Posted on Leave a comment

Merakam graduasi tadika

Graduasi tadika pra sekolah

Assalamualaikum wbt

Hari ni saya just nak share sikit tips apabila merakam graduasi tadika. Mungkin ramai yang fikir kerja ni senang je. Sebenarnya memang la tak la sukar mana tapi masih ada cabaran yang perlu dihadapi. Berikut adalah sedikit guide yang saya igin kongsi jika anda mahu merakam gambar tadika.

  1. Sediakan peralatan yang cukup. Gunakan lampu studio yang baik. Sekurang-kurangnya dua unit. Menggunakan speedlite memang boleh tetapi recycle times adalah lambat dan ini boleh menyusahkan anda.
  2. Gunakan Softbox atau modifier yang melembutkan cahaya seperti payung. Jangan gunakan payung yang terlalu kecik. Dan jangan sekali kali menggunakan flash tanpa diffuser!
  3. Sentiasa gunakan manual mode. Jangan gunakan mode automatic kerana setiap kali framing berubah, reading exposure juga berubah dan anda akan menyebabkan inconsistencies dalam exposure.
  4. Bawa assistant untuk lihat baju, posing dan wajah kanak kanak tersebut. Ini tidak bermakna anda tak perlu check sendiri, tapi dengan adanya orang lain turut menyemak sama, kerja anda lebih cepat dan mudah
  5. Dapatkan list ikut turutan. Jika tiada, tulis nama mereka on the spot. Percayalah ini akan memudahkan kerja anda nanti.
  6. Gunakan backdrop yang cukup lebar. Elak guna backdrop yang kecik… ini memudahkan group photo.
  7. Gunakan telefoto lens seperti 70-200. Elak gunakan kit lens seperti 18-105mm. Kenapa? Perspective pada lensa 70-200 adalah lebih tajam dan menumpu pada lens telefoto berbanding pada kit standard 18-105mm, walaupun anda gunakan 70mm saja. Ini memudahkan anda untuk memuatkan semua pelajar utk muat muat dalam backdrop anda.
  8. Gunakan f8, f11 atau lebih kecil. Anda mahukan depth of field yang luas. Jangan gunakan aperture besar lagi. Jgn cari masalah.
  9. Bersabar dengan kanak kanak. Jika anda tidak boleh bersabar dengan karenah kanak kanak, anda buat kerja yang salah! Shoot la product atau makanan kalau tak boleh handle kids!
  10. Sesetengah tadika ada kelas khas, iaitu kanak kanak istimewa. Ada kalanya shoot 100 frame utk satu kanak kanak pun tak akan menjadi. Disini kehebatan anda sebagai jurufoto dan sebagai manusia akan diuji. Jika anda tidak sabar, dan menunjukkan rasa tidak sabar, anda tidak akan dipanggil lagi. Jika anda ada sifat simpati, senang bertolak ansur, tidak mudah annoyed dan tidak menunjukkan wajah kurang senang, anda akan dikagumi dan dihormati oleh guru guru tersebut.
Graduasi tadika
Graduasi tadika. Backdrop dengan penggunakan lensa 70-200 pada 70mm.
Graduasi tadika
Apabila anda gunakan lens 18-105 atau standard zoom, anda akan dapati backdrop sentiasa mengecil.
graduasi tadika
Graduasi Tadika

Graduasi Tadika lebih mudah dengan indesign

Apabila anda perlu meletak nama dalam frame template, gunakanlah Adobe indesign sebagai template dan gunakan senarai CSV. Proses ini dipanggil data merge dalam indesign. Cari je tutorial data merge ni dalam youtube… memang banyak. Anda boleh hasilkan data merge dengan cepat dan jimatkan masa. tak perlu masukkan satu satu dalam photoshop.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *