Resize banyak gambar dengan adobe bridge

Assalam, hari ni saya nak share teknik resize gambar secara pukal menggunakan perisian adobe bridge. Adobe bridge adalah perisian percuma dari adobe. anda boleh download secara terus dari website adobe. Dibawah adalah contoh antaramuka adobe bridge. Untuk multiple resize, mula mula pilih gambar yang perlu diresize. Atau anda boleh tekan ctrl + A untuk pilih…

Baca artikel ini secara penuh dengan meningkatkan keahlian anda kepada Ahli Premier (Level 2).

Log In Daftar

242 total views, 2 views today

Flash trigger yang compatible dengan semua speedlite termasuk sony

Assalamualaikum wbt.

Jika anda mencari flash trigger yang boleh support pelbagai sistem termasuk sony, fuji, pentax, canon dan nikon… anda boleh cuba Cactus V6 II ni. Transceiver ni juga support High Speed Sync dan power sync jadi creativity pun insya Allah bertambah.

cactus_dicflawftv6ii_wireless_flash_transceiver_v6_1262560

The Cactus V6 II is the World’s First wireless flash trigger that supports cross-brand high-speed sync (HSS) and can control power output and zoom angle of Canon, Fujifilm, Nikon, Olympus, Panasonic and Pentax system flashes all at the same time.1

Enter V6 II Microsite

Two High-Speed Sync Modes
  1. Normal HSS: Supports shutter speed up to 1/8000s.
  2. Power Sync: Boosts flash contribution above camera’s x-sync speed, perfect for extreme conditions where Normal HSS is not powerful enough.2

Cactus also extends HSS capabilities to Fujifilm cameras despite them not yet supporting high-speed sync at the time of writing.

AF-Assist

Both the V6 II and IIs now has an automatic LED AF-assist light that makes auto-focusing in dark environments possible – even in pitched-black!3 Besides the camera-mounted V6 II/IIs, off-camera units will also activate the AF-assist light, which helps focusing even when camera is far from the subject.

Highly Intelligent

V6 II can now auto-detect the on-camera portable flashes at device start-up by selecting the system the flash belongs to and assigning an Auto flash profile. Moreover, it now works with previously unsupported digital-only TTL flash models on the V6 and expands its compatibility.  Similarly, the V6 II will auto-detect the camera and selects the system accordingly.4  This simple plug-and-play makes the setting up extremely quick and easy that both amateurs and professionals appreciate.

Flash Profile Customization

Users may still manually choose from more than 60 popular flash models from Canon, Nikon, Pentax, Olympus, Panasonic, Metz, Nissin, etc. should they wish to. And for those who demands the utmost accurate power outputs they may adjust each power level using the Cactus Profile Editor, a computer-installed software that allows the saving of up to 10 personalized flash profiles.

Remote Power and Zoom Control

Besides remote power control, remote zoom control is now available to all compatible TTL flashes, which was only available on Cactus RF60 series Wireless Flash before. This will give photographers much quicker controls by swapping controls of power and zoom settings directly on the V6 II.

Multi-master

The V6 II now allows multiple photographers to trigger off-camera flashes at the same time. Not only is this great for wedding and events, it is also perfect for running photography workshops.

Major features:

    1. Cross-brand wireless manual power and zoom control with HSS support of Canon, Fujifilm, Nikon, Olympus, Panasonic and Pentax flashes;
    2. Two cross-brand high-speed sync modes:
      1. Normal HSS supports shutter speeds up to 1/8000s;
      2. Power Sync boosts flash contribution above camera’s x-sync speed;
    3. Multi-master supports up to 20 photo­graphers firing the same set of flashes at their own power settings;
    4. AF-assist light assists focusing in low light environment;
    5. Flash profile customization ensures accurate power output;
    6. Work seamlessly with the RF60 series to support HSS and Power Sync;
    7. Other useful features inherited from the V6 including:
      1. Lo Power
      2. Absolute Power
      3. TTL Pass-through
      4. Group Sequence
      5. Sports Shutter
      6. Remote Shutter
      7. Relay Mode
      8. Delay Mode
      9. Firmware Update support

Flash model profiles pre-installed in V6 II:
Canon E-TTL / E-TTL II HSS models:
– Canon 320EX, 420EX, 430EX, 580EX*, 600EX;
– Godox TT685, V860C;
– Metz 36AF-5, 44AF-1, 50AF-1, 52AF-1, 58AF-1, 58AF-2, 64AF-1;
– Nissin Di600, Di622, Di700, Di866, Di866II, i40, MG8000;
– Phottix MITROS;
– Pixel X650C, X800C;
– Shanny SN600C;
-Yongnuo 568EX*;

Fujifilm TTL HSS models:
– Fujifilm EF-42;
– Nissin i40;

Nikon D-TTL / iTTL FP models:
– Godox V860N;
– Metz 36AF-5, 44AF-1, 50AF-1, 52AF-1, 58AF-2, 64AF-1;
– Nikon SB-500, SB-600, SB-700, SB-800, SB-900, SB-910;
– Nissin Di600, Di700, Di866, Di866II, MG8000;
– Phottix MITROS;
– Pixel X800N;
– Sigma EF-530;
– Yongnuo 568EX*;

Olympus TTL FP models:
– Metz 44AF-1, 50AF-1, 52AF-1, 58AF-2;
– Olympus FL-36R, FL-50R;

Panasonic TTL FP models:
– Panasonic FL360, FL500;

Pentax P-TTL models:
– Metz 36AF-5, 44AF-1, 50AF-1, 58AF-2; – Pentax AF 360FGZ, AF 540FGZ;

* profiles working with different versions of the model (e.g. 580EX II and 580EX)

Notes on compatibility:

  • Cactus V6 II is not compatible with Cactus V6 on the current firmware. After updating to new firmware (version pending) on the V6, V6 II will be backward-compatible within camera’s x-sync speed;
  • Cactus V6 (RX) does not support Normal HSS when triggered by the V6 II;
  • Cactus V6 (RX) supports Power Sync by updating to new firmware (version pending) when triggered by the V6 II;
  • Cactus RF60 (RX) supports Normal HSS and Power Sync by updating to new firmware (version 200 and onwards) when triggered by the V6 II;
  • Cactus V6 II does not work with any other flash trigger model including Cactus V4, V2s or V2;
  • Cactus V6 II does not transmit TTL information wirelessly;
  • Cactus V6 II is not compatible with flashes or strobes with reversed polarity connectors;
  • Cactus V6 II is compatible with practically all cameras that come with either (1) a standard ISO hot shoe, or (2) a female sync port connection;
  • Cactus V6 II is compatible with the Wireless Flash Transceiver V5 and Laser Trigger LV5 for basic flash triggering and shutter release.
  • Camera(s) tested that does not support high-speed sync modes on the Cactus V6 II:
      – Fujifilm X-E2 (Updated: July 18, 2016)
  • Cactus V6 II is compatible with the Olympus O-MD E-M1. However, some copies of the E-M1 come with a thicker-than-usual metal hot shoe spring plate which has to be removed when working with the V6 II. Check out how to remove the spring plate in this discussion forum thread. (Updated: August 5, 2016)
  • Cactus V6 II is compatible with the Panasonic Lumix DMC-GX8. However, due to special timing requirements by the camera it only supports HSS up to 1/4,000s. (Updated: September 1, 2016)

1 With the exception of Pentax system flashes due to special timing requirements so it must be paired with a Pentax camera in order to support HSS.

2 Power Sync may require the user to adjust the sync time in order to eliminate any banding issues (black line across the image).

3 AF-assist works when the camera sends out a corresponding signal.

4 To auto-detect camera system, half-press the shutter release of camera while switching on the V6 II to TX mode.

388 total views, 1 views today

Dynamic Portrait Lighting menggunakan available light

Apabila kita menghasilkan foto, adalah penting kita memahami bahasa lighting. Apabila kita memahami bahasa lighting, dan menggunakannya dengan baik apabila memotret, kita dapat menghasilkan potret dengan composition ruang dan nilai yang secukupnya. Sebagai contoh dalam gambar ini, mengimplementasi short lighting pada wajah, memberikan dynamic pada depth, atau dipanggil juga depth of light. Dengan hanya menggunakan…

Baca artikel ini secara penuh dengan meningkatkan keahlian anda kepada Ahli Premier (Level 2).

Log In Daftar

473 total views, no views today

Tip lighting – Key light

Key light adalah cahaya utama yang kita gunakan untuk menerangi subjek. Gambar diatas guna key light dari cahaya matahari yang dipantul guna reflector. Perhatikan arah pantulan melalui catch light pada mata. gambar diatas gunakan cahaya dari flash sebagai key light. saya gunakan reflector sebagai fill light. Teknik ini dipanggil clampshell lighting untuk dapatkan cahaya yang…

Baca artikel ini secara penuh dengan meningkatkan keahlian anda kepada Ahli Premier (Level 2).

