ramdisk

Tingkatkan prestasi photoshop anda dengan ramdisk

Satu cara untuk meningkatkan prestasi komputer kita tanpa berbelanja lebih adalah dengan menggunakan RAM sebagai storage sementara bagi tugasan yang memerlukan ruang simpanan yang tinggi.

Apabila kita menggunakan photoshop, atau aftereffect, kita memerlukan scratch disk. Scratch disk adalah storan data sementara untuk fail yang kita sedang kerjakan.

Apabila berkerja dengan satu fail yang besar, komputer akan sering menulis dan membaca fail itu. Jadi, penggunaan memori RAM sebagai storage sementara boleh meningkatkan kelajuan kita berkerja dengan fail itu sehingga berpuluh kali ganda laju, berbanding menggunakan storan sementara pada harddisk.

APA YANG ANDA PERLUKAN

  1. RAM sekurang-kurangnya 2GB.
  2. Perisian Dataram RAMDISK . Anda boleh download yang percuma

CARA SETTING

  1. Install perisian ramdisk itu.
  2. Pilih saiz storan yang sesuai. Sebaiknya tidak lebih 25% dari total memory yang ada.
  3. Klik butang start

ramdisk 2

SETTING PADA PHOTOSHOP

Setelah anda Start ramdisk, dan melihat ada drive baru dalam computer anda, anda dah boleh menggunakan disk ini.

Klik pada menu Edit -> Preference -> Performance.

Tick pada ram disk dan letakkan ia sebagai top scratch disk.

2015-05-09_20-54-53

 

338470_369001609786225_100000291675886_1422891_713903827_o

Creative Speedlite Workshop (Free)

Creative Speedlite Technique

Tarikh : 17 Mei 2015, 9 pagi
Lokasi : Kedai kopi taman tasik shah alam
Kehadiran : Semua peserta kursus fotografi adhadi mohd yang sebelum ini digalakkan hadir.

Bengkel-DSLR-PErcuma-flash-17 mei s1498067_610582858990699_1437254431_o

Kita akan mempelajari secara praktikal tentang

1. Mengenali fungsi Flash
2. Mengenal mode mode flash
3. Single lighting
4. 3 Point lighting
5. Light flare technique

Dapatkan juga  DVD-DVD Adhadi Mohd dengan harga istimewa pada hari tersebut.

DAFTAR

Isikan maklumat dibawah untuk mendaftar bengkel ini

* indicates required field

 

Visi & Matlamat

Bengkel ini adalah satu initiatif yang dianjurkan oleh saya sendiri, demi bertujuan

1. Menarik minat pemilik dslr untuk mengenali keupayaan optimum dslr mereka
2. Menerangkan serba sedikit tentang teknik teknik fotografi seperti framing dan sebagainya
3. Membawa para pemilik dslr supaya dapat mengenal teman teman yang mempunyai minat yang sama
4. Sebagai satu usaha amal dan dalam masa yang sama berniat untuk mengenalkan Adhadi Mohd Training & Products.

 

cc8fe508cd71b61ad50694da34b0dd99

Empat cara untuk menjadi lebih kompetitif

Untuk membaca keseluruhan artikel, sila login terlebih dahulu. Pendaftaran adalah percuma

Anda juga boleh login menggunakan media social yang berikut :

485050_439849586064028_80945076_n

6 Kelebihan utama Adobe Photoshop Lightroom 6

Korang ada guna lightroom tak? rugi la tak guna. Software ni memang terbaik untuk photographer. Jangan cakap photographer, kalau kita banyak ambil gambar untuk family pun.. lightroom sangat membantu.

Apa? korang pengguna CaptureOne? Dxo optic? haha.. korang terlalu advanced untuk membaca blog ni.. 485050_439849586064028_80945076_n

Baiklah.. kita cuma nak discuss apa kelebihan lightroom terbaru ni. Kalau korang seorang jurufoto tapi tak pernah guna lightroom, cepat cepat dapatkan dvd saya yang ni. Anda boleh belajar banyak perkara tentang lightroom dari dvd ni. kalau tak pernah guna jangan risau.. dvd ni akan guide dari a sampai z. Full refund guaranteed. Dalam bahasa melayu tau. Dan dapat support blog ni juga.. Kalau dah beli.. beli sekali lagi bagi anak saudara suruh belajar.

Baiklah. 6 feature terbaik lightroom 6 atau CC

  1. Performance Boosts
    Dengan menggunakan GPU yang sedia ada dalam pc anda… lightroom kini lebih pantas. Boleh kata 10x berbanding dulu. Jadi sapa yang pakai built in vga, anda perlu consider beli graphic card yang high end sikit. Sedikit tips, dapatkan yang ada cuda cores yang tinggi. Geforce adalah lebih compatible berbanding radeon. 😉
  1. HDR Merge
    Merge fail HDR secara terus dalam lightroom. Kemudian terus buat color correction. Mudahnya hidup! hopefully ada preset macam photomatix kalau tak masak juga.

    hdrmerge

  2. Panorama Merge
    Panorama merge.. nak tulis apa lagi.. just combine all together lah
    panomerge
  3. Facial Recognition
    YES! ini yang sangat ditunggu tunggu. Senang sikit kita nak cari gambar anak, adik beradik, sedara mara.
    facialrecognition
  4. Filter Brush
    Sometimes bila kita guna gradient filter atau radial filter, kita mesti terasa coverage dia dah kacau sesetengah kawasan dan kita nak mask tempat tau. Tapi tak boleh! Sekarang dah boleh.. yes!!!!
  5. Improved Slideshow
    Siapa gunakan slideshow pun?

 

 

Kini qrcode anda telah tersedia dan boleh digunakan

Membina QR code untuk Album anda

Kalau anda pernah menggunakan whatsapp untuk web, pasti anda telah mengimbas QR code melalui phone anda. Ya, kita memang jarang menggunakn qr code tapi setelah whatsapp menggunakannya, ramai yang lebih kenal teknologi ini. Malah kini, banyak jabatan kerajaan di malaysia telah mula menggunakan QRCODE untuk mengidentifikasi product dan perkhidmatan mereka.

Sebenarnya melalui Adobe Indesign, kita boleh membina qrcode kita dan meletakkannya di dalam album kita. Dan maklumat yang dibawa oleh qrcode itu mungkin berupakan email, url atau apa saja yang anda mahu letakkan.

Caranya adalah amat mudah . Sila ikut langkah berikut.

Klik pada object, ambil menu Generate QR Code
Klik pada object, ambil menu Generate QR Code

 

Anda boleh pilih option data apa yang anda mahu masukkan, Taipkan data anda dalam box itu dan tekan OK

 

Kini qrcode anda telah tersedia dan boleh digunakan
Kini qrcode anda telah tersedia dan boleh digunakan
burn aware

Perisian percuma untuk burn DVD

Salam. Sahabat bertanyakan tentang cara burn DVD jadi saya rasa, mungkin boleh juga dikongsikan serba sedikit.

Sebenarnya windows boleh burn dvd tanpa software tambahan. Anda hanya perlu right click pada folder yang nak di burn, ambil Send To, dan pilih nama DVD RW drive. Jangan lupa masukkan disk nya dulu.

Akan tetapi, kita punya pilihan yang lebih baik. Disini saya senaraikan beberapa software yang boleh membantu anda…

burn aware
Burn Aware adalah perisian yang 100% percuma dan mudah digunakan

Ashampoo Burning Studio 2015

Imgburn

CDBURNER XP

BurnAwareFree

Cara menggunakan perisian ini adalah sangat mudah dan simple. Anda hanya perlu drag and drop.. dan tekan burn.

 

Email-Fundraising

10 Tip menggunakan email

Kita semua menggunakan email. Tapi kadangkala kita menggunakan email ni terlebih lebih atau dengan cara yang kurang sesuai. Untuk mendapatkan hasil yang optimum bila menggunakan email, kita kena menggunakan email secara teliti dan berhemah. Ini adalah tip yang mungkin anda boleh gunakan untuk meningkatkan produktiviti.

  1. Guna email berbeza untuk tujuan berbeza. Lebih baik ada email berbeza untuk personal dan email berbeza untuk kerja.
  2. Email bukanlah kaedah terbaik untuk berhubung. Kadangkala apa yang kita nak ucapkan pada orang lebih baik secara berdepan.
  3. Jangan cakap benda yang kita takkan cakap depan orang lain di dalam email. Kita mudah melontar bahasa kasar apabila menulis dalam komputer. Kita mungkin akan merasa menyesal nanti.
  4. Gunakan tajuk yang baik. Tajuk yang baik meningkatkan kebarangkalian orang membaca email anda.
  5. Gunakan bahasa yang mudah difahami. Hanya kerana anda menulis email, jgn menulis dalam bahasa shortform atau singkatan seperti anak anak remaja. Gunakan tulisan penuh yang senang difahami. Penerima akan berterima kasih kepada anda!
  6. Tulis seringkas mungkin. Elakkan menulis perkara yang tak berkaitan.
  7. Jawab dengan pantas. Penghantar email menjangkakan jawapan dari anda. Bila anda tidak jawab, mereka rasa kecewa dan merasa anda tidak serius berurusan dengan mereka.
  8. Bina jawapan yang standard. Apabila anda menjawab begitu banyak email yang hampir serupa, anda boleh menggunakan draft message dan save dalam draft folder. Ini akan menjmatkan masa anda.
  9. Pastikan anda tahu anda menulis dan menjawab kepada sesiapa. Berhati hati bila reply to all.
  10. Bina Signature anda. Mempunyai professional signature akan menjimatkan banyak masa anda. Pastikan anda mempunyai address dan phone number.
IMG_7785

HDR dalam kamera

Sometimes kita tengok langit cantik.. tapi bila ambil gambar langit jadi putih saja… betul tak? Lebih kurang gambar dibawah ni..

IMG_7782

 

Kalau dalam kamera kita ada fungsi HDR, kita boleh dapatkan gambar yang lebih baik. Contohnya seperti camera DSLR Canon EOS 70D.

hdr-mode-menu

 

Anda hanya perlu enablekan fungsi ini. Try setting EV 1.0 atau 2.0. Gambar dibawah ini dihasilkan menggunakan mode HDR enabled dan saya menggunakan setting 3 gambar pada variasi 1.0 ev. Anda mungkin perlu menggunakan tripod kerana kamera akan mengambil 3 exposure sekaligus.

IMG_7784

Gambar HDR selalunya agak flat selepas diproses. Kita perlu membuat sedikit color correction supaya mendapat saturation dan contrast yang menarik. Sedikit adjustment dari dalam Adobe Lightroom memberikan hasil seperti dibawah.

IMG_7785

cloning-dan-healing-banner

Cloning & healing dalam lightroom 5

Cloning dan healing adalah satu teknik yang selalu digunakan dalam lightroom atau photoshop, untuk membuang sebahagian pixel yang tidak dikehendaki dalam gambar. Dalam gambar dibawah kita dapat membuang lembaga yang mengganggu dalam gambar.

SNAG-0130

Membuang gangguan dalam gambar sebenarnya sangat mudah. Sila ikut langkah yang berikut

LANGKAH 1
Dalam develop modul, pilih tool Clone dengan menekan kekunci Q.
Menekan kekunci shift Q akan menukar kepada mode healing.

SNAG-0131

 

LANGKAH 2

Kawasan yang kita pilih boleh ditanda dalam dua cara, circular, atau brushing. Bila kita cuma perlu bersihkan satu spot macam jerawat, anda boleh click saja pada spot itu.

Kalau kawasan yang perlu ditanda adalah lebih luas dan tak sekata, contohnya parut yang panjang, anda boleh guna teknik memberus untuk menanda kawasan tersebut. Improvement ini cuma datang dalam lightroom 5, jadi dalam dvd tutorial lightroom 4 saya tiada disentuh tentang ini.

Kemudian pilih kawasan dari mana anda mahu jadikannya sebagai pengganti tempat yang dah ditandakan. Anda boleh gerakkan kawasan ini dengan mouse, ataupun menggunakan kekunci / untuk memilih secara automatik.

SNAG-0132

 

Sekiranya anda mahu membuat tandaan dengan lebih tepat, anda boleh gunakan visualise spot tool yang akan memberi

lightroom visualise spot
lightroom visualise spot

kan gambaran secara outline. Tekan kekunci A atau click saja pada checkbox yang saya tanda dibawah.

 

Pakaian ini ditaja oleh Butik Andaman Erry Anuwar