gunakan digital zoom

Satu cara mudah untuk merosakkan kualiti foto anda adalah dengan menggunakan digital zoom. Just say no kepada digital zoom.. lupakan fungsi ini.

Pastikan kamera anda steady

Gambar yang blur tak boleh digunakan. Terutamanya untuk jualan. Pastikan telefon anda steady.. gunakan tripod dan holder jika perlu.

Gunakan rule of thirds

Rule of thirds ni bukan rule pun, tapi panduan saja dalam fotografi. Dalam banyak keadaan, gambar lebih menarik bila subjek diletak secara of center. Anda boleh tgk gambar gambar orang lain yang mahir dalam fotografi, dan perhatikan cara mereka letakkan subjek dalam frame. Pasti banyak menggunakan rule of thirds atau singkatannya, RO3.

Rule of thirds

Gunakan leading lines

Leading lines boleh menjadikan gambar anda lebih menarik. Ia akan membawa mata viewer, dari satu arah, kepada point of interest atau poi. Nampak macam kompleks? sebenarnya mudah je. Anda cuma perlu bina kemahiran melihat line line disekeliling anda. Dan line ni semua ada bermacam jenis, ada yang vertical, horizontal, diagonal, s curve, zig zag dan macam macam lagi. Kombinasi perpective dan vertical line akan hasilkan diagonal line.. Penggunaan tilt angle juga boleh menghasilkan diagonal line. Dua diagonal line yang mengarah ke satu vanishing point akan hasilkan perspective… neat kan? hahahah

Saya tahu anda tak faham.. so ttengok je gambar dibawah.

Contoh leading lines

Shoot pelbagai sudut

maksudnya, dapatkan variasi dari pelbagai sudut yang boleh membuatkan subjek nampak lebih jelas. Disini asas fotografi tu penting. Memahami gambar adalah satu medium untuk menyampaikan maklumat itu satu asas yang perlu difahami betul betul.

Posted on Leave a comment

Masalah Subjek depan sharp, belakang blur (DOF)

Antara salah satu masalah peminat foto yang selalu ditanyakan yang berkaitan dengan DOF adalah…

Macamana nak buat bila subjek depan sharp dan belakang blur? macam gambar dibawah….

Sebenarnya ini bukan masalah tapi memang features pada kamera dslr anda. Apabila anda menggunakan aperture yang besar macam f/1.8, depth of field menjadi lebih nipis, jadi subjek yang berada pada titik fokus akan menjadi sharp, dan objek yang berada dibelakangnya akan menjadi lebih blur. Yang jadi masalah ialah kau tak paham asas fotografi dan tanak belajar jadi benda ni buat kau pening.

Jadi, macamana nak selesaikan masalah ni.

Simple je.

First.. letakkan semua subjek sebaris. Jangan letak sorang depan atau sorang belakang. Ni solution pertama lah, itupun kalau korang takde masalah nak susun subjek.

Ariff dah sibuk perhati anak biawak tepi tasik so dah takde dalam frame. Kesian.. nak masuk zoo tiket mahal. anak Biawak pun boleh.
Dah siap perhati biawak… datang balik peluk ibu. Aisya got bad hair day…

Ok.. solution kedua.. kita tukarlah aperture jadi lebih kecik. Contoh macam f4 atau f5.6. Dengan cara ini depth of field (dof) akan bertambah luas jadi dia boleh cover dari titik fokus hinggga kepada orang dibelakangnya, atau lebih jauh lagi.

Tapi hati hati jangan pilih aperture terlalu kecil sampai latar belakang semua jadi sharp je.

Excited tengok anak biawak
Posted on 2 Comments

Menjaga latarbelakang

Apabila merakam foto atau video, sangat penting utk kita jaga latar belakang dalam media yang kita hasilkan. Sekiranya objek itu tidak sepatutnya dimasukkan dalam frame, janganlah dimasukkan sekali.

Berikut adalah tip ringkas utk mendapatkan latarbelakang yang lebih baik dan kemas

  • Usah masukkan sebarang objek yang tiada kaitan dengan point of interest.
  • Gunakan latar kosong, seperti dinding. Gambar white studio selalunya nampak kemas kerana latar belakang putih kosong dan tidak serabut dengan elemen elemen lain. Rujuk gambar diatas
  • Gunakan latar belakang berpattern yang penuh. seperti dinding batu bata.
  • Gunakan latar belakang yang berbeza warna dalam color wheel, iaitu menggunakan konsep complimentary color. Rujuk gambar diatas.

Gunakan latar belakang dengan intensity cahaya yang berbeza seperti warna lebih gelap. Rujuk gambar diatas

Gunakan latar belakang dengan dengan gabungan warna artistik. Sebagai contoh, latar belakang rimbunan daun yang diletak dalam kawasan out of focus akan memberikan warna yang menarik. Kawasan out of focus ini juga dikenali sebagai bokeh oleh ramai jurufoto. Rujuk gambar diatas.

Posted on Leave a comment

Aperture

Aperture adalah bukaan iris lensa. Saiz aperture ini dikawal dengan nombor aperture seperti f/1.8, f2.8, f5.6 atau f11

Setiap jenis lens mempunyai kemampuan bukaan aperture yang berbeza. Seperti contohnya Lens kit seperti 18-55mm 3.5-5.6 mempunyai bukaan terbesar pada f3.5 pada focal length 18mm.

Family portrait dalam studio menggunakan aperture f8 utk maksimumkan depth of field. DOf yang luas akan memastikan ketajaman pada setiap wajah. Tetapi f8 adalah bukaan aperture yang kecil dan memerlukan sokongan dari lampu studio yang kuat.

Semakin kecil nombor aperture bermakna bukaannya adalah lebih besar, jadi cahaya yang masuk kedalam lens dan jatuh pada sensor adalah lebih banyak lagi.

Lensa yang mempunyai bukaan aperture seperti f/1.4 atau f/2.8 dikategorikan sebagai fast lens, maksudnya bila aperture boleh dibuka dengan lebih besar, cahaya masuk lebih banyak, maka tempoh bukaan shutter speed juga boleh dikurangkan, maka bukaan shutter speed itu dikategorikan sebagai bukaan yang pantas atau fast.

Mengawal nombor aperture akan membantu kita mengawal 2 aspek penting dalam fotografi, iaitu
– Exposure
– Kreativiti

Exposure boleh digelapkan dengan membuka aperture yang kecil, dan boleh dicerahkan dengan membuka aperture yang besar.

Aperture yang kecil seperti f/11 akan memberikan depth of field yang luas. Oleh itu, apabila kita merakam landscape., exterior, interior, product, kebanyakan kita memerlukan aperture yang kecil untuk memastikan depth of field yang maksimum.

Gambar portrait dengan aperture f/4

Aperture yang besar seperti f/1.4 akan memberikan depth of field yang nipis. Oleh itu apabila merakam event, portrait, seringkali kita menggunakan aperture yang besar seperti 1.2-2.8 supaya kita dapat mem’blur’kan latar belakang.

Gambar portrait dengan aperture f/1.4 utk depth of field yang nipis

Apabila latar belakang gambar diatas blur, kita akan memastikan fokus akan tertumpu pada subjek yang berada dalam bahagian yang sharp.

Asas di atas ini adalah asas kepada teknik fotografi. Dimana kita perlu memahami teori teori fotografi dan teknikal penggunaan kamera supaya dapat menghasilkan gambar yang berkualiti setiap kali menjalankan tugas fotografi.

Gambar landscape dengan aperture f/11

Gambar landscape selalu memerlukan aperture yang kecil untuk memaksimumkan depth of field. Proses pemilihan ini adalah satu proses kreativiti dalam fotografi.

Posted on Leave a comment

Teknik Lighting – Hard light vs soft light

HARD LIGHT sentiasa menghasilkan texture yang kasar dan keras, manakala SOFT LIGHT sentiasa menghasilkan texture yang lembut.

Sebagai contoh, mari kita lihat contoh ini.

Hard light

Gambar diatas menggunakan sumber cahaya yang keras. Jika kita perhatikan, texture rambut kelihatan sangat keras dengan contrast yang tinggi. Rambut kelihatan kusut dan highlight pada rambut juga kelihatan tidak menarik.  Sekarang kita perhatikan pula gambar yang diambil dengan soft light

Softlight

Sekarang bila kita perhatikan imej ini, kita dapati rambut telah menjadi lebih kemas, lembut dan menarik berbanding gambar diatas.

