Tip Audio Recording dalam Adobe premiere pro

Podcaster619

Assalamualaikum wbt. Beberapa sahabat complaint audio dalam dvd photoshop cc sangat low. I dont know much about audio. Alhamdullilah dalam proses pembetulan beberapa hari ni, saya discover few simple tip yang sangat berguna dan saya ingin kongsikan dengan sahabat sahabat. Hopefully boleh membantu apabila anda membuat proses rakaman audio.  Anak panah yang saya tunjuk diatas, […]

Continue reading


Kursus Asas Fotografi Feb 2015

IMG_6762s

  Modul 1 : Pengenalan kepada Kamera Digital SLR & Mirrorless Dalam bahagian ini anda akan mengenali bagaimana mengendalikan kamera dslr dan mirrorless. Anda akan didedahkan dengan teknik penjagaan, kelebihan dan kekurangan, mengenali accessories kamera yang penting dan bagaimana membersihkan kamera. anda.   Modul 2 : Mengenali Shooting Modes Anda akan mempelajari teknik memilih shooting modes […]

Continue reading


Cara Menggunakan Optical Slave Trigger

IMG_A13119_1000

Assalamualaikum wbt. Hari ini saya nak share 2 method untuk trigger flash anda secara wireless, tanpa menggunakan infrared ataupun 2.4ghz trigger. Kita akan belajar teknik paling “dumb” untuk trigger flash. Method yang kita akan belajar adalah teknik optical slave trigger. Kalau Nikon speedlite dipanggil SU4, kalau kat yongnuo dipangggil s1 atau s2. Soalan yang mungkin anda […]

Continue reading


Teknik membetulkan color cast pada gambar

header

Sebelum membuat color correction, kita perlu belajar beberapa perkara penting tentang warna. WARNA NEUTRAL Campuran warna membentuk warna yang kita lihat. Merah campur cyan dalam kuantiti yang sama menghasilkan grey. Bila terlalu banyak merah dalam gambar, kita tambahkan grey, atau kurangkan merah. Bila keduanya dicampur dalam kuantiti yang sama, ia menghasilkan warna neutral atau grey. […]

Continue reading


Manfrotto tripod kini berwarna warni

manfrotto_mkcompacta_red01-500x500 (1)

Selama ni kita tengok tripod manfrotto warna hitam je. Dan kalau sebut manfrotto.. kita terbayangkan tripod yang kukuh dan sangat mahal. Sekiranya anda peminat manfrotto tapi tak pernah mampu memiliki satu, kini anda boleh mendapatkan tripod dari pengeluar ini dengan harga yang sangat rendah… hanya serendah RM300, kini tripod ini boleh menjadi milik anda. Paling […]

Continue reading