6 Kelebihan utama Adobe Photoshop Lightroom 6

485050_439849586064028_80945076_n

Korang ada guna lightroom tak? rugi la tak guna. Software ni memang terbaik untuk photographer. Jangan cakap photographer, kalau kita banyak ambil gambar untuk family pun.. lightroom sangat membantu. Apa? korang pengguna CaptureOne? Dxo optic? haha.. korang terlalu advanced untuk membaca blog ni..  Baiklah.. kita cuma nak discuss apa kelebihan lightroom terbaru ni. Kalau korang […]

Continue reading


Membina QR code untuk Album anda

Kini qrcode anda telah tersedia dan boleh digunakan

Kalau anda pernah menggunakan whatsapp untuk web, pasti anda telah mengimbas QR code melalui phone anda. Ya, kita memang jarang menggunakn qr code tapi setelah whatsapp menggunakannya, ramai yang lebih kenal teknologi ini. Malah kini, banyak jabatan kerajaan di malaysia telah mula menggunakan QRCODE untuk mengidentifikasi product dan perkhidmatan mereka. Sebenarnya melalui Adobe Indesign, kita […]

Continue reading


Cloning & healing dalam lightroom 5

cloning-dan-healing-banner

Cloning dan healing adalah satu teknik yang selalu digunakan dalam lightroom atau photoshop, untuk membuang sebahagian pixel yang tidak dikehendaki dalam gambar. Dalam gambar dibawah kita dapat membuang lembaga yang mengganggu dalam gambar. Membuang gangguan dalam gambar sebenarnya sangat mudah. Sila ikut langkah yang berikut LANGKAH 1 Dalam develop modul, pilih tool Clone dengan menekan […]

Continue reading


Kursus Fotografi di Institut Latihan Kecemerlangan Mara, Jawi Penang

ZAE_0918

Syukur alhamdullilah beberapa minggu yang lepas saya diberikan peluang untuk berkongsi kemahiran dalam Kursus Nadi Kreatif anjuran Institut Latihan Kecemerlangan Mara di Jawi Penang. Kepada semua peserta, semoga apa yang dikongsikan dapat dimanfaatkan dan saya memohon ampun dan maaf sekiranya ada salah dan silap dimana mana. Terima kasih! Kursus Asas Fotografi & Komposisi 14 April […]

Continue reading


Tip untuk cekap dalam event fotografi

image_gallery

Untuk photographer baru, banyakkan berlatih shoot event. Hopefully boleh dapat kemahiran rakam gambar event yang bagus. Syarikat, agensi & jabatan selalunya perlukan gambar untuk PR campaign. Kalau kita ada portfolio merakam event yang baik, nak masuk nanti senanglah.. at least mereka boleh nilaikan keupayaan kita sendiri. Bila dah rasa gambar mantap, cubalah tanya pendapat mereka […]

Continue reading


Tip asas utk menggunakan flash atau studio lighting

IMG_1184

Salah satu problem yang sering berlaku kepada jurugambar baru, apabila menggunakan banyak studio light… mereka dapat hasil yang tak berapa baik tapi mereka tak tahu apa dia. Tak kisahlah mana mereka letak light, dan berapa power mereka adjust, gambar tetap ada something wrong. Problemnya adalah kerana mereka hidupkan semua lampu serentak. Untuk mendapatkan hasil yang […]

Continue reading