Posted on Leave a comment

Mengendalikan masalah HDR dalam event photography

Assalamualaikum wbt.

Hari ni saya nak share sikit masalah yang agak menakutkan ramai photographer dalam event photography, iaitu high dynamic range.

Kalau sesekali terkena masalah ni, utk jurugambar yang baru baru, malah yang lama lama pun, boleh buat mereka termenung juga.

Utk memberikan contoh, ini adalah gambar utk client saya baru baru ini. Kalau kita perhatikan, sign di belakang tu amatlah terang dan kawasan ini, teramatlah gelap. Dalam situasi ini, kita selalu memilih samada kita nak expose utk highlight (logo) ataupun pada shadow (subject) dan sekeliling logo tersebut.

Mengendalikan masalah HDR dalam event photography 1

Jika kita meningkatkan exposure, logo akan menjadi over expose dan subject akan kelihatan terang sedikit.

Mengendalikan masalah HDR dalam event photography 2

Jadi untuk menyelesaikan masalah ini, kita perlu menggunakan speedlite untuk menerangkan subjek. Disini saya gunakan flash godox v860 secara on camera, dan bounce kepada ceiling. Hasilnya adalah seperti dibawah. Saya jarang gunakan mode ttl jadi kekuatan cahaya flash sentiasa dikawal secara manual.

Mengendalikan masalah HDR dalam event photography 3

Akan tetapi, perlu diingat, kita juga perlu memilih shutter speed yang sesuai kerana highlight pada logo adalah teramat terang. Jadi cara penyelesaiannya adalah dengan menggunakan shutter speed yang lebih tinggi.
Setting yang saya gunakan dalam gambar ini adalah 1/250s, f1.8 dan iso 125.

Satu lagi contoh gambar yang saya boleh kongsikan adalah seperti berikut.

Mengendalikan masalah HDR dalam event photography 4

Atau, cara yang lebih mudah… elakkan saja background seperti diatas kerana ia menyusahkan kerja anda. Kalau ada background alternatif, pakai saja background lain yang lebih mudah exposurenya kerana dalam event macam ni, kalau boleh kita nak dapatkan gambar kemas dan mudah. Tapi kalau client minta juga, kita kenalah tau cara nak selesaikan.

Mengendalikan masalah HDR dalam event photography 5

Posted on Leave a comment

Menggunakan tone terang dan gelap

Menggunakan tone terang dan gelap 6

Terma tone merujuk kepada kawasan dalam gambar yang boleh kita kenali sebagai kawasan terang dan gelap. Pada situasi yang paling extreme, sesebuah gambar mungkin cuma mempunyai tone terang dan gelap tanpa perubahan yang beransur antara kedua kawasan tersebut.

Sebagai contoh gambar di bawah menunjukkan tone terang dan gelap dengan mudah. Walaupun kebanyakan orang melihat cuma dua tone, tetapi orang yang berkerja dengan warna dan foto dapat melihat yang pada dalam kawasan putih, terdapat banyak tone terang dan light gray.

Menggunakan tone terang dan gelap 7

Dalam gambar dibawah pula menunjukkan gambar yang kaya dengan tone, ada tone terang dan gelap, dan perubahan atau transition dari terang dan gelap dibahagian reflection. Gambar ini boleh dikategorikan dalam high contrast image.

Menggunakan tone terang dan gelap 8
Gambar dengan tone yang kebanyakan gelap dan sedikit kawasan terang yang menampakkan latar kawasan ini. Gambar ini saya rakamkan di pulau maiga, semporna sabah.

Dalam gambar dibawah, kebanyakan kawasan adalah mempunyai tone terang. Hanya sedikit mempunyai tone gelap seperti rambut. Gambar ini juga dikenali sebagai High key image dimana kebanyakan kawasan mempunyai kecerahan yang tinggi.

Menggunakan tone terang dan gelap 9
Gambar dengan tone terang seperti ini dikenali sebagai gambar dengan tonality High Key.

Gambar dibawah pula menunjukkan low key image. Dimana kebanyakan tone adalah gelap.

Menggunakan tone terang dan gelap 10
Tengku azri memberi ceramah dalam bengkel anjuran mwwpm ini. Saya dijemput utk beri ceramah tentang produk fotografi dalam bengkel ini. Sempat juga snap beberapa keping gambar.

Untuk merakam seperti ini, kamera meter selalu kurang dapat memberikan gambar yang tepat dari segi exposure. Adalah lebih mudah menggunakan manual mode kerana ia memberikan exposure yang konsisten walaupun framing kita berubah. Saya pernah melihat seorang self claim pakar yang mengatakan mode aperture priority boleh menghasilkan gambar yang baik.

Pada saya, menggunakan mode yang bergantung kepada pengiraan metering sebenarnya menyusahkan kita. Setiap kali kita menukar framing, pengiraan metering akan memberikan hasil yang berlainan dan kita perlu compensate menggunakan Exposure value compensation.

Lebih mudah jika mampu menilai exposure dengan baik, set kepada manual dan dapat hasil yang konsisten walau framing bertukar. Terutamanya apabila kita merakam dark and bright tone dalam satu frame, metering selalu berikan hasil yang salah kerana dia tak tau kita nak expose utk shadow atau highlight.

Yes kita boleh set setting highlight tone priority tapi still, manual takkan ubah sebarang setting kita. Hanya kita yang tahu apa kita nak rakam.

Jadi, belajarlah setting manual kerana ia tidaklah sesukar mana. Ramai yang menghadiri kelas saya dapat menguasainya dalam setengah hari saja. Balik dah boleh guna manual dan decide sendiri apa exposure yang tepat setiap kali, berdasarkan ilmu fotografi yang tepat.

Insya allah soon saya akan upload pula tutorial setting manual yang mudah difahami. S

Posted on Leave a comment

Pro Tip – Tethering dengan Camera

Pro Tip - Tethering dengan Camera 11

Assalamualaikum wbt. Hari ni saya nak share sikit tip bila buat tethering. Tethering ni maksudnya shoot direct dari laptop atau smartphone. Ada banyak software yang membenarkan tethering hari ni, contohnya Adobe lightroom, Capture One Pro, canon eos utility, camranger , smart shooter, dslr dashboard, breeze system, astrodslr, camerarc, darkroom core, darktable, entangle, dna software, kuuvik , nikon camera control pro 2, phocus dan banyak lagi.  wow.. banyak kan.

Shoot secara tether akan memudahkan kita menyemak FOCUS, KUALITI, SHARPNES DAN EXPOSURE dari monitor yang lebih besar. Selalu kita missed satu dua masalah kalau semak guna dslr screen saja. Untuk commercial, shooting tether adalah sangat sangat penting dan membantu.

Tapi nak tether pun sebenarnya kenalah faham 1-2 perkara. Nanti anda akan frust bila tether x menjadi. So.. disini saya senaraikan perkara yang berkaitan dengan tethering

  1. Memory camera boleh rosak secara tiba tiba.
  2. Camera screen adalah kecil dan memenatkan mata. Pasang monitor sebesar boleh….
  3. Software yang datang dengan kotak kamera anda adalah yang terbaik, sehinggalah anda jumpa perisian commercial yang lain.. lepas tu anda akan rasa software tu gila crappy.
  4. Most problem datang disebabkan cable anda bermasalah.
  5. Jika supported, sentiasa shoot small JPEG + RAW.
  6. Sentiasalah save dalam card dan disk.
  7. USB2.0 data transfer adalah slow. Kebanyakan tidak dapat power yang cukup untuk sustain data transfer menyebabkan delay dan disconnection. Cable yang terlalu panjang juga senang memberikan masalah.
  8. Kamera yang menggunakan USB 3 adalah lebih laju. Pastikan juga anda gunakan cable yang betul dan berkualiti. Port yang digunakan pada komputer juga perlu dipastikan menyokong format 3.0.
  9. Apabila menggunakan USB masuk ke port pada DSLR, locking adalah amat lemah, mudah tercabut dan boleh menyebabkan kerosakan.
  10. Wireless tethering? menggunakan wifi network? Data Transfer adalah amat perlahan. Sebaiknya guna camranger.
  11. Ok so ianya takdelah 1-2 perkara tapi sebenarnya banyakkkkk lagi. Apapun kena cuba, trial and error dengan apa yang anda mampu.
  12. Jika anda merakam gambar distudio, tethering adalah amat berguna kepada client. Malah ia akan membantu anda mempercepatkan kerja, membuat keputusan dan boleh meningkatkan sales.

Berikut adalah peralatan/software yang stakat ni saya boleh kongsi.

DIRECT TETHER DARI PHONE ADALAH MUDAH

Pro Tip - Tethering dengan Camera 12

Tethering direct dari android phone adalah mudah. Bagaimanapun software mostly tak free hari ni. Antara yang saya gunakan adalah qdslrdashboard(rm37) atau sony imaging (free).  utk memasang menggunakan usb, anda perlukan OTG cable.

Kebanyakan pengeluar kamera ada perisian mobile untuk wireless tethering. Ada banyak tutorial video cara setup di youtube. Anda boleh search dengan mudah dengan gunakan keyword seperti “nikon tethering smartphone” atau seperti “sony mobile tethering”.

RIGHT ANGLE USB MUDAH DIKENDALIKAN

Saya dapati yang right angle USB cable adalah lebih mudah digunakan berbanding yang direct masuk tu. Kat lowyat ada jual.

Pro Tip - Tethering dengan Camera 13

IKAT USB CABLE PADA TEPI KAMERA SUPAYA TAK MUDAH TANGGAL

Pro Tip - Tethering dengan Camera 14

Idea ni saya dapat dari tengok alat yang dijual dibawah. Tapi since saya x tau mana nak beli, saya improvise, ikat je pakai cable tie. Bila kita gerak banyak, memang cable pun akan bergerak. Just pakai cable tie supaya menggenggam cable tu, dan ikat cable tie tu pada camera.

Posted on Leave a comment

Photopicnic di Taman Botani Negara Shah Alam

Photopicnic di Taman Botani Negara Shah Alam 15

Hari ni saya mengikuti program photopicnic yang dirasmikan oleh YB Najwan Halim & tetamu khas jurugambar Soraya Yusof Talismail untuk berkongsi sedikit ilmu dalam dunia fotografi..

