Teknik edit gambar studio denngan photoshop

Teknik edit gambar studio denngan photoshop

So pagi ni saya kena edit gambar studio sikit. Sempat juga nak buat tutorial video cara edit gambar studio dengan photoshop. Saya harap teknik ni boleh membantu andhttps://youtu.be/5HrHGd_yIYka mempercepatkan kerja editing anda. Basically benda ni boleh juga dibuat dalam lightroom, tapi memang sebagai photographer, kita perlu tau semua teknik yang boleh mempercepatkan cara kerja kita,…

Read More Read More

Kegunaan Filter CPL atau Circular polarizer

Kegunaan Filter CPL atau Circular polarizer

Assalamualaikum wbt. Hari ni saya nak kongsi teknik dan kegunaan filter circular polarizer. Circular polarizer adalah sejenis filter yang boleh diputarkan gelasnya untuk mencapai sesuatu kesan yang kita perlukan. Tugas utama circular polarizer adalah untuk menghilangkan kesan pantulan pada permukaan kaca, gelas, metal, atau apa apa yang membalikkan cahaya. Circular polarizer juga digunakan untuk memekatkan…

Read More Read More

5 Sebab kenapa pelanggan tidak mendapatkan perkhidmatan fotografi dari anda

5 Sebab kenapa pelanggan tidak mendapatkan perkhidmatan fotografi dari anda

Setiap bisnes wujud untuk menjual sesuatu. Dan tanpa jualan, bisnes tersebut pasti akan mati sendiri. Oleh kerana itu, sangat penting untuk kita mengenal pasti kenapa pelanggan tidak membeli produk atau perkhidmatan dari kita. Apa saja yang anda jual, cara untuk berjaya dalam bisnes adalah untuk mencari pelanggan yang sudi memberikan kita wang mereka, sebagai tukaran…

Read More Read More

Bengkel fotografi amal kuantan, 8 october 2017

Bengkel fotografi amal kuantan, 8 october 2017

Jika tak ada aral, insya allah saya akan mengadakan bengkel dslr amal secara percuma di kuantan pada 8hb october ni. Semua dijemput hadir, terutamanya yang baru baru pegang kamera. Untuk yang dah mahir pun boleh hadir untuk kongsi ilmu dengan yang baru nak belajar ni. Kita akan belajar basic basic setting dalam workshop ni. Cara…

Read More Read More

Teknik Marketing untuk jurujual – Tip bina profile media sosial yang tip top

Teknik Marketing untuk jurujual – Tip bina profile media sosial yang tip top

Sekiranya anda terlibat dalam dunia jualan, atau pendek kata perlu melakukan marketing untuk meningkatkan jualan syarikat atau perkhidmatan anda, anda perlu bekerja keras dalam pelbagai aspek. Selain melakukan proses jualan itu sendiri, anda juga perlu menitikberatkan kewujudan media social anda. Media social seperti facebook, instagram, twitter, youtube, pinterest, tumblr dan linkedin sangat penting hari ini…

Read More Read More

FIRST IMPRESSION SANGAT PENTING UNTUK JURUJUAL!!!!!

FIRST IMPRESSION SANGAT PENTING UNTUK JURUJUAL!!!!!

Rasanya tak perlu dijelaskan lagi apa kepentingannya imej yang kemas dan sharp untuk seorang jurujual. Samada anda wakil jualan insuran, unit trust, property agent malah agent mesin air sekalipun, imej yang meyakinkan adalah sangat diperlukan. Hari ini, kita sangat bergantung pada media social untuk mendapatkan prospek. GAMBAR PROFIL ANDA ADALAH YANG PERTAMA SEKALI AKAN DILIHAT…

Read More Read More

Lensa terbaik untuk fotografi perkahwinan

Lensa terbaik untuk fotografi perkahwinan

Assalamualaikum wbt. Ramai yang tertanya tanya tentang lensa yang sesuai untuk merakam gambar perkahwinan. Ye la, ramai yang bercita cita nak jadi jurugambar kahwin, walaupun tak pernah attend kelas dan takde idea pun apa ilmu yang penting yang perlu ada dalam dada sebelum menawarkan perkhidmatan kepada pelanggan, tapi sekurang kurangnya confident tu dah ada. Hehe..…

Read More Read More

Tip-tip bila menggunakan tethering dengan camera

Tip-tip bila menggunakan tethering dengan camera

Assalamualaikum wbt. Hari ni saya nak share sikit tip bila buat tethering. Tethering ni maksudnya shoot direct dari laptop atau smartphone. Ada banyak software yang membenarkan tethering hari ni, contohnya Adobe lightroom, Capture One Pro, canon eos utility, camranger , smart shooter, dslr dashboard, breeze system, astrodslr, camerarc, darkroom core, darktable, entangle, dna software, kuuvik…

Read More Read More

Definisi SIAP dalam software development

Definisi SIAP dalam software development

Untuk pelanggan, yang tak pernah terlbat dalam pembangunan perisian, sebenarnya mereka tak faham apa yang programmer ni buat. Mereka sangka kerja programmer ni sekadar cuma tulis aturcara macam tulis sajak, dan kemudian siap. Diaorang tak ada idea langsung apa sebenarnya langkah langkah yang perlu diambil dalam proses menyiapkan perisian ini. Adalah penting setiap team project…

Read More Read More