HARD LIGHT tak sepatutnya digunakan untuk sebarang gambar jenis beauty. Ia boleh digunakan untuk fill in shadow tetapi sifat hard light akan sentiasa menampakkan sebarang surface yang bertekstur dengan quality yang tidak menarik. Dalam beauty lighting, samaada lelaki atau perempuan, apalah gunanya mereka menggunakan shampoo, moisturizer, pencuci muka dan makeup sekiranya wajah mereka kelihatan sangat bertekstur dan kasar.

Benar Hard light boleh digunakan dalam sesetengah gambar, contohnya untuk gambar gambar yang ingin menunjukkan kekuatan seperti atlet atau gambar aksi. Tetapi sangat penting untuk kita tahu bagaimana mengawal kekuatan hard light dan memahami kesannya kepada elemen visual seperti shape, form, line, color dan texture. Perkara perkara ini saya sentiasa tekankan secara terperinci dalam Kursus-kursus fotografi saya. \Peserta akan dibawa untuk memahami setiap satu perkara yang penting dalam topik lighting.

Posted on 2 Comments

Teknik fokus dengan kamera Utk gambar yang sharp

Antara kemahiran yang wajib ada pada setiap jurufoto adalah untuk memastikan setiap gambar sharp terutamanya pada titik POI atau point of interest. Sekiranya POI kita subjek portrait, maka sangat penting untuk kita memastikan mata subjek berada dalam keadaan yang betul betul sharp. Sebagai contoh dalam gambar dibawah… menggunakan 50mm pada aperture 1.8, sebenarnya adalah satu cabaran untuk mendapatkan wajah yang cukup sharp.

MENYEMAK SHARPNESS

Oleh itu, setiap kali kita merakam., kita perlulah zoom pada mata dan melihat sendiri adakah mata itu sharp atau tidak. Berikut adalah gambar diatas, saya crop pada bahagian mata saja.

Perhatikan detail pada mata dan wajah subjek cukup jelas dan tajam.

CARA FOKUS UTK HASIL YANG TAJAM

Terdapat banyak cara untuk mendapatkan sharpness yang tepat. Setiap teknik memberikan cabaran yang berbeza dan mungkin success, mungkin juga akan gagal. Sekiranya kita seorang jurugambar yang mencari makan dengan mengambil gambar, sangat penting untuk mengetahui setiap teknik yang wujud supaya kita tidak panik jika method yang kita pakai waktu itu, tidak memberikan sharpness yang baik.

  1. Gunakan Mode autofocus yang tepat
  2. Pilih titik fokus secara berhati hati
  3. Pastikan subjek mempunyai kecerahan yang secukupnya
  4. Guna manual focus
  5. Pastikan lens dan filter bersih
  6. Focus pada mata dan recompose
  7. Guna Mode Eye-AF

Guna Mode Autofocus yang tepat

Sebenarnya di dalam kamera kini, kita mempunyai beberapa mode autofocus yang perlu dipilih mengikut keadaan pergerakan subjek yang kita rakam. Untuk merakam gambar statik, kita perlu mengambil One Shot/Single Shot (Canon) atau AF-S mode (nikon). Dan untuk merakam gambar subjek bergerak, kita perlu menggunakan Continuous Focus (AI SERVO) (Canon/sony) atau AF-C pada Nikon.  Memahami bagaimana kedua focus mode ini berfungsi boleh membantu kita mendapatkan gambar yang sentiasa sharp.

Bila subjek sedang bergerak, menggunakan AFC atau AI servo adalah pilihan AF mode yang lebih tepat

Bila subjek sedang bergerak, menggunakan AFC atau AI servo adalah pilihan AF mode yang lebih tepat

Oleh itu apabila mempelajari tentang fotografi, antara topic penting yang wajib difahami adalah AF mode ini. Kecuali anda mahu stay pada teknologi lama dan lens manual lama, maka kita boleh la mengabaikan kedua dua teknik focus ini. Bagaimanapun ini akan menyebabkan kerugian kerana anda enggan memudahkan kerja dengan menggunakan teknologi baru.

