Jika anda mahu menghasilkan gambar terbaik, pertamanya gambar anda perlulah mempunyai exposure yang tepat. Sekiranya anda kurang pasti adakah exposure itu cukup terang, anda boleh mengubahsuai kecerahannya dengan menggunakan exposure compensation.

Pada camera nikon, selalunya butang ev atau exposure value compensation ni berada di bahagian hadapan. Rupa butang itu adalah seperti ini, iaitu tanda + dan minus dalam satu butang.

 

Pada camera nikon selalunya butang ev dilabelkan sebagai AV dengan icon yang sama.

 

 

Untuk menggunakan butang EV, anda perlu memusingkan tombol command dial sambil satu jari menekan butang EV ini secara berterusan.

Apabila anda memusingkan EV, exposure meter juga akan berubah. Penanda dibawah akan berubah mengikut pusingan EV anda. Sekiranya anda memusingkan sebanyak +1, itu bermakna anda meningkatkan kecerahan sekali ganda. Memusingkan ev kepada -1 akan membuatkan gambar kekurangan cahaya sebanyak separuh dari yang asal.

 

 

Dibawah adalah contoh apabila anda menggunakan exposure value compensation. Kecerahan exposure akan berubah mengikut setting yang anda pilih.

 

Share with your friends: