Posted on Leave a comment

Teknik Lighting – Hard light vs soft light

Teknik Lighting - Hard light vs soft light 1

HARD LIGHT sentiasa menghasilkan texture yang kasar dan keras, manakala SOFT LIGHT sentiasa menghasilkan texture yang lembut.

Sebagai contoh, mari kita lihat contoh ini.

Teknik Lighting - Hard light vs soft light 2
Hard light

Gambar diatas menggunakan sumber cahaya yang keras. Jika kita perhatikan, texture rambut kelihatan sangat keras dengan contrast yang tinggi. Rambut kelihatan kusut dan highlight pada rambut juga kelihatan tidak menarik.  Sekarang kita perhatikan pula gambar yang diambil dengan soft light

Teknik Lighting - Hard light vs soft light 3
Softlight

Sekarang bila kita perhatikan imej ini, kita dapati rambut telah menjadi lebih kemas, lembut dan menarik berbanding gambar diatas.

HARD LIGHT tak sepatutnya digunakan untuk sebarang gambar jenis beauty. Ia boleh digunakan untuk fill in shadow tetapi sifat hard light akan sentiasa menampakkan sebarang surface yang bertekstur dengan quality yang tidak menarik. Dalam beauty lighting, samaada lelaki atau perempuan, apalah gunanya mereka menggunakan shampoo, moisturizer, pencuci muka dan makeup sekiranya wajah mereka kelihatan sangat bertekstur dan kasar.

Benar Hard light boleh digunakan dalam sesetengah gambar, contohnya untuk gambar gambar yang ingin menunjukkan kekuatan seperti atlet atau gambar aksi. Tetapi sangat penting untuk kita tahu bagaimana mengawal kekuatan hard light dan memahami kesannya kepada elemen visual seperti shape, form, line, color dan texture. Perkara perkara ini saya sentiasa tekankan secara terperinci dalam Kursus-kursus fotografi saya. \Peserta akan dibawa untuk memahami setiap satu perkara yang penting dalam topik lighting.

Posted on 2 Comments

Teknik fokus dengan kamera Utk gambar yang sharp

Teknik fokus dengan kamera Utk gambar yang sharp 4

Antara kemahiran yang wajib ada pada setiap jurufoto adalah untuk memastikan setiap gambar sharp terutamanya pada titik POI atau point of interest. Sekiranya POI kita subjek portrait, maka sangat penting untuk kita memastikan mata subjek berada dalam keadaan yang betul betul sharp. Sebagai contoh dalam gambar dibawah… menggunakan 50mm pada aperture 1.8, sebenarnya adalah satu cabaran untuk mendapatkan wajah yang cukup sharp.

Teknik fokus dengan kamera Utk gambar yang sharp 5

MENYEMAK SHARPNESS

Oleh itu, setiap kali kita merakam., kita perlulah zoom pada mata dan melihat sendiri adakah mata itu sharp atau tidak. Berikut adalah gambar diatas, saya crop pada bahagian mata saja.

Perhatikan detail pada mata dan wajah subjek cukup jelas dan tajam.

CARA FOKUS UTK HASIL YANG TAJAM

Terdapat banyak cara untuk mendapatkan sharpness yang tepat. Setiap teknik memberikan cabaran yang berbeza dan mungkin success, mungkin juga akan gagal. Sekiranya kita seorang jurugambar yang mencari makan dengan mengambil gambar, sangat penting untuk mengetahui setiap teknik yang wujud supaya kita tidak panik jika method yang kita pakai waktu itu, tidak memberikan sharpness yang baik.

  1. Gunakan Mode autofocus yang tepat
  2. Pilih titik fokus secara berhati hati
  3. Pastikan subjek mempunyai kecerahan yang secukupnya
  4. Guna manual focus
  5. Pastikan lens dan filter bersih
  6. Focus pada mata dan recompose
  7. Guna Mode Eye-AF

Guna Mode Autofocus yang tepat

Sebenarnya di dalam kamera kini, kita mempunyai beberapa mode autofocus yang perlu dipilih mengikut keadaan pergerakan subjek yang kita rakam. Untuk merakam gambar statik, kita perlu mengambil One Shot/Single Shot (Canon) atau AF-S mode (nikon). Dan untuk merakam gambar subjek bergerak, kita perlu menggunakan Continuous Focus (AI SERVO) (Canon/sony) atau AF-C pada Nikon.  Memahami bagaimana kedua focus mode ini berfungsi boleh membantu kita mendapatkan gambar yang sentiasa sharp.

