Seni mengunci jualan

Posted by & filed under Success Matter, Teknik Pemasaran Internet, Teknik Perniagaan.

“Ok terima kasih bang… nanti saya contact balik!”. 

Berapa banyak anda jumpa prospek cakap macam ni…? dan berapakah yang actually akan contact anda semula? 1/10? 1/100?

Sebenarnya ayat nanti saya contact balik… adalah cara paling sopan untuk menolak jualan, atau cara paling baik untuk bagitau… “saya tak ready lagi nak beli benda ni… banyak lagi saya nak fikir… tengoklah kalau saya perlukan nanti saya hubungi abang…”

Dan sangat unlikely, bila dia perlukan barang yang kita jual, dia akan contact kita, sebabnya dia dah lupa dengan kita, tak ingat pun siapa kita, tak ingat apa yang kita jual. Prospek akan terus masuk google dan cari item yang dia nak tu.

Seorang penjual yang gagal takkan mampu menukar prospek seperti ini kepada pelanggan. Penjual yang hebat sebaliknya akan mampu menukar prospek seperti ini kepada pembeli dengan menggunakan teknik yang mereka pelajari dan develop sepanjang kareer mereka.

 

CIRI SEORANG SALESMAN YANG HEBAT

  1. Semua top salesman, ada satu keupayaan yang utama, iaitu keupayaan untuk meminta prospek mengambil tindakan sejurus selepas mereka menerangkan produk atau perkhidmatan mereka.
  2. Ayat pengunci jualan adalah kaedah kaedah untuk meminta prospek membuat pembelian secara halus.
  3. Sebagai pemilik bisnes, top salesman percaya yang mereka bertanggungjawab 100% kepada jumlah dan kualiti jualan mereka,
  4. Peniaga yang top sentiasa cuba meningkatkan ilmu. Setiap hari mereka akan merujuk kepada buku buku atau seminar untuk mempelajari teknik teknik jualan.
  5. Peniaga yang hebat mempunyai empati… empati adalah kemampuan untuk memahami keperluan dan emosi prospek mereka. Peniaga yang berempati sentiasa memikirkan yang terbaik untuk pelanggan. Mereka takkan menjual sesuatu yang prospek tidak perlukan.
  6. Top salesman percaya 100% kepada produk yang mereka jual. Kita takkan dapat mampu meyakinkan pelanggan sekiranya kita sendiri tak yakin dengan apa yang kita jual. Dan pelanggan takkan jadi lebih yakin kepada produk kita, berbanding diri kita sendiri.
  7. Top salesman mestilah entirely honest. Integriti sangat penting untuk penjual yang hebat. Mereka takkan jual benda yang tidak bermanfaat kepada pelanggan.
  8. Top salesman memilih apa yang mereka jual. Memilih produk untuk dijual adalah seperti memilih pasangan untuk berkahwin. Sekiranya anda tidak “compatible” dengan apa yang anda jual, anda akan gagal menjualnya. Pastikan anda betul betul berminat dan berpengetahuan tentang produk itu.
  9. Salesman yang gagal akan fikir setiap sale adalah peluang untuk mendapat satu jualan dan habis begitu saja. Salesman yang hebat sentiasa memikirkan satu jualan adalah kunci kepada jualan jualan yang seterusnya.
  10. Top salesman tidak dengki kepada orang lain yang lebih berjaya. Mereka melihat sekiranya orang lain boleh berjaya, ia adalah bukti yang mereka juga boleh mencapai tahap seperti itu.
  11. Membaca buku buku tulisan dari penulis terbaik, seseorang peniaga  akan mempelajari teknik, idea dan kreativiti dari orang yang sudah berjaya. Jualan pasti akan meningkat, berganda atau berkali ganda. Peniaga hebat spent sekurang-kurangnya 2-5% dari income mereka untuk membeli bahan pelajaran atau menghadiri seminar.
  12. Top sales profesional sentiasa bersedia dengan apa yang mereka hendak katakan kepada prospek. Mereka bina skrip jualan dan berlatih dengan skrip tersebut. Sama seperti kita nak join satu perlumbaan.. adakah kita akan terus join begitu saja.. pasti kita akan berlatih supaya betul betul bersedia.
seni mengunci jualan

 

guide-no

Posted by & filed under Teknik Asas Fotografi.

