Panduan Pengurusan Masa – Senarai kerja

Buat senarai kerja!

  1. Anda perlu merancang lebih awal setiap hari. Kemampuan anda untuk memikir, merancang dan memilih task  yang perlu dijalankan adalah alat yang paling penting supaya anda boleh mengatasi masalah suka berlengah dan seterusnya dapat meningkatkan produktiviti.
  2. Apabila kita mempunyai senarai kerja, kita lebih mudah memulakan sesuatu, dan meneruskannya sehingga selesai.
  3. Apabila merancang aktiviti, anda perlu meletakkan kerja yang akan membuahkan hasil paling banyak untuk anda, samada dari segi jualan, atau kepuasan, atau keselamatan, atau kebahagian.
  4. Sekiranya anda meletakkan jumlah jualan sangat penting, maka anda perlu merancang aktiviti yang boleh meningkatkan jualan dalam senarai tertinggi.
  5. Sekiranya kebahagian keluarga adalah yang paling penting, anda perlu spent lebih masa untuk mereka, maka anda perlu meletakkannya sebagai aktiviti no 1.
  6. Membuat senarai kerja cuma mengambil masa 10-15 minit setiap hari. Tetapi akan mempengaruhi keseluruhan masa harian anda.
  7. Senarai kerja mestilah dalam bentuk tulisan? Sebarang senarai kerja yang diletakkan dalam kepala saja, takkan menjadi!
  8. Apa yang anda perlukan cumalah kertas dan pen saja!

 

 

 

 

Rahsia wanita berisi nampak kurus dalam gambar

Salam. Antara soalan yang kerap diajukan oleh peserta…. Sebenarnya ada banyak langkah yang perlu dibuat.. tetapi tidaklah rumit sangat. Anda boleh rujuk gambar before and after dan juga video video dibawah sebagai panduan. Semoga boleh membantu dalam menghasilkan gambar portrait yang lebih menarik

Mostly gambar gambar ni adalah hasil kerja seorang jurufoto australian dan juga guru fotografi yang terkenal iaitu Sue Bryce.

Antara tip-tip yang perlu diketahui adalah

  • elakkan badan menghadap direct pada lens. Cuba letakkan 1 bahu kedepan, dan 1 bahu kebelakang sedikit
  • letakkan kaki dalam posisi satu di depan dan satu dibelakang supaya paha nampak lebih tirus
  • tolak pinggul samada ke kiri atau kekanan untuk menampakkan lebih curve
  • guna short lighting
  • bentukkan hourglass dari dada ke pinggul
  • jarakkan antara siku dari pinggang, buat ruang antaranya.
  • Make up sangat penting untuk membentuk wajah.
  • Hairstyling juga sangat penting

 

131 7966392058_571c2a601b 7966782430_8a1b025951_z 7968831570_589f0555b0_n IMG_6961 sue-bryce-before-and-after-2 Sue-Bryce-Regan-C Sue-Bryce-Susan-Rod

 

 

Beza antara penjual hebat dengan penjual yang gagal

“Ok terima kasih bang… nanti saya contact balik!”. 

Berapa banyak anda jumpa prospek cakap macam ni…? dan berapakah yang actually akan contact anda semula? 1/10? 1/100?

Sebenarnya ayat nanti saya contact balik… adalah cara paling sopan untuk menolak jualan, atau cara paling baik untuk bagitau… “saya tak ready lagi nak beli benda ni… banyak lagi saya nak fikir… tengoklah kalau saya perlukan nanti saya hubungi abang…”

Dan sangat unlikely, bila dia perlukan barang yang kita jual, dia akan contact kita, sebabnya dia dah lupa dengan kita, tak ingat pun siapa kita, tak ingat apa yang kita jual. Prospek akan terus masuk google dan cari item yang dia nak tu.

Seorang penjual yang gagal takkan mampu menukar prospek seperti ini kepada pelanggan. Penjual yang hebat sebaliknya akan mampu menukar prospek seperti ini kepada pembeli dengan menggunakan teknik yang mereka pelajari dan develop sepanjang kareer mereka.

 

CIRI SEORANG SALESMAN YANG HEBAT

  1. Semua top salesman, ada satu keupayaan yang utama, iaitu keupayaan untuk meminta prospek mengambil tindakan sejurus selepas mereka menerangkan produk atau perkhidmatan mereka.
  2. Ayat pengunci jualan adalah kaedah kaedah untuk meminta prospek membuat pembelian secara halus.
  3. Sebagai pemilik bisnes, top salesman percaya yang mereka bertanggungjawab 100% kepada jumlah dan kualiti jualan mereka,
  4. Peniaga yang top sentiasa cuba meningkatkan ilmu. Setiap hari mereka akan merujuk kepada buku buku atau seminar untuk mempelajari teknik teknik jualan.
  5. Peniaga yang hebat mempunyai empati… empati adalah kemampuan untuk memahami keperluan dan emosi prospek mereka. Peniaga yang berempati sentiasa memikirkan yang terbaik untuk pelanggan. Mereka takkan menjual sesuatu yang prospek tidak perlukan.
  6. Top salesman percaya 100% kepada produk yang mereka jual. Kita takkan dapat mampu meyakinkan pelanggan sekiranya kita sendiri tak yakin dengan apa yang kita jual. Dan pelanggan takkan jadi lebih yakin kepada produk kita, berbanding diri kita sendiri.
  7. Top salesman mestilah entirely honest. Integriti sangat penting untuk penjual yang hebat. Mereka takkan jual benda yang tidak bermanfaat kepada pelanggan.
  8. Top salesman memilih apa yang mereka jual. Memilih produk untuk dijual adalah seperti memilih pasangan untuk berkahwin. Sekiranya anda tidak “compatible” dengan apa yang anda jual, anda akan gagal menjualnya. Pastikan anda betul betul berminat dan berpengetahuan tentang produk itu.
  9. Salesman yang gagal akan fikir setiap sale adalah peluang untuk mendapat satu jualan dan habis begitu saja. Salesman yang hebat sentiasa memikirkan satu jualan adalah kunci kepada jualan jualan yang seterusnya.
  10. Top salesman tidak dengki kepada orang lain yang lebih berjaya. Mereka melihat sekiranya orang lain boleh berjaya, ia adalah bukti yang mereka juga boleh mencapai tahap seperti itu.
  11. Membaca buku buku tulisan dari penulis terbaik, seseorang peniaga  akan mempelajari teknik, idea dan kreativiti dari orang yang sudah berjaya. Jualan pasti akan meningkat, berganda atau berkali ganda. Peniaga hebat spent sekurang-kurangnya 2-5% dari income mereka untuk membeli bahan pelajaran atau menghadiri seminar.
  12. Top sales profesional sentiasa bersedia dengan apa yang mereka hendak katakan kepada prospek. Mereka bina skrip jualan dan berlatih dengan skrip tersebut. Sama seperti kita nak join satu perlumbaan.. adakah kita akan terus join begitu saja.. pasti kita akan berlatih supaya betul betul bersedia.

seni mengunci jualan

 

Profoto B1

Profoto B1 merupakan flash unit yang dilancarkan pada hujung tahun lepas dan kini menjadi salah satu bestselling bagi syarikat tersebut.

Antara fungsi yang utama pada unit flash ini adalah TTL metering dan cordless operation. B1 bukanlah flash untuk studio, tetapi ianya merupakan satu unit flash untuk tugasan luar atau on-location.

B1 dilengkapi dengan fast charger yang boleh mengecaj pada kadar 1 jam.. atau car charger yang mengecaj pada kadar 2 jam.

B1 location kit merupakan pack 2 B1 flash, 2 battery , fast charger dan car charger. Kos untuk pack ini adalah lebih kurang  RM12000.00

 

_O1Q1468-485x230

 

 

Teknik penataan cahaya – Short light dan Broad Light

Salam, saya ingin memperkenalkan anda kepada 2 bentuk key lighting yang biasa digunakan apabila merakam potret wajah apabila kita memusingkan wajah subjek 3/4 dari kamera.

Key light atau main light adalah sumber cahaya utama yang digunakan dalam portrait. Biasanya photographer akan menggunakan beberapa sumber cahaya, key/main light, fill light, hair light dan background light. Kadang-kadang mereka menggunakan kicker light atau accent light.

Arah dari mana cahaya digunakan digunakan asasnya terdapat beberapa jenis, antaranya ialah Butterfly/paramount lighting, Loop lighting, Rembrandt, Split, Broad, short dan recently ada jenis lighting yang dikenali sebagai cross lighting, sangat popular dalam dunia strobist.

SHORT LIGHTING

DSC_2338 (Medium)

 

Shortlighting bermakna anda meletakkan KEY LIGHT dari sudut wajah yang jauh dari kamera, dan shadow akan jatuh pada bahagian wajah yang dekat dengan kamera.

Shortlighting bagus untuk menampakkan wajah lebih panjang dan tirus

Sekiranya model anda berwajah bulat, lebar, menggunakan short light akan menampakannya lebih kurus.

BROAD LIGHTING

IMG_3624 (Medium)

 

Broad lighting bermaksud anda menjatuhkan main light ke arah wajah yang dekat dengan lensa kamera anda.

Anda boleh menggunakan apa juga jenis sumber cahaya, tak perlu lampu studio. Dalam gambar short lighting saya, saya cuma menggunakan cahaya dari tingkap.

Jadi, persoalannya, mengapa bersusah payah setup light macam ini, tak bolehkah kita ada satu setup saja?

Ok, dari segi Art of seeing, apabila kita deal dengan shape dan form, cahaya amat memainkan peranan. Sometimes kita nak tunjuk apa? detailnya kah? bentuk tubuhnya kah? hidung mancung nya kah? dan apa yang kita nak tunjuk juga depend pada karakter yang kita nak rakam. Setiap apa yang kita nak rakam, sentiasa berbalik kepada apa yang kita nak komunikasikan.

Kaitan antara sumber cahaya dan komposisi fotografi akan diterangkan dalam Kursus Fotografi lanjutan (Lighting) . Semak tarikh dari calendar kursus saya. Jadi tunggu apa lagi, daftar sekarang, yuran berpatutan dan  anda boleh mendapatkan asas fotografi portrait dan pencahayaan untuk membantu anda dalam perjalanan dan explorasi fotografi anda yang seterusnya.

Ciri orang berjaya – berani membuat keputusan

Ramai orang yang gagal kerana tidak mampu membuat keputusan untuk melakukan sesuatu. Takut untuk gagal, takut silap dan takut dengan kritikan dari orang lain membuatkan mereka kaku dan tidak mampu tegas dalam keputusan. Mereka akan cuba membuat pelbagai alasan untuk mengelakkan dari menerima tanggungjawab itu.

Be decisive, ada keputusan adalah lebih baik dari tiada keputusan langsung.

Semua keputusan yang manusia buat selama ini, tak semestinya betul. Malah ada yang salah. Setiap keputusan membawa risiko yang tertentu. Bagaimanapun kita boleh mengurangkan risiko ini dengan mempelajari dengan teliti perkara yang perlu difahami sebelum membuat keputusan. Ambil masa untuk menilai keputusan anda.. smart people evaluate thoroughly.

Rakam gambar belakang cermin kaca

Hari ni salah seorang student call, bertanya macamana nak shoot gambar belakang bingkai cermin.

Nak shoot gambar belakang cermin ni tak lah susah sangat, tapi kita kena deal dengan dua major issue, iaitu reflection dan distortion oleh gelas cermin

Tip no 1 untuk hilangkan reflection dan distortion adalah… bukak la cermin tu. senang kan? yup. tapi kita mungkin ada masalah lain. Gambar yang beliau nak rakam adalah gambar seorang sultan dan beliau perlu frame dan hadiahkan gambar ni kepada seorang menteri. Gambar sultan dalam achival.. kalau dibuka cerminnya mungkin akan merosakkan gambar itu. Perlu dapatkan nasihat orang yang memasang cermin.. kena tahu quality gambar dibelakang cermin itu.. kalau tidak bila material tu kena udara, kelembapan… maybe akan merosakkan. Jadi berhati hatilah kalau nak membuka cermin. bukan boleh buka sebarang sebarang.

Tip no 2 untuk hilangkan reflection adalah.. elakkan gambar menghadap sumber cahaya yang kecil, atau sebahagian. Pastikan tiada pantulan lampu flourecent pada ceiling dalam gambar.  Sebaiknya hadapkan bahagian pantulan itu dengan material berwarna hitam. Hitam akan absorb light… Anda mungkin boleh letakkan lens melalui satu lubang kecil ditengah kad hitam itu. Pastikan kad hitam itu cukup besar untuk menghilangkan semua reflection.

pVbJ9
Segala sumber cahaya yang berada dalam line hitam.. akan jelas terpantul. jadi pastikan sumber cahaya datang dari sudut luar line hitam.. sebaiknya kiri dan kanan

Tip no 3 Guna telefoto.. supaya kurang distortion pada perspective. Juga datang rapat serapat yang boleh kepada gambar untuk kurangkan reflection. Pada pendapat saya best focal length adalah 80mm hingga 150mm.

Tip no 4 untuk hilangkan reflection adalah… gunakan circular polarizer filter. CPL akan hilangkan reflection pada surface seperti gelas dan air.

C Polarizing filter berguna untuk cut reflection
C Polarizing filter berguna untuk cut reflection

Tip no 5 untuk hilangkan distortion adalah, dapatkan angle kamera tepat sejajar dengan gambar. Kat body camera ada penanda plane sensor tu kan, pastikan selari dengan plane gambar.

camera kena sejajar dengan objek.. atas dan bawah.. jangan jauh satu bahagian, dekat satu bahagian. ia akan sebabkan herotan
camera kena sejajar dengan objek.. atas dan bawah.. jangan jauh satu bahagian, dekat satu bahagian. ia akan sebabkan herotan

Tip no 6 … gunakan tripod supaya tangan kita tak menggigil pegang kamera untuk dapat angle tepat. Dan juga mengelakkan blur akibat gegaran tangan

Tip no 7... gunakan Aperture medium seperti f8. Elak guna f2.8 atau f4. Anda perlu ingat bahawa jarak antara pusat gambar ditengah… adalah lebih dekat dengan lens berbanding gambar pada bahagian bucu. Penggunakan aperture yang kecil boleh menyebabkan out of focus pada bucu gambar. Apapun, f8 adalah lebih selamat digunakan.

Tip no 8. Gunakan shutter release cable ataupun wireless, ataupun timer, supaya gambar tiada kesan blur akibat handshake.

 

Dapat note ini dari http://www.photoforbeginners.com/news/tutorials/tips-for-taking-photos-through-glass

2014-11-14_12-16-34

 

 

Herotan pandangan potret dan kaitannya dengan lensa

Ramai orang nak membeli lensa dan bertanya sesuai ke tak sesuai… tapi tak ramai nak betul betul belajar menggunakannya. Antara perkara yang perlu difahami adalah… setiap focal length memberikan look yang berbeza.

Anda boleh lihat gambar contoh ni

portrait perspective

 

Jadi.. mana focal length yang lebih sesuai untuk ambil gambar portrait? urm.. depend juga portrait apa. Hari ini ada banyak jenis portrait dan cara framing. Sometimes kita bukan fokus pada ketepatan fizikalnya, tapi juga expression dan relationship yang wujud dalam gambar. Jadi.. pemilihan focal length sangat subjektif kepada storytelling kita.

Nak tahu lebih lanjut? tanyakan dalam Kursus asas fotografi & komposisi… insya allah akan lebih banyak persoalan akan terjawab.

Bila masa nak pakai Ultra Wide Angle?

Teringat hari tu ada sahabat tanya bila masa nak pakai ultra wide…  ini adalah contohcontoh kegunaan ultrawide angle.

 

Event Photography
dalam ruang yang sempit, dan kita nak masukkan ramai orang

IMG_2598 (Medium)

Interior Photography


interior photography

Landscape, Urban Landscape

0820102514

Tip asas dan pakar rakaman fotografi, editing & perniagaan