Teknik fokus dengan kamera Utk gambar yang sharp 6
Bila subjek sedang bergerak, menggunakan AFC atau AI servo adalah pilihan AF mode yang lebih tepat

Bila subjek sedang bergerak, menggunakan AFC atau AI servo adalah pilihan AF mode yang lebih tepat

Teknik fokus dengan kamera Utk gambar yang sharp 7

Oleh itu apabila mempelajari tentang fotografi, antara topic penting yang wajib difahami adalah AF mode ini. Kecuali anda mahu stay pada teknologi lama dan lens manual lama, maka kita boleh la mengabaikan kedua dua teknik focus ini. Bagaimanapun ini akan menyebabkan kerugian kerana anda enggan memudahkan kerja dengan menggunakan teknologi baru.

AF MODES pada kamera tidak semuanya dibina sama. Ada kamera yang yang mempunyai continous focus mode yang hebat dan tangkas, tetapi ada kamera yang tidak mempunyai ketangkasan yang cukup. Malah adakalanya kita akan terasa amat stress kerana camera tersebut tidak mempunyai focus speed yang baik. Banyak sebenarnya kamera yang tidak mempunyai AF yang tepat.

Lensa juga memainkan peranan, ada lensa yang dibina dengan motor yang agak perlahan. Manakala ada yang mempunyai motor yang laju. Ada yang tepat, ada yang sentiasa misfocus. Satu cara untuk mengetahui masalah masalah focus adalah dengan mengujinya. Adalah penting untuk anda mengetahui apakah ketangkasan mode focus yang baik supaya boleh memahami keadaan Autofocus bagi kamera dan lens yang diuji, adakah ia bagus atau tidak.

Cara terbaik untuk mengetahui sendiri performance sesebuah kamera dan lens adalah dengan mengujinya sendiri di bilik showroom kamera tersebut. Sebagai contoh, jika nak uji nikon, pergilah ke show room nikon. Jika mahu menguji sony, pergilah ke show room sony.

Anda juga boleh bertanya tanya pada kawan kawan tentang performance focus bagi setiap kamera atau lens tersebut kepada kawan kawan yang mempunyai lens tersebut.

Merakam pada 1.4 menggunakan AF focus memerlukan teknik AF yang betul supaya subjek kelihatan sharp. Terutamanya apabila menggunakan lens yang sudah berusia . (Sigma 50mm 1.4 EX DG yang telah berumur 8 tahun)

FOKUS PADA MATA DAN RECOMPOSE

Salah satu teknik yang selalu digunakan adalah teknik fokus pada mata dan kemudian kita recompose. Cara ini selalunya kita gunakan titik fokus ditengah kerana titik itulah AF sensor paling sensitive dan menerima cahaya paling banyak. Setelah mendapat fokus, iaitu bunyi beep, kita kekalkan fokus tersebut dengan terus menekan separuh butang shutter release itu. Kemudian kita recompose framing kita, dan tekan penuh shutter release bila dah bersedia.

Cara ini sangat popular sejak kewujudan autofocus dari awal. Akan tetapi hari ini, kebanyakan DSLR dan mirrorless dilengkapi dengan sistem fokus dengan AF sensor yang banyak dan sangat sensitive. Dalam banyak keadaan, fokus pada mata dan recompose sudah agak tidak relevant lagi, terutamanya jika badan kamera anda dibeli dalam masa setahun dua ini.

Teknik ini juga tidak boleh digunakan, atau sangat bahaya digunakan jika anda menggunakan aperture 1.4. Ini kerana Depth of field pada 1.4 adalah terlalu kecil sehingga sedikit perubahan sedikit pun pada jarak, akan menyebabkan gambar tidak focus.

Teknik fokus dengan kamera Utk gambar yang sharp 8
Merakam pada 1.4 menggunakan AF focus memerlukan teknik AF yang betul supaya subjek kelihatan sharp. Terutamanya apabila menggunakan lens yang sudah berusia . (Sigma 50mm 1.4 EX DG yang telah berumur 8 tahun)

SONY EYE – AF

Sony eye-af adalah satu features yang cuma ada pada kamera sony sekarang. Dalam mode ini, kamera akan terus mencari mata dan memusingkan lens untuk focus pada mata. Saya dapati fungsi ini adalah amat mudah digunakan dan sangat membantu, lebih membantu dari canon dual pixel yang memang sangatlah bagus.

EYE-AF sony membolehkan kita fokus pada mata secara automatik tanpa perlu menggerakkan lens

Kombinasi Eye-AF bersama continous shooting drive mode dan AF-C, amatlah berharga terutamanya untuk subjek bergerak kerana ia sentiasa akan memastikan lens focus pada mata subjek, tidak kira apa yang berada dihadapan subjek.

Posted on Leave a comment

Photopicnic di Taman Botani Negara Shah Alam

Photopicnic di Taman Botani Negara Shah Alam 9

Hari ni saya mengikuti program photopicnic yang dirasmikan oleh YB Najwan Halim & tetamu khas jurugambar Soraya Yusof Talismail untuk berkongsi sedikit ilmu dalam dunia fotografi..

Bengkel ini dianjurkan oleh Group Sembang Fotografi Shah Alam, bersama Jurugambar.com dan juga Taman Botani Negara Shah Alam. Dihadiri oleh lebih 80 orang jurugambar seluruh negara.

