Posted on Leave a comment

Kepentingan mode manual

Walaupun ada banyak mode yang kita boleh guna pada kamera, tetapi ianya sangat bergantung kepada apa yang kita nak rakam. Dalam banyak situasi, mode manual langsung tidak diperlukan. Malah digalakkan untuk rakam guna mode-mode automatic untuk mempercepatkan masa. Itupun jika hasil mode auto itu tepat dan konsisten.

Dalam banyak keadaan, jurugambar akan berhadapan dengan situasi dimana sumber cahaya adalah agak tricky, exposure yang baik pula sukar diperolehi dan meter kamera pula sering diperdaya oleh silauan dari sumber sumber cahaya lain. Dan ada pula waktu kita perlu menetapkan exposure berdasarkan kreativiti rakaman yang kita perlukan. Maka, disini datangnya keperluan untuk memahirkan diri dalam mode manual.

Jurugambar professional, iaitu jurugambar berbayar, wajib memahami mode manual secara mendalam. Ini kerana anda akan berhadapan dengan pelbagai situasi yang sukar, dan anda perlulah mempunyai ilmu dan latihan yang cukup.

Kadang kadang, kita akan jumpa jurufoto yang cakap, buat apa nak shoot manual? guna auto pun boleh. Obviously jurufoto ini belum mempunyai pengalaman menghadapi situasi yang sukar dalam kerja fotografi, dan mungkin beliau tidak mempunyai kemahiran atau pengetahuan dalam kawalan penataan cahaya.

Saya ingin beri contoh situasi dimana jurugambar perlu memahami mode manual, dan menggunakan mode manual akan membantu anda mencapai hasil yang lebih konsisten setiap masa

SITUASI 1 : BACKLIGHTING

Anda pasti akan hadapi backlighting pada sesuatu masa, samada shoot family, travel, event, berbayar atau tidak, sometimes anda memang tak ada kawalan kepada sumber cahaya! Jadi disini, anda perlu menghadapi situasi yang menyukarkan metering dari berfungsi dengan baik.

Menghadapi backlighting dengan berani, akan menjadikan akan seorang jurufoto yang lebih matang dalam menghadapi cabaran penataan cahaya. Jika digunakan dengan betul, backlighting memberikan impak kesan dramatik dalam gambar. Akan tetapi, menghadapi backlighting sangat sukar jika kita menggunakan mode auto atau semi auto dimana mode mode ini perlu bergantung kepada metering.

Menggunakan backlighting dengan betul menuntut pemahaman kepada konsep kawalan cahaya secara terperinci. Anda perlu memahami tugas tugas arah cahaya dan bagaimana ia membantu anda mencapai certain look dalam composition.  Light sangat memainkan peranan dalam composition, terutamanya permainan highlight dan shadow.

Mode manual – backlit

backlit 2

SITUASI 2 : MENGGUNAKAN FLASH, UNTUK MENCAPAI SATU KREATIVITI TERTENTU

Bagaimana korang menggunakan flash? janji terang? Ini bukan cara yang betul untuk menggunakan flash. Apabila kita gunakan flash, kita mempunyai satu sumber cahaya tambahan untuk mendapatkan certain creativity. Satu creativity paling mudah saya boleh share adalah, ambil gambar mugshot dengan cahaya lembut.

Mugshot peserta Kursus fotografi – Giatmara ISO400, 47mm, f/4.0 dan 1/80saat. Flash bounce atas. Reflector dibawah.

Gambar diatas dirakam menggunakan flash sebab cahaya ambient dalam kelas adalah gelap. Saya sengaja menggunakan background dengan highlight yang tinggi (window) dan kemudian sengaja overexposekan background supaya saya memperolehi mode high key.  Kawalan kepada exposure, untuk menjadikan background overexposed, memerlukan kawalan kepada manual secara sepenuhnya. Menggunakan Semi auto dan ubahsuai EV juga boleh digunakan, tetapi selagi sensor bergantung kepada meter, hasil akhir akan berubah ubah jika frame kita berubah walau sedikit. Jadi dengan itu penggunaan manual adalah lebih baik dan menjimatkan masa, dengan hasil yang dijamin tepat. Dalam kerja fotografi yang berbayar, kita tidak ada masa untuk inconsistency. Exposure yang kejap betul kejap salah adalah membuang masa dan merugikan kita.

KESIMPULAN

Sebenarnya ada banyak lagi situasi kita memerlukan kemahiran mengendalikan kamera dalam mode manual. Antara lain adalah situasi long exposure, atau ketika kita merakam motion atau pergerakan, dimana kita perlu kawal berapa shutter speed yang sesuai secara precise… atau astrophotography.. dan banyak lagi.

Apapun, mempelajari kemahiran baru juga tidak salah. Walaupun anda tak mempunyai keperluan untuk merakam foto secara professional, tetapi merakam gambar family dengan tepat, cantik dan menarik juga boleh menjadi satu kepuasan. Dan merakam secara manual boleh membantu anda mencapai perkara ini.

Posted on Leave a comment

Tip melajukan photoshop

Salam. Kalau photoshop anda slow, anda boleh lajukan performance software tersebut dengan beberapa tips ini

  1. Clean up pc anda dari malware, browser hijacker dan sebagainya.
  2. Upgrade ram anda.
  3. Upgrade kepada SSD
  4. Tingkatkan CPU anda
  5. Kurangkan perisian yang dibuka semasa menggunakan photoshop
  6. Disable antivirus
  7. Matikan chrome dan pelayar internet lain
  8. Letak scratch disk pada SSD atau NVME
  9. Letak scratch disk pada ram disk
  10. Gunakan graphic card (GPU) utk pemprosesan
  11. kurangkan cache level dan cache tile size
  12. Pisahkan lokasi scratch disk dengan file asal
  13. Letak file asal dalam SSD

TIP NO 1.. clean up pc anda. Optimize segalanya. Pastikan tiada malware berjalan jalan dengan bebas dalam pc anda. anda boleh gunakan scanner seperti malware bytes dsb. Juga pastikan tiada browser hijacker yang sentiasa cuba membuka dan meletak malware dalam pc anda. Dapatkan consultation dari mereka yang pakar jika anda tidak faham. Dari 10 pc yang saya selalu bantu upgrade, 7 mempunyai masalah ini. Mereka simply tidak faham yang komputer mereka dipenuhi virus dan trojan dan tidak faham ianya melembabkan komputer mereka sehingga running pada 50%-20% efficiency saja. Sangatlah merugikan

Untuk ram, saya mencadangkan RAM minimum 8GB utk penggunaan photoshop yang asas. tetapi sekiranya anda banyak membuat photo manipulation, buat cutout dengan refine edge dan fungsi fungsi ps terbaru, saya recommend tidak kurang 16gb. Jika anda menggunakan ps dan lightroom serentak dan bekerja dengan banyak file serentak, 32gb adalah jumlah ram yang ideal.

Jika anda masih menggunakan HDD, ketahuilah bahawasanya anda telah tertinggal satu peningkatan yang teramat penting dan wajib dijalankan. TUkarlah harddisk anda kepada SSD. Sekarang SSD sata dah murah, 1tb boleh dapat dalam 300++ saja. boleh cari di shopee. Ada banyak brand yang reliable.

CPU adalah core kepada semuanya. Processor yang saya cadangkan hari ini adalah sekurang kurangnya ryzen 5 3400. Saya cadangkan unit ni kerana murah dan sangat laju utk banyak kerja pemprosessan grafik.

Membuka pelbagai perisian serentak semasa menggunakan photoshop adalah satu kaedah mudah untuk menjadikan produktiviti photoshop menjadi amat mundur. Perhatikan perisian seperti chrome, firefox, word, excel dan perisian utilities seperti ccleaner, lenovo utilities, radeon atau geforce utilities… sedikit demi sedikit, perisian ini menggunakan resources seperti ram, cpu dan disk… ini semua menjadikan computer anda semakin perlahan. Matikan saja jika sdg menggunakan photoshop.

Antivirus sebenarnya sentiasa menjalankan pelbagai proses secara senyap. Matikan jika anda sedang menggunakan photoshop.

Scratch disk adalah satu sumber yang penting untuk photoshop. Semasa anda menjalankan proses editing, photoshop sentiasa menulis kepada scratch disk. Semakin laju scratch disk, semakin lajulah perisian photoshop berkerja. Saya cadangkan scratch disk sentiasa pada SSD atau NVME disk. Meletakkan scratch disk pada harddisk biasa sebenarnya melambatkan proses photoshop hampir 10x ganda.

Saya juga menyarankan scratch disk dipisahkan dari disk dimana anda letakkan file sumber. Sebagai contoh jika anda membuka file psd bersaiz 500mb dari disk C:, letakkan scratch disk anda pada disk lain, cthnya D:. Tetapi amat penting untuk anda gunakan SSD di kedua dua disk ini. Jika anda menggunakan NVME dan SSD dalam satu sistem komputer, letakkan file asal dalam sata SSD dan scratch disk pada NVME.

Ni advance sikit, utk kepada sesiapa yang faham. Anda sebenarnya boleh menggunakan RAM anda sebagai scratch disk dan anda akan mendapat hampir berpuluh kali ganda kelajuan berbanding NVME atau SSD sebagai scratch disk. Bagaimanapun anda perlukan jumlah ram yang banyak. Sebagai contoh jika anda menggunakan 32gb ram hari ini, anda boleh assign 8GB sebagai ram disk dan set disk ini sebagai scratch disk di dalam photoshop. ini memberikan anda 24gb ram lagi untuk digunakan dalam sistem dan anda boleh assign 70% dari 24gb ini utk kegunaan adobe photoshop dan lain lain. Ini meninggalkan 8GB lagi utk proses operating system.

Primo ramdisk software utk setup ram disk
Setup ramdisk sebagai scratch disk dalam photoshop preference

Dalam photoshop hari ini, anda boleh meningkatkan keupayaan photoshop dengan bantuan GPU. anda perlu enable GPU setting ini dalam preference.

Enabling GPU acceleration

Posted on 1 Comment

Mengendalikan masalah HDR dalam event photography

Assalamualaikum wbt.

Hari ni saya nak share sikit masalah yang agak menakutkan ramai photographer dalam event photography, iaitu high dynamic range.

Kalau sesekali terkena masalah ni, utk jurugambar yang baru baru, malah yang lama lama pun, boleh buat mereka termenung juga.

Utk memberikan contoh, ini adalah gambar utk client saya baru baru ini. Kalau kita perhatikan, sign di belakang tu amatlah terang dan kawasan ini, teramatlah gelap. Dalam situasi ini, kita selalu memilih samada kita nak expose utk highlight (logo) ataupun pada shadow (subject) dan sekeliling logo tersebut.

Jika kita meningkatkan exposure, logo akan menjadi over expose dan subject akan kelihatan terang sedikit.

Jadi untuk menyelesaikan masalah ini, kita perlu menggunakan speedlite untuk menerangkan subjek. Disini saya gunakan flash godox v860 secara on camera, dan bounce kepada ceiling. Hasilnya adalah seperti dibawah. Saya jarang gunakan mode ttl jadi kekuatan cahaya flash sentiasa dikawal secara manual.

Akan tetapi, perlu diingat, kita juga perlu memilih shutter speed yang sesuai kerana highlight pada logo adalah teramat terang. Jadi cara penyelesaiannya adalah dengan menggunakan shutter speed yang lebih tinggi.
Setting yang saya gunakan dalam gambar ini adalah 1/250s, f1.8 dan iso 125.

Satu lagi contoh gambar yang saya boleh kongsikan adalah seperti berikut.

Atau, cara yang lebih mudah… elakkan saja background seperti diatas kerana ia menyusahkan kerja anda. Kalau ada background alternatif, pakai saja background lain yang lebih mudah exposurenya kerana dalam event macam ni, kalau boleh kita nak dapatkan gambar kemas dan mudah. Tapi kalau client minta juga, kita kenalah tau cara nak selesaikan.

Posted on Leave a comment

Menggunakan tone terang dan gelap

Terma tone merujuk kepada kawasan dalam gambar yang boleh kita kenali sebagai kawasan terang dan gelap. Pada situasi yang paling extreme, sesebuah gambar mungkin cuma mempunyai tone terang dan gelap tanpa perubahan yang beransur antara kedua kawasan tersebut.

Sebagai contoh gambar di bawah menunjukkan tone terang dan gelap dengan mudah. Walaupun kebanyakan orang melihat cuma dua tone, tetapi orang yang berkerja dengan warna dan foto dapat melihat yang pada dalam kawasan putih, terdapat banyak tone terang dan light gray.

Dalam gambar dibawah pula menunjukkan gambar yang kaya dengan tone, ada tone terang dan gelap, dan perubahan atau transition dari terang dan gelap dibahagian reflection. Gambar ini boleh dikategorikan dalam high contrast image.

Gambar dengan tone yang kebanyakan gelap dan sedikit kawasan terang yang menampakkan latar kawasan ini. Gambar ini saya rakamkan di pulau maiga, semporna sabah.

Dalam gambar dibawah, kebanyakan kawasan adalah mempunyai tone terang. Hanya sedikit mempunyai tone gelap seperti rambut. Gambar ini juga dikenali sebagai High key image dimana kebanyakan kawasan mempunyai kecerahan yang tinggi.

Gambar dengan tone terang seperti ini dikenali sebagai gambar dengan tonality High Key.

Gambar dibawah pula menunjukkan low key image. Dimana kebanyakan tone adalah gelap.

Tengku azri memberi ceramah dalam bengkel anjuran mwwpm ini. Saya dijemput utk beri ceramah tentang produk fotografi dalam bengkel ini. Sempat juga snap beberapa keping gambar.

Untuk merakam seperti ini, kamera meter selalu kurang dapat memberikan gambar yang tepat dari segi exposure. Adalah lebih mudah menggunakan manual mode kerana ia memberikan exposure yang konsisten walaupun framing kita berubah. Saya pernah melihat seorang self claim pakar yang mengatakan mode aperture priority boleh menghasilkan gambar yang baik.

Pada saya, menggunakan mode yang bergantung kepada pengiraan metering sebenarnya menyusahkan kita. Setiap kali kita menukar framing, pengiraan metering akan memberikan hasil yang berlainan dan kita perlu compensate menggunakan Exposure value compensation.

Lebih mudah jika mampu menilai exposure dengan baik, set kepada manual dan dapat hasil yang konsisten walau framing bertukar. Terutamanya apabila kita merakam dark and bright tone dalam satu frame, metering selalu berikan hasil yang salah kerana dia tak tau kita nak expose utk shadow atau highlight.

Yes kita boleh set setting highlight tone priority tapi still, manual takkan ubah sebarang setting kita. Hanya kita yang tahu apa kita nak rakam.

Jadi, belajarlah setting manual kerana ia tidaklah sesukar mana. Ramai yang menghadiri kelas saya dapat menguasainya dalam setengah hari saja. Balik dah boleh guna manual dan decide sendiri apa exposure yang tepat setiap kali, berdasarkan ilmu fotografi yang tepat.

Insya allah soon saya akan upload pula tutorial setting manual yang mudah difahami. S

Posted on Leave a comment

Pro Tip – Tethering dengan Camera

Assalamualaikum wbt. Hari ni saya nak share sikit tip bila buat tethering. Tethering ni maksudnya shoot direct dari laptop atau smartphone. Ada banyak software yang membenarkan tethering hari ni, contohnya Adobe lightroom, Capture One Pro, canon eos utility, camranger , smart shooter, dslr dashboard, breeze system, astrodslr, camerarc, darkroom core, darktable, entangle, dna software, kuuvik , nikon camera control pro 2, phocus dan banyak lagi.  wow.. banyak kan.

Shoot secara tether akan memudahkan kita menyemak FOCUS, KUALITI, SHARPNES DAN EXPOSURE dari monitor yang lebih besar. Selalu kita missed satu dua masalah kalau semak guna dslr screen saja. Untuk commercial, shooting tether adalah sangat sangat penting dan membantu.

Tapi nak tether pun sebenarnya kenalah faham 1-2 perkara. Nanti anda akan frust bila tether x menjadi. So.. disini saya senaraikan perkara yang berkaitan dengan tethering

  1. Memory camera boleh rosak secara tiba tiba.
  2. Camera screen adalah kecil dan memenatkan mata. Pasang monitor sebesar boleh….
  3. Software yang datang dengan kotak kamera anda adalah yang terbaik, sehinggalah anda jumpa perisian commercial yang lain.. lepas tu anda akan rasa software tu gila crappy.
  4. Most problem datang disebabkan cable anda bermasalah.
  5. Jika supported, sentiasa shoot small JPEG + RAW.
  6. Sentiasalah save dalam card dan disk.
  7. USB2.0 data transfer adalah slow. Kebanyakan tidak dapat power yang cukup untuk sustain data transfer menyebabkan delay dan disconnection. Cable yang terlalu panjang juga senang memberikan masalah.
  8. Kamera yang menggunakan USB 3 adalah lebih laju. Pastikan juga anda gunakan cable yang betul dan berkualiti. Port yang digunakan pada komputer juga perlu dipastikan menyokong format 3.0.
  9. Apabila menggunakan USB masuk ke port pada DSLR, locking adalah amat lemah, mudah tercabut dan boleh menyebabkan kerosakan.
  10. Wireless tethering? menggunakan wifi network? Data Transfer adalah amat perlahan. Sebaiknya guna camranger.
  11. Ok so ianya takdelah 1-2 perkara tapi sebenarnya banyakkkkk lagi. Apapun kena cuba, trial and error dengan apa yang anda mampu.
  12. Jika anda merakam gambar distudio, tethering adalah amat berguna kepada client. Malah ia akan membantu anda mempercepatkan kerja, membuat keputusan dan boleh meningkatkan sales.

Berikut adalah peralatan/software yang stakat ni saya boleh kongsi.

DIRECT TETHER DARI PHONE ADALAH MUDAH

Tethering direct dari android phone adalah mudah. Bagaimanapun software mostly tak free hari ni. Antara yang saya gunakan adalah qdslrdashboard(rm37) atau sony imaging (free).  utk memasang menggunakan usb, anda perlukan OTG cable.

Kebanyakan pengeluar kamera ada perisian mobile untuk wireless tethering. Ada banyak tutorial video cara setup di youtube. Anda boleh search dengan mudah dengan gunakan keyword seperti “nikon tethering smartphone” atau seperti “sony mobile tethering”.

RIGHT ANGLE USB MUDAH DIKENDALIKAN

Saya dapati yang right angle USB cable adalah lebih mudah digunakan berbanding yang direct masuk tu. Kat lowyat ada jual.

IKAT USB CABLE PADA TEPI KAMERA SUPAYA TAK MUDAH TANGGAL

Idea ni saya dapat dari tengok alat yang dijual dibawah. Tapi since saya x tau mana nak beli, saya improvise, ikat je pakai cable tie. Bila kita gerak banyak, memang cable pun akan bergerak. Just pakai cable tie supaya menggenggam cable tu, dan ikat cable tie tu pada camera.

Posted on Leave a comment

TIP FOTOGRAFI PERKAHWINAN – GAMBAR-GAMBAR PENTING

Assalamualaikum wbt. Berikut adalah tips fotografi perkahwinan yang menyenaraikan jenis jenis gambar yang sangat penting untuk kita rakam semasa sesi fotografi perkahwinan. Maksudnya, gambar ini adalah gambar wajib yang biasanya perlu dirakam, dan dijangka ada oleh pengantin.

Sebagai seorang jurugambar perkahwinan, sangat penting untuk kita merakam gambar gambar ini. Akan tetapi senarai ini bukanlah senarai mutlak, anda boleh menambah dan mengurangkan jika perlu, bergantung kepada kreativiti anda.

GAMBAR WAJIB PERNIKAHAN

  1. Gambar rumah pengantin
  2. Close up dekorasi didalam rumah (yang berkaitan dengan perkahwinan)
  3. Pengantin bersolek
  4. Rakan & family pengantin perempuan sewaktu bersolek
  5. Ketibaan Rombongan Keluarga pengantin lelaki
  6. Gambar pengantin lelaki sedang menunggu
  7. Gambar aksi candid ahli keluarga kedua dua belah pengantin semasa menunggu akad
  8.  Gambar tok kadi dan saksi saksi
  9. Gambar portrait close up ahli keluarga dan tetamu
  10. Gambar close up pengantin semasa akad nikah. Wajah dan juga tangan
  11. Close up sewaktu membaca taklik
  12. Gambar close up semasa membaca doa
  13. Gambar close up barangan hantaran
  14. Gambar close up cincin / gelang / rantai
  15. Gambar adat istiadat seperti sarung cincin
  16. Gambar istiadat batal air sembahyang
  17. Gambar bersalaman dan berpelukan dengan ahli keluarga
  18. Gambar group foto formal keluarga pengantin, lelaki dan perempuan atau bersama.
  19. Gambar group foto bersahaja
  20. Gambar portrait pengantin baru
  21. Gambar group photo Ibu bapa pengantin bersama
  22. Gambar-gambar tetamu dan saudara mara bersama pengantin

GAMBAR WAJIB SEWAKTU MAJLIS PERSANDINGAN/SAMBUT MENANTU

  1. Pengantin bersolek dan bersiap
  2. Gambar candid pengantin dan rakan rakan, saudara mara sewaktu bersolek
  3. Gambar close up pengantin selepas siap bersolek
  4. Gambar rumah pengantin/dewan/ballroom, luar dan dalam
  5. Gambar dekorasi rumah pengantin yang berkaitan dengan majlis
  6. Gambar close up cake, bunga bunga, ikatan kerusi dan sebagainya
  7. Gambar Pelamin
  8. Gambar Tetamu yang datang menghadiri majlis
  9. Gambar ahli keluarga yang sedang melayan ketibaan tetamu
  10. Gambar candid parent bila menyambut tetamu penting
  11. Gambar ketibaan Pengantin Lelaki
  12. Gambar Pengantin perempuan bersalaman dengan pengantin lelaki sewaktu ketibaannya. Jika dalam hotel selalunya tiada salam.. terus berjalan saja
  13. Gambar flower girls jika ada
  14. Gambar Pencak silat jika ada
  15. Gambar Pemain kompang, zapin dsb jika ada
  16. Gambar berarak ke pelamin
  17. Gambar di atas pelamin
  18. Gambar merenjis dan menepung tawar jika ada
  19. Gambar memotong kek
  20. Gambar Semasa membaca doa
  21. Gambar makan beradap
  22. Gambar ucapan jika ada
  23. Gambar Group Foto Keluarga Secara Formal
  24. Gambar Group Foto Keluarga tidak formal
  25. Gambar pengantin dan rakan rakan.
  26. gambar pengantin/rakan rakan menyanyi/menari jika ada
  27. Portrait Pengantin
  28. Portrait pengantin dengan Ibubapa
  29. Portrait Pengantin dengan kawan kawan
  30. Portrait pengantin dengan saudara mara
  31. Creative Portrait

Posted on Leave a comment

Teknik Lightroom – Carian Ikut Nama Fail

Assalamualaikum wbt.

Kadang kadang kita nak mencari gambar mengikut nama fail, macam saya dalam studio kadang-kadang pelanggan akan berikan ikut nama fail yang saya berikan dalam google photos.

Jadi satu kerja juga nak mencari kalau guna explorer. Oleh kerana workflow saya banyak menggunakan lightroom utk pengurusan gambar, maka cara terbaik adalah dengan mencari gambar tersebut melalui lightroom juga.

Disini saya kongsikan cara untuk membuat carian secara mudah. Anda hanya perlu mengaktifkan filter carian dari dalam module Library.

Tip mencari fail dengan mudah dalam lightroom

Cara ini sebenarnya sangat menjimatkan masa. Tetapi sebelum itu, anda perlukan meletakkan gambar gambar tersebut ke dalam sebuah collection. Langkah ini seharusnya dijalankan semasa anda membuat proses import dari memori kad.

Menjadi jurugambar professional, iaitu jurugambar yang menjalankan perniagaan, memerlukan anda mempunyai kemahiran dalam penggunaan perisian yang sesuai, dan mahir dalam serba serbi penggunaan perisian itu.

Teknik yang perlu dikuasai bukan saja teknik editing tetapi juga teknik pengurusan gambar kerana apabila anda menghasilkan gambar setiap hari, amat mudah untuk anda hilang fokus dan meletakkan gambar secara bersepah sepah didalam harddisk. Kemahiran yang baik di dalam lightroom boleh membantu memudahkan anda menyimpan dan mencari gambar gambar asal, yang telah diedit, dan telah dihantar kepada pelanggan.

Posted on Leave a comment

MEMILIH MEMORI KAD UNTUK KAMERA

Assalamualaikum wbt. Hari ni saya nak share sedikit tip untuk memilih memori kad.

  1. Apabila memilih kad, sila beli dari kedai yang sah. Jangan beli dari kedai kedai mainan ditepi jalan. Pastikan kedai tersebut adalah kedai permanent yang mempunyai sijil perniagaan sah. Contoh contoh kedai adalah kedai komputer di shopping mall atau digital mall.
  2. Semak kotak memori kad tersebut dan pastikan tertera label syarikat distributor. Anda juga boleh menyemak status distributor dari website pengeluar kad. Sebagai contoh kad sandisk boleh disemak di web ini. https://www.sandisk.com/about/where-to-buy. 
  3. Membeli memori kad dari kedai komputer adalah jauh lebih murah dari membeli kad di kedai kamera. Harga dikedai kamera selalunya 200% atau paling kurang 150% lebih mahal dari kedai komputer.

KUALITI FIZIKAL SD CARD

  1. Kebanyakan memori kad SD mempunyai ketahanan fizikal yang lebih kurang sama. Memori kad High end dan memori kad murah kebanyakannya mempunyai sama build kualiti. Bagaimanapun sesetengah brand membina dengan build kualiti yang lebih baik berbanding jenama jenama lain.
  2. PRO version memori kad, mempunyai ketahanan yang sama dengan Normal version memori kad. Mereka dibuat dari cip dan plastic case.Nak test pi la bakar kedua dua jenis kad, tengok sapa yang bertahan lebih lama.

MEMAHAMI MAKLUMAT DI PADA LABEL MEMORI KAD

MEMORI KAD KAPASITI

Adalah amat penting untuk kita memilih saiz memori kad yang mencukupi untuk keperluan kita. Pada saya, utk kebanyakan tugasan, memori kad 64GB adalah sudah memadai kerana saya menggunakan 24mp-30mp saja. Ini akan memberikan lebih kurang 4000 keping fail jpeg. Bagaimanapun saya mungkin akan merakam dengan RAW, jadi jumlah gambar yang akan diterima adalah berkurangan lagi… mungkin dalam 1500-2000 keping gambar saja.

MEMORY CARD SPEED CLASS (SD CARD)

Kelas kelajuan memori kad dibahagikan kepada beberapa kategori. Berikut adalah standard kategori.

  • Class 4: Minimum 4 MB/s Write
  • Class 6: Minimum 6 MB/s Write
  • Class 10: Minimum 10 MB/s Write
  • U1: Minimum 10 MB/s Write – best suited for full HD (1920×1080) video recording
  • U3: Minimum 30 MB/s Write – best suited for 4K recording.

Apabila kad memori itu ditauliahkan sebagai kelas U3, maksudnya ia mesti mempunyai kelajuan minimum 30MB/s setiap masa supaya tiada drop of frame ketika rakaman. Bagaimanapun, kelas diatas adalah untuk memastikan rakaman video boleh dijalankan dengan lancar.

Memori kad dengan U1 certification. Hanya sesuai untuk full hd recording.

Jadi bila membeli memori kad untuk video, anda kena check guna kamera yang anda pakai… jika kamera anda cuma boleh shoot full hd, takde point beli memori kad extreme dengan U3 sebab speed rekod full hd tak perlu sampai 30MB/s. Bagaimanapun, kad extreme ada kegunaan lain iaitu kemampuan rekod burst mode dengan pantas, dan itu saya terangkan dalam parenggan seterusnya.

U3 Logo certification. U3 akan memastikan anda boleh merakam 4k tanpa drop of frame

Jika anda memilih kad dengan U1 certification, write speed minimum adalah 10MB/s. Kad jenis ini hanya sesuai jika anda cuma merakam video pada saiz Full HD atau 1080 saja.

MEMORI KAD UNTUK SPORT SHOOTER

Sport atau action shooter selalunya merakam banyak gambar secara burst mode. Menyebabkan wujud keperluan untuk memori kad dengan write speed yang sangat laju. Memori kad seperti Extreme pro memberikan kelajuan maximum dengan kemampuan untuk mencapai write speed yang sangat tinggi. Bagaimanapun… write speed ini tidak boleh dipertahankan untuk jangka masa yang panjang. Still, ianya sangat membantu. Lebih laju lebih baik.

Kad SDHC type II. Mempunyai kelajuan write speed up to 260MB/s dan read speed maximum 300MB/s

Write speed maximum 260MB/s memang sangat diperlukan bila kita shoot sport supaya setiap gambar yang dirakam boleh dipindah masuk dari buffer kepada memori kad dengan lebih pantas. Bagaimanapun jika kita membeli kad untuk tujuan rekod video saja, membeli sebarang kad dengan certification U3 sudah memadai.

Posted on Leave a comment

MENGAPA GAMBAR BLUR?

tip fotografi shutter speed

Assalamualaikum wbt. Sebenarnya terdapat banyak sebab gambar boleh menjadi blur dari kamera anda. Disini saya senaraikan sebab sebab tersebut dan cara mengatasinya

  1. Shutter speed yang dipilih terlalu perlahan
  2. Subjek bergerak
  3. Anda bergerak
  4. Focus pada tempat yang tidak tepat
  5. Depth of field terlalu nipis
  6. Masalah mekanisme lensa yang rosak
  7. Masalah refraction
  8. Masalah lensa berkualiti rendah

SHUTTER SPEED YANG DIPILIH TERLALU PERLAHAN

Shutter speed adalah element yang mengawal tempoh bukaan yang membenarkan cahaya masuk ke atas sensor.  Shutter speed diwakili dalam julat masa seperti 1 saat, 1/60 saat, atau 1/1000 saat. Dalam kamera kita, selalunya kita mengawal tempoh bukaan dari 30 saat sehingga 1/8000 saat.

Sebenarnya, terma Laju, sederhana dan perlahan ni adalah sangat subjektif dan sukar untuk dimengertikan. Macam ni, jika anda merakam gambar group photo, kebanyakan orang duduk statik tanpa banyak pergerakan. Jadi shutter speed seperti 1/250 sebenarnya adalah sudah cukup laju untuk group photo, dimana, jika kita rakam group photo itu dengan gunakan 1/250s, insya allah semua orang akan nampak sharp. Kecuali ada seorang yang gatal pusing kepala laju laju atau melambai lambai masa shoot tu.

Tetapi, jika kita gunakan 1/250s untuk merakam gambar helang yang sedang menyambar ikan di permukaan laut… kita akan dapat gambar yang sangat blur… kerana helang itu cukup laju dan shutter speed itu tak cukup untuk freeze the moment.

Gambar helang menyambar ikan perlukan shutter speed lebih dari 1/1000s
Gambar helang menyambar ikan perlukan shutter speed lebih dari 1/1000s

Faham tak?

Kalau x faham bacalah berulang kali sampai faham.

So.. depend pada kelajuan subjek kita, shutter speed yang mencukupi adalah shutter speed yang boleh freeze the moment. Dalam masa sama memberikan sharpness pada bentuk objek yang nak dirakam.

Oleh itu sangat penting kita praktis dan mencuba dengan objek yang kita suka nak rakam. Kalau kita nak dapat gambar racing yang sharp.. kita boleh mula praktis dengan merakam objek objek bergerak laju macam orang bermain sepak takraw atau bole sepak. Pilihlah pelbagai shutter speed sehingga kita dapat shutter speed yang cukup sharp.

SUBJEK BERGERAK

Ya, sometimes kita dah set cantik cantik, masa petik tu ada seorang yang gatal nak bergerak gerak. Selalunya dalam group photo. Atau event. Sentiasalah anticipate akan ada orang yang akan bergerak semasa rakaman. Cuba rakam beberapa kali dan jgn lupa untuk semak gambar. Dalam gambar yang sangat penting seperti official group photo, sedikit pergerakan pun sudah menjadi satu kesalahan.

Dalam gambar event, selalunya sedikit pergerakan boleh dimaafkan, tapi itu bergantung jugak kepada hasil akhir. Jika terlalu blurry atau ghosting, gambar adalah gagal. Jika anda memakai flash, anda boleh compensate masalah ini dengan menggunakan teknik rear curtain flash.

ANDA BERGERAK

Ya, ini pun mungkin juga. Jika anda mempunyai tangan yang terlalu kuat menggeletar atau postur badan yang tidak kukuh, gambar mungkin agak blur kerana camera shake.

Jika anda mempunyai tangan yang kurang stabil.. belajarlah teknik bracing. Ia boleh membantu mengukuhkan pegangan kamera dan memberikan gambar yang lebih sharp.

FOKUS DI TEMPAT YANG TIDAK TEPAT

Anda perlu menetapkan titik fokus yang betul. Jika anda tersalah meletak titik fokus, elemen utama akan berada diluar medan jelas atau depth of field.