Bengkel ini dianjurkan oleh Group Sembang Fotografi Shah Alam, bersama Jurugambar.com dan juga Taman Botani Negara Shah Alam. Dihadiri oleh lebih 80 orang jurugambar seluruh negara.

Saya mengikuti bengkel ini sebagai guide untuk program ini dan mengendalikan sekumpulan jurugambar yang rata rata menggunakan Nikon dslr. Kami memanggil kumpulan kami sebagai kumpulan Kiambang dan saya harap ukhwah yang terbina antara sesama kita akan berterusan keakhir hayat.

Photopicnic di Taman Botani Negara Shah Alam 16
Kumpulan kiambang

Sedikit nota, Nikon merupakan kamera dslr pertama saya, dan menggunakan D50 hinggalah kepada Nikon D700 sebelum bertukar kepada canon. Dari canon kini saya telah bertukar sepenuhnya kepada sistem sony mirrorless.

Berikut adalah gambar gambar yang dirakam oleh sahabat sahabat jurugambar sepanjang bengkel.

Posted on Leave a comment

7 Perkara perlu dielak semasa berkomunikasi

7 Perkara perlu dielak semasa berkomunikasi 54

Salam. Dalam diri kita yang serba kekurangan ni, sebenarnya sentiasa ada perkara baru yang perlu dipelajari. Berikut adalah sedikit nota yang saya catatkan semasa cuba mempelajari tentang teknik berkomunikasi. Nota ni tak adalah lengkap, hanya ringkasan dari sumber yang saya perolehi. Semoga ianya bermanfaat untuk sahabat sahabat pembaca blog semua.

1. Gossipping
Bercakap buruk tentang orang lain yang tidak ada disekitar
Cakap yang baik baik saja tentang orang lain.

2. Judging
Elakkan menilai orang dengan apa yang kita nampak dan dengar. Kadang kadang, kita tengok orang tu selekeh, tapi sebenarnya ada kehebatan pada dirinya yang tak ada pada kita. Belajarlah bersangka baik dan elakkan menilai sekilas pandang.

3. Negativity
kalau kita asik bercakap yang negatif tentang semua benda.. orang susah nak dengar apa yang kita cakap. Kadang kadang ia akan menjadikan orang lain meluat dengan kita.

4. Complaining
Asyik komplen tentang semua perkara tak akan menjadikan keadaan lebih baik. Sebarang kekurangan yang kita hadapi, kita harus belajar bersyukur dan sekiranya perlu, kita fikirkan dan kongsi solution. Insya Allah orang akan mudah mendekati kita.

5. Excuses
asyik blame orang lain. not my fault… menjadikan orang lain rasa frustrated

6. embellishment / lying
Apabila kita suka menambah nambah detail, terutamanya sesuatu yang tidak benar, orang mudah menangkap apa yang kita cakap itu tidak betul. Elakkan menambah nambah cerita untuk menjadikanya lebih menarik. Sebaliknya olah saja ayat dalam bentuk positif atau yang kelakar untuk menjadikan orang mudah menerima maklumat dari kita.

7. dogmatism
Apabila kita terlalu berpegang pada satu perkara, dan menganggap pendapat dan kata kata orang lain salah, kita akan menjadi seorang yang sukar didekati. Dengarlah pandangan orang lain, kita boleh tidak bersetuju tapi elakkan untuk terus menolak utk mendengar.

Pemahaman saya mungkin ada yang kurang tepat, jika anda ingin perbetulkan, bolehlah letak dalam ruang komen.

Terima kasih

Posted on Leave a comment

Corporate Profile Photography Service

Corporate Profile Photography Service 55

AD STUDIO is a full service photography studio including corporate headshot or full profile, located in Seksyen 22 Shah Alam Selangor. We cover both studio and on-location headshot and portrait photography. Whether you need a business or corporate headshot, actor headshot, or simply a more professional presence for your social media profile, we are here to make you look your very best!

Corporate Profile Photography Service 56

ADSTUDIO
Tel No : 0133173128

Lokasi Studio :
01-05 Alam Idaman, Jalan Budiman 22/3, Seksyen 22 Shah Alam Selangor
10am – 10pm

Posted on Leave a comment

Kursus Fotografi Lanjutan dengan Kopetro & AIM

Kursus Fotografi Lanjutan dengan Kopetro & AIM 72

Assalamualaikum wbt. Pada 4,5 & 6 september lepas kami telah menerima peserta kursus fotografi lanjutan dari pihak Kopetro dan AIM. Alhamdullilah kursus telah berjaya dilaksanakan dengan lancar dan peserta amat gembira dengan input yang telah diperolehi. Berikut adalah gambar-gambar latihan yang telah mereka hasilkan.

Harapan saya semoga ilmu yang dikongsikan dapat dipraktikkan dengan cemerlang dalam menjalankan tugasan. Setakat ini, kopetro dan aim telah menghantar kakitangan mereka untuk menjalani kursus fotografi dan editing dengan kami, sejak 2017.

Terima kasih diucapkan