Maksud GN, guide number adalah satu cara untuk mengenalpasti kekuatan pancaran flash.

Selalunya guide number adalah berdasarkan satu ISO dan ukuran kaki.

Katakan diberi guide number 56 pada iso100, kita boleh mengira aperture yang sesuai dengan cara membahagikan jarak antara flash dan subjek, dengan guide number tersebut.

Jadi.. kalau subjek berada pada 10 kaki dari flash, kita bahagikan 56/10 dan 5.6 adalah aperture yang sesuai untuk mendapatkan exposure yang tepat pada subjek.

Berhati hati bila membeli flash, kadang kadang dia kata GN besar, tapi berdasarkan iso400. Bila macam ini, kuasa dia adalah jauh lebih lemah.

_O1Q1468-485x230

Posted by & filed under Teknik Asas Fotografi.

Profoto B1 merupakan flash unit yang dilancarkan pada hujung tahun lepas dan kini menjadi salah satu bestselling bagi syarikat tersebut.

Antara fungsi yang utama pada unit flash ini adalah TTL metering dan cordless operation. B1 bukanlah flash untuk studio, tetapi ianya merupakan satu unit flash untuk tugasan luar atau on-location.

B1 dilengkapi dengan fast charger yang boleh mengecaj pada kadar 1 jam.. atau car charger yang mengecaj pada kadar 2 jam.

B1 location kit merupakan pack 2 B1 flash, 2 battery , fast charger dan car charger. Kos untuk pack ini adalah lebih kurang  RM12000.00

 

_O1Q1468-485x230

 

 

IMG_7306

Posted by & filed under Teknik Asas Fotografi.

Assalamualaikum wbt. Semoga pembaca blog berada dalam keadaan sihat walafiat dan sentiasa dilindungi Allah.

Hari ni saya nak kongsikan satu teknik lagi dalam fotografi iaitu teknik Expose for shadow.

Dalam fotografi, dunia kita ini tidak sentiasa perfect cahayanya mengikut apa yang kita mahukan atau dslr perlukan. Kadangkala, kita akan merakam subjek dibawah shadow, dan latar menjadi terlalu terang.

Apabila kita merakam gambar, nasihat saya adalah elakkan latar yang terlalu terang. Ini adalah solution termudah. Tanya diri sendiri, background tu penting ke? adakah ia menambahkan keindahan dalam gambar?

Sekiranya tidak, simply pusingkan subjek supaya tidak membelakangkan bg yang terlalu terang.

Akan tetapi, akan ada masanya kita tiada pilihan lain. Latar memang terlalu terang.

Dalam keadaan itu, satu cara yang boleh kita pakai adalah dengan teknik expose for shadow.

Maksudnya, subjek akan berada dalam shadow, dan kita akan expose berdasarkan subjek.

Kita akan membiarkan latar menjadi terlalu terang dan overexpose

Kerana….. subjek adalah perkara yang paling penting. Tak guna kalau background well exposed tapi subjek gelap.

Teknik ini hanya memerlukan kita untuk spot meter pada wajah subjek. Sekiranya anda menggunakan meter lah.  Rujuk tutorial metering untuk memahami cara kita meter sesuatu subjek supaya properly exposed.

IMG_6629-2 (Medium)

expose for shadow

 

PAPARAN HISTOGRAM2014-12-14_6-46-00

Apabila kita merakam dengan dengan membiarkan latar belakang over exposed, histogram kita akan kelihatan serupa ini.

Gambar anda tidak salah. Nope.. no such thing as perfect histogram. Histogram cuma taburan data saja. Most important adalah mesej yang kita nak sampaikan dalam foto kita.

UNTUK PURIST

Sesetengah akan argue, apa point ambil gambar sekiranya ia tidak technically perfect. Mereka akan anggap gambar mesti tak boleh overexpose sedikit pun. Emm.. ok. Jangan risau, kita ada teknik untuk itu.

Sekiranya anda mahu latar yang lebih jelas, dan agak balance dedahannya dengan subjek…. kita boleh gunakan teknik fill in flash. Rujuk tutorial fill in flash untuk memahami tekniknya.

CREATIVITY

web

 

Mempelajari teknik mendapatkan exposure yang betul akan membuka peluang untuk kita mendapatkan pelbagai jenis visual.

