Penting ke mode manual pada kamera?

Jawapan untuk soalan tajuk ni sebenarnya mudah je, ianya depend kepada apa yang kita nak rakam. Dalam banyak situasi, mode manual langsung tidak diperlukan. Malah digalakkan untuk rakam guna mode-mode automatic untuk mempercepatkan masa. Itupun jika hasil mode auto itu tepat dan konsisten.

Akan tetapi kadangkala, jurugambar perlu berhadapan dengan situasi dimana sumber cahaya adalah tricky, exposure yang baik sukar diperolehi dan meter kamera pula diperdaya oleh silauan dari sumber sumber cahaya lain. Malah, ada waktunya kita perlu menetapkan exposure berdasarkan kreativiti rakaman yang kita perlukan. Maka, disini datangnya keperluan untuk memahirkan diri dalam mode manual.

Jurugambar professional, iaitu jurugambar berbayar, wajib memahami mode manual secara mendalam. Ini kerana anda akan berhadapan dengan pelbagai situasi yang sukar, dan anda perlulah mempunyai ilmu dan latihan yang cukup.

Kadang kadang, kita akan jumpa jurufoto yang cakap, buat apa nak shoot manual? guna auto pun boleh. Obviously jurufoto ini belum mempunyai pengalaman menghadapi situasi yang sukar dalam kerja fotografi, dan mungkin beliau tidak mempunyai kemahiran atau pengetahuan dalam kawalan penataan cahaya.

Saya ingin beri contoh situasi dimana jurugambar perlu memahami mode manual, dan menggunakan mode manual akan membantu anda mencapai hasil yang lebih konsisten setiap masa

Situasi 1 : Backlighting

Anda pasti akan hadapi backlighting pada sesuatu masa, samada shoot family, travel, event, berbayar atau tidak, sometimes anda memang tak ada kawalan kepada sumber cahaya! Jadi disini, anda perlu menghadapi situasi yang menyukarkan metering dari berfungsi dengan baik.

Menghadapi backlighting dengan berani, akan menjadikan akan seorang jurufoto yang lebih matang dalam menghadapi cabaran penataan cahaya. Jika digunakan dengan betul, backlighting memberikan impak kesan dramatik dalam gambar. Akan tetapi, menghadapi backlighting sangat sukar jika kita menggunakan mode auto atau semi auto dimana mode mode ini perlu bergantung kepada metering.

Menggunakan backlighting dengan betul menuntut pemahaman kepada konsep kawalan cahaya secara terperinci. Anda perlu memahami tugas tugas arah cahaya dan bagaimana ia membantu anda mencapai certain look dalam composition.  Light sangat memainkan peranan dalam composition, terutamanya permainan highlight dan shadow.

Mode manual – backlit
backlit 2

 

Situasi 2 : Menggunakan Flash, untuk mencapai satu kreativiti tertentu

Bagaimana korang menggunakan flash? janji terang? Ini bukan cara yang betul untuk menggunakan flash. Apabila kita gunakan flash, kita mempunyai satu sumber cahaya tambahan untuk mendapatkan certain creativity. Satu creativity paling mudah saya boleh share adalah, ambil gambar mugshot dengan cahaya lembut.

Mugshot peserta Kursus fotografi – Giatmara ISO400, 47mm, f/4.0 dan 1/80saat. Flash bounce atas. Reflector dibawah.

Gambar diatas dirakam menggunakan flash sebab cahaya ambient dalam kelas adalah gelap. Saya sengaja menggunakan background dengan highlight yang tinggi (window) dan kemudian sengaja overexposekan background supaya saya memperolehi mode high key.  Kawalan kepada exposure, untuk menjadikan background overexposed, memerlukan kawalan kepada manual secara sepenuhnya. Menggunakan Semi auto dan ubahsuai EV juga boleh digunakan, tetapi selagi sensor bergantung kepada meter, hasil akhir akan berubah ubah jika frame kita berubah walau sedikit. Jadi dengan itu penggunaan manual adalah lebih baik dan menjimatkan masa, dengan hasil yang dijamin tepat. Dalam kerja fotografi yang berbayar, kita tidak ada masa untuk inconsistency. Exposure yang kejap betul kejap salah adalah membuang masa dan merugikan kita.

Kesimpulan

Sebenarnya ada banyak lagi situasi kita memerlukan kemahiran mengendalikan kamera dalam mode manual. Antara lain adalah situasi long exposure, atau ketika kita merakam motion atau pergerakan, dimana kita perlu kawal berapa shutter speed yang sesuai secara precise… atau astrophotography.. dan banyak lagi.

