Posted on Leave a comment

Kepentingan mode manual

Walaupun ada banyak mode yang kita boleh guna pada kamera, tetapi ianya sangat bergantung kepada apa yang kita nak rakam. Dalam banyak situasi, mode manual langsung tidak diperlukan. Malah digalakkan untuk rakam guna mode-mode automatic untuk mempercepatkan masa. Itupun jika hasil mode auto itu tepat dan konsisten.

Dalam banyak keadaan, jurugambar akan berhadapan dengan situasi dimana sumber cahaya adalah agak tricky, exposure yang baik pula sukar diperolehi dan meter kamera pula sering diperdaya oleh silauan dari sumber sumber cahaya lain. Dan ada pula waktu kita perlu menetapkan exposure berdasarkan kreativiti rakaman yang kita perlukan. Maka, disini datangnya keperluan untuk memahirkan diri dalam mode manual.

Jurugambar professional, iaitu jurugambar berbayar, wajib memahami mode manual secara mendalam. Ini kerana anda akan berhadapan dengan pelbagai situasi yang sukar, dan anda perlulah mempunyai ilmu dan latihan yang cukup.

Kadang kadang, kita akan jumpa jurufoto yang cakap, buat apa nak shoot manual? guna auto pun boleh. Obviously jurufoto ini belum mempunyai pengalaman menghadapi situasi yang sukar dalam kerja fotografi, dan mungkin beliau tidak mempunyai kemahiran atau pengetahuan dalam kawalan penataan cahaya.

Saya ingin beri contoh situasi dimana jurugambar perlu memahami mode manual, dan menggunakan mode manual akan membantu anda mencapai hasil yang lebih konsisten setiap masa

SITUASI 1 : BACKLIGHTING

Anda pasti akan hadapi backlighting pada sesuatu masa, samada shoot family, travel, event, berbayar atau tidak, sometimes anda memang tak ada kawalan kepada sumber cahaya! Jadi disini, anda perlu menghadapi situasi yang menyukarkan metering dari berfungsi dengan baik.

Menghadapi backlighting dengan berani, akan menjadikan akan seorang jurufoto yang lebih matang dalam menghadapi cabaran penataan cahaya. Jika digunakan dengan betul, backlighting memberikan impak kesan dramatik dalam gambar. Akan tetapi, menghadapi backlighting sangat sukar jika kita menggunakan mode auto atau semi auto dimana mode mode ini perlu bergantung kepada metering.

Menggunakan backlighting dengan betul menuntut pemahaman kepada konsep kawalan cahaya secara terperinci. Anda perlu memahami tugas tugas arah cahaya dan bagaimana ia membantu anda mencapai certain look dalam composition.  Light sangat memainkan peranan dalam composition, terutamanya permainan highlight dan shadow.

Mode manual – backlit

backlit 2

SITUASI 2 : MENGGUNAKAN FLASH, UNTUK MENCAPAI SATU KREATIVITI TERTENTU

Bagaimana korang menggunakan flash? janji terang? Ini bukan cara yang betul untuk menggunakan flash. Apabila kita gunakan flash, kita mempunyai satu sumber cahaya tambahan untuk mendapatkan certain creativity. Satu creativity paling mudah saya boleh share adalah, ambil gambar mugshot dengan cahaya lembut.

Mugshot peserta Kursus fotografi – Giatmara ISO400, 47mm, f/4.0 dan 1/80saat. Flash bounce atas. Reflector dibawah.

Gambar diatas dirakam menggunakan flash sebab cahaya ambient dalam kelas adalah gelap. Saya sengaja menggunakan background dengan highlight yang tinggi (window) dan kemudian sengaja overexposekan background supaya saya memperolehi mode high key.  Kawalan kepada exposure, untuk menjadikan background overexposed, memerlukan kawalan kepada manual secara sepenuhnya. Menggunakan Semi auto dan ubahsuai EV juga boleh digunakan, tetapi selagi sensor bergantung kepada meter, hasil akhir akan berubah ubah jika frame kita berubah walau sedikit. Jadi dengan itu penggunaan manual adalah lebih baik dan menjimatkan masa, dengan hasil yang dijamin tepat. Dalam kerja fotografi yang berbayar, kita tidak ada masa untuk inconsistency. Exposure yang kejap betul kejap salah adalah membuang masa dan merugikan kita.

KESIMPULAN

Sebenarnya ada banyak lagi situasi kita memerlukan kemahiran mengendalikan kamera dalam mode manual. Antara lain adalah situasi long exposure, atau ketika kita merakam motion atau pergerakan, dimana kita perlu kawal berapa shutter speed yang sesuai secara precise… atau astrophotography.. dan banyak lagi.