Kita boleh mendapatkan sillhoute, kita boleh mendapatkan flare, kita boleh mendapatkan ray of light dan sebagainya.

Jangan terlalu stick dengan satu method dalam fotografi. Dunia itu luas dan terlalu banyak kreativiti yang kita boleh explore.

 

 

DSC_0102 (Medium)

Posted by & filed under Bengkel DSLR Percuma, Berita, Berita Outing & Bengkel, Galeri.

Kursus tajaan Kementerian Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah untuk pelajar giat mara sepang…

Antara fakta menarik tentang kursus…

1. Semua peserta tidak memiliki DSLR.
2. Cuma ada 5 dslr dibawa oleh trainer untuk 20 peserta
3. Cuma ada seorang yang memahami bagaimana DSLR berfungsi
4. Yang lain langsung tiada asas dalam mengendalikan kamera
5. Hanya beberapa orang meminati kamera
6. Tiada Model cantik dalam kursus ini… hanya sesama mereka.
7. Kursus ini mendapat participation hampir 100% dalam setiap sesi., termasuk waktu malam
8. Tiada seorang pun yang tidur semasa kursus.
9. Tiada langsung slideshow dipaparkan

Tenaga Pengajar : Adhadi Mohd
Contact : 012 3076857
adhadi@gmail.com

http://www.adhadi.com

Adobe-Premiere-Pro-CC-Startup

Posted by & filed under Adobe Premiere.

Apabila anda berkerja dengan sequence… selalunya dia keluar bar warna kelabu yang mewakili video.

Untuk papar thumbnail pada sequence, klik pada setting dan klik expand all tracks

2014-12-12_10-26-20
bengkel-phtooshop-s

Posted by & filed under Album Design, Custom Album, Teknik Photoshop.

 

bengkel-phtooshop-s

Kursus Asas Photoshop ini bertujuan untuk memberikan pengetahuan asas editing kepada peserta yang berminat untuk menjadi jurufoto ataupun photo editor.

————————————-
Isi Kandungan
————————————-

Modul 1 : Pengenalan kepada adobe photoshop
Dalam modul ini kita akan memahami apakah kegunaan photoshop, kelebihan dan kekurangannya berbanding perisian lain. Kita juga akan mempelajari cara setup photoshop dan beberapa tips dalam meningkatkan kepantasan dan keupayaan sistem kita dalam mengendalikan photoshop

Modul 2 : Pengendalian fail imej dalam photoshop
Dalam module ini kita akan mempelajari jenis jenis fail imej digital untuk digunakan dalam photoshop. Kita akan mempelajari apa itu JPEG, raster imej, vector, PSD, PSB, PNG dan lain lain.
Dalam pada itu kita akan diberikan pemahaman tentang imej resolution, kepentingannya untuk cetakan, paparan di web, media tablet dan phone.

Dalam modul ini juga kita akan mempelajari tentang color profile, image bit dan beberapa pengetahuan tentang kualiti imej yang penting.

Modul 3 : Asas Pembetulan Gambar
Modul ini akan memberikan panduan secara terperinci, cara untuk membetulkan gambar, antara teknik cropping, teknik pembetulan exposure, warna, ketajaman secara global.
Modul ini merupakan pengetahuan paling asas yang perlu difahami oleh setiap pengguna photoshop. Didalam modul ini kita akan didedahkan kepada semua tools yang penting seperti Level, Curve, Contrast, Saturation, Smart Sharpen dan sebagainya.

Modul 4 : Layer
Modul 5 : Teknik superimpose
Modul 6 : Basic Portrait Retouching
Modul 7 : Text dan typography
Modul 8 : Basic Painting
Modul 9 : Dodge & Burn
Modul 10 : Adobe Bridge
Modul 11 : Adobe Camera Raw

————————————
Maklumat Kursus
————————————
Tarikh : 31 Jan  & 1 Feb 2015
Masa : 9am – 5pm
Lokasi : Adhadi Mohd Training Center USJ 18/3, USJ 18 Subang Jaya, Selangor
Contact Person :
– Adhadi Mohd : 012 3076857

Yuran :
(Personal) : RM500
(Pesanan Kerajaan) : RM800

Makanan pagi, makan tengahhari dan minum petang disediakan
Sijil Disertakan
DVD Video Tutorial Photoshop Disertakan

