Ada banyak cara kita boleh cantikkan gambar. Kita boleh gunakan ketepatan exposure, kita boleh gunakan teknik composition yang baik, dan kita boleh gunakan kreativiti dalam menggunakan cahaya. Semuanya ini boleh dipelajari dalam bengkel fotografi yang saya anjurkan.

Dalam artikel ini saya ingin berkongsi satu tip ringkas yang sentiasa saya ajar dalam bengkel saya. Selalunya tip macam ini memang kena tunjuk depan peserta dan minta diaorang terus praktikal supaya mereka faham dan paling penting, mudah diingat.

Cuba perhatikan gambar dibawah ini.

Dalam gambar ini ada beberapa kesilapan yang selalu tidak disedari jurugambar baru.

 1. Ada comot pada background. Objek merah di belakang ini sangatlah mengganggu kekemasan gambar. Saya selalu pesan pada peserta, sentiasa fikir kenapa setiap satu objek kecil dalam frame gambar itu anda letakkan dalam gambar… Adakah ia mencantikkan gambar? menambahkan kekuatan cerita? Jika tidak, keluarkan dari frame.  Sama juga tiang melintang di atas kepala. Cantikke macam tu? Lagi masalah.. apa cerita itu simen? lawa ke dalam gambar portrait ada elemen simen…
  Masalahnya.. jika benda itu dah memang ada dalam frame, macamana nak keluarkan? Ok teruskan baca tip no 2 dibawah.Tip fotografi, bagaimana nak mencantikkan gambar 4
 2. Ok sekarang kita belajar pulak cara paling mudah nak elakkan kotoran dalam gambar.  Saya menggunakan 2 teknik utama untuk memperbaiki mutu gambar.Yang pertama, cari sudut pandangan, dimana subjek utama dapat menutup objek yang mengganggu. Ini langkah paling mudah dan tidak menuntut sebarang upgrade pada peralatan.  Dalam gambar ini saya ambil dari lower angle dan saya kekanan sedikit. Jadi dapatlah saya menutup objek comot tadi.

  Yang kedua, gunakan aperture lebih besar supaya anda mendapat Depth of field yang lebih kecil, jadi kawasan out of fokus menjadi lebih blur.  Sesetengah orang memanggil ini sebagai bokeh. Ok, kita boleh guna term bokeh tu. Tapi tahukah anda apa sebab sebenar bokeh boleh membantu menjadi gambar lebih cantik?.
  Dengan menggunakan aperture seperti f/1.4, latar menjadi lebih kabur dan keseluruhan gambar menjadi lebih menarik. Akan tetapi kita perlu sangat berhati hati apabila menggunakan aperture f1.4 kerana ia boleh menyebabkan kawasan dof terlalu nipis sehingga kawasan muka pun banyak yang blur, ada cara kita boleh mengelakkan masalah muka blur ini apabila menggunakan fastlens. Antaranya dengan meletak wajah dalam plane yang sekata dengan sensor.

Tip fotografi, bagaimana nak mencantikkan gambar 5

Jadi begitulah tips ringkas saya. Walaupun sebenarnya execution bagi proses ini memerlukan banyak lagi pemahaman kepada beberapa perkara, tapi untuk pastikan tutorial ini ringkas dan mudah difahami, saya skip dululah. Insya Allah satu hari nanti saya akan sambung huraikan.

 

Share with your friends:
 • 1
  Share