Apapun, mempelajari kemahiran baru juga tidak salah. Walaupun anda tak mempunyai keperluan untuk merakam foto secara professional, tetapi merakam gambar family dengan tepat, cantik dan menarik juga boleh menjadi satu kepuasan. Dan merakam secara manual boleh membantu anda mencapai perkara ini.

Posted on Leave a comment

MENGAPA GAMBAR BLUR?

tip fotografi shutter speed

Assalamualaikum wbt. Sebenarnya terdapat banyak sebab gambar boleh menjadi blur dari kamera anda. Disini saya senaraikan sebab sebab tersebut dan cara mengatasinya

  1. Shutter speed yang dipilih terlalu perlahan
  2. Subjek bergerak
  3. Anda bergerak
  4. Focus pada tempat yang tidak tepat
  5. Depth of field terlalu nipis
  6. Masalah mekanisme lensa yang rosak
  7. Masalah refraction
  8. Masalah lensa berkualiti rendah

SHUTTER SPEED YANG DIPILIH TERLALU PERLAHAN

Shutter speed adalah element yang mengawal tempoh bukaan yang membenarkan cahaya masuk ke atas sensor.  Shutter speed diwakili dalam julat masa seperti 1 saat, 1/60 saat, atau 1/1000 saat. Dalam kamera kita, selalunya kita mengawal tempoh bukaan dari 30 saat sehingga 1/8000 saat.

Sebenarnya, terma Laju, sederhana dan perlahan ni adalah sangat subjektif dan sukar untuk dimengertikan. Macam ni, jika anda merakam gambar group photo, kebanyakan orang duduk statik tanpa banyak pergerakan. Jadi shutter speed seperti 1/250 sebenarnya adalah sudah cukup laju untuk group photo, dimana, jika kita rakam group photo itu dengan gunakan 1/250s, insya allah semua orang akan nampak sharp. Kecuali ada seorang yang gatal pusing kepala laju laju atau melambai lambai masa shoot tu.

Tetapi, jika kita gunakan 1/250s untuk merakam gambar helang yang sedang menyambar ikan di permukaan laut… kita akan dapat gambar yang sangat blur… kerana helang itu cukup laju dan shutter speed itu tak cukup untuk freeze the moment.

Gambar helang menyambar ikan perlukan shutter speed lebih dari 1/1000s
Gambar helang menyambar ikan perlukan shutter speed lebih dari 1/1000s

Faham tak?

Kalau x faham bacalah berulang kali sampai faham.

So.. depend pada kelajuan subjek kita, shutter speed yang mencukupi adalah shutter speed yang boleh freeze the moment. Dalam masa sama memberikan sharpness pada bentuk objek yang nak dirakam.

Oleh itu sangat penting kita praktis dan mencuba dengan objek yang kita suka nak rakam. Kalau kita nak dapat gambar racing yang sharp.. kita boleh mula praktis dengan merakam objek objek bergerak laju macam orang bermain sepak takraw atau bole sepak. Pilihlah pelbagai shutter speed sehingga kita dapat shutter speed yang cukup sharp.

SUBJEK BERGERAK

Ya, sometimes kita dah set cantik cantik, masa petik tu ada seorang yang gatal nak bergerak gerak. Selalunya dalam group photo. Atau event. Sentiasalah anticipate akan ada orang yang akan bergerak semasa rakaman. Cuba rakam beberapa kali dan jgn lupa untuk semak gambar. Dalam gambar yang sangat penting seperti official group photo, sedikit pergerakan pun sudah menjadi satu kesalahan.

Dalam gambar event, selalunya sedikit pergerakan boleh dimaafkan, tapi itu bergantung jugak kepada hasil akhir. Jika terlalu blurry atau ghosting, gambar adalah gagal. Jika anda memakai flash, anda boleh compensate masalah ini dengan menggunakan teknik rear curtain flash.

ANDA BERGERAK

Ya, ini pun mungkin juga. Jika anda mempunyai tangan yang terlalu kuat menggeletar atau postur badan yang tidak kukuh, gambar mungkin agak blur kerana camera shake.

Jika anda mempunyai tangan yang kurang stabil.. belajarlah teknik bracing. Ia boleh membantu mengukuhkan pegangan kamera dan memberikan gambar yang lebih sharp.

FOKUS DI TEMPAT YANG TIDAK TEPAT

Anda perlu menetapkan titik fokus yang betul. Jika anda tersalah meletak titik fokus, elemen utama akan berada diluar medan jelas atau depth of field.