Nikon 105mm f/1.4 adalah lensa 105mm terpantas

Salah satu lens kegemaran saya adalah 105mm f2.8, dan 85mm f.14. Tapi macamana pula kalau ada lens 105mm f/1.4?

Itulah jawapan nikon kepada penantian para portrait photographer. Dengan pelancaran Nikon 105mm f/1.4 terbaru, lens ini membuatkan ramai photographer mula berangan angan untuk memilikinya malah yang dari canon ada yang mula berfikir untuk bertukar sistem.

105mm_F14E_05_DG_1765_A4-800x534

contoh dari nikon 105mm 1.4

1332838

Harga lens ni dikatakan USD2200, lebih kurang RM8000 malaysia. Berbaloi atau tidak? yess sangat berbaloi. Lagi pula lens nikon dikenali dengan autofocus yang pantas dan sharpness yang terbaik.

20064_sample-photo_05

Bokeh dari lens ni sangat cantik, clean blurry rendition pada background. Sangat soft dan jauh lebih menarik dari versi f2.8. Dan versi f/2.8 tu pulak tak pernah mengecewakan langsung!!

af-s-nikkor-105mm-f-1.4-e-ed-lens-sample-image-1

159 total views, no views today

Foto fine art terbaik dikenalpasti

Baru baru ini, pertandingan fotografi fine art telah memilih pemenangnya dari 4000 keping gambar yang telah dihantar dari serata dunia.

Jurufoto David tortora dan Jaime travezan telah dinobatkan sebagai pemenang category professional fine art, membawa pulang hadiah sebanyak USD3000 dengan siri foto nudes yang bertajuk flora.

1451929790zs-3bdtortora_jtravezan_flora1

Florian Ruiz pula telah dinamakan amateur fine art photographer of the year dengan siri foro Mirage Cities yang dirakam di china. Florian membawa pulang hadiah sebanyak USD2000.00

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Untuk melihat semua gambar yang menang, layari http://fineartphotoawards.com

 

273 total views, no views today

Tutorial Nikon D5300 – Manual Exposure Mode

Dalam mode manual anda boleh menukar kedua aperture dan shutter speed. Ada banyak kelebihan manual mode, anda boleh mengawal secara tepat exposure yang anda mahukan. Banyak teknik foto kreatif memerlukan kita menggunakan exposure mode secara manual. Prosidur Pusingkan mode dial kepada M Semak indikator exposure. Ubahsuai shutter speed dan aperture Untuk mengubah shutter speed, pusingkan…

Baca artikel ini secara penuh dengan meningkatkan keahlian anda kepada Ahli Premier (Level 2).

Log In Daftar

214 total views, no views today

Free download – image resizer guna right click je

Rasa macam leceh je nak bukak photoshop untuk resize gambar? kan senang kalau boleh right click kat gambar pastu terus pilih size? Jangan risau, guna tool percuma ni anda boleh terus resize gambar dari context menu. Dengan cara ni anda boleh jimatkan masa anda dengan cuma right click dan terus kecilkan gambar tersebut. Untuk download…

Baca artikel ini secara penuh dengan meningkatkan keahlian anda kepada Ahli Premier (Level 2).

Log In Daftar

204 total views, no views today

Teknik lajukan recycling speed untuk flash anda

Menggunakan speedlite atau flash unit seperti SB910 atau Canon 600 EX Rt sememangnya satu cara yang mudah untuk mendapatkan cahaya tambahan. Dan dengan adanya technology wireless hari ini, pelbagai creativity dapat dicapai oleh jurufoto. Penggunaan batteri AA yang mudah diperolehi juga memberi manfaat yang besar kerana jurufoto tak perlu risau kehabisan kuasa bateri.

IMG_0901-2 (Medium)

IMG_0973 (Medium)

Contoh penggunaan teknik creative wireless lighting

Bagaimanapun speedlite masih lagi mempunyai kelemahan iaitu kuasa bateri AA tidaklah sebesar mana. Dengan menggunakan batteri rechargable yang professional gred seperti Powerex Nimh AA, ianya akan meningkatkan lagi julat kemampuan pancaran cahaya.