Log In Daftar

333 total views, no views today

Nikon 105mm f/1.4 adalah lensa 105mm terpantas

Salah satu lens kegemaran saya adalah 105mm f2.8, dan 85mm f.14. Tapi macamana pula kalau ada lens 105mm f/1.4?

Itulah jawapan nikon kepada penantian para portrait photographer. Dengan pelancaran Nikon 105mm f/1.4 terbaru, lens ini membuatkan ramai photographer mula berangan angan untuk memilikinya malah yang dari canon ada yang mula berfikir untuk bertukar sistem.

105mm_F14E_05_DG_1765_A4-800x534

contoh dari nikon 105mm 1.4

1332838

Harga lens ni dikatakan USD2200, lebih kurang RM8000 malaysia. Berbaloi atau tidak? yess sangat berbaloi. Lagi pula lens nikon dikenali dengan autofocus yang pantas dan sharpness yang terbaik.

20064_sample-photo_05

Bokeh dari lens ni sangat cantik, clean blurry rendition pada background. Sangat soft dan jauh lebih menarik dari versi f2.8. Dan versi f/2.8 tu pulak tak pernah mengecewakan langsung!!

af-s-nikkor-105mm-f-1.4-e-ed-lens-sample-image-1

226 total views, no views today

Foto fine art terbaik dikenalpasti

Baru baru ini, pertandingan fotografi fine art telah memilih pemenangnya dari 4000 keping gambar yang telah dihantar dari serata dunia.

Jurufoto David tortora dan Jaime travezan telah dinobatkan sebagai pemenang category professional fine art, membawa pulang hadiah sebanyak USD3000 dengan siri foto nudes yang bertajuk flora.

1451929790zs-3bdtortora_jtravezan_flora1

Florian Ruiz pula telah dinamakan amateur fine art photographer of the year dengan siri foro Mirage Cities yang dirakam di china. Florian membawa pulang hadiah sebanyak USD2000.00

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Untuk melihat semua gambar yang menang, layari http://fineartphotoawards.com

 

374 total views, no views today

Tutorial Nikon D5300 – Manual Exposure Mode

Dalam mode manual anda boleh menukar kedua aperture dan shutter speed. Ada banyak kelebihan manual mode, anda boleh mengawal secara tepat exposure yang anda mahukan. Banyak teknik foto kreatif memerlukan kita menggunakan exposure mode secara manual. Prosidur Pusingkan mode dial kepada M Semak indikator exposure. Ubahsuai shutter speed dan aperture Untuk mengubah shutter speed, pusingkan…

Baca artikel ini secara penuh dengan meningkatkan keahlian anda kepada Ahli Premier (Level 2).

Log In Daftar

268 total views, no views today

Free download – image resizer guna right click je

Rasa macam leceh je nak bukak photoshop untuk resize gambar? kan senang kalau boleh right click kat gambar pastu terus pilih size? Jangan risau, guna tool percuma ni anda boleh terus resize gambar dari context menu. Dengan cara ni anda boleh jimatkan masa anda dengan cuma right click dan terus kecilkan gambar tersebut. Untuk download…

Baca artikel ini secara penuh dengan meningkatkan keahlian anda kepada Ahli Premier (Level 2).

Log In Daftar

250 total views, 1 views today

Teknik lajukan recycling speed untuk flash anda

Menggunakan speedlite atau flash unit seperti SB910 atau Canon 600 EX Rt sememangnya satu cara yang mudah untuk mendapatkan cahaya tambahan. Dan dengan adanya technology wireless hari ini, pelbagai creativity dapat dicapai oleh jurufoto. Penggunaan batteri AA yang mudah diperolehi juga memberi manfaat yang besar kerana jurufoto tak perlu risau kehabisan kuasa bateri.

IMG_0901-2 (Medium)

IMG_0973 (Medium)

Contoh penggunaan teknik creative wireless lighting

Bagaimanapun speedlite masih lagi mempunyai kelemahan iaitu kuasa bateri AA tidaklah sebesar mana. Dengan menggunakan batteri rechargable yang professional gred seperti Powerex Nimh AA, ianya akan meningkatkan lagi julat kemampuan pancaran cahaya.

Untuk meningkatkan lagi kemampuan pancaran dan recycling speed, kita boleh menggunakan bateri pack yang khas dibina untuk speedlite tersebut. Sebagai contoh Nikon 900 dan 910 boleh menggunakan SD9 pack ni sebagai sumber kuasa tambahan.

 

Nikon SD9

Penggunaan battery pack ni sangat memudahkan terutamanya jika anda shoot dalam event dan memerlukan flash yang banyak. Dalam wedding juga ianya sangat berguna.

481 total views, 1 views today