————————————
Perkara yang perlu anda disediakan
————————————
Buku nota dan pen

————————————
Cara Pendaftaran
————————————
1. Pm Adhadi Mohd? untuk mengetahui kekosongan tempat, atau refer posting dalam event ini

2. Buat pembayaran Deposit RM100 kepada akaun yang berikut
Maybank – 562366116404 (adhadi mohd resources)

3. Email kepada “adhadi@gmail.com” dengan
Subjek : pendaftaran kursus asas photoshop [tarikh]

(i) Nama Penuh
(ii) No telefon
(iii) Email
(iiii) salinan deposit

————————————
Profile Pengajar
————————————

Adhadi Mohd merupakan photography dan IT tutor sejak tahun 2006 dan berpengalaman mengajar fotografi dan photoshop dalam kursus kursus yang dianjurkan oleh pihak kerajaan dan swasta. Beliau pernah mengajar di Jabatan Laut Malaysia, Kementerian Kerja Raya, University of Malaya, Centre for Continuing Education (UMCCed), Kulim Hitech, Cybersecurity, Yayasan Mara dan banyak lagi.

Beliau juga menghasilkan video tutorial fotografi, photoshop dan lightroom yang membantu jurufoto meningkatkan kemahiran dan pendapatan, dan telah terjual ribuan unit diserata malaysia.

blog : http://www.adhadi.com

header-short-light

Posted by & filed under Teknik Penataan Cahaya, Teknik Potret.

Salam, saya ingin memperkenalkan anda kepada 2 bentuk key lighting yang biasa digunakan apabila merakam potret wajah apabila kita memusingkan wajah subjek 3/4 dari kamera.

Key light atau main light adalah sumber cahaya utama yang digunakan dalam portrait. Biasanya photographer akan menggunakan beberapa sumber cahaya, key/main light, fill light, hair light dan background light. Kadang-kadang mereka menggunakan kicker light atau accent light.

Arah dari mana cahaya digunakan digunakan asasnya terdapat beberapa jenis, antaranya ialah Butterfly/paramount lighting, Loop lighting, Rembrandt, Split, Broad, short dan recently ada jenis lighting yang dikenali sebagai cross lighting, sangat popular dalam dunia strobist.

SHORT LIGHTING

DSC_2338 (Medium)

 

Shortlighting bermakna anda meletakkan KEY LIGHT dari sudut wajah yang jauh dari kamera, dan shadow akan jatuh pada bahagian wajah yang dekat dengan kamera.

Shortlighting bagus untuk menampakkan wajah lebih panjang dan tirus

Sekiranya model anda berwajah bulat, lebar, menggunakan short light akan menampakannya lebih kurus.

BROAD LIGHTING

IMG_3624 (Medium)

 

Broad lighting bermaksud anda menjatuhkan main light ke arah wajah yang dekat dengan lensa kamera anda.

Anda boleh menggunakan apa juga jenis sumber cahaya, tak perlu lampu studio. Dalam gambar short lighting saya, saya cuma menggunakan cahaya dari tingkap.

Jadi, persoalannya, mengapa bersusah payah setup light macam ini, tak bolehkah kita ada satu setup saja?

Ok, dari segi Art of seeing, apabila kita deal dengan shape dan form, cahaya amat memainkan peranan. Sometimes kita nak tunjuk apa? detailnya kah? bentuk tubuhnya kah? hidung mancung nya kah? dan apa yang kita nak tunjuk juga depend pada karakter yang kita nak rakam. Setiap apa yang kita nak rakam, sentiasa berbalik kepada apa yang kita nak komunikasikan.

Kaitan antara sumber cahaya dan komposisi fotografi akan diterangkan dalam Kursus Fotografi lanjutan (Lighting) . Semak tarikh dari calendar kursus saya. Jadi tunggu apa lagi, daftar sekarang, yuran berpatutan dan  anda boleh mendapatkan asas fotografi portrait dan pencahayaan untuk membantu anda dalam perjalanan dan explorasi fotografi anda yang seterusnya.

find_time_to_workout_decisive_18ls7kr-18ls7po

Posted by & filed under Success Matter.

Ramai orang yang gagal kerana tidak mampu membuat keputusan untuk melakukan sesuatu. Takut untuk gagal, takut silap dan takut dengan kritikan dari orang lain membuatkan mereka kaku dan tidak mampu tegas dalam keputusan. Mereka akan cuba membuat pelbagai alasan untuk mengelakkan dari menerima tanggungjawab itu.