Untuk meningkatkan lagi kemampuan pancaran dan recycling speed, kita boleh menggunakan bateri pack yang khas dibina untuk speedlite tersebut. Sebagai contoh Nikon 900 dan 910 boleh menggunakan SD9 pack ni sebagai sumber kuasa tambahan.

 

Nikon SD9

Penggunaan battery pack ni sangat memudahkan terutamanya jika anda shoot dalam event dan memerlukan flash yang banyak. Dalam wedding juga ianya sangat berguna.

397 total views, no views today

Teknik jualan – Teknik meyakinkan pelanggan

Teknik ni merupakan satu cara yang terbukti berkesan untuk mengubah pemikiran pelanggan anda.  Dalam teknik ini kita akan menggunakan tiga part yang berlainan untuk meyakinkan pelanggan yang mereka tak membuat perkara yang salah, malah akan beruntung seperti pelanggan pelanggan anda sebelum ini. Jika anda benar benar memahami teknik penting ini, dan mengamalkannya insya Allah jumlah…

Baca artikel ini secara penuh dengan meningkatkan keahlian anda kepada Ahli Premier (Level 2).

Log In Daftar

117 total views, no views today

Aksesori untuk video

Videografi sebenarnya satu bidang lain yang lebih spesifik. Digital slr tidak direka untuk merakam video, jadi ia tidaklah begitu mesra pengguna bagi videographer. Akan tetapi, dslr mampu merakam video yang hebat dan boleh menandingi kualiti video rekorder biasa. Jika anda ingin merakam video menggunakan dslr, ini adalah beberapa aksesori video yang dinasihat untuk anda dapatkan…

Baca artikel ini secara penuh dengan meningkatkan keahlian anda kepada Ahli Premier (Level 2).

Log In Daftar

295 total views, no views today

Potret Eka – one city

Syukur dapat merakam eyka di one city… thanks eka sudi bergambar dengan saya. Saya gunakan 85mm 1.4 kesayangan saya dan gambar ini adalah terus dari kamera tanpa sebarang editing. cahaya sangat redup, lembut dan cantik.. high key tone sebegini boleh dicapai jika cahaya yang jatuh pada wajah subjek, sama kecerahannya dengan cahaua yang jatuh pada…

Baca artikel ini secara penuh dengan meningkatkan keahlian anda kepada Ahli Premier (Level 2).

Log In Daftar

63 total views, no views today

Men portrait photography – ismail

saya rakam foto ismail ni dalam bengkel fotografi beberapa hari lepas. Saya fikir saya x cukup enhance mata dan dodge and burn juga perlukan lebih kerja lagi. Kemahiran high end retouching sangat memerlukan latihan yang ektensif.  …

Baca artikel ini secara penuh dengan meningkatkan keahlian anda kepada Ahli Premier (Level 2).

Log In Daftar

384 total views, no views today

Jom shoot rama rama…

Next Bengkel DSLR Percuma… Jom shoot rama rama

Tarikh : 20hb Ogos 2016
Masa : 9.00am -1.00pm
Lokasi : Taman rama rama kuala lumpur
Bayaran : RM11 entrance fee untuk dewasa. Bayar sendiri nanti.

Insya Allah dalam bengkel ni kita try latih tubi komposisi gambar dan teknik fokus kita. Nak rakam rama rama ni pun kadang kadang mencabar terutamanya yang banyak bergerak. Autofocus kena mantap. Tapi kalau nak guna manual focus pun boleh.

Dalam outing ni jugak sangat penting kita fahami depth of field sebab rama rama ni kena depth of field nipis tapi dalam masa yang sama, kena juga nampak details sayapnya semua. Kita cubalah nanti.

Untuk yang pernah mengikuti kursus fotografi bersama saya, ini satu peluang untuk latih tubi dan dalam masa yang sama, bolehlah review gambar atau bertanya jika ada sebarang kemusykilan.

Siapa pun boleh follow. just send saya whatsapp cakap nak follow. nanti kita letak dalam group whatsapp. Bolehlah kenal kenal dan jugak bertukar fikiran share knowledge.

Terima kasih!
013 3173128

175 total views, no views today