Apapun, mempelajari kemahiran baru juga tidak salah. Walaupun anda tak mempunyai keperluan untuk merakam foto secara professional, tetapi merakam gambar family dengan tepat, cantik dan menarik juga boleh menjadi satu kepuasan. Dan merakam secara manual boleh membantu anda mencapai perkara ini.

Tip Lightroom – Cara betul memadam gambar dari LR

Assalamualaikum wbt

Hari ini saya ingin berkongsi satu teknik yang sangat penting apabila kita mengurus gambar, iaitu menguruskan gambar yang perlu dipadamkan dari katalog lightroom.

Ada beberapa faktor yang mempengaruhi proses yang saya sebutkan ini.

Berikut adalah faktor-faktor yang perlu dipertimbangkan apabila menjalankan proses pembuangan gambar

  1. Gambar yang tidak diperlukan, tidak patut wujud dalam katalog lightroom kita.
  2. Gambar-gambar ini hanya mengurangkan ruang kosong dan menyusahkan kita apabila terlalu banyak, sehingga kita tidak ada space untuk gambar lain.
  3. Proses deletion sepatutnya bermula dari dalam kamera lagi, iaitu mengurangkan jumlah gambar yang blur, terlalu under atau over yang tidak boleh digunakan, atau gambar yang memang tidak diperlukan.
  4. Proses deletion perlu di buat lagi melalui lightroom, iaitu menyemak setiap satu gambar yang tidak memenuhi kualiti dan standard yang diperlukan.
  5. Proses backup adalah amat penting untuk dijalankan sebelum proses delete melalui Lightroom dijalankan. Backup perlu dibuat kepada medium storage lain, saya cadangkan external harddisk yang dedicated untuk backup saja, atau medium cloud storage di internet seperti Google Drive, Mega atau AWS. Proses ini penting supaya anda dapat recover fail yang hilang sekiranya anda terdelete gambar penting secara tidak sengaja.
  6. Komputer Kerja anda (workstation), sewajarnya cuma mengandungi gambar-gambar yang anda perlu saja, supaya anda boleh menjadikan komputer anda lebih ringan dan tidak “bloated” dengan gambar gambar “junk” yang takkan digunakan.
  7. Prestasi komputer anda akan bertambah baik jika anda mampu mengurus gambar gambar yang tidak diperlukan dengan baik.

CARA DELETE GAMBAR YANG BETUL MELALUI LIGHTROOM

  • Proses delete gambar perlu dijalankan melalui proses pengkatalogan.
  • Dalam proses ini anda hanya perlu tekan kekunci X pada keyboard anda, pada gambar gambar yang akan di delete. Penanda X bermaksud anda “REJECT” gambar tersebut.
  • Apabila anda telah menanda gambar tersebut dengan kekunci X, Lightroom akan menanda gambar ini sebagai REJECTED, dan anda boleh memadam semua gambar reject sekaligus, melalui menu Photo > Delete Rejected Photos, atau kekunci pantasnya, Ctrl + Backspace

Kelebihan Proses Flagging Ini

  • Apabila anda menggunakan proses flagging ini, anda boleh menanda dahulu gambar yang anda tidak mahu. Dan proses ini anda boleh buat sepanjang anda berkerja dengan koleksi gambar tersebut.
  • Apabila anda telah siap deliver gambar tersebut kepada customer, anda boleh jalankan proses Delete rejected photos ini.
  • Atau anda boleh jalankan proses delete ini, sebulan sekali.
  • Anda boleh menyemak semula apa yang anda mahu delete.
  • Komputer atau laptop anda akan menjadi lebih ringan, tidak bloated, dan harddisk space juga tidak membazir dengan gambar yang anda tidak mahukan.
  • Anda tidak perlu risau kerana anda telah backup dahulu dalam external harddisk atau cloud storage.

Tip fotografi, bagaimana nak mencantikkan gambar

Ada banyak cara kita boleh cantikkan gambar. Kita boleh gunakan ketepatan exposure, kita boleh gunakan teknik composition yang baik, dan kita boleh gunakan kreativiti dalam menggunakan cahaya. Semuanya ini boleh dipelajari dalam bengkel fotografi yang saya anjurkan.

Dalam artikel ini saya ingin berkongsi satu tip ringkas yang sentiasa saya ajar dalam bengkel saya. Selalunya tip macam ini memang kena tunjuk depan peserta dan minta diaorang terus praktikal supaya mereka faham dan paling penting, mudah diingat.

Cuba perhatikan gambar dibawah ini.

Dalam gambar ini ada beberapa kesilapan yang selalu tidak disedari jurugambar baru.

  1. Ada comot pada background. Objek merah di belakang ini sangatlah mengganggu kekemasan gambar. Saya selalu pesan pada peserta, sentiasa fikir kenapa setiap satu objek kecil dalam frame gambar itu anda letakkan dalam gambar… Adakah ia mencantikkan gambar? menambahkan kekuatan cerita? Jika tidak, keluarkan dari frame.  Sama juga tiang melintang di atas kepala. Cantikke macam tu? Lagi masalah.. apa cerita itu simen? lawa ke dalam gambar portrait ada elemen simen…
    Masalahnya.. jika benda itu dah memang ada dalam frame, macamana nak keluarkan? Ok teruskan baca tip no 2 dibawah.
  2. Ok sekarang kita belajar pulak cara paling mudah nak elakkan kotoran dalam gambar.  Saya menggunakan 2 teknik utama untuk memperbaiki mutu gambar.Yang pertama, cari sudut pandangan, dimana subjek utama dapat menutup objek yang mengganggu. Ini langkah paling mudah dan tidak menuntut sebarang upgrade pada peralatan.  Dalam gambar ini saya ambil dari lower angle dan saya kekanan sedikit. Jadi dapatlah saya menutup objek comot tadi.

    Yang kedua, gunakan aperture lebih besar supaya anda mendapat Depth of field yang lebih kecil, jadi kawasan out of fokus menjadi lebih blur.  Sesetengah orang memanggil ini sebagai bokeh. Ok, kita boleh guna term bokeh tu. Tapi tahukah anda apa sebab sebenar bokeh boleh membantu menjadi gambar lebih cantik?.
    Dengan menggunakan aperture seperti f/1.4, latar menjadi lebih kabur dan keseluruhan gambar menjadi lebih menarik. Akan tetapi kita perlu sangat berhati hati apabila menggunakan aperture f1.4 kerana ia boleh menyebabkan kawasan dof terlalu nipis sehingga kawasan muka pun banyak yang blur, ada cara kita boleh mengelakkan masalah muka blur ini apabila menggunakan fastlens. Antaranya dengan meletak wajah dalam plane yang sekata dengan sensor.

Jadi begitulah tips ringkas saya. Walaupun sebenarnya execution bagi proses ini memerlukan banyak lagi pemahaman kepada beberapa perkara, tapi untuk pastikan tutorial ini ringkas dan mudah difahami, saya skip dululah. Insya Allah satu hari nanti saya akan sambung huraikan.

 

Cara sync tarikh dan masa gambar dari banyak kamera

Pernah tak korang shoot secara beregu, dan bila balik korang dapati date and time tak sync… horror tak?

walaupun sekarang masalah ni sangatlah jarang terjadi sebab kita sync guna NTP… tapi kekadang ada jugak  yang…. hahah.. geram je.. nak citer pun malas.

Ok takpe… itu benda yang dah jadi… so.. kalau dah jadi? camne nak repair?

Jgn takut… lightroom boleh je repair. Follow je ikut video penerangan saya ni. Insya allah hidup akan lebih bahagia dan tenang.

 

Camera Raw Plugin Terbaru – Mana nak dapat?

Salah satu isu yang membelenggu ramai jurufoto yang kurang mahir sikit dalam i.t adalah masalah camera raw. Selalunya masalah ni datang bila dia nak bukak RAW file kat ps dan tetiba takleh bukak pulak.

So do not fret… saya ada solution untuk anda. (BTW, semua masalah ni tak timbul jika anda pakai full licensed version. My license on off.. hehe, bila ada job baru bayar. Takde job, saya run trial atau alternative mode). 😛

  1. So anda ada problem ni?

2. Bukak google…taipkan apa yang anda cari. Try first hit… selalunya ia akan menjadi

3. Sekarang saya rasa kita ditempat yang betul… YESS!!!

4.  Scroll down kebawah sikit. Perhatikan link download dibawah. Klik satu yang berkenan dihati (dan ikut spec komputer anda)

 

5. Sekarang kita akan dibawa product page untuk DNG converter 9.10. Bolehlah download dan install.

3 teknik menggunakan speedlite yang wajib kita tahu

Menggunakan speedlite sebenarnya bukan sekadar on kan flash dan petik picu kamera. Speedlite adalah satu alatan fotografi yang sangat powerful dan jika digunakan bersama pengetahuan yang baik, ia boleh memberikan hasil yang sangat baik.

