Assalamualaikum wbt. Sebenarnya terdapat banyak sebab gambar boleh menjadi blur dari kamera anda. Disini saya senaraikan sebab sebab tersebut dan cara mengatasinya

  1. Shutter speed yang dipilih terlalu perlahan
  2. Subjek bergerak
  3. Anda bergerak
  4. Focus pada tempat yang tidak tepat
  5. Depth of field terlalu nipis
  6. Masalah mekanisme lensa yang rosak
  7. Masalah refraction
  8. Masalah lensa berkualiti rendah

 

Shutter speed yang dipilih terlalu perlahan

Shutter speed adalah element yang mengawal tempoh bukaan yang membenarkan cahaya masuk ke atas sensor.  Shutter speed diwakili dalam julat masa seperti 1 saat, 1/60 saat, atau 1/1000 saat. Dalam kamera kita, selalunya kita mengawal tempoh bukaan dari 30 saat sehingga 1/8000 saat.

Sebenarnya, terma Laju, sederhana dan perlahan ni adalah sangat subjektif dan sukar untuk dimengertikan. Macam ni, jika anda merakam gambar group photo, kebanyakan orang duduk statik tanpa banyak pergerakan. Jadi shutter speed seperti 1/250 sebenarnya adalah sudah cukup laju untuk group photo, dimana, jika kita rakam group photo itu dengan gunakan 1/250s, insya allah semua orang akan nampak sharp. Kecuali ada seorang yang gatal pusing kepala laju laju atau melambai lambai masa shoot tu.

Tetapi, jika kita gunakan 1/250s untuk merakam gambar helang yang sedang menyambar ikan di permukaan laut… kita akan dapat gambar yang sangat blur… kerana helang itu cukup laju dan shutter speed itu tak cukup untuk freeze the moment.

Faham tak?

Kalau x faham bacalah berulang kali sampai faham.

So.. depend pada kelajuan subjek kita, shutter speed yang mencukupi adalah shutter speed yang boleh freeze the moment. Dalam masa sama memberikan sharpness pada bentuk objek yang nak dirakam.

Oleh itu sangat penting kita praktis dan mencuba dengan objek yang kita suka nak rakam. Kalau kita nak dapat gambar racing yang sharp.. kita boleh mula praktis dengan merakam objek objek bergerak laju macam orang bermain sepak takraw atau bole sepak. Pilihlah pelbagai shutter speed sehingga kita dapat shutter speed yang cukup sharp.

 

Subjek bergerak

Ya, sometimes kita dah set cantik cantik, masa petik tu ada seorang yang gatal nak bergerak gerak. Selalunya dalam group photo. Atau event. Sentiasalah anticipate akan ada orang yang akan bergerak semasa rakaman. Cuba rakam beberapa kali dan jgn lupa untuk semak gambar. Dalam gambar yang sangat penting seperti official group photo, sedikit pergerakan pun sudah menjadi satu kesalahan.

Dalam gambar event, selalunya sedikit pergerakan boleh dimaafkan, tapi itu bergantung jugak kepada hasil akhir. Jika terlalu blurry atau ghosting, gambar adalah gagal. Jika anda memakai flash, anda boleh compensate masalah ini dengan menggunakan teknik rear curtain flash.

 

Anda bergerak

Ya, ini pun mungkin juga. Jika anda mempunyai tangan yang terlalu kuat menggeletar atau postur badan yang tidak kukuh, gambar mungkin agak blur kerana camera shake.

 

Fokus di tempat yang tidak tepat

Anda perlu menetapkan titik fokus yang betul. Jika anda tersalah meletak titik fokus, elemen utama akan berada diluar medan jelas atau depth of field.

 

 

 

Share with your friends:
Subscribe To Our Newsletter

Subscribe To Our Newsletter

Nak belajar fotografi? daftar untuk terima tip dan berita outing terus di email anda

Anda telah berjaya mendaftar untuk berita email dari kami...Terima kasih