Tip Indesign – Missing link? gambar dah hilang?

Salam.. kekadang kita dapat masalah gambar hilang, keluar tanda soal warna merah. Tu tandanya fail asal dah hilang.

Dalam indesign, gambar sentiasa link balik kepada fail asal.. cth c:\gambarkahwin.jpg

sekiranya anda delete fail gambarkahwin.jpg tu, indesign akan tunjuk simbol missing link.

Klik pada gambar dibawah dan follow penerangan dan anak panah yang saya tunjukkan untuk membetulkan semula masalah anda.

2014-07-23_0-24-25

2014-07-18_1-31-29

Pesawat MAS MH17 ditembak jatuh

Satu lagi kehilangan besar untuk negara…. satu ujian dari Allah untuk kita, mungkin juga peringatan untuk kita yang hidup…

#MH370 belum lagi ditemui.. kini kita menerima khabar sedih #MH17 pula ditembak jatuh di ukraine. Semoga semua ahli keluarga bersabar dengan ujian ini.

2014-07-18_1-31-29

2014-07-18_1-31-52 2014-07-18_1-32-10 2014-07-18_1-32-22 2014-07-18_1-32-40 2014-07-18_1-33-34 2014-07-18_1-34-57 2014-07-18_1-35-362014-07-18_1-48-41

Belajar Adobe Photoshop CC 2014 – Camera raw filter

Setiap kali adobe keluarkan versi baru, mesti ada penambahan yang akan memudahkan kerja kita. Jadi, kita kena study sikit lah apa penambahan tu. Kadang kadang mungkin penambahan tu akan memudahkan kerja kita. Sometimes tutorial dia cuma beberapa minit. Dan kalau kita rasa rugi nak spend masa beberapa minit untuk dapatkan ilmu yang bakal memudahkan kerja kita beratus ratus minit…. kita la yang rugi.

IMG_1397

Mengenal Cahaya – Kualiti Cahaya

Apabila bercerita tentang fotografi, kita perlu memahami cahaya secara teknikal. Sesetengah jurufoto mampu menghasilkan karya bermutu kerana mereka mempunyai kemampuan mengenal kecantikan visual secara natural. Tapi kebanyakan kita, tak ada kemahiran ini secara automatik, tetapi ianya boleh dipelajari.

Topic pertama adalah kualiti cahaya itu sendiri. Selalunya kita kenali sebagai soft atau hard light.

SOFTLIGHT

Berikut adalah contoh softlight

IMG_9750 IMG_9809IMG_7992

  • satu ciri Softlight adalah terserak dengan sekata.
  • kita boleh dapatkan softlight dibawah tempat yang teduh
  • mata subjek tak squint bila bawah softlight
  • satu cara nak dapatkan cahaya yang lembut adalah dengan memastikan sumber cahaya lebih besar dari subjek.
  • sebagai contoh bila hari berawan, matahari dibelakang awan.. memancarkan cahaya dan jatuh pada awan.. Cahaya menembusi awan dan terserak ke merata arah, mengisi setiap tempat pada wajah kita secara sekata… itulah softlight
IMG_1397
Satu contoh gambar dengan softlight… sumber cahaya adalah dengan menggunakan flash yang dipantul pada sudut tertentu, dengan mengambil kira saiz “glow” yang terhasil di ruang pantul, supaya lebih besar dari subjek, dan juga mengambil kira arah pantul semula, supaya cahaya jatuh sekata pada wajah, tanpa shadow yang keras dia mana mana bahagian.

Hardlight

Ada orang kata hardlight tak sesuai untuk portrait. Kenyataan ini separuh saja betul.

Kalau kita nak hasilkan portrait wajah seperti diatas, ya memang tak sesuai guna hardlight. Akan tetapi sebenarnya dalam ilmu portrait, pemahaman kepada ilmu hardlight sama penting dengan ilmu softlight. Kita banyak menggunakan hardlight dalam commercial atau portrait bersifat sport atau yang menunjukkan aggresiveness atau kekuatan. sedangkan portrait softlight lebih sesuai untuk portrait yang bersifat lembut characternya.

Selain Softlight dan hardlight, kita juga perlu memahami tentang Direction dan juga Color cast bila menggunakan cahaya dalam fotografi. Sekiranya kita tak memahami basic ini, bagaimana mungkin boleh dikatakan kita ada ilmu fotografi sedangkan fotografi itu sendiri bermaksud merakam dengan cahaya.

Untuk memahami tentang hardlight, kualiti lain lain dan bagaimana ia diaplikasikan dalam dunia fotografi sebenar, menggunakan flash, atau strobe atau cahaya semulajadi, anda bolehlah hadiri kursus fotografi lanjutan adhadi mohd yang akan diadakan pada setiap hujung minggu. Semak menu jadual diatas untuk mendapatkan jadual terkini.

Terima kasih

 

Zip-02ecl

Alamak.. terformat memori kad? data hilang?

Satu lagi soalan tentang data hilang akibat terformat card…

1. Bila anda format card anda, dan kemudian gunakan untuk job lain, data yang lama akan terpadam (99% confirmed akan hilang)

2. Kalau restore pun takkan dapat balik (kebarangkalian dapat balik – 1%)

3. Bila kita buat job.. memori kad adalah MASTER COPY… jgn simply format selepas anda salin ke dalam harddisk. 

4. Sebaiknya simpan memori card anda, dalam satu zipper bag dengan nota label dalam tu.. ini memori card untuk customer A & B. Tarikh : sekian sekian.

5. Once anda dah deliver album.. dan dah backup semua fail penting, baru format memori kad anda dan reuse.

6. Memori kad murah hari ini, satu job dengan harga bunuh market pun masih boleh dapat 10 keping memori kad 16 atau 32gb. Tiada alasan untuk tidak berjaga jaga.

7. Sekiranya anda dah baca tips ini, tapi masih kena juga dimasa depan.. padan muke…

Cth ziploc bag.. plastic ni cuma rm10 utk 100 keping,.. lebih kurang.. tak payah la beli pouch lowepro untuk memori kad.. kita boleh store cable… dan banyak lagi benda benda kecik.

Tapi yang paling penting adalah labelling. Anda kena la ada sticky note kecik dan PEN… diulang… PEN… dalam beg kamera anda setiap masa.

Anda boleh beli ziploc ni dipasaraya atau kedai DIY. Kalu nak beli online.. beli dari sini ni ok kot http://www.lelong.com.my/zip-lock-bag-7-x-10-x-100-pcs-online-promo-resealable-plastic-bags-sunshineflair-139868576-2015-10-Sale-P.htm

Zip-02ecl

IMG_6708

Teknik Forced Perspective

IMG_6708

Teknik forced perspective adalah satu teknik yang banyak digunakan hari ini untuk memanipulasi penerimaan kita terhadap saiz dan depth didalam gambar.

Dengan menggunakan lensa wide angle seperti 18mm, dan merakam dengan sangat dekat pada subjek pertama.. kita akan memenuhkan subjek didalam frame.

Akan tetapi subjek yang dibelakang akan kelihatan mengecil.

Dengan meletakkan kamera pada sudut yang betul.. kita boleh melihatkan seperti tangan subjek pertama memegang telinga subjek kedua yang kini kelihatan kenit sekali.

Anda boleh google forced perspective untuk melihat lebih banyak contoh.

Sebenarnya forced perspective bukan saja boleh digunakan secara main main, tapi juga boleh digunakan secara serious dalam product photography, atau special effect photography.

bounce-kain putih s

Teknik flash, Apa nak buat bila dinding berwarna?

Salam… antara satu soalan yang sangat famous dikalangan jurugambar baru.

Kalau dinding kaler, ceiling kaler, apa nak buat?

Ada banyak cara nak solve.

  1. Guna available light. Warna natural. Main white balance. Iso tinggi, Pperture besar. Problem adalah dengan shadow bawah mata dan details yang agak gelap.Boleh edit dengan lightroom.. kualiti agak kurang.
  2. Gunakan direct flash. Boleh isi shadow.. tapi tonality jadi flat dan boring. Kilauan yang hodoh pada muka juga akan kelihatan.
  3. Guna white card, cara mudah dan selamat. Tapi berisiko sekiranya keliling berwarna.
  4. Gunakan Payung reflector. Wireless flash
  5. Gunakan kain putih letak kat dinding atau sangkutkan pada sesuatu. almari ke. Sangat useful kalau kita shoot dalam ruang yang sempit seperti bilik pengantin. Dan kain putih sangat ringan.. boleh bawa kemana mana. Pastikan anda ada penyepit yang cukup kuat,.Bounce dengan on camera flash, atau wireless flash seperti dalam gambar.

 

bounce-kain putih
Bounce kepada kain putih. Beli dalam 4 meter… biar lebih sikit,,, sebab banyak gunanya. Kalau dah kat tempat client dan perlu potong.. potong le.. baper rm je.
bracket_front_umbrella_ttl_porta_flash_nikon
Menggunakan reflector umbrella boleh membantu. Elakkan dari menggunakan white diffuser umbrella. White diffuser umbrella akan menyebabkan cahaya terlepas ke ceiling dan dinding menyebabkan color cast.

 

Poster-Kelas-lanjutan-june-2014

background framing web

Memilih latar – background framing

Assalamualaikum wbt. Dah lama saya tak menulis dalam blog ni. Hari tak berapa sihat jadi banyak duduk rumah saja. Harapan saya kalian mendoakan kesihatan saya sekeluarga agar mampu terus menulis dan menghasilkan produk produk pembelajaran fotografi yang berguna.

Hari ni saya nak tunjukkan contoh salah satu teknik kita boleh menjaga background kita. Seseorang jurufoto perlu sangat peka dengan apa yang dirakam. Apa element yang tak perlu dimasukkan, maka tak payahlah masukkan. Kita decide apa yang kita mahu masukkan dalam frame. Jangan masukkan benda yang bukan bukan dan tak menambah baik gambar kita.

Sebagai contoh.. cuba lihat gambar dibawah.. Saya mendapati background mempunyai pokok yang agak “curvy”.

background framing 2 web

 

Selepas itu, saya decide untuk merakam menggunakan telefoto iaitu 85mm dan mengubah sudut rakaman kebawah sedikit dan seterusnya memilih sebahagian saja dari latar, untuk dirakam.

background framing web

dengan mudah kita dah memperbaiki komposisi gambar ini. Kalau kita mahu cuba dengan telefoto seperti 200mm mungkin gambar akan jadi lebih menarik lagi.