Bounce utk kualiti cahaya paling lembut

Apabila bercerita tentang merakam foto, kita perlu memahami dengan jelas apa yang kita rakam. Merakam portret akan memerlukan kita mempertimbangkan keperluan untuk menggunakan cahaya yang lembut.

Teknik bounce ke siling adalah teknik paling mudah untuk mendapatkan cahaya yang lembut. Cahaya lembut akan menjadikan tekstur kurang kelihatan dan kulit kelihatan lebih bersih, kurang berkedut dan lebih anjal.

Speedlite sangat berguna di waktu terik

Siang hari dah panas terik? kenapa nak pakai speedlite?Ha, tu la antara rahsia yang saya selalu share dalam bengkel fotografi lanjutan saya. Sebenarnya, bila kita shoot waktu siang, kita akan mengalami masalah background yang terlalu cerah. So…selalunya kita nak latar belakang yang lebih gelap, atau tak la jadi putih saja. Jadi disini speedlite diperlukan dimana, kita akan menggunakan ISO aperture shutter untuk menggelapkan latarbelakang, dan seterusnya menggunakan cahaya flash untuk mencerahkan subjek.

Dalam gambar dibawah saya menggunakan strobe Godox wistro ad600 dan menggunakan teknik HSS untuk memastikan saya boleh menggunakan shutter speed yang mencukupi untuk menggelapkan latarbelakang.

 

Kita boleh guna Speedlite untuk shoot produk

Ramai juga yang datang pada saya, minta advice apa studio lighting strobe nak beli, sedangkan mereka dah mempunyai tools yang cukup.

Sebenarnya guna speedlite pun boleh untuk shoot product, apatah lagi product yang kecil kecil macam baju budak ni. Kalau kita mempunyai unit speedlite yang mencukupi, kita boleh pastikan latar belakang juga cukup putih sampai tak perlu edit sikit pun (dari segi brightness)

Jadi kalau anda dah mempunyai flash, anda dah boleh je nak shoot indoor untuk produk, cuma maybe kena creative sikit. Insya Allah kalau anda perlukan khidmat nasihat saya dalam hal ni saya sedia membantu. Boleh arrange consultation session bagaimana anda boleh setup whitestudio sendiri tanpa kos yang terlalu banyak.

 

Sekitar Aktiviti Coverage Fotografi JomNikah Putrajaya 2017

Assalamualaikum wbt

Alhamdullilah aktiviti jomnikah ni berjaya juga dilaksanakan. 25 pengantin telah diijabkabulkan sebagai pasangan suami isteri yang sah pada hari tersebut.

Aktiviti ini telah dijayakan oleh Yayasan Kebajikan Malaysia atau MCCF yang diperbadankan dibawah badan hal undang undang Jabatan Perdana Menteri.

Program ini mendapat tajaan dari pelbagai syarikat.

Dari segi photo coverage pula saya sebagai jurulatih fotografi sekadar menggalak dan mengumpulkan jurufoto jurufoto yang berminat untuk menjadi sukarelawan pada program tersebut. Alhamdullilah ianya mendapat sambutan memberangsangkan dan sebanyak 24 orang jurufoto telah hadir menyumbang tenaga dalam program ini.

Kami telah mengkoordinasikan tugas kami melalui group whatsapp saja. Dan semua yang hadir ini adalah 100% sukarelawan tanpa mengenakan sebarang bayaran sedikit pun.

Antara Gelagat Jurufoto yang terlibat

Cara Clear Cache dari Google Chrome

Salam sejahtera semua. Semoga kita semua berada dibawah lindungan rahmatnya.

Hari ni saya nak share simple tips iaitu cara nak clearkan cache. Benda mudah je, tapi ramai juga yang google benda ni.

Kenapa nak clear cache?

Maybe sebab tanak wife tau kita ada melayari instagram mira filzah ke, neelofa ke.. atau website cari jodoh ke.. heheh.

So.. caranya mudah je, klik kat google chrome browser pancake menu, pastu klik history, bukak cache, clearkan… thats all..

hehe

tengok screenshot kat bawah la….

So.. good luck.. semoga berjaya ok.

Assalamualaikum.