2014-12-30_11-49-01

2014-12-30_11-49-01

Kenali asas fotografi Aperture, shutter speed, iso dan juga teknik teknik komposisi untuk menghasilkan gambar yang baik . Sangat penting untuk mereka yang ingin mempelajari fotografi tetapi tiada kelapangan untuk menghadiri kursus, atau jauh dari lokasi kursus.

1. Pengenalan Kepada DVD
2. Asas Pengendalian DSLR
3. Cara Setting pada kamera
4. Memahami Aperture
5. Memahami Shutter Speed
6. Memahami ISO
7. Memahami Exposure
8. Teknik Fokus
9. Mod Manual
10. Depth of field
11. Merakam gambar bergerak
12. Fill in Flash
13. White Balance
14. Metering
15. Komposis
16. Centre of interest
17. Memilih orientasi
18. RO3
19. Latarbelakang
20. Foreground
21. Sillhoutte
22. Pengenalan Lightroom
23. Lightroom Workflow

Contoh Salah satu Video – Membetulkan white balance

Tempahan & Pembayaran
Sila gunakan langkah yang berikut:

Langkah 1:
Depositkan pembayaran RM100 kepada akaun ini

Maybank, 562366116404 (adhadimohd resources)

Langkah 2
Sila email kepada pay@adhadi.com dengan butiran berikut

Subjek : Tempahan DVD KUASAI FOTOGRAFI
1. Nama Penuh
2. No Telefon
3. Sila attach salinan resit deposit bank sebagai bukti pembayaran
4. Alamat untuk penghantaran

#dvdkuasaifotografi
http://adhadi.com/shop/dvd-kuasai-fotografi-dengan-dslr/

IMG_9482ss

Client sangat suka jika kulit muka mereka dihaluskan dan dicantikkan. Bagi orang perempuan, tak ada yang lebih bermakna dari gambar dengan kulit yang bersih dan berseri seri tanpa sebarang kejelekan. Akan tetapi manual portret retouching sangat mengambil masa dan sukar dilakukan. Disini saya kongsikan plugin yang selalu digunakan wedding photographer untuk mempercepatkan kerja dan memberikan hasil yang menarik dengan amat mudah, iaitu hanya dengan click-click saja, tanpa perlu skill yang tinggi.

Baca artikel ini secara penuh dengan meningkatkan keahlian anda kepada Ahli Pembaca (Level 1) and Ahli Premier (Level 2).

Log In Daftar

ramdisk

Satu cara untuk meningkatkan prestasi komputer kita tanpa berbelanja lebih adalah dengan menggunakan RAM sebagai storage sementara bagi tugasan yang memerlukan ruang simpanan yang tinggi.

Apabila kita menggunakan photoshop, atau aftereffect, kita memerlukan scratch disk. Scratch disk adalah storan data sementara untuk fail yang kita sedang kerjakan.

Apabila berkerja dengan satu fail yang besar, komputer akan sering menulis dan membaca fail itu. Jadi, penggunaan memori RAM sebagai storage sementara boleh meningkatkan kelajuan kita berkerja dengan fail itu sehingga berpuluh kali ganda laju, berbanding menggunakan storan sementara pada harddisk.

APA YANG ANDA PERLUKAN

  1. RAM sekurang-kurangnya 2GB.
  2. Perisian Dataram RAMDISK . Anda boleh download yang percuma

CARA SETTING

  1. Install perisian ramdisk itu.
  2. Pilih saiz storan yang sesuai. Sebaiknya tidak lebih 25% dari total memory yang ada.
  3. Klik butang start

ramdisk 2

SETTING PADA PHOTOSHOP

Setelah anda Start ramdisk, dan melihat ada drive baru dalam computer anda, anda dah boleh menggunakan disk ini.

Klik pada menu Edit -> Preference -> Performance.

Tick pada ram disk dan letakkan ia sebagai top scratch disk.

2015-05-09_20-54-53

 

ps-ipad-screenshot-20121128

Bayangkan anda sedang shoot group photo, atau portrait, selepas betulkan pose client, anda boleh ketepi sikit dan menekan butang shutter dari ipad anda. Gambar terus terpapar pada ipad, anda review, betulkan lagi pose client anda, dan reshoot. Mudah tak? Sekarang dah boleh! dengan kelajuan yang best!
Bayangkan juga selepas wedding, anda load semua gambar ke lightroom, kemudian pickup ipad anda, duduk kat sofa, depan tv, temankan wife, sambil anda mendelete dan memilih gambar terbaik hanya dengan gunakan ipad anda… menarik tak? Nak tahu, baca tips ini..

Baca artikel ini secara penuh dengan meningkatkan keahlian anda kepada Ahli Pembaca (Level 1) and Ahli Premier (Level 2).

Log In Daftar

cfscreen

Sebelum ini nikon pernah keluarkan amaran tentang dslr palsu. Ada yang membeli nikon d600 tapi rupanya adalah d7000 yang diberi casing d600. Dan D4 pun ada kes juga.

Tapi hari ni canon keluarkan amaran tentang speedlite 600 EX RT palsu. Kebanyakan flash ini dijual dalam online.

Flash palsu ni tidak dikeluarkan oleh canon, akan tetapi kelihatan seakan sama. Dan flash ini berfungsi sama seperti unit yang asli.. tapi tanpa ujian dan semakan dari canon sendiri.

Satu cara untuk menguji betul atau tidak adalah dengan menguji sistem wireless speedlite ini. Sistem wireless radio canon tidak ada pada speedlite yang palsu.

Yang pasti, pengeluar fake speedlite ni sangat berhati hati dan berjaya menghasilkan unit yang rupanya seakan sama. Akan tetapi, masih ada sedikit kelainan yang boleh dikenalpasti untuk jadi panduan kita.

Dalam yang asli, tuil kunci yang asli dibina panjang sedikit. Sedangkan yang tak asli, tuilnya tak berapa panjang. Semak gambar dibawah.

locking

 

Keduanya, screen pada flash palsu dibina jauh berbeza dari yang asli. Untuk yang tau, mudah nak detect. Tapi yang first time beli pasti akan terpedaya. Jangan jadikan diri anda mangsa penipuan!

cfscreen

Pastikan anda beli dari pengedar camera canon yang asli. Elakkan membeli online terutamanya kedai yang anda tidak kenal/.

 

IMG_3003

Negatif space sangat penting untuk difahami oleh seorang jurufoto. Tanpa penggunaan ruang yang baik dalam framing, kita sukar menghidupkan mood dan suasana yang diperlukan untuk berinteraksi dengan penonton seni

Baca artikel ini secara penuh dengan meningkatkan keahlian anda kepada Ahli Pembaca (Level 1) and Ahli Premier (Level 2).

Log In Daftar