Be decisive, ada keputusan adalah lebih baik dari tiada keputusan langsung.

Semua keputusan yang manusia buat selama ini, tak semestinya betul. Malah ada yang salah. Setiap keputusan membawa risiko yang tertentu. Bagaimanapun kita boleh mengurangkan risiko ini dengan mempelajari dengan teliti perkara yang perlu difahami sebelum membuat keputusan. Ambil masa untuk menilai keputusan anda.. smart people evaluate thoroughly.

5_2_Large._

Posted by & filed under Teknik Komposisi.

Hari ni salah seorang student call, bertanya macamana nak shoot gambar belakang bingkai cermin.

Nak shoot gambar belakang cermin ni tak lah susah sangat, tapi kita kena deal dengan dua major issue, iaitu reflection dan distortion oleh gelas cermin

Tip no 1 untuk hilangkan reflection dan distortion adalah… bukak la cermin tu. senang kan? yup. tapi kita mungkin ada masalah lain. Gambar yang beliau nak rakam adalah gambar seorang sultan dan beliau perlu frame dan hadiahkan gambar ni kepada seorang menteri. Gambar sultan dalam achival.. kalau dibuka cerminnya mungkin akan merosakkan gambar itu. Perlu dapatkan nasihat orang yang memasang cermin.. kena tahu quality gambar dibelakang cermin itu.. kalau tidak bila material tu kena udara, kelembapan… maybe akan merosakkan. Jadi berhati hatilah kalau nak membuka cermin. bukan boleh buka sebarang sebarang.

Tip no 2 untuk hilangkan reflection adalah.. elakkan gambar menghadap sumber cahaya yang kecil, atau sebahagian. Pastikan tiada pantulan lampu flourecent pada ceiling dalam gambar.  Sebaiknya hadapkan bahagian pantulan itu dengan material berwarna hitam. Hitam akan absorb light… Anda mungkin boleh letakkan lens melalui satu lubang kecil ditengah kad hitam itu. Pastikan kad hitam itu cukup besar untuk menghilangkan semua reflection.

pVbJ9

Segala sumber cahaya yang berada dalam line hitam.. akan jelas terpantul. jadi pastikan sumber cahaya datang dari sudut luar line hitam.. sebaiknya kiri dan kanan

Tip no 3 Guna telefoto.. supaya kurang distortion pada perspective. Juga datang rapat serapat yang boleh kepada gambar untuk kurangkan reflection. Pada pendapat saya best focal length adalah 80mm hingga 150mm.

Tip no 4 untuk hilangkan reflection adalah… gunakan circular polarizer filter. CPL akan hilangkan reflection pada surface seperti gelas dan air.

C Polarizing filter berguna untuk cut reflection

C Polarizing filter berguna untuk cut reflection

Tip no 5 untuk hilangkan distortion adalah, dapatkan angle kamera tepat sejajar dengan gambar. Kat body camera ada penanda plane sensor tu kan, pastikan selari dengan plane gambar.

camera kena sejajar dengan objek.. atas dan bawah.. jangan jauh satu bahagian, dekat satu bahagian. ia akan sebabkan herotan

camera kena sejajar dengan objek.. atas dan bawah.. jangan jauh satu bahagian, dekat satu bahagian. ia akan sebabkan herotan

Tip no 6 … gunakan tripod supaya tangan kita tak menggigil pegang kamera untuk dapat angle tepat. Dan juga mengelakkan blur akibat gegaran tangan

Tip no 7... gunakan Aperture medium seperti f8. Elak guna f2.8 atau f4. Anda perlu ingat bahawa jarak antara pusat gambar ditengah… adalah lebih dekat dengan lens berbanding gambar pada bahagian bucu. Penggunakan aperture yang kecil boleh menyebabkan out of focus pada bucu gambar. Apapun, f8 adalah lebih selamat digunakan.

Tip no 8. Gunakan shutter release cable ataupun wireless, ataupun timer, supaya gambar tiada kesan blur akibat handshake.

 

Dapat note ini dari http://www.photoforbeginners.com/news/tutorials/tips-for-taking-photos-through-glass

2014-11-14_12-16-34