Posted on Leave a comment

MEMILIH MEMORI KAD UNTUK KAMERA

MEMILIH MEMORI KAD UNTUK KAMERA 1

Assalamualaikum wbt. Hari ni saya nak share sedikit tip untuk memilih memori kad.

  1. Apabila memilih kad, sila beli dari kedai yang sah. Jangan beli dari kedai kedai mainan ditepi jalan. Pastikan kedai tersebut adalah kedai permanent yang mempunyai sijil perniagaan sah. Contoh contoh kedai adalah kedai komputer di shopping mall atau digital mall.
  2. Semak kotak memori kad tersebut dan pastikan tertera label syarikat distributor. Anda juga boleh menyemak status distributor dari website pengeluar kad. Sebagai contoh kad sandisk boleh disemak di web ini. https://www.sandisk.com/about/where-to-buy. 
  3. Membeli memori kad dari kedai komputer adalah jauh lebih murah dari membeli kad di kedai kamera. Harga dikedai kamera selalunya 200% atau paling kurang 150% lebih mahal dari kedai komputer.

KUALITI FIZIKAL SD CARD

  1. Kebanyakan memori kad SD mempunyai ketahanan fizikal yang lebih kurang sama. Memori kad High end dan memori kad murah kebanyakannya mempunyai sama build kualiti. Bagaimanapun sesetengah brand membina dengan build kualiti yang lebih baik berbanding jenama jenama lain.
  2. PRO version memori kad, mempunyai ketahanan yang sama dengan Normal version memori kad. Mereka dibuat dari cip dan plastic case.Nak test pi la bakar kedua dua jenis kad, tengok sapa yang bertahan lebih lama.

MEMAHAMI MAKLUMAT DI PADA LABEL MEMORI KAD

MEMILIH MEMORI KAD UNTUK KAMERA 2

MEMORI KAD KAPASITI

Adalah amat penting untuk kita memilih saiz memori kad yang mencukupi untuk keperluan kita. Pada saya, utk kebanyakan tugasan, memori kad 64GB adalah sudah memadai kerana saya menggunakan 24mp-30mp saja. Ini akan memberikan lebih kurang 4000 keping fail jpeg. Bagaimanapun saya mungkin akan merakam dengan RAW, jadi jumlah gambar yang akan diterima adalah berkurangan lagi… mungkin dalam 1500-2000 keping gambar saja.

MEMORY CARD SPEED CLASS (SD CARD)

MEMILIH MEMORI KAD UNTUK KAMERA 3
MEMILIH MEMORI KAD UNTUK KAMERA 4

Kelas kelajuan memori kad dibahagikan kepada beberapa kategori. Berikut adalah standard kategori.

  • Class 4: Minimum 4 MB/s Write
  • Class 6: Minimum 6 MB/s Write
  • Class 10: Minimum 10 MB/s Write
  • U1: Minimum 10 MB/s Write – best suited for full HD (1920×1080) video recording
  • U3: Minimum 30 MB/s Write – best suited for 4K recording.

Apabila kad memori itu ditauliahkan sebagai kelas U3, maksudnya ia mesti mempunyai kelajuan minimum 30MB/s setiap masa supaya tiada drop of frame ketika rakaman. Bagaimanapun, kelas diatas adalah untuk memastikan rakaman video boleh dijalankan dengan lancar.

MEMILIH MEMORI KAD UNTUK KAMERA 5

Memori kad dengan U1 certification. Hanya sesuai untuk full hd recording.

Jadi bila membeli memori kad untuk video, anda kena check guna kamera yang anda pakai… jika kamera anda cuma boleh shoot full hd, takde point beli memori kad extreme dengan U3 sebab speed rekod full hd tak perlu sampai 30MB/s. Bagaimanapun, kad extreme ada kegunaan lain iaitu kemampuan rekod burst mode dengan pantas, dan itu saya terangkan dalam parenggan seterusnya.

MEMILIH MEMORI KAD UNTUK KAMERA 6

U3 Logo certification. U3 akan memastikan anda boleh merakam 4k tanpa drop of frame

Jika anda memilih kad dengan U1 certification, write speed minimum adalah 10MB/s. Kad jenis ini hanya sesuai jika anda cuma merakam video pada saiz Full HD atau 1080 saja.

MEMORI KAD UNTUK SPORT SHOOTER

Sport atau action shooter selalunya merakam banyak gambar secara burst mode. Menyebabkan wujud keperluan untuk memori kad dengan write speed yang sangat laju. Memori kad seperti Extreme pro memberikan kelajuan maximum dengan kemampuan untuk mencapai write speed yang sangat tinggi. Bagaimanapun… write speed ini tidak boleh dipertahankan untuk jangka masa yang panjang. Still, ianya sangat membantu. Lebih laju lebih baik.

MEMILIH MEMORI KAD UNTUK KAMERA 7

Kad SDHC type II. Mempunyai kelajuan write speed up to 260MB/s dan read speed maximum 300MB/s

Write speed maximum 260MB/s memang sangat diperlukan bila kita shoot sport supaya setiap gambar yang dirakam boleh dipindah masuk dari buffer kepada memori kad dengan lebih pantas. Bagaimanapun jika kita membeli kad untuk tujuan rekod video saja, membeli sebarang kad dengan certification U3 sudah memadai.

Posted on Leave a comment

MENGAPA GAMBAR BLUR?

tip fotografi shutter speed

Assalamualaikum wbt. Sebenarnya terdapat banyak sebab gambar boleh menjadi blur dari kamera anda. Disini saya senaraikan sebab sebab tersebut dan cara mengatasinya

  1. Shutter speed yang dipilih terlalu perlahan
  2. Subjek bergerak
  3. Anda bergerak
  4. Focus pada tempat yang tidak tepat
  5. Depth of field terlalu nipis
  6. Masalah mekanisme lensa yang rosak
  7. Masalah refraction
  8. Masalah lensa berkualiti rendah

SHUTTER SPEED YANG DIPILIH TERLALU PERLAHAN

Shutter speed adalah element yang mengawal tempoh bukaan yang membenarkan cahaya masuk ke atas sensor.  Shutter speed diwakili dalam julat masa seperti 1 saat, 1/60 saat, atau 1/1000 saat. Dalam kamera kita, selalunya kita mengawal tempoh bukaan dari 30 saat sehingga 1/8000 saat.

MENGAPA GAMBAR BLUR? 8

Sebenarnya, terma Laju, sederhana dan perlahan ni adalah sangat subjektif dan sukar untuk dimengertikan. Macam ni, jika anda merakam gambar group photo, kebanyakan orang duduk statik tanpa banyak pergerakan. Jadi shutter speed seperti 1/250 sebenarnya adalah sudah cukup laju untuk group photo, dimana, jika kita rakam group photo itu dengan gunakan 1/250s, insya allah semua orang akan nampak sharp. Kecuali ada seorang yang gatal pusing kepala laju laju atau melambai lambai masa shoot tu.

Tetapi, jika kita gunakan 1/250s untuk merakam gambar helang yang sedang menyambar ikan di permukaan laut… kita akan dapat gambar yang sangat blur… kerana helang itu cukup laju dan shutter speed itu tak cukup untuk freeze the moment.

Gambar helang menyambar ikan perlukan shutter speed lebih dari 1/1000s
Gambar helang menyambar ikan perlukan shutter speed lebih dari 1/1000s

Faham tak?

Kalau x faham bacalah berulang kali sampai faham.

So.. depend pada kelajuan subjek kita, shutter speed yang mencukupi adalah shutter speed yang boleh freeze the moment. Dalam masa sama memberikan sharpness pada bentuk objek yang nak dirakam.

Oleh itu sangat penting kita praktis dan mencuba dengan objek yang kita suka nak rakam. Kalau kita nak dapat gambar racing yang sharp.. kita boleh mula praktis dengan merakam objek objek bergerak laju macam orang bermain sepak takraw atau bole sepak. Pilihlah pelbagai shutter speed sehingga kita dapat shutter speed yang cukup sharp.

SUBJEK BERGERAK

Ya, sometimes kita dah set cantik cantik, masa petik tu ada seorang yang gatal nak bergerak gerak. Selalunya dalam group photo. Atau event. Sentiasalah anticipate akan ada orang yang akan bergerak semasa rakaman. Cuba rakam beberapa kali dan jgn lupa untuk semak gambar. Dalam gambar yang sangat penting seperti official group photo, sedikit pergerakan pun sudah menjadi satu kesalahan.

Dalam gambar event, selalunya sedikit pergerakan boleh dimaafkan, tapi itu bergantung jugak kepada hasil akhir. Jika terlalu blurry atau ghosting, gambar adalah gagal. Jika anda memakai flash, anda boleh compensate masalah ini dengan menggunakan teknik rear curtain flash.

ANDA BERGERAK

Ya, ini pun mungkin juga. Jika anda mempunyai tangan yang terlalu kuat menggeletar atau postur badan yang tidak kukuh, gambar mungkin agak blur kerana camera shake.

MENGAPA GAMBAR BLUR? 9

Jika anda mempunyai tangan yang kurang stabil.. belajarlah teknik bracing. Ia boleh membantu mengukuhkan pegangan kamera dan memberikan gambar yang lebih sharp.

FOKUS DI TEMPAT YANG TIDAK TEPAT

Anda perlu menetapkan titik fokus yang betul. Jika anda tersalah meletak titik fokus, elemen utama akan berada diluar medan jelas atau depth of field.