2014-08-19_17-40-30

Masalah gambar di monitor terlalu kuning

Kenapa tiba tiba monitor jadi terlalu kuning? Atau masa guna photoshop tiba tiba jadi kuning… kalau dalam software lain, gambar ok pulak.

Anda boleh cuba cara ni dulu, sebelum beli monitor baru

1. Access “Color Management”. Cari dalam Control panel, taipkan Color management, then click menu tu.

2. Check pada “use my setting for this device”

3. Add profile sRGB IEC61966-2.1

4. Klik pada “Set as default profile”

2014-08-19_17-40-30

IMG_2325

Tips Bisnes Fotografi – Pinjam gambar orang untuk promote bisnes

Satu perkara yang anda tak boleh buat, kalau nak jadi photographer, adalah mengambil gambar orang lain dan tunjukkan kat blog untuk mencari customer.

Malah sebenarnya anda tidak wajar gunakan gambar waktu anda tag along kerana anda bukanlah official photographer. Itu bukan portfolio anda, mungkin ianya dari kamera anda, tapi mereka bukan client anda. Malah menurut akta hakcipta, copyright hanyalah pada mereka yang layak. Layak maksudnya, mempunyai kebenaran atau mempunyai persetujuan antara orang yang dirakam dengan yang merakam. Bila kita hanya mengikut, membantu, menolong, kita bukan orang yang layak menggunakan gambar tersebut untuk portfolio.

Sekiranya anda tiada gambar untuk ditunjukkan dalam web anda, carilah orang untuk dirakam for free. Ianya akan cost anda nothing, hanya masa anda.

IMG_2325Merakam gambar memerlukan skill dan kemahiran memerlukan masa untuk kita dapatkan. Kesabaran sangat perlu apabila mempelajari sesuatu kemahiran.

Sesetengah orang tanya saya, kalau mereka guna gambar mereka, mereka tak akan dapat feedback, atau respon.. jgn cakap nak dapat customer. Kita kena muhasabah diri lah.. bila kita baru belajar, memang kita tak mahir lagi, gambar kita pun tak menarik. Tapi tak semestinya gambar kita akan stay macam tu forever. Kita kena terima, kita tak begitu bagus dan mahir.. so kita kena fokus untuk mendapatkan kemahiran yang kita perlu.

Menggunakan gambar orang lain adalah satu cara tak jujur untuk memperdaya client anda untuk mempercayai anda ada kemahiran, sebaliknya kita tiada kemahiran apa pun.  One day, cara ini akan backfire. Client akan dapat tangkap yang kita auta saja. Dan one day nama kita akan jadi buruk dan kita takkan dapat sustain bisnes fotografi kita.

 

 

Tip Indesign – Missing link? gambar dah hilang?

Salam.. kekadang kita dapat masalah gambar hilang, keluar tanda soal warna merah. Tu tandanya fail asal dah hilang.

Dalam indesign, gambar sentiasa link balik kepada fail asal.. cth c:\gambarkahwin.jpg

sekiranya anda delete fail gambarkahwin.jpg tu, indesign akan tunjuk simbol missing link.

Klik pada gambar dibawah dan follow penerangan dan anak panah yang saya tunjukkan untuk membetulkan semula masalah anda.

2014-07-23_0-24-25

2014-07-18_1-31-29

Pesawat MAS MH17 ditembak jatuh

Satu lagi kehilangan besar untuk negara…. satu ujian dari Allah untuk kita, mungkin juga peringatan untuk kita yang hidup…

#MH370 belum lagi ditemui.. kini kita menerima khabar sedih #MH17 pula ditembak jatuh di ukraine. Semoga semua ahli keluarga bersabar dengan ujian ini.

2014-07-18_1-31-29

2014-07-18_1-31-52 2014-07-18_1-32-10 2014-07-18_1-32-22 2014-07-18_1-32-40 2014-07-18_1-33-34 2014-07-18_1-34-57 2014-07-18_1-35-362014-07-18_1-48-41

Pengantin perempuan duduk lebih rendah, dan menyengetkan badan, sedangkan pengantin lelaki duduk tegak.

Tip Posing – bila pengantin wanita lebih tinggi

Salam… hari ni saya ingin share tips pose apabila pengantin perempuan lebih tinggi dari lelaki. Soalan ini biasa ditanyakan dan sekadar yang saya tahu dan faham, ini antara perkara yang boleh dibuat

Dari segi penampilan

  1. Elakkan pengantin perempuan pakai high heel yang terlalu tinggi.
  2. Cuba tinggikan tanjak lelaki
  3. Pakaikan kasut tinggi untuk lelaki

Dari segi pose 

  1. Kurangkan ketinggian pengantin perempuan dengan membuat pose pengantin perempuan menunduk atau dengan membongkokkan badan
  2. Banyakkan pose duduk.
  3. Pose pengantin perempuan duduk di kerusi, dan pengantin lelaki berdiri disebelah
  4. Untuk pose berdiri berdua, letak pengantin lelaki diatas anak tangga yang tinggi sedikit.
Pengantin perempuan duduk lebih rendah, dan menyengetkan badan, sedangkan pengantin lelaki duduk tegak.
Pengantin perempuan duduk lebih rendah, dan menyengetkan badan, sedangkan pengantin lelaki duduk tegak.
Tanjak tinggi boleh membantu
Tanjak tinggi boleh membantu
Pengantin perempuan menundukkan kepala dan membongkokkan badan.
Pengantin perempuan menundukkan kepala dan membongkokkan badan.
Pose duduk dan pengantin perempuan menyendeng kearah pengantin lelaki, akan membuatkan pengantin perempuan kelihatan lebih rendah
Pose duduk dan pengantin perempuan menyendeng kearah pengantin lelaki, akan membuatkan pengantin perempuan kelihatan lebih rendah

Tips Komunikasi & Tambahan

  1. Elakkan bercakap tentang ketinggian depan client anda. Some mungkin tak kisah, dan melawak tentangnya. Some mungkin sangat sensitif.
  2. Memorize sebanyak mana step yang anda tahu.. dan jalankan pose ini tanpa perlu menyebut tentang ketinggian pengantin lelaki. Mean jgn banyak cakap… buat saja. tak perlu mention.
  3. Gambar anda success bila orang tak perasan pun tentang ketinggian tu.. sebaliknya kalau mereka tengok, mereka komen tentang how happy atau lovely couple tu dalam gambar.

 

Belajar Adobe Photoshop CC 2014 – Camera raw filter

Setiap kali adobe keluarkan versi baru, mesti ada penambahan yang akan memudahkan kerja kita. Jadi, kita kena study sikit lah apa penambahan tu. Kadang kadang mungkin penambahan tu akan memudahkan kerja kita. Sometimes tutorial dia cuma beberapa minit. Dan kalau kita rasa rugi nak spend masa beberapa minit untuk dapatkan ilmu yang bakal memudahkan kerja kita beratus ratus minit…. kita la yang rugi.

IMG_1397

Mengenal Cahaya – Kualiti Cahaya

Apabila bercerita tentang fotografi, kita perlu memahami cahaya secara teknikal. Sesetengah jurufoto mampu menghasilkan karya bermutu kerana mereka mempunyai kemampuan mengenal kecantikan visual secara natural. Tapi kebanyakan kita, tak ada kemahiran ini secara automatik, tetapi ianya boleh dipelajari.

Topic pertama adalah kualiti cahaya itu sendiri. Selalunya kita kenali sebagai soft atau hard light.

SOFTLIGHT

Berikut adalah contoh softlight

IMG_9750 IMG_9809IMG_7992

  • satu ciri Softlight adalah terserak dengan sekata.
  • kita boleh dapatkan softlight dibawah tempat yang teduh
  • mata subjek tak squint bila bawah softlight
  • satu cara nak dapatkan cahaya yang lembut adalah dengan memastikan sumber cahaya lebih besar dari subjek.
  • sebagai contoh bila hari berawan, matahari dibelakang awan.. memancarkan cahaya dan jatuh pada awan.. Cahaya menembusi awan dan terserak ke merata arah, mengisi setiap tempat pada wajah kita secara sekata… itulah softlight
IMG_1397
Satu contoh gambar dengan softlight… sumber cahaya adalah dengan menggunakan flash yang dipantul pada sudut tertentu, dengan mengambil kira saiz “glow” yang terhasil di ruang pantul, supaya lebih besar dari subjek, dan juga mengambil kira arah pantul semula, supaya cahaya jatuh sekata pada wajah, tanpa shadow yang keras dia mana mana bahagian.

Hardlight

Ada orang kata hardlight tak sesuai untuk portrait. Kenyataan ini separuh saja betul.

Kalau kita nak hasilkan portrait wajah seperti diatas, ya memang tak sesuai guna hardlight. Akan tetapi sebenarnya dalam ilmu portrait, pemahaman kepada ilmu hardlight sama penting dengan ilmu softlight. Kita banyak menggunakan hardlight dalam commercial atau portrait bersifat sport atau yang menunjukkan aggresiveness atau kekuatan. sedangkan portrait softlight lebih sesuai untuk portrait yang bersifat lembut characternya.

Selain Softlight dan hardlight, kita juga perlu memahami tentang Direction dan juga Color cast bila menggunakan cahaya dalam fotografi. Sekiranya kita tak memahami basic ini, bagaimana mungkin boleh dikatakan kita ada ilmu fotografi sedangkan fotografi itu sendiri bermaksud merakam dengan cahaya.

Untuk memahami tentang hardlight, kualiti lain lain dan bagaimana ia diaplikasikan dalam dunia fotografi sebenar, menggunakan flash, atau strobe atau cahaya semulajadi, anda bolehlah hadiri kursus fotografi lanjutan adhadi mohd yang akan diadakan pada setiap hujung minggu. Semak menu jadual diatas untuk mendapatkan jadual terkini.

Terima kasih

 

Hajat kita adalah untuk tukar warna latar tu.. dapat tukar sedikit jadi pekat pun jadilah

Tip Photoshop : Cara tukar warna dalam gambar

Salam. Hari ni saya akan share teknik tukar warna dalam mana mana bahagian dalam gambar.

Sebenarnya photoshop ni mudah… tapi jgnlah belajar banyak banyak sekaligus. Boleh jadi gila nanti. Kita cuba satu satu. Ada orang datang beli dvd saya dan cakap mahu belajar semua tool dalam photoshop. Saya kata sabar.. belajar satu satu.. dia kata nak jadi pandai cepat.

Ni cara orang cakap bermasalah. Mana mungkin kita mahir semuanya dalam masa yang singkat. Dan tak ada orang belajar semuanya dalam satu masa pun. Kita belajar sikit sikit sampai jadi mahir. Kita cuma belajar benda yang kita perlukan. Dan mungkin masa depan kita perlukan… tapi bukan belajar semua benda yang ada dalam photoshop.

Hajat kita adalah untuk tukar warna latar tu.. dapat tukar sedikit jadi pekat pun jadilah
Hajat kita adalah untuk tukar warna latar tu.. dapat tukar sedikit jadi pekat pun jadilah
Klik pada Image > Adjustment dan klik pada Replace color
Klik pada Image > Adjustment dan klik pada Replace color
Klik pada warna yang kita nak ubahsuai
Klik pada warna yang kita nak ubahsuai
Dan kemudian ubahsuai hue... atau saturation. Kalau nak cepat tekan je color picker kat sebelah tu dan pilih la warna.
Dan kemudian ubahsuai hue… atau saturation. Kalau nak cepat tekan je color picker kat sebelah tu dan pilih la warna.

 

Jadi.. ini salah satu tool yang paling banyak digunakan photographer, esspecially wedding photographer. Anda bolehlah experimen dengan pelbagai jenis gambar bagi mendapatkan pemahaman yang betul betul mantap.

Sekiranya anda berminat untuk menguasai Photoshop, saya telah compile 4 jam video tutorial berbahasa melayu yang saya hasilkan sendiri.. untuk anda pelajari sendiri dari rumah. Insya Allah isi kandungan dvd ini boleh membantu… tapi kena dicuba lah.. kalau disimpan di rak saja mana mungkin boleh jadi mahir dalam photoshop. Anda boleh dapatkan DVD ini dari sini ==> DVD KUrsus Asas photoshop CS5

Kalau tak faham bolehlah tanya insya allah saya akan bantu, samada email atau whatsapp, ataupun call.  (0123076857, adhadi@gmail.com)