Menu

Photomirage hasilkan gambar bergerak dari foto pegun

Video sentiasa memberikan impak yang lebih besar berbanding foto pegun. Bagaimanapun, perisian terbaru dari Corel ini mampu mengubah segalanya dengan teknologi terkini yang memudahkan pengguna untuk menghasilkan video hanya dari sumber foto pegun. Corel photomirage adalah perisian terbaru dari corel yang boleh memberikan nafas baru pada gambar pegun anda. Photomirage berfungsi dengan  meletakkan titik animasi […]

Bengkel Fotografi (DSLR/Mirrorless) Percuma Adhadi.com

Assalamualaikum wbt. Disni saya ingin menjemput mana mana pemilik kamera baru, samada dslr mahupun mirrorless, untuk mempelajari cara cara mengoptimumkan penggunaan kamera anda dengan teknik yang betul. Bengkel ini adalah percuma. Saya dah menganjurkan aktiviti bengkel seperti ini dari 2006 lagi. Setahun dua ni agak bz sket, dan kekurangan resources. Insya Allah lepas ni saya […]

Bagaimana canon speedlite 470 ex ai berfungsi

Assalamualaikum wbt. Baru-baru ini canon telah melancarkan product flash terbaru iaitu canon speedlite 470 ex ai. Speedlite ini berfungsi sama macam speedlite speedlite canon yang lain, dengan semua ciri biasa yang disertakan. Akan tetapi saya agak excited kerana flash ini mempunyai ciri terbaru tambahan iaitu automatic intelligence bounce. Maksudnya, flash tersebut akan memusingkan sendiri flash […]

Beza F stop dan T Stop

Ada sahabat bertanya tentang lens yang beliau ingin beli, dan beliau ternampak pelbagai pilihan lensa dengan tanda T1.5 seperti ini Jadi dalam artikel ini saya akan membantu menerangkan apa beza lens seperti ini dengan lens yang biasa kita lihat seperti 50mm f1.8 Dalam dunia fotografi, kita ada satu lagi dunia yang lebih advance iaitu sinematografi […]

Batteri Rechargeable yang murah dan tahan utk speedlite

Rechargeable batteri yang baik mempunyai harga yang agak mahal dipasaran. Eneloop pro 2450mah saja sudah berharga lebih dari RM69 untuk 4 biji bateri. Sekiranya kita memerlukan 4 pack batteri untuk second flash dan juga backup, pelaburan yang diperlukan saja sudah RM276.00 Awal awal dulu, saya akan membeli batteri rechargable murah di Jalan pasar. Ada macam […]

Lensa terbaik untuk fotografi perkahwinan

Assalamualaikum wbt. Ramai yang tertanya tanya tentang lensa yang sesuai untuk merakam gambar perkahwinan. Ye la, ramai yang bercita cita nak jadi jurugambar kahwin, walaupun tak pernah attend kelas dan takde idea pun apa ilmu yang penting yang perlu ada dalam dada sebelum menawarkan perkhidmatan kepada pelanggan, tapi sekurang kurangnya confident tu dah ada. Hehe.. […]

Cara cropping gambar dalam photoshop

Apabila ada banyak ruang terlebih dalam gambar anda, kita boleh crop gambar tersebut untuk membuang elemen yang tidak diperlukan. Tujuan cropping adalah untuk mengemaskan paparan gambar tersebut. Kadangkala cropping akan menyebabkan sesebuah gambar boleh nampak begitu baik kerana ruang yang mengganggu fokus telah dibuang. Menggunakan photoshop untuk crop gambar adalah amat mudah. Anda hanya perlu […]

Cara Mendekati Pelanggan

Ada banyak cara kita boleh mendapatkan perhatian prospek. Perkara pertama perlu ada lakukan adalah dengan memutuskan siapakah sasaran jualan anda. Satu kaedah yang berkesan adalah dengan memutuskan secara sangat spesifik tentang pelanggan ideal anda. Cuba bayangkan sekiranya anda menjalankan bisnes foto family, dan anda mensasarkan pelanggan anda adalah pasangan ibu bapa muda dengan pendapatan isi […]

8K tv kini berada dipasaran

33 juta piksel (7680 × 4320) – adalah empat kali ganda lebih besar  daripada 4K Ultra HD, dan 16 kali lebih banyak piksel dari Full HD. 8K TV kini telah pun berada dimana mana, terutamanya dalam organisasi penyiaran. Saya agak excited bila membaca berita tentang pengeluaran unit tv 8k ini sebab, sudah pasti 4k akan turun harga […]

Mengapa gambar dari kamera anda blur?

Assalamualaikum wbt. Sebenarnya terdapat banyak sebab gambar boleh menjadi blur dari kamera anda. Disini saya senaraikan sebab sebab tersebut dan cara mengatasinya Shutter speed yang dipilih terlalu perlahan Subjek bergerak Anda bergerak Focus pada tempat yang tidak tepat Depth of field terlalu nipis Masalah mekanisme lensa yang rosak Masalah refraction Masalah lensa berkualiti rendah   […]