Saya mengikuti bengkel ini sebagai guide untuk program ini dan mengendalikan sekumpulan jurugambar yang rata rata menggunakan Nikon dslr. Kami memanggil kumpulan kami sebagai kumpulan Kiambang dan saya harap ukhwah yang terbina antara sesama kita akan berterusan keakhir hayat.

Photopicnic di Taman Botani Negara Shah Alam 10
Kumpulan kiambang

Sedikit nota, Nikon merupakan kamera dslr pertama saya, dan menggunakan D50 hinggalah kepada Nikon D700 sebelum bertukar kepada canon. Dari canon kini saya telah bertukar sepenuhnya kepada sistem sony mirrorless.

Berikut adalah gambar gambar yang dirakam oleh sahabat sahabat jurugambar sepanjang bengkel.

Posted on Leave a comment

7 Perkara perlu dielak semasa berkomunikasi

7 Perkara perlu dielak semasa berkomunikasi 48

Salam. Dalam diri kita yang serba kekurangan ni, sebenarnya sentiasa ada perkara baru yang perlu dipelajari. Berikut adalah sedikit nota yang saya catatkan semasa cuba mempelajari tentang teknik berkomunikasi. Nota ni tak adalah lengkap, hanya ringkasan dari sumber yang saya perolehi. Semoga ianya bermanfaat untuk sahabat sahabat pembaca blog semua.

1. Gossipping
Bercakap buruk tentang orang lain yang tidak ada disekitar
Cakap yang baik baik saja tentang orang lain.

2. Judging
Elakkan menilai orang dengan apa yang kita nampak dan dengar. Kadang kadang, kita tengok orang tu selekeh, tapi sebenarnya ada kehebatan pada dirinya yang tak ada pada kita. Belajarlah bersangka baik dan elakkan menilai sekilas pandang.

3. Negativity
kalau kita asik bercakap yang negatif tentang semua benda.. orang susah nak dengar apa yang kita cakap. Kadang kadang ia akan menjadikan orang lain meluat dengan kita.

4. Complaining
Asyik komplen tentang semua perkara tak akan menjadikan keadaan lebih baik. Sebarang kekurangan yang kita hadapi, kita harus belajar bersyukur dan sekiranya perlu, kita fikirkan dan kongsi solution. Insya Allah orang akan mudah mendekati kita.

5. Excuses
asyik blame orang lain. not my fault… menjadikan orang lain rasa frustrated

6. embellishment / lying
Apabila kita suka menambah nambah detail, terutamanya sesuatu yang tidak benar, orang mudah menangkap apa yang kita cakap itu tidak betul. Elakkan menambah nambah cerita untuk menjadikanya lebih menarik. Sebaliknya olah saja ayat dalam bentuk positif atau yang kelakar untuk menjadikan orang mudah menerima maklumat dari kita.

7. dogmatism
Apabila kita terlalu berpegang pada satu perkara, dan menganggap pendapat dan kata kata orang lain salah, kita akan menjadi seorang yang sukar didekati. Dengarlah pandangan orang lain, kita boleh tidak bersetuju tapi elakkan untuk terus menolak utk mendengar.

Pemahaman saya mungkin ada yang kurang tepat, jika anda ingin perbetulkan, bolehlah letak dalam ruang komen.

Terima kasih

Posted on Leave a comment

Corporate Profile Photography Service

Corporate Profile Photography Service 49

AD STUDIO is a full service photography studio including corporate headshot or full profile, located in Seksyen 22 Shah Alam Selangor. We cover both studio and on-location headshot and portrait photography. Whether you need a business or corporate headshot, actor headshot, or simply a more professional presence for your social media profile, we are here to make you look your very best!

Corporate Profile Photography Service 50

ADSTUDIO
Tel No : 0133173128

Lokasi Studio :
01-05 Alam Idaman, Jalan Budiman 22/3, Seksyen 22 Shah Alam Selangor
10am – 10pm

Posted on Leave a comment

Kursus Fotografi Lanjutan dengan Kopetro & AIM

Kursus Fotografi Lanjutan dengan Kopetro & AIM 66

Assalamualaikum wbt. Pada 4,5 & 6 september lepas kami telah menerima peserta kursus fotografi lanjutan dari pihak Kopetro dan AIM. Alhamdullilah kursus telah berjaya dilaksanakan dengan lancar dan peserta amat gembira dengan input yang telah diperolehi. Berikut adalah gambar-gambar latihan yang telah mereka hasilkan.

Harapan saya semoga ilmu yang dikongsikan dapat dipraktikkan dengan cemerlang dalam menjalankan tugasan. Setakat ini, kopetro dan aim telah menghantar kakitangan mereka untuk menjalani kursus fotografi dan editing dengan kami, sejak 2017.

Terima kasih diucapkan