AF MODES pada kamera tidak semuanya dibina sama. Ada kamera yang yang mempunyai continous focus mode yang hebat dan tangkas, tetapi ada kamera yang tidak mempunyai ketangkasan yang cukup. Malah adakalanya kita akan terasa amat stress kerana camera tersebut tidak mempunyai focus speed yang baik. Banyak sebenarnya kamera yang tidak mempunyai AF yang tepat.

Lensa juga memainkan peranan, ada lensa yang dibina dengan motor yang agak perlahan. Manakala ada yang mempunyai motor yang laju. Ada yang tepat, ada yang sentiasa misfocus. Satu cara untuk mengetahui masalah masalah focus adalah dengan mengujinya. Adalah penting untuk anda mengetahui apakah ketangkasan mode focus yang baik supaya boleh memahami keadaan Autofocus bagi kamera dan lens yang diuji, adakah ia bagus atau tidak.

Cara terbaik untuk mengetahui sendiri performance sesebuah kamera dan lens adalah dengan mengujinya sendiri di bilik showroom kamera tersebut. Sebagai contoh, jika nak uji nikon, pergilah ke show room nikon. Jika mahu menguji sony, pergilah ke show room sony.

Anda juga boleh bertanya tanya pada kawan kawan tentang performance focus bagi setiap kamera atau lens tersebut kepada kawan kawan yang mempunyai lens tersebut.

Merakam pada 1.4 menggunakan AF focus memerlukan teknik AF yang betul supaya subjek kelihatan sharp. Terutamanya apabila menggunakan lens yang sudah berusia . (Sigma 50mm 1.4 EX DG yang telah berumur 8 tahun)

FOKUS PADA MATA DAN RECOMPOSE

Salah satu teknik yang selalu digunakan adalah teknik fokus pada mata dan kemudian kita recompose. Cara ini selalunya kita gunakan titik fokus ditengah kerana titik itulah AF sensor paling sensitive dan menerima cahaya paling banyak. Setelah mendapat fokus, iaitu bunyi beep, kita kekalkan fokus tersebut dengan terus menekan separuh butang shutter release itu. Kemudian kita recompose framing kita, dan tekan penuh shutter release bila dah bersedia.

Cara ini sangat popular sejak kewujudan autofocus dari awal. Akan tetapi hari ini, kebanyakan DSLR dan mirrorless dilengkapi dengan sistem fokus dengan AF sensor yang banyak dan sangat sensitive. Dalam banyak keadaan, fokus pada mata dan recompose sudah agak tidak relevant lagi, terutamanya jika badan kamera anda dibeli dalam masa setahun dua ini.

Teknik ini juga tidak boleh digunakan, atau sangat bahaya digunakan jika anda menggunakan aperture 1.4. Ini kerana Depth of field pada 1.4 adalah terlalu kecil sehingga sedikit perubahan sedikit pun pada jarak, akan menyebabkan gambar tidak focus.

Merakam pada 1.4 menggunakan AF focus memerlukan teknik AF yang betul supaya subjek kelihatan sharp. Terutamanya apabila menggunakan lens yang sudah berusia . (Sigma 50mm 1.4 EX DG yang telah berumur 8 tahun)

SONY EYE – AF

Sony eye-af adalah satu features yang cuma ada pada kamera sony sekarang. Dalam mode ini, kamera akan terus mencari mata dan memusingkan lens untuk focus pada mata. Saya dapati fungsi ini adalah amat mudah digunakan dan sangat membantu, lebih membantu dari canon dual pixel yang memang sangatlah bagus.

EYE-AF sony membolehkan kita fokus pada mata secara automatik tanpa perlu menggerakkan lens

Kombinasi Eye-AF bersama continous shooting drive mode dan AF-C, amatlah berharga terutamanya untuk subjek bergerak kerana ia sentiasa akan memastikan lens focus pada mata subjek, tidak kira apa yang berada dihadapan subjek.

Posted on Leave a comment

Photopicnic di Taman Botani Negara Shah Alam

Hari ni saya mengikuti program photopicnic yang dirasmikan oleh YB Najwan Halim & tetamu khas jurugambar Soraya Yusof Talismail untuk berkongsi sedikit ilmu dalam dunia fotografi..

Bengkel ini dianjurkan oleh Group Sembang Fotografi Shah Alam, bersama Jurugambar.com dan juga Taman Botani Negara Shah Alam. Dihadiri oleh lebih 80 orang jurugambar seluruh negara.

Saya mengikuti bengkel ini sebagai guide untuk program ini dan mengendalikan sekumpulan jurugambar yang rata rata menggunakan Nikon dslr. Kami memanggil kumpulan kami sebagai kumpulan Kiambang dan saya harap ukhwah yang terbina antara sesama kita akan berterusan keakhir hayat.

Kumpulan kiambang

Sedikit nota, Nikon merupakan kamera dslr pertama saya, dan menggunakan D50 hinggalah kepada Nikon D700 sebelum bertukar kepada canon. Dari canon kini saya telah bertukar sepenuhnya kepada sistem sony mirrorless.

Berikut adalah gambar gambar yang dirakam oleh sahabat sahabat jurugambar sepanjang bengkel.

Posted on Leave a comment

7 Perkara perlu dielak semasa berkomunikasi

Salam. Dalam diri kita yang serba kekurangan ni, sebenarnya sentiasa ada perkara baru yang perlu dipelajari. Berikut adalah sedikit nota yang saya catatkan semasa cuba mempelajari tentang teknik berkomunikasi. Nota ni tak adalah lengkap, hanya ringkasan dari sumber yang saya perolehi. Semoga ianya bermanfaat untuk sahabat sahabat pembaca blog semua.

1. Gossipping
Bercakap buruk tentang orang lain yang tidak ada disekitar
Cakap yang baik baik saja tentang orang lain.

2. Judging
Elakkan menilai orang dengan apa yang kita nampak dan dengar. Kadang kadang, kita tengok orang tu selekeh, tapi sebenarnya ada kehebatan pada dirinya yang tak ada pada kita. Belajarlah bersangka baik dan elakkan menilai sekilas pandang.

3. Negativity
kalau kita asik bercakap yang negatif tentang semua benda.. orang susah nak dengar apa yang kita cakap. Kadang kadang ia akan menjadikan orang lain meluat dengan kita.

4. Complaining
Asyik komplen tentang semua perkara tak akan menjadikan keadaan lebih baik. Sebarang kekurangan yang kita hadapi, kita harus belajar bersyukur dan sekiranya perlu, kita fikirkan dan kongsi solution. Insya Allah orang akan mudah mendekati kita.

5. Excuses
asyik blame orang lain. not my fault… menjadikan orang lain rasa frustrated

6. embellishment / lying
Apabila kita suka menambah nambah detail, terutamanya sesuatu yang tidak benar, orang mudah menangkap apa yang kita cakap itu tidak betul. Elakkan menambah nambah cerita untuk menjadikanya lebih menarik. Sebaliknya olah saja ayat dalam bentuk positif atau yang kelakar untuk menjadikan orang mudah menerima maklumat dari kita.

7. dogmatism
Apabila kita terlalu berpegang pada satu perkara, dan menganggap pendapat dan kata kata orang lain salah, kita akan menjadi seorang yang sukar didekati. Dengarlah pandangan orang lain, kita boleh tidak bersetuju tapi elakkan untuk terus menolak utk mendengar.

Pemahaman saya mungkin ada yang kurang tepat, jika anda ingin perbetulkan, bolehlah letak dalam ruang komen.

Terima kasih

Posted on Leave a comment

Corporate Profile Photography Service

AD STUDIO is a full service photography studio including corporate headshot or full profile, located in Seksyen 22 Shah Alam Selangor. We cover both studio and on-location headshot and portrait photography. Whether you need a business or corporate headshot, actor headshot, or simply a more professional presence for your social media profile, we are here to make you look your very best!

ADSTUDIO
Tel No : 0133173128

Lokasi Studio :
01-05 Alam Idaman, Jalan Budiman 22/3, Seksyen 22 Shah Alam Selangor
10am – 10pm