Masalah Subjek depan sharp, belakang blur (DOF) 1

Masalah Subjek depan sharp, belakang blur (DOF)

Antara salah satu masalah peminat foto yang selalu ditanyakan yang berkaitan dengan DOF adalah…

Macamana nak buat bila subjek depan sharp dan belakang blur? macam gambar dibawah….

Masalah Subjek depan sharp, belakang blur (DOF) 2

Sebenarnya ini bukan masalah tapi memang features pada kamera dslr anda. Apabila anda menggunakan aperture yang besar macam f/1.8, depth of field menjadi lebih nipis, jadi subjek yang berada pada titik fokus akan menjadi sharp, dan objek yang berada dibelakangnya akan menjadi lebih blur. Yang jadi masalah ialah kau tak paham asas fotografi dan tanak belajar jadi benda ni buat kau pening.

Jadi, macamana nak selesaikan masalah ni.

Simple je.

First.. letakkan semua subjek sebaris. Jangan letak sorang depan atau sorang belakang. Ni solution pertama lah, itupun kalau korang takde masalah nak susun subjek.

Masalah Subjek depan sharp, belakang blur (DOF) 3
Ariff dah sibuk perhati anak biawak tepi tasik so dah takde dalam frame. Kesian.. nak masuk zoo tiket mahal. anak Biawak pun boleh.
Masalah Subjek depan sharp, belakang blur (DOF) 4
Masalah Subjek depan sharp, belakang blur (DOF) 5
Dah siap perhati biawak… datang balik peluk ibu. Aisya got bad hair day…

Ok.. solution kedua.. kita tukarlah aperture jadi lebih kecik. Contoh macam f4 atau f5.6. Dengan cara ini depth of field (dof) akan bertambah luas jadi dia boleh cover dari titik fokus hinggga kepada orang dibelakangnya, atau lebih jauh lagi.

Tapi hati hati jangan pilih aperture terlalu kecil sampai latar belakang semua jadi sharp je.

Masalah Subjek depan sharp, belakang blur (DOF) 6
Excited